پارادوکس نقدینگی
به گزارش جهان صنعت نیوز: این در حالی است که این حجم از نقدینگی موجود در کشور میتواند از طریق بازار سرمایه، نقدینگی بسیاری از واحدهای تولیدی در کشور را تامین کند. بر همین اساس هدایت نقدینگی موجود در اقتصاد به سمت چرخه تولید مورد توجه وزارت صمت قرار گرفته، چراکه به گفته معاون طرح و برنامه وزارت صمت، مشکل اصلی صنعت ایران موضوع نقدینگی است.
سعید زرندی به نقدینگی زیاد در کنار کمبود نقدینگی بنگاهها اشاره کرد و گفت: کشور با چالش افزایش نقدینگی مواجه است. در واقع ما با پاردوکس نقدینگی درگیر هستیم و تمام توان وزارتخانه در راستای حل همین مشکل است. این نکته را باید گفت که فرصت طلایی بازار سرمایه را امسال داریم و برنامه جدی در این زمینه طراحی کردهایم. به باور وی، نیاز صنعت کشور ۵۲۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی است. در همین راستا قرار است شرکتهای جدیدی نیز به بازار سرمایه وارد شوند.
رشد بخش صنعت و معدن
معاون طرح و برنامه وزارت صمت طی نشستی خبری به رشد بخش صنعت و معدن اشاره کرد و گفت: به دنبال سیاستهایی که در سال ۹۸ در خصوص ممنوعیت واردات داشتیم، آمار بانک مرکزی نشان میدهد که بخش صنعت ۱/۲ درصد رشد و بخش معدن ۹/۱ درصد رشد داشته است.
سعید زرندی بیان کرد: فضایی برای تولید داخل فراهم شد که باعث شد افراد به سمت کالای داخلی رو آورند. بر این اساس در دو ماه اول ۱۶ قلم کالا از ۴۴ قلم رشد داشته که بیشترین آن مربوط به ماشین لباسشویی، یخچال، سیمان و غیره بود.
زرندی گفت: اتفاق دیگر در حوزه کالاهایی بود که ارتباط مستقیم با سلامت مردم داشت. بر این اساس ۷۹ میلیون دستکش و ۲۸ میلیون لیتر مایع ضدعفونیکننده تولید شد.
معاون معدنی وزارت صمت گفت: با توجه به اینکه امسال بحث پویش را داریم در مجموع در حال حاضر ۷۱ هزار و ۲۰۰ جواز ساخت دادهایم. سه هزار و ۹۰۰ طرح معدنی هم داریم که پیشرفت بالای ۸۰ درصد دارد.
زرندی تشریح کرد: برنامهریزی کردهایم که برای طرحهایی که قابلیت ارتقا دارند ۲۰۰ طرح به عنوان طرح ویژه اختصاص دهیم. در مجموع این ۲۰۰ طرح، ۴۰ هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد.
تلاش برای افزایش صادرات غیرنفتی
زرندی گفت: تامین نیاز داخل برای کاهش واردات برنامه وزارت صمت است و نگاه زنجیرهای به این موضوع داریم. همچنین در تلاش برای افزایش صادرات غیرنفتی و فناوریهای نوین هستیم.
به گفته این مقام مسوول، امسال بحث تکمیل طرحها نیز مورد توجه است اگرچه در سال ۹۸ هم مطالبات صنعتی و معدنی را تا حدودی تکمیل کردیم.او ادامه داد: در سایه پیشرفت آینده صنعت ایران در نظر داریم صادرات را افزایش دهیم. در یکی از برنامهها بحث محرومیتزدایی کشور مطرح است که در نظر داریم در ۱۲ استان این طرح را ادامه دهیم. از طرفی ۲۲ طرح ایدهآل مانند ایدرو و ایمیدرو را هدفگذاری کردهایم.
زرندی گفت: از ابتدای امسال موضوع تسهیلات به صادرکنندگان را اجرایی کردیم و تولیدکنندگانی که صادرات دارند میتوانند از منابع صادراتی استفاده کنند که بانک توسعه صادرات این تسهیلات را ارائه میدهد. همچنین ۵۰۰ شرکت بزرگ را برای بازار سرمایه بررسی کردهایم و ۱۰۰ شرکت در بورس فعالیت خواهند کرد. با تصویت سران شرکتهایی که سال ۹۹ در بورس عرضه شوند، از مالیات معاف خواهند شد.
این مقام مسوول افزود: بحث پذیرش در بورس کالا را داریم که در حال حاضر ۳ یا ۴ محصول در بورس ارائه میشود و همچنین تامین مالی بانکی و تسهیلات بانکی داریم. او در ادامه اظهار کرد: موضوع رمزارزها هم مطرح است که باید به آن توجه شود. در حال حاضر موضوع تامین مواد اولیه باید اولویت داشته باشد. این موضوع به طور مداوم بررسی میشود.
راهاندازی معادن غیرفعال
معاون طرح و برنامه وزارت صمت در ادامه گفت: وزارت صمت بحث راهاندازی معادن غیرفعال را در برنامه دارد تا هزار و بیست معدن غیرفعال را فعال کنیم. نگاه ما بر بهرهوری سرمایه است تا ظرفیتهای خالی را تکمیل کرده و سپس وارد سرمایهگذاری جدید شویم.
او با بیان اینکه طرحهای راکد و نیمهتمام از جمله برنامههای وزارتخانه در بخش معدن است، افزود: محور فناوری از جمله موضوعات این وزارتخانه است چراکه توسعه صنعت و معدن از طریق فناوریها ممکن است.
زرندی گفت: انقلاب صنعتی چهارم از جمله برنامههایی است که روی آن برنامهریزی داریم و بحث استارتآپها را نیز مدنظر داریم. مشکل اصلی صنعت ایران موضوع نقدینگی است. به عبارت دیگر با مسائل این حوزه را مواجه هستیم.
او تشریح کرد: دفتر تامین منابع مالی تدوین شده تا موضوعات بازار سرمایه و بانکها را پیگیری کنیم. بنابراین برنامه جدی در بازار سرمایه تدوین شده است. مدیریت بازار و سامانه لجستیک و بهبود بازار سرمایه نیز از جمله برنامههای ما در وزارت صمت در قالب هفت محور است.
سر پا ماندن تولید در شرایط کرونا و تحریم
این مقام مسوول ادامه داد: کشور با تمام سختیها از جمله اعمال تحریمها و شیوع کرونا خوشبختانه در امر تولید خود را سرپا نگه داشته و حتی دارای جهش تولید نیز بوده است. زرندی با بیان اینکه در نیمه دوم سال ۱۳۹۸ شاهد ثبات نسبی در شرایط کلان اقتصادی بودهایم، گفت: در ایام کرونا و از ابتدای اسفند ماه سال گذشته تاکنون حدود ۷۹ میلیون عدد ماسک در کشور تولید شده و تولید الکل هم ۲۸ میلیون لیتر بوده است.
او ادامه داد: طرحهای با پیشرفت کاری بالای ۸۰ درصد سه هزار و ۹۰۰ طرح، بالای ۶۰ درصد ۱۲ هزار و ۸۰۰ طرح و بالای ۲۰ درصد ۱۹ هزار و ۹۶۰ طرح بوده است. در حوزه تعمیق و توسعه ساخت داخل، ۱۱ پروژه مهم در دست اقدام داریم.
زرندی با بیان اینکه صادرات به ۱۵ کشور همسایه را در حوزه افزایش توان صادراتی دنبال میکنیم، تصریح کرد: در حوزه صنعت اگر کارخانهای زیر ظرفیت کار میکند روی ارتقای ظرفیتش به جای ایجاد کارخانه جدید کار میکنیم.او افزود: در حوزه تامین مواد اولیه تولید را در اولویت قرار دادهایم و با رویکرد واردات بر صادرات، اولویت نخست ما بعد از کالاهای اساسی تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی بوده است.
اعلام آمادگی ۵۰۰ شرکت برای ورود به بورس
زرندی گفت: در سه ماهه امسال ۱۷ درصد انتشار اوراق بخش صنعت و معدن در بورس رشد داشته است. برای ورود به بورس ۵۰۰ شرکت بزرگ اعلام آمادگی کردهاند و برای ۱۴۸ شرکت پذیرش انجام شد.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: کل تسهیلات پرداختی بانکها در سال گذشته ۹۷۵ میلیارد تومان بوده که ۳۱۷ میلیارد تومان آن مربوط به بخش صنعت بوده است. در سال گذشته ۳۲ درصد تسهیلات پرداختی بانکها مربوط به حوزه صنعت بوده است.او افزود: تا امروز ۱۱ هزار میلیارد تومان درخواست تسهیلات کرونا داشتیم.
در سه ماهه امسال سه شرکت بزرگ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان از بورس و بازار سرمایه، تامین مالی گرفتند.زرندی ادامه داد: در سه ماهه امسال ۱۷ درصد انتشار اوراق بخش صنعت و معدن در بورس رشد داشته است.معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: تسهیلات ارائه شده به بخش صنعت از ۳۲ درصد باید به ۴۰ درصد برسد که عمده این تسهیلات تمدیدی است. از محل تبصره ۱۸ تاکنون ۸۰۲ طرح با بیش از چهار هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان تامین مالی شد که در قالب سرمایه ثابت و سرمایه در گردش تامین مالی شده است.
زرندی افزود: توزیع بخشهای مهم سرمایهگذاری طرحهای با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد شامل ۳۰ درصد صنایع معدنی، ۳۰ درصد، محصولات شیمیایی و فرآوردههای حاصل از نفت، ۹ درصد غذایی و آشامیدنیها، ۷ درصد منسوجات، ۵/۴ درصد ماشینسازی و تجهیزات، ۵/۴ درصد لاستیک و پلاستیک و ۱۵ درصد سایر بوده است.
لزوم تفویض اختیارات به تشکلها
زرندی با بیان اینکه برای فعالسازی ۹ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی غیرفعال برنامهریزی با اولویت شده است، تشریح کرد: سال گذشته هزار مورد از واحدهای غیرفعال به چرخه تولید بازگشتند. صنایع پیشران در ۹ بخش صنعت پیشبینی شده که در ۵ تا ۱۰ سال باید به این سمت برویم و اولویت این صنایع جایگزینی واردات، ارزشافزوده و صادرات بالاتر است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: آمار پیشرفت طرحها نشانگر این است که کشور با توجه به سختیها و تحریمهای سال ۹۸ و ۹۷ در حوزه تولید توانسته خود را سرپا نگه دارد.
وی گفت: ۷۱ هزار و ۲۰۰ طرح در دست اجرا تا تاریخ ۳۰ خرداد ماه امسال با اشتغال دو هزار و ۵۰ نفر داریم. برای صدور جواز تاسیس در حوزه استخراج رمزارزها ۷۳۳ مورد ثبتنام کردند که ۵۳۶ شرکت جواز تاسیس گرفتند.
او با بیان اینکه ۱۰ شرکت در حال حاضر در فرآیند صدور پروانه بهرهبرداری رمزارزها هستند، گفت: مبنای دادن مجوز به رمزارزها استفاده از برق حداقل ۲۵۰ کیلووات حد صنعتی است و این شرکتها باید در محدوده شهرکهای صنعتی قرار بگیرند.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با بیان اینکه وزارت صمت موضوع تفویض اختیارات به تشکلها را از سال قبل شروع کرده است، گفت: یکی از راههای برونرفت از وضعیت موجود همین تفویض اختیارات است.
به گفته این مقام مسوول، سال گذشته ۷ موضوع به انجمنها و تشکلها در سطح استانها تفویض شد و بازخوردها نشانگر عملکرد خوب در این حوزه بوده است.
تصویب ۲۴ مجوز سرمایهگذاری خارجی
زرندی در ادامه افزود: در سه ماهه امسال ۲۴ مجوز سرمایهگذاری خارجی مصوب شد که رشد ۱۹ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال داشته است. در این سه ماهه، استانهای اصفهان، البرز، تهران و سیستانوبلوچستان مجوز سرمایهگذاری خارجی داشتهاند.
او با بیان اینکه امسال از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور برای جذب سرمایهگذاری خارجی استفاده میکنیم، گفت: حجم سرمایهگذاری خارجی سه ماهه امسال ۴۴۰ میلیون یورو بوده است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت در ادامه گفت: هر ساعت حدود ۶۹ میلیارد تومان به حجم نقدینگی کشور افزوده میشود در حالی که این حجم برای تامین نقدینگی واحدهای تولیدی از طریق بازار سرمایه قابل توجه است.
او بیان کرد: جذب این رقم به تولید سبب مهار مشکلات تورمی آن نیز خواهد شد چرا که قطعا تولید میتواند رافع بسیاری از مشکلات مانند بیکاری، جذب نقدینگی و غیره باشد.
زرندی در ادامه به صنعت قطعهسازی اشاره کرد و گفت: صنعت قطعهسازی از استراتژیکترین صنایع ماست و با چند اولویت در حال راهبری مسائل این حوزه هستیم. در واقع تامین مالی اواخر سال گذشته خودروسازان که به عنوان مطالبه قطعهسازان به آنها پرداخت شد در راستای راهبری و حمایت از صنعت قطعهسازی کشور بوده است.
به گفته این مقام مسوول، استفاده قطعهسازان از اوراق گام (گواهی اعتبار مولد) ابلاغی بانک مرکزی یکی از راهکارهای حمایت از قطعهسازان است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :