کووید-۱۹ و تلنگری برای آینده نظام سلامت
ایلیار حیدری * گسترش جهانی بیماری کوید-۱۹ چالشهای فراوانی برای کشورهای درگیر ایجاد نموده است. یکی از آثار بارز این همهگیری شوک وارده به نظامهای سلامت است. با آنکه عملکرد ویروس بدون هر گونه تبعیض بوده، گزارشها نشان از ناهمگونی تبعات سلامت در کشورهای گوناگون دارد. چنین ناهمگونی میتواند معلول عوامل مدیریتی (سرعت و نحوه واکنش تصمیمگیران) و فاکتورهای لجستیکی، مانند ساختار نظام سلامت یا میزان تجهیزات و امکانات درمانی باشد. اما در این میان ویژگیهای جمعیتی و وضعیت سلامت افراد جامعه نیز نقشی غیر قابل انکار ایفا میکنند.
بر اساس گزارشهای رسمی احتمال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ و مرگ در میان افراد ۶۰ ساله به بالا بیشتر است. پس میتوان گفت میزان آسیبپذیری جوامع درگیر با اپیدمی تابعی از ترکیب جمعیتی آنها است. به عنوان مثال ایتالیا یکی از بالاترین نرخهای مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ را در میان کشورهای اروپایی داشتهاست. این کشور به عنوان یکی از پیرترین کشوهای اروپایی شناخته میشود. ۱۶ درصد از جمعیت این کشور بالای ۸۵ سال سن دارند. وضعیت جمعیت در ایالات متحده نیز چندان متفاوت نیست. شاید به همین دلیل است که فقط در ایالت نیویورک و در زمان نگارش این مطلب از ۱۸ هزار مورد فوت شده حدود ۸۵ درصد متعلق به گروههای سنی ۶۰ سال به بالا بوده است. در کشور عزیزمان اگرچه الگوی سنی ابتلا و مرگ و میر بر اساس آمارهای رسمی کم و بیش مشابه میانگین جهانی است، اما نرخ مرگ و میر به طور نسبی پایینتر است. این تفاوت میتواند ریشه در ساختار نسبتاً جوان جمعیتی کشورمان داشته باشد. ترکیب جمعیتی نسبتاً مسن کشورهایی مانند ایالات متحده نتیجه زمانبندی تغییرات جمعیتی آنها می باشد. این کشورها غالباً چندین دهه زودتر از ایران رشدی ناگهانی در زاد و ولد را تجربه نمودهاند. برای مثال ایالات متحده طی سالهای پس از جنگ جهانی دوم شاهد جهشی در نرخ زاد و ولد (Baby boom) بود. بازنشستگی و کهولت آن نسل مدتی است که نظام تأمین اجتماعی و سیستم سلامت این کشور را با چالشهای فراوان مواجه کرده و هزینههای خصوصی و عمومی بهداشت و درمان را افزایش داده. تحت چنین شرایطی شیوع ویروس کرونا بحران سلامت را در این کشور عمیقتر نموده و هزینههای اجتماعی و اقتصادی فراوانی به جامعه و دولت تحمیل کردهاست.
از آنجائیکه جامعه ایرانی در دهه شصت جهش جمعیتی را تجربه نموده انتظار میرود ایران حدود دو یا سه دهه بعد ساختار جمعیتی کم و بیش مشابه وضعیت فعلی کشورهای مسن به خود بگیرد. یکی از نتایج قابل پیش بینی این وضعیت افزایش ناگهانی در تقاضای خدمات درمانی و هزینههای سلامت است. پرسش مهم این است که آیا نظام سلامت ما در آن زمان آمادگی پاسخگویی به نیازهای درمانی و بهداشتی جمعیت سالخورده کشور را خواهد داشت؟ فراتر از آن؛ چه برنامهها و سیاستهایی نیاز است که بخش درمان و سلامت در اوج پیری جمعیت کشورمان مقاومت و آمادگی مناسبی در برابر اپیدمیهای مشابه کووید-۱۹ داشته باشد؟ آنچه احتمال وقوع بحران سلامت در آینده نه چندان دور را افزایش میدهد روند کاهشی زاد و ولد در کشورمان است. این روند مبین آن است که هنگام ورود قله جمعیتی (دهه شصتیها) به فاز سالخوردگی، نسبت جمعیت پیر به جمعیت فعال بازار کار افزایش ناگهانی خواهد داشت. تحت چنین شرایطی جامعه دچار عدم تعادل در انتقالات بین نسلی عمومی و خصوصی خواهد شد. بدین معنی که اولاً کاهش جمعیت فعال، با فرض ثبات سایر شرایط، موجب کاهش درآمدهای عمومی دولت و در نتیجه منابع مورد نیاز برای تأمین نیازهای نظام حمایت اجتماعی و سلامت عمومی میگردد. ثانیاً به دلیل افزایش تعداد افراد مسن بدون اولاد یا کم اولاد حمایتها و کمکهای بین نسلی (خانوادگی) به گروههای مسن نیز دچار کاهش چشمگیری میشود. در نتیجه قابل تصور است که قله جمعیتی ایران در مقایسه با نسلهای پیش از خود، از لحاظ سلامت و رفاه در دوران کهولت آسیب پذیرتر باشد. چنین چشم اندازی نیاز مبرم به توسعه و مقاومسازی نظام سلامت ملی را روشن میسازد.
افزایش تدریجی جمعیت سالخورده ایران تنها عامل بالقوه بحرانزا برای آینده نظام سلامت کشور نیست. چنین بحرانهایی تابعی از کیفیت سلامت جمعیت سالخورده نیز میباشد. اینکه افراد امروز چه سبک زندگی ( رفتارهایی مانند تغذیه، الگوی خواب، مصرف دخانیات، و تحرک بدنی) را بر میگزینند، شاخصهای سلامت و درجه آسیبپذیری جوامع در آینده را مشخص میسازد. ناهمگونی روندهای مرگ و میر و ابتلا به کووید-۱۹ در کشورهای مختلف اهمیت سبک زندگی انتخابی را به خوبی نشان میدهد. برای مثال در ایالات متحده چاقی مفرط یکی از عوامل اصلی نرخ مرگ و میر بالای کووید-۱۹ در این کشور معرفی شده است. مضاف بر این، گزارش شده در کشورهای درگیر رواج بیماریهای مضمن مانند بیماری های قلبی، دیابت، سرطان، و نارساییهای تنفسی ریسک ابتلا به کووید-۱۹ را افزایش میدهد. کارشناسان علوم سلامت و اپیدمی بر این باورند که بسیاری از این عوامل ریسک (Risk factors) را میتوان با بهبود سبک زندگی کنترل نمود.
متأسفانه رفتارها و تصمیمات شکل دهنده سبک زندگی نسل جوان در جامعه امروز ایران به گونه ایست که افقی نه چندان مطلوب از آینده سلامت عمومی کشور ترسیم میکند. برای مثال عاداتی مانند مصرف فست فود، استعمال دخانیات، و کم تحرکی در میان نسلهای جوان رو به گسترش میباشند. حاصل چنین رفتارهایی به احتمال زیاد ظهور یک نسل سالخوردهی ناتندرست و آسیب پذیر خواهد بود. به منظور پیشگیری از این روند بهتر است سیاستگذاران از هم اکنون با به کارگیری مداخلات سیاستی مناسب در پی اصلاح سبک زندگی نسل جوان باشند. از جمله چنین مداخلاتی میتوان به کمپینهای آموزشی در محیط کار، مدارس، وسایل حمل و نقل عمومی، و فضای مجازی اشاره کرد. شرایط همهگیری کنونی فرصت مناسبی برای تقویت اثرگذاری چنین سیاستهایی را فراهم نمودهاست. مطالعات علمی نشان میدهد شوکهای سلامت، از جمله اپیدمیها در شکل گیری عادات سودمند و ماندگار همانند کاتالیزور یا تلنگر طبیعی (Natural nudge) عمل میکنند. برای مثال همهگیری آنفلوآنزای H1N1 در سال ۲۰۰۹ در کشور مکزیک عادت شست و شوی دستها را در میان گروههای درگیر جا انداخت. این عادت ساده در سالهای بعد از اپیدمی احتمال ابتلا به سایر بیماریهای واگیردار را در این کشور کاهش داد. در حال حاضر که جامعه ایرانی درگیر مقابله با ویروس کرونا است و فعالانه به اخبار مربوط به این ویروس توجه دارد، فرصتی ایده آل برای سایستگذاران و برنامهریزان فراهم است تا ابزارهای سیاستی را در جهت بهبود سبک زندگی افراد در پوشش برنامههای ضد کرونا عرضه نمایند. با اتخاذ این رویکرد آنان با یک تیر دو نشان خواهند زد. برای مثال اجرای جدی برنامههای بهبود تغذیه علاوه بر تعدیل شدت موج بعدی کووید-۱۹، به طور بالقوه قابلیت ایجاد اثرات رفتاری بلند مدت را نیز دارد. با توجه به تواناییهای بالفعل و بالقوه سیستم سلامت، حصول این اهداف، یعنی تقویت نظام سلامت و ترویج سبک زندگی سالم، دور از دسترس نخواهند بود. تجربیات موفق گذشته در برنامهریزی های بلند مدت در بخش سلامت گواه این ادعا است. برای مثال میتوان به کاهش معنا دار نرخ مرگ و میر نوزادان به عنوان یکی از شاخصهای کلیدی سلامت، پس از انقلاب اسلامی اشاره نمود.
دکترای اقتصاد خانوار و مصرف کننده، دانشگاه جورجیا
پژوهشگر پسا دکتری، پژوهشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :