بدهی حتمی فرماندهان اقتصاد به مردم
محمدصادق جنانصفت * این سه مقام اول اقتصاد علاوه بر اینکه باید به رییس دولت و نهادهای قدرت گزارش دهند که در اقتصاد کلان ایران چه میگذرد و کدام فرصتها و تهدیدها در اقتصاد وجود دارند، به لحاظ اخلاقی و انسانی و قانونی وظیفه دارند درباره مهمترین مسائل روز کشور به مردم نیز توضیح دهند و آنها را از نگرانی، سردرگمی و هراس از روزهای سخت بیرون آورند. اخلاق و انسانیت فرمان میدهند حقایق تا جایی که به امنیت ملی آسیب نمیزند به مردم گفته شود و با دادن اطلاعات دقیق و درست آنها را از افتادن در گردابهای ناشناس و اسیر شدن در تله فقر و بینوایی رها کنند و با دادن آدرسهایی که فقط به نفع دولت است مردم را به بیراهه نکشانند.
آنهایی که اقتصاد سیاسی ایران را دنبال میکنند یادشان هست در نیمه نخست سال ۱۳۹۴ مهمترین مساله کشور احتمال تشدید رکود اقتصادی بود و اینکه چگونه باید اقتصاد از رکود خارج شود و نیز یادشان هست که در دهه سوم مهرماه همان سال آقایان نوبخت، سیف و طیبنیا که در آن سال فرماندهان اقتصاد بودند نشست بزرگ رسانهای مشترک برگزار کردند و به ابهامها و نگرانیهای مردم که از سوی خبرنگاران مطرح شد جواب دادند. به نظر میرسد اما حالا که وضعیت اقتصاد ایران بسیار بدتر از آن سال است و رشد شگفتانگیز انواع داراییها مثل دلار، سکه، مسکن و به ویژه ارزش سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس شهروندان را گیج و گنگ کرده، این پاسخدهی مشترک یا تک به تک در فاصلههای زمانی منظم برپا شود. این حق شهروندان است و هیچ بهانهای برای احقاق حقوق مردم توجیه ندارد. آقایان فرماندهان اقتصاد به احتمال بسیار زیاد خبر دارند که شهروندان ایرانی پساندازهای ریالی و داراییهای زودنقدشونده خود را با شتاب به سوی بازارهای سکه، سهام و دلار میبرند و انتظارات مردم از این بازارها به دست آوردن سودهای نجومی و کوتاهمدت است و این داستان خطرناکی شده است. آقای دژپسند باید به عنوان وزیر اقتصاد به طور شفاف توضیح دهد که آیا رشد روزانه به طور میانگین سه درصد در شاخص کل قیمت سهام به دلیل این است که شرکتهای ایرانی به همین میزان تولید کرده و تفاوت هزینه و درآمدشان روزانه سه درصد است؟ وقتی میدانیم شرکتهای بزرگ بورسی به ویژه پتروشیمی و فولاد و صنایع پالایشگاهی با تنگنای صادراتی مواجه هستند و انبارهای آنها به دلیل کاهش صادرات در حال پر شدن است چگونه قیمت سهامشان رشدهای نجومی دارد؟ شنیده شده که ارزش سهام یکی از واحدهای صنعتی که تعطیل است چندین برابر شده در حالی که اصلا تولیدی ندارد. آقای وزیر اقتصاد باید به شهروندان توضیح دهد که آیا نمونه مشابهی در تاریخ بازارهای سهام کشورهای دارای اقتصاد سالم داریم که در شرایط توقف تولید و رشدهای منفی بخش واقعی اقتصاد ارزش سهام آنها چندین برابر شود و آیا این سرمستی امروز مدیریت شده است؟ آیا آقای همتی نباید از شهروندان به دلیل پیشبینیهای اینستاگرامی غلط درباره ریسک حضور در بازار ارز و سودهای محقق شده چند ده درصدی در یک دوره کوتاه از حسرت به دلماندگانی که حرف او را باور کردند عذرخواهی کند؟ آیا مردم نباید حقیقت رشد شگفتانگیز سکه را بدانند؟ سرانجام آقای نوبخت نیز باید به عنوان نفر اول خرج در کشور و تخصیص منابع باید درباره اصلاح ساختار بودجه ۱۳۹۹ و اینکه برای تامین کسری بودجه ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی به کجا فشار وارد میکند و آیا آن طور که گفته میشود بانک مرکزی را تحت فشار قرار میدهد تا پایه پولی را افزایش دهد توضیح دهد.
اقتصاددانان و فعالان اقتصادی مارپیچ تورم شتابان را به دلیل رشد نجومی ارزش داراییهایی مثل سهام، سکه و دلار به زیان دهها میلیون حقوقبگیر و مزدبگیر میدانند که جز نیروی کارشان، چیزی برای فروش ندارند.
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :