ایجاد رانت و انحصار

به گزارش جهان صنعت نیوز: دولت به این طرح هم اکتفا نکرد و اعلام کرد هر فرد می‌تواند فقط یک موبایل به صورت مسافری وارد کند. تعرفه رجیستر موبایل‌های مسافری نیز یک روزه افزایش چشمگیر یافت. نتیجه چه شد؟ قیمت موبایل مجددا موشک‌وار افزایش یافت! در نتیجه واردات مسافری همچنان وجود دارد و این اقدامات دولت تنها قیمت موبایل را افزایش داده است.

خبرنگار «جهان‌ صنعت نیوز» بارها از فعالان بازار موبایل درباره قاچاق موبایل پرسیده و هر بار آنها گفته‌اند اگر موبایل قاچاقی وارد نشود که جنس در بازار نیست. این‌ بار کرونا هم به مشکلات واردات موبایل اضافه شد. دولت هر بار یک بازی جدید راه انداخت. یک بار اعلام کرد که واردات گوشی‌های گران‌تر از ۳۰۰ یورو ممنوع است، انجمن واردکنندگان موبایل بلافاصله آن را به واردکنندگان ابلاغ و سپس اعلام کرد که وزارت صمت این مصوبه را به آنها داده است. وزارت صمت اعلام کرد این طرح هنوز به تصویب نرسیده بود و انجمن واردکنندگان موبایل سرخود آن را ابلاغ کرده است. انجمن واردکنندگان موبایل نشستی برگزار کرد و درباره بی‌گناهی خود داستان‌سرایی کرد اما پس از لغو این مصوبه توسط دولت، انجمن واردکنندگان موبایل اعلام کرد دولت اشتباه بزرگی مرتکب شده است.

دلیل آن را می‌توان حدس زد؛ پس از ابلاغ این مصوبه قیمت گوشی‌های گران‌تر از ۳۰۰ یورو یک روزه دوبرابر شد. به هر روی فعالان بازار موبایل می‌گویند دولت و سامانه همتا با وضع چنین قوانینی تنها ایجاد رانت و انحصارگرایی برای چند شرکت واردکننده می‌کند؛ شرکت‌هایی که یک روزه قیمت موبایل‌ها را دوبرابر افزایش می‌دهند، ارز دولتی دریافت می‌کنند و موبایل را به قیمت ارز آزاد ارزش‌گذاری می‌کنند. به گفته فعالان بازار موبایل دولت هزینه رجیستری را دریافت می‌کند، حال موبایل به هر روشی وارد شده باشد، مالیات هم بر آن اضافه کند که دیگر فروشندگان بازار موبایل ناچار نباشند به هر ساز واردکنندگان برقصند. سامانه همتا به گونه‌ای اعلام می‌کند با قاچاقچیان موبایل برخورد خواهد کرد گویی واردکنندگان چمدانی موبایل، مواد مخدر قاچاق می‌کنند!

مبارزه با قاچاقچیان موبایل

سامانه همتا اعلام کرد طبق اخبار رسیده و پایش سامانه شناسایی و مبارزه با قاچاق، سوءاستفاده عده‌ای از رویه مسافری محرز شده است و بر این اساس، متخلفان در حوزه قاچاق تلفن‌همراه به مراجع امنیتی و قضایی معرفی می‌شوند.

سامانه همتا دیروز اعلام کرد بعد از ارسال پیامک هشدار در شهریورماه سال ۹۸ به برخی از متخلفان و عزم حاکمیت جهت برخورد، با توجه به اصرار اصناف جهت جلوگیری از متضرر شدن‌شان، با ارائه تعهد توسط آنها مبنی بر «عدم تکرار این رفتار» برخورد در آن زمان به تعویق افتاد.

با توجه به تذکرهایی که در گذشته داده شده و اتمام حجت در این خصوص، سامانه شناسایی و مقابله با قاچاق به این افراد هشدار می‌دهد در صورت ادامه‌دار شدن این رفتار، علاوه بر قطع گوشی‌های ثبت‌شده، نسبت به معرفی متخلفان به مراجع امنیتی یا قضایی اقدام خواهد کرد. ضمن اینکه هر گونه وساطت جهت مسامحه قابل پذیرش نخواهد بود و متخلفان علاوه بر مجازات‌هایی که در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز وجود دارد، طبق قانون جرائم رایانه‌ای نیز تا دو سال حبس در پیش خواهند داشت.

به گزارش ایرنا، کسانی که قصد خرید گوشی تلفن همراه را دارند قبل از خرید، باید از طریق

# ۷۷۷۷* استعلام اصالت کرده و در صورت مسافری بودن یا ثبت نشدن تلفن همراه، از خرید آن امتناع کنند چرا که ثبت تلفن همراه از طریق رویه مسافری، صرفا برای مصارف غیرتجاری و برای استفاده شخصی مسافر مجاز است و هر زمان که هر تخلفی در مراحل ثبت آن احراز شود، تلفن همراهی که خریداری شده، مسدود می‌شود.

گوشی مسافری نخرید

سامانه همتا با انتشار یک هشدار، اعلام کرده با پایش سامانه شناسایی و مبارزه با قاچاق، سوءاستفاده عده‌ای از واردات گوشی از طریق مسافری برایش محرز شده است. این سامانه به همین دلیل از کاربران درخواست کرده که قبل از خرید گوشی موبایل، با شماره‌گیری#۷۷۷۷* از مسافری نبودن گوشی اطمینان حاصل کنند و گوشی مسافری را خریداری نکنند.

سامانه همتا اعلام کرده بعد از ارسال پیامک هشدار در شهریورماه سال ۹۸ به برخی از متخلفان و عزم حاکمیت جهت برخورد، با توجه به اصرار اصناف جهت جلوگیری از متضرر شدن‌شان، با ارائه تعهد توسط ایشان و اتحادیه‌های مربوطه مبنی بر عدم تکرار این رفتار، برخورد در آن زمان به تعویق افتاد. این سامانه اما حالا تاکید داشته که برخورد با متخلفان در دستور کار آنها قرار گرفته است. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که در آینده گوشی‌های مسافری از شبکه قطع شوند.

واردات مسافری که بسیاری از فعالان حوزه واردات از آن به عنوان «قاچاق» یاد می‌کنند، از معدود راه‌هایی بوده که عده‌ای با دور زدن قوانین آن، اقدام به واردات گوشی به داخل کشور می‌کردند. در آخرین گفت‌وگویی که دیجیاتو با مسوولان طرح رجیستری و سامانه همتا داشت، موضوع خرید کد اتباع به طور کلی برطرف شده اما واردات از طریق خرید پاسپورت مسافران همچنان ادامه دارد. این مسوولان باور دارند که ریشه‌کن شدن این موضوع به همکاری بیشتر سازمان گمرکی و تغییر قوانین ثبت گوشی مسافری برمی‌گردد. ترفندهایی نظیر خرید و فروش پاسپورت و یا کد اتباع که توسط سودجویان استفاده می‌شود تا گوشی‌ها را به صورت مسافری وارد کنند ربطی به اینکه یک باگ در سامانه همتا باشد، ندارد. ما از سال گذشته در این زمینه تلاش‌های متعددی کردیم و واردات مسافری حالا از ۴۰ هزار مورد در روز بسیار کمتر شده و به زیر ۱۰۰۰ عدد است. مشکل ثبت گمرکی است چرا که در کالای تلفن همراه دوره‌ای سه ماهه به نام دوره خاکستری گذاشته شده که مسافر می‌تواند به جای اینکه موبایل خود را در لحظه بدو ورود به کشور رجیستری کند و هزینه‌های آن را پرداخت کند، می‌تواند چند هفته بعد این کار را به صورت غیرحضوری انجام دهد. افراد قاچاقچی هم اطلاعات مسافران را می‌خرند و یا آنها را می‌دزدند و خرید و فروش سیم‌کارت با نام اطلاعات پاسپورتی آن انجام می‌دهند و در سامانه گمرک اطلاعات را ثبت می‌کنند. ما در سامانه همتا این اطلاعات پرداختی و هویتی را می‌بینیم و ملزم به ثبت گوشی هستیم. اگر می‌خواهیم روند اصلاح شود باید گمرک روند ثبت مسافری گوشی را به صورت آنی انجام دهد مانند همه جای دنیا.

سامانه همتا در اخطاریه‌ای که منتشر کرده به واردکنندگان موبایل مسافری انبوه تاکید کرده در صورت ادامه این رفتار، علاوه بر قطع گوشی‌های ثبت‌شده، نسبت به معرفی متخلفان به مراجع امنیتی یا قضایی اقدام خواهد شد و هر گونه وساطت جهت مسامحه قابل پذیرش نخواهد بود. در متن این اخطاریه عینا چنین آمده است: متخلفین علاوه بر مجازات‌های مندرج در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز طبق قانون جرائم رایانه‌ای نیز تا دو سال حبس در پیش خواهند داشت.

نکته مهم اما برای کاربران اینجاست که همین مساله، خرید گوشی‌ مسافری را به یک ریسک تبدیل می‌کند.

همتا همچنین از شهروندان خواسته تا قبل از خرید گوشی تلفن همراه، با کد دستوری
 # ۷۷۷۷* استعلام اصالت دستگاه را مورد آزمایش قرار داده و در صورت مسافری بودن یا ثبت نشدن تلفن همراه در سامانه همتا، از خرید گوشی صرف نظر کنند. همتا اعلام می‌کند گوشی‌هایی که از طریق واردات مسافری وارد کشور می‌شوند صرفا برای مصارف غیرتجاری و برای استفاده شخصی خود مسافر مجاز بوده و هر زمان که هر تخلفی در مراحل ثبت آن احراز شود، تلفن همراه مسدود خواهد شد.

از گوشی‌های مسافری مالیات دریافت کنید

فعالان بازار موبایل می‌گویند به جای محدودیت و سنگ‌اندازی جلوی کسب‌و‌کارهای خرده‌پا، از گوشی‌های وارداتی مسافری مالیات دریافت کنند.

مهدی بکایی، فعال در بازار موبایل به «جهان صنعت» گفت: طرح رجیستری از ابتدا طرح خوبی بود، بر اساس این طرح هر شخصی که موبایل به کشور وارد کند و قصد فروش یا استفاده از آن را داشته باشد باید آن را در سامانه همتا رجیستر کرده و با این اقدام موبایل با هر روشی که وارد شده باشد، سیستم دولتی پول خود را دریافت می‌کند.

او افزود: در این صورت قاچاق کالا دیگر معنایی ندارد. موبایل چه از طریق مسافری وارد کشور شده باشد، چه شرکتی، دولت پول خود را دریافت می‌کند. دیگر چه اهمیتی دارد که فردی پنج موبایل به صورت مسافری وارد کشور کند؟

 بکایی تاکید کرد: موبایل در زمره کالاهایی است که به راحتی قابل پیگیری و ثبت در سامانه‌هاست. موبایل دارای کد IMEI بوده و به محض روشن شدن و استفاده قابل ردگیری است.‌ ای کاش پوشاک و لوازم خانگی هم‌چنین ویژگی داشتند.

او افزود: این اقدامات سختگیرانه و سلبی امکان را برای رانت‌خواری چند شرکت محدود واردکننده موبایل باز می‌کند. شاید فروشنده خرده‌پایی قصد داشته باشد موبایل مورد نیازش را شخصا وارد کند و از شرکت‌ها موبایل خریداری نکند. مجددا شرکت‌های واردکننده را انحصاری می‌کنند و سپس به دلیل تخلفات و فروش ارزهای دولتی آنها را دستگیر کرده و روانه زندان می‌کنند.

بکایی گفت: به جای اینکه از کسب‌و‌کارهای کوچک حمایت کنند، مدام آنها را محدودتر می‌کنند. در شرایط فعلی فروش به شدت کاهش یافته است. هزینه اجاره‌بهای مغازه‌ها نیز به دلیل افزایش قیمت ملک بالاتر رفته است. نمی‌شود که تمامی کسب‌و‌کارها تعطیل کنند و در اسنپ و تپسی راننده تاکسی شوند.

او راهکار کنترل واردات موبایل را دریافت مالیات دانست و گفت: به جای محدودیت و برخورد سلبی از موبایل‌های وارداتی در فرودگاه‌ها مالیات دریافت کنند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته لیستی از کالاهای فرد تهیه می‌کنند، سپس هنگام بازگشت برای کالاهای خریداری شده در حین سفر، مالیات دریافت می‌کنند.

سخن آخر

دریافت مالیات از گوشی‌های مسافری موجب می‌شود قیمت موبایل‌ها از این هم بالاتر برود، آن وقت متوجه خواهید شد تعداد زیادی از گوشی‌های موجود در بازار مسافری وارد شده‌اند.

 

اخبار برگزیدهخواندنیدانش و فناوری

شناسه : 123660
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا