xtrim

بورس به تعادل رسید

به گزارش جهان صنعت نیوز:  اگرچه برخی کارشناسان نوسانات کاهشی دو روز گذشته بازار سرمایه را تحت تاثیر اخبار منتشر شده از مجلس و طرح اخذ مالیات از سهام می‌دانند اما با این حال برخی دیگر از ناظران بازار، این روند را به عنوان یک دوره استراحت پس از اوج‌گیری پرسرعت روزهای نخست هفته جاری قلمداد کرده‌اند. با این حال شاخص کل کار خود را در ساعات آغازین با صعود شروع کرده و حتی پس از یک ریزش کوتاه‌مدت تا رقم یک میلیون و ۱۲۸ هزار واحد نیز رشد کرد اما در نهایت مجددا گرفتار افت شد و روز معاملاتی سه‌شنبه را با قرمز شدن نمادها به پایان رساند. کارشناسان با اشاره به ریسک‌های تهدیدکننده بازار سرمایه تاکید می‌کنند که در وضعیت کنونی عدم مدیریت صحیح فروش سهام عدالت و ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاری در بازارهای موازی از جمله مسائلی است که می‌تواند روند معاملات بورس را تحت‌الشعاع قرار دهد.

بر اساس آمارهای معاملاتی، روز گذشته شاخص‌های بورس با نوسان مواجه شدند؛ به طوری که شاخص کل با ۷۹۴ واحد ریزش معادل ۷۳/۲ درصد به ۹۵۹ هزار و ۸۳۹ واحد، شاخص قیمت «وزنی- ارزشی» با ۲۱۰ واحد افت معادل ۷۳/۲ درصد به ۲۹۶ هزار و ۷۱۱ واحد، شاخص کل «هم وزن» با ۲۴۴۰ واحد رشد معادل ۶۸/۰ درصد به ۳۵۹ هزار و ۹۰ واحد، شاخص قیمت «هم وزن» با ۱۶۱۳ واحد رشد معادل ۶۸/۰ درصد به ۲۳۷ هزار و ۴۰۱ واحد، شاخص آزاد شناور با ۴۶۴ واحد رشد معادل ۰۳/۰ درصد به یک میلیون و ۴۹۵ هزار و ۴۷ واحد، شاخص بازار اول با ۲۰۶۵ واحد رشد معادل ۲۵/۰ درصد به ۸۳۲ هزار و ۴۳۶ واحد و شاخص بازار دوم با ۱۲۵۹۳ واحد ریزش معادل ۵۷/۰ درصد به دو میلیون و ۲۰۱ هزار و ۱۸ واحد رسید. همچنین جزئیات دادوستدهای روز سه‌شنبه مشخص می‌کند که هفت نماد «فملی با ۲۱۵۹ واحد، فارس با (۱۷۴۹) واحد، وامید با ۱۱۲۰ واحد، پارسان با ۱۰۸۸ واحد، کگل با (۱۰۷۹) واحد، اخابر با (۱۰۶۷) واحد و وبلمت با (۱۰۰۳) واحد»، بیشترین تاثیر را در روند حرکتی شاخص کل بورس بر جای گذاشتند. گفتنی است روز جاری گذشته شاخص صنایع تالار شیشه‌ای با نوسان مواجه شدند؛ به طوری که شاخص صنایع «محصولات چرمی با ۱۸۷۳ واحد رشد معادل پنج درصد به ۳۹ هزار و ۳۴۳ واحد، انتشار و چاپ با ۱۱۱۷۹۳ واحد افزایش معادل ۳۶/۴ درصد به دو میلیون و ۶۷۶ هزار و ۴۵۲ واحد، سیمان با ۳۶۹ واحد افزایش معادل ۷۴/۳ درصد به ۱۰ هزار و ۲۳۶ واحد، ماشین‌آلات با ۹۷۶۸ واحد افزایش معادل ۴۴/۳ درصد به ۲۹۳ هزار و ۴۳۰ واحد، رادیویی با (۲۸۱) واحد کاهش، معادل (۲۷/۳) درصد به هشت هزار و ۳۳۲ واحد، اطلاعات و ارتباطات (۳۸) واحد افت معادل (۷۶/۳) درصد به ۹۷۴ واحد، حمل‌و‌نقل با (۱۷۶۶) واحد کاهش معادل (۵۰/۴) درصد به ۳۷ هزار و ۴۹۸ واحد» رسید. در عین حال نگاهی به آمارهای معاملاتی روز گذشته بازار سهام مشخص می‌کند قیمت سهام نمادهای «خشرق، سیلام، امید، چکاوه، وملی، دیران و شنفت» بیشترین افزایش قیمت و نمادهای «قصفها، فاذر، فسازان، حکشتی، غمهرا، وصنعت و قرن» بیشترین کاهش قیمت را در بازار سهام رقم زدند. به این ترتیب در پایان چهارمین روز معاملاتی بورس در هفته جاری، یک میلیون و ۴۲۶ نوبت معاملاتی و ۹ هزار و ۶۶۰ میلیارد برگه اوراق بهادار به ارزش ۱۰۶ هزار و ۵۲۲ میلیارد تومان در بورس معامله شد.

مدیریت ناصحیح سهام عدالت؛ اصلی‌ترین ریسک بازار

در همین ارتباط یک کارشناس بورس گفت: بازار سهام همواره با ریسک و تهدیدهای مربوط به خود همراه است اما برخی اوقات این ریسک‌ها قوی و جدی می‌شوند و نیاز به شفاف‌سازی و رفع ابهام دارند. علیرضا تاج‌بر ابراز کرد: اکنون در مورد سهام عدالت این اتفاق در حال رخ دادن است و سهام عدالت در کنار مدیریت درستی که صورت گرفت در حال فروخته‌شدن است. وی افزود: عدم مدیریت صحیح فروش سهام عدالت سهامداران خرد از جمله مسائلی است که می‌تواند به شدت روند معاملات بورس در بازار را مورد تهدید قرار دهد که این موضوع به عنوان اصلی‌ترین تهدید بازار تلقی می‌شود. این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: عدم جذابیت بازارهای موازی برای سرمایه‌گذاری می‌تواند به شدت روند معاملات بورس را مورد تهدید قرار دهد که اکنون هیچ نشانه‌ای از این اتفاق در بازار وجود ندارد و روز به روز هم جذابیت آنها در حال کاسته شدن است.

opal

اصلاح کوتاه‌مدت

تاج‌بر به کاهش شتاب در رشد شاخص بورس در بازار اشاره و بیان کرد: بازار در چند روز گذشته به رشد قابل توجهی دست پیدا کرد و افت اخیر شاخص بورس جبران شد. این امر باعث شد شاخص بورس به استراحتی کوتاه‌مدت نیاز داشته باشد که شاهد آن بودیم. وی با بیان اینکه با توجه به اصلاح شاخص بورس اما حجم معاملات روز گذشته قابل توجه بود، گفت: در وضعیت کنونی شاهد ورود پرقدرت نقدینگی به بازار از سوی سهامداران حقیقی هستیم؛ بنابراین سرمایه‌گذاران نباید نگرانی خاصی از این منفی‌های کوچک در بازار داشته باشند. تاج‌بر اظهار کرد: اصلاح کوتاه‌مدت که به صورت روزانه در بازار رخ می‌دهد به نفع بازار است و با رشدی که شاخص بورس در اردیبهشت ماه تجربه کرد بازار باید برخی از اصلاحات را تجربه کند. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه فعالان بازار موافق رشد پرشتاب شاخص بورس در چند روز متوالی نیستند، تصریح کرد: چنین افت‌و‌خیزهایی مناسب روند معاملات بازار نیست. اگر گاهی اوقات به دنبال رشدهایی که در بازار شکل می‌گیرد شاخص بورس اصلاحاتی را تجربه کند و سهم‌ها دست به دست شوند خیلی بهتر است تا اینکه شاخص بورس به صورت بی‌وقفه در مسیر رشد قرار گیرد. وی افزود: بازار روز گذشته نیاز به استراحت داشت اما در کنار آن شاهد وجود خریداران و ورود نقدینگی قابل توجه از سوی سهامداران حقیقی در بازار بودیم که این موضوع نشان‌دهنده روند صعودی بازار در روزهای آینده است. تاج‌بر خاطرنشان کرد: عده‌ای برای ثبت‌نام ایران‌خودرو و سایپا و شرکت در قرعه‌کشی آن پول‌هایی را کنار گذاشته بودند و وارد بورس نکردند اکنون که نتیجه قرعه‌کشی مشخص شده مقصد این پول‌ها سپرده‌های بانکی با سودهای پایین یا بازار سرمایه است که اکنون به نظر می‌رسد بخش قابل توجهی از این پول‌ها در حال ورود به بورس هستند. وی در گفت وگو با ایرنا ادامه داد: در کنار این موضوع بازار در چند روز گذشته با ریسک سهام عدالت روبه‌رو بود که بعد از مشخص شدن نحوه فروش و مدیریت خوب سهام عدالت باعث شد تا ریسک سهام عدالت به آرامی کاهش و برطرف شود. تاج‌بر تاکید کرد: اقبال بازار بیشتر به سمت سهم‌های بزرگ و سهم‌های با نقدشوندگی بالاست و به نظر می‌رسد اقبال به سمت این صنایع در بازار ادامه‌دار باشد.

چرخش دلار به نفع بورس

تاج‌بر ابراز کرد: با توجه به رابطه معکوس قیمت جهانی دلار و صنایع کامودیتی‌محور انتظار داریم در روزهای آینده قیمت جهانی دلار تغییر کند و با کاهش همراه باشد. این موضوع می‌تواند منجر به افزایش قیمت صنایع کامودیتی‌محور در بازار و به نفع شرکت‌های بورسی باشد. این کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به افزایش قیمت ریالی دلار، انتفاع از افزایش نرخ جهانی محصولات شرکت‌ها و نبود مشکل در تولید و صادرات شرکت‌ها می‌تواند به عنوان نقطه قوتی در بازار محسوب شوند. وی با بیان اینکه روند بازار در معاملات امروز متعادل است و به احتمال زیاد دوباره به سمت روند صعودی بازمی‌گردد، گفت: تا مقطعی از زمان سرمایه‌گذاران ترس از روزهای چهارشنبه داشتند و اقدام به عرضه سهام خود در بازار می‌کردند در حالی که اکنون این مشکل برطرف شده و چندهفته‌ای است که شاهد روند مطلوب بازار در روز چهارشنبه هستیم. تاج‌بر به مشکل هسته معاملات در بورس اشاره کرد و گفت: سازمان بورس در حال تلاش برای بهبود وضعیت موجود است و اکنون تا حدودی وضعیت هسته معاملات نسبت به دو ماه گذشته بهتر شده است. وی خاطرنشان کرد: چندین سال است که از به‌روز‌رسانی نرم‌افزار مربوط به هسته معاملات گذشته است؛ بنابراین باید در شرایط فعلی با وضعیت تحریمی که در کشور وجود دارد با این موضوع کنار آمد اما با تدابیر اتخاذ شده مبنی بر افزایش ساعات معاملات، کاهش بار معاملات و محدودیت‌ها تا حدودی وضعیت هسته معاملات بهبود پیدا کرده است.

تداوم پویایی بازار سهام

در همین حال یک کارشناس بازارهای مالی ابراز کرد: یکی از نقد‌ها به نوع معاملات، آن بوده که با کوچکترین خبری بازار فروشنده می‌شود و اتخاذ چنین استراتژی‌ای باعث خواهد شد شاخص روند و شرایط غیرمنطقی را طی کند و اصلا بعید نیست که بازار از رنج مثبت به رنج منفی به زیر کشیده شود. همایون هیوند در گفت‌وگو با بورس‌نیوز در مورد ارزیابی روند کلی بازار تا آخر فصل تابستان و آخر سال بیان کرد: بازار فراتر از انتظارات رشد کرده و هم‌اکنون نسبت‌های تاریخی سوددهی، حاکی از گرانی بازار است. وی ادامه داد: اگر ارزیابی‌ها را بنابر دیدگاه سنتی سال‌های اخیر قرار دهیم، بازار پتانسیل ریزش طی شش ماه گذشته را دارد اما حجم جریان نقدینگی ورودی به بازار آنقدری زیاد بود که مانع از این ریزش شود. از سوی دیگر، نرخ سود بانکی و نرخ اوراق زیر ۱۵ درصد و شاید تا ۱۰ درصد نرخ روند کاهشی را تجربه کند بنابراین چنین روندی از بانک‌ها باعث خواهد شد فعلا بورسی‌ها، بازار پویای بالاتری را مشاهده کنند. این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: بازار پتانسیل رشد را داشته، ولی شاید مانند شش ماه گذشته نباشد، اما انتظار می‌رود شاخص به پرواز در ارتفاع ۵/۱ میلیونی نیز دست یابد؛ بنابراین این مساله غیرمنطقی نیست که در نیمه دوم سال جاری، چنین شاخصی بر تابلوی بازار نقش ببندد.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 113287
لینک کوتاه :