xtrim

حرف‌های بی‌ربط از شخص بی‌صلاحیت

به گزارش جهان صنعت نیوز: اگرچه طرفین توافقنامه برجام نسبت به این اقدام آمریکا اعتراض کردند ولی به دلیل ناموفق بودن در بازگشت آمریکا به برجام، ایران طبق حق قانونی خود در چند گام به کاهش تعهدات برجامی دست زد؛ موضوعی که اگرچه در برجام این حق را به ایران داده بود ولی باعث شد انگلیس، آلمان و فرانسه پرونده اتمی ایران را به شورای امنیت ارجاع دهند و مکانیسم ماشه و برگشت تحریم‌های شورای امنیت را برای ایران پیش بکشند. همین امر باعث شد بهمن سال ۹۸ نمایندگان مجلس دهم طرح خروج ایران از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) را مطرح کنند. اگرچه کارشناسان تاکید دارند این اقدام آثار و تبعات منفی زیادی برای کشور به همراه دارد و خروج از یک رژیم حقوقی مانند NPT می‌تواند عواقب و دردسرهایی داشته باشد و اعتبار ایران را در مجامع بین‌المللی از بین ببرد.

استفاده از حق قانونی بدون توجه به مصلحت کشور

به دنبال تشدید اختلافات میان ایران و غرب خصوصا آمریکا، برخی نمایندگان جدیدالورود به بهارستان بدون موقعیت‌سنجی سعی دارند تنها از حق قانونی خود که اجازه اظهارنظر درباره موضوعات مختلف داخلی و خارجی است، استفاده کنند. اهمیتی هم ندارد این موضع‌گیری‌ها چه تبعاتی برای کشور دربر دارد. علی علیزاده، دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طی اظهاراتی خواستار خروج ایران از NPT شده است. علیزاده در گفت‌وگو با تسنیم درباره احتمال خروج ایران از NPT گفته است: «حتما از این معاهده خارج می‌شویم و اجماع خوبی برای این کار وجود دارد و پیوستن مجدد به این معاهده را مشروط به شرایط جدید می‌کنیم.»

علیزاده با بیان اینکه پیوستن به NPT یک امتیاز به غرب بوده و در زمان‌هایی این اتفاق افتاده که خوش‌بینی زیادی به آمریکا وجود داشته است عنوان کرد: «ما در شرایطی به NPT پیوستیم که هنوز اسراییل و هند جزو آن نیستند. اسراییل دشمن درجه یک ماست و پیوستن مجدد به NPT را مشروط به پیوستن اسراییل می‌کنیم. این اطمینان را هم می‌دهیم که شرایط اقتصادی در اثر تحریم‌ها از این بهتر نخواهد شد بنابراین مکانیسم ماشه اجرا شود خروج از NPT را شروع می‌کنیم.» نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در مجلس همچنین درباره سایر بخش‌های برجام نیز گفته است که دنبال اجرای تعلیق بخش‌های دیگر از برجام هستند و حتما به زودی آن را پیگیری خواهند کرد؛ موضوعی که واکنش رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم را به همراه داشت.

تصمیم درباره خروج یا عدم خروج از NPT ربطی به مجلس ندارد

علاء‌الدین بروجردی درباره اظهارنظر برخی نمایندگان فعلی مجلس و تاکید بر خروج ایران از NPT به «جهان‌ صنعت نیوز» گفت: «طبق قانون نمایندگان مجلس می‌توانند درباره همه مسائل داخلی و خارجی اظهارنظر کنند و این حق نمایندگان است. اینکه نماینده‌ای درباره موضوعی اظهارنظر می‌کند نباید نسبت به آن نه متعجب و نه معترض شویم چرا که جزو حقوق قانونی آنهاست. ولی مسائل مهمی مثل انرژی هسته‌ای و موضوعات مرتبط با آن و مذاکرات و قرارداد هسته‌ای همه مربوط به شورای‌عالی امنیت ملی است و ربطی به مجلس ندارد.»

رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم تاکید کرد: «نه در مذاکرات و نه در قرارداد هسته‌ای که با عنوان برجام به پایان رسید، هیچ‌گاه هیچ نماینده‌ای از مجلس در آن جلسات حضور نداشت تا اینکه رهبری فرمودند درباره قرارداد برجام «مجلس» هم نظری بدهد. بنابراین مسائلی از این دست جزو اختیارات شورای‌عالی امنیت ملی است و ربطی به مجلس ندارد.» بروجردی تاکید کرد: «با توجه به اینکه طبق ساختار قانون اساسی کلیه سران قوا و فرماندهان عالی‌رتبه ارتش و سپاه و وزرای مرتبط دولت مثل وزرای کشور، اطلاعات و دفاع طبق قانون اساسی جایگاهی دارند، در کلیت شورای‌عالی امنیت عضو هستند و درباره موضوعات مهمی مثل برجام و NPT و … تصمیم‌گیری می‌کنند و مجلس و نمایندگان در این موضوعات نقشی ندارند.»

نماینده مردم بروجرد در مجلس دهم تاکید کرد: «البته این موضوع نافی این نیست که نمایندگان نتوانند آزادانه نظرشان را درباره موضوعات مختلف از جمله خروج از NPT یا هر موضوع دیگر بیان کنند، ولی موضوع این است که تصمیم و نظر آنها در این‌باره اثری ندارد.» طبق اظهارات بروجردی، نمایندگان می‌توانند درباره همه امور صحبت کنند، ولی نکته اینجاست که اظهارات آنها درباره هر موضوعی به منزله اثرگذاری آنها بر آن موضوع نیست و آنها عموما تصمیم‌گیر نیستند.

ایران دنبال خروج از برجام نیست

البته علیزاده در بخش دیگر اظهارات خود گفته است که مجلس بخش‌های دیگر خروج از برجام را بررسی خواهد کرد. نکته‌ای که انتقاد دوباره بروجردی را به همراه داشت. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم همچنین در این‌باره به «جهان‌ صنعت نیوز» گفت: «خروج از برجام و نادیده گرفتن این توافقنامه بین‌المللی راحت‌ترین کار برای جمهوری اسلامی ایران است، ولی دلیل اینکه چرا تاکنون این اتفاق نیفتاده، این است که ایران هیچگاه نقض‌کننده برجام نبوده و نیست و دنیا آمریکا را به عنوان ناقض این توافق شناخته است. اگر ما با یک شیب ملایمی هم از اجرای تعهدات برجامی کاسته‌ایم باز این اقدام به واسطه حقی است که برجام برای ما قائل شده است.»

ساده‌ترین راه بهترین راه نیست

بروجردی ادامه داد: «هیچگاه جمهوری اسلامی ایران ساده‌ترین راه را بهترین راه ندانسته و نمی‌داند؛ به دلیل پایبندی ایران به برجام، کشورهای مهم عضو دائم شورای امنیت مثل چین و روسیه هم به تعهدات خودشان در اجرای برجام پایبند مانده‌اند و اقدام نابخردانه آمریکا را تقبیه کرده و به آن انتقاد دارند.» رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم همچنین در پاسخ به اینکه در صورتی که مجلس بخواهد دولت را برای خروج از برجام تحت فشار قرار دهد، این اقدام چه تبعاتی برای ما دارد، گفت: «تاکید می‌کنم هر نماینده حق دارد درباره موضوعات داخلی و خارجی اظهارنظر کند، ولی این به معنای تصمیم نهایی نظام برای موضوع با این سطح از اهمیت نیست و نمایندگان تصمیم‌گیر این موضوع نیستند و جای نگرانی وجود ندارد.»

اگر چه نمایندگان درباره برجام، مذاکرات و خروج ایران از NPT و مسائل مهم مانند آن تصمیم‌گیر نیستند، ولی قطعا اظهارنظرشان در این باره می‌تواند باعث متشنج شدن فضای روانی جامعه در این آشفته بازار قیمت دلار، سکه، مسکن و … شود. پس بهتر است وقتی اظهارنظرشان درباره این موضوعات مهم اهلیتی ندارد و تصمیم‌گیر نیستند، حداقل به آشفتگی فضای عمومی دامن نزنند چرا که اقتصاد بیمارایران در شرایط نامتعادل کنونی، کشش این آشفتگی و اظهارنظرات متشنج‌کننده را ندارد.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 122929
لینک کوتاه :