تامین امنیت غذایی با اجرای طرح بیمه فراگیر گندم
به گزارش جهان صنعت نیوز: «رامین امینی زارع» روز شنبه درباره این پرسش که چرا بیمه فراگیر گندم ضروری است، افزود: براساس گزارش موسسه کنوما که در زمینه تحقیقات، جمعآوری دادهها و بررسی آنها توسط مهندسان و اقتصاددانان در آمریکا فعالیت دارد ایران در سال زراعی گذشته ۱۶.۸ میلیون تن گندم تولید کرده که با توجه به اطلاعات جمعآوری شده توسط این موسسه رکوردی بیسابقه در تاریخ ایران محسوب میشود.
وی اضافه کرد: این رکوردشکنی، ایران را در شمار باشگاه ۱۰ تولیدکننده بزرگ گندم جهان (بدون احتساب اعضای اتحادیه اروپا) در سال ۲۰۱۹ قرار داده است، اما آنگونه که به نظر میرسد بهرغم خوشبینیها، میزان تولید گندم کشور در سال زراعی جاری ممکن است مشابه تولید سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ میلادی باشد.
این کارشناس صنعت بیمه اظهار داشت: شورای بینالمللی غلات (IGC) در گزارش پیشبینی ماهانه خود از بهبود چشمانداز برداشت گندم در سال زراعی جاری نسبت به پیشبینی قبلی خود خبر داد. در گزارش جدید این نهاد، پیشبینی بر سر میزان برداشت گندم اتحادیه اروپا بر اثر خشکسالی با کاهش و بدبینی روبهرو شده است بنابراین با این مقدمه ضرورت تامین پوشش بیمه ای که آرامش خاطر تولیدکنندگان گندم را فراهم کند، یک رویکرد ضروری است.
وی درباره این پرسش که رشد کمی گندم چگونه ارزیابی می شود، افزود: درکنار آمار امیدبخش وزارت جهاد کشاورزی و نویدهایی که وزیر جهاد کشاورزی در آستانه سالجاری به مردم داد و بر اساس آمار منتشر شده توسط موسسه بینالمللی کنوما، ایران در سال زراعی گذشته از نظر حجم تولید گندم با رشد ۱۵.۸درصدی در میزان تولید سالانه خود نسبت به سال ۲۰۱۸، با ۱۶ میلیون و ۸۰۰ تن برداشت گندم بالاترین میزان برداشت سالانه را در تاریخ خود ثبت کرده است.
این کارشناس صنعت بیمه خاطر نشان کرد: همت گندم کاران، پشتیبانی دولت و بارشهای متعدد، تَرسالی و وجود طرح بیمه زراعت در کشور موجب شد که ایران در سال زراعی گذشته بتواند رکورد برداشت گندم خود را جابهجا کند.
امینی درباره اینکه وضعیت تولید امسال چگونه است اظهارداشت: امسال باتلاش ارزشمند کشاورزان ایرانی، حدود ۶ میلیون هکتار زمین زراعی زیر کشت گندم قرار گرفته است و پیشبینی میشود حدود ۱۴میلیون تن گندم تولید شود که از این میزان حدود ۱۰میلیون تن خرید تضمینی خواهد شدکه یک سوم این میزان بهصورت آبی و مابقی آن بهصورت دیم کشت شده است.
وی درباره عوامل محدود کننده و ریسک ها گفت: واقعیت آن است که ستیزی تاریخی بین تولیدگندم و عوامل قهری و طبیعی همچون سیل، خشکسالی و سرما و یخبندان نامطلوب همواره برقرار بوده است.
این کارشناس صنعت بیمه درباره اینکه آیا نهادهای معتبر بین المللی همچون فائو هم اظهارنظری در این خصوص دارند، افزود: در پاسخ به این پرسش خوب است نگاهی به گزارش مشترک چند روز پیش FAO وابسته به سازمان ملل متحد و سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه OECD داشته باشیم، اگر چه هر پیش بینی ممکن است با قدری احتمال همراه باشد اما در مورد ایران قابل تامل و تفکر است.
امینی افزود: براساس این گزارش، قیمت اسمی جهانی (دلار/تن) از میانگین ۲۲۵ دلار دربازه زمانی۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ به بیش از ۲۵۰ دلار برای هرتن در سال ۲۰۲۹ خواهد رسید و نسبت واردات به مصرف نیز با بیش از ۱۹ درصد افزایش به بیش از سه میلیون تن در سال خواهد رسید.
وی اضافه کرد: این موضوع، زنگ هشداریست که با توجه به شرایط خاص بازرگانی بین المللی، دشواری های تهیه منابع مالی برای واردات و توزیع یارانه ای را گوشزد می کند.
این کارشناس صنعت بیمه درباره راه حل های تاب آوری کشت گندم در کشور، اظهارداشت: راه حل در مدیریت ریسک های مالی ناشی از عوامل قهری توسط مکانیزم شناخته شده و مورد توصیه جهانی بیمه کشاورزی است.
وی درباره ساز و کار بیمه فراگیر گندم گفت: به موجب قانون بیمه ای اعداد بزرگ(Law of large numbers) اگر همه تولید گندم کشور، یک جا زیر پوشش حمایتی بیمه قرار گیرد و از بهای خرید تضمینی سالانه که از سوی دولت اعلام می شود، کسر ناچیزی بابت بیمه برداشت شود، همه کشاورزان گندم کار به صورت خودکار بیمه خواهند شد وخسارات آنان جبران می شود.
امینی خاطر نشان کرد: این طرح ملی، نیازمند پشتوانه قانونی لازم توسط مجلس یا هیات وزیران و همچنین مشارکت و پی گیری وزیرکشور، استانداران وسازمان های دولتی و تشکل های ذیربط است. اکنون امکانات فنی، محاسباتی و اجرایی لازم در بیمه کشاورزی، با بهره گیری از بیمه دیجیتال کشاورزی و امکان بهره برداری از ماهواره برای بررسی عمده ومنطقه ای خسارات با دقت فراوان، فراهم است.
این کارشناس صنعت بیمه افزود: بانک کشاورزی به عنوان موسسه مالی پیش رو و روزآمد هم همراهی کرده و با هدایت وزیر جهاد کشاورزی و مساعی کشاورزان، تحولی بزرگ در راه خواهد بود.
وی درباره بیمه فراگیرگندم در امنیت غذایی کشور، گفت: اکنون بیمه فراگیر گندم درحال تبدیل به مطالبه ای عمومی است که پایداری تولید گندم وبه عبارتی، دوام حضور نان رادر سر سفره های مردم را تقویت خواهد کرد. فراموش نکنیم که گندم کلیدواژه امنیت غذایی بوده و امنیت غذایی یکی از ارکان مهم امنیت ملی است.
امینی گفت: براساس تعریف بانک جهانی، هنگامی سازوکار بیمه کشاورزی به عنوان یکی از ابزار های مالی می تواند موفق باشد که مدیریت فنی ریسک ها وهمچنین ابزارهای تامین مالی فراهم شود.
این کارشناس صنعت بیمه پیشنهاد داد: با مشارکت تشکل های قدرتمند بخش کشاورزی ومنابع طبیعی، الگوی کشت با در نظر گرفتن جغرافیای مخاطرات طبیعی، تدوین و رعایت شود.
وی اضافه کرد: کشاورزی اصولی با حفظ محیط زیست می تواند بیمه کشاورزی را اثربخش تر کند و از سوی دیگر همراهی و پشتیبانی بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه با برخورداری از سامانه پژوهشی توانمندی همچون پژوهشکده بیمه، می تواند در ادامه همکاری های خوب پیشین از نظر علمی و پژوهشی به این طرح ملی یاری کند زیرا این طرح متعلق به همه مردم است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
لینک کوتاه :