صنعت مس در اوج پویایی و بالندگی
علی کریمیپور
مشاور مدیرعامل و مدیر گروه روابط عمومی شرکت ملی صنایع مس ایران
پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ نهتنها از جنبه سیاسی و فرهنگی بلکه از جنبه اقتصادی حیات تازهای برای کشور عزیزمان ایران فراهم آورد. این حیات تازه که مبتنی بر مفهوم استقلال در تمامی جنبههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود موجبات رشد و تعالی و خودباوری ایرانیان را فراهم آورد به طوری که بعد از گذشت چهار دهه، انقلاب اسلامی از تمامی گردنههای سخت سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی عبور کرده است و به بلوغ و بالندگی رسیده است. شاید مهمترین جنبه این جریان چهل ساله تاکید بیش از اندازه بر «تولید ملی» بود چرا که به تعبیر مقام معظم رهبری تا زمانی که «تولید ملی شکل نگیرد، استقلال اقتصادی نخواهیم داشت و آنوقت استقلال سیاسی حرفی بیش نیست.» از همین رو بود که در سالهای گذشته تمام هم و غم سیاستمداران و فعالان اقتصادی بر خودکفایی در صنعت و افزایش تولید ملی بود.
بدون شک یکی از صنایع مهمی که پس از انقلاب اسلامی و همزمان با فتح خرمشهر جریان تولید و توسعهاش بدون وقفه ادامه داشته است و هماکنون با گذشت بیش از چهلسال از عمر آن در اوج بالندگی و شکوفایی قرار گرفته است صنعت مس است. این صنعت بزرگ در آستانه چهلسالگی انقلاب اسلامی موفق شده است برای نخستین بار رکورد تولید کاتد و کنسانتره را بشکند و طرحهای توسعه خود را با قدرت و حدت پیش ببرد و برای نخستین بار در طول چهل سال گذشته به یک توازن در حوزه تولید، توسعه و محیط زیست دست یابد. افزون بر این، صنعت مس بیش از گذشته در حوزه مسئولیتهای اجتماعی موفق عمل کرده است و دین خود را به خاک مردمانی که تولیدش از آنجا بر میخیزد ادا کرده است.
تولید بیوقفه رمز ماندگاری صنعت مس
خروج آمریکا از برجام در اردیبهشتماه سال جاری و شدت بخشیدن به عداوتهای دیرینهاش با کشور عزیزمان ایران در آستانه چهلسالگی پیروزی انقلاب اسلامی سرآغازی بود برای سخت شدن شرایط تولید و توسعه بنگاههای اقتصادی به ویژه برای شرکتهایی که اقتصادشان به دل زمین وابسته است. برنامه تولید شرکت ملی مس در سال جاری در سه حوزه تولید، اکتشاف و توسعه بر مبنای استفاده حداکثری از تمامی ظرفیتهای این سه حوزه بود. در حوزه «تولید» از همان ابتدای سال تاکید بر افزایش تولید بیسابقه قرار گرفت به طوریکه طی دهماهه نخست امسال با تولید ۲۰۰ هزار تن کاتد و بیش از یک میلیون تن کنسانتره رکورد تولید کاتد و کنسانتره را برای نخستین بار در طول تاریخ شرکت مس شکست. در حقیقت استراتژی شرکت مس برای افزایش تولید بر این فرض اساسی قرار گرفته بود که با وجود فراهم شدن زیرساختهای تولید در سالهای بعد از انقلاب و صرف هزینههای بسیار برای افزایش ظرفیت تولید باید برای کاهش هزینههای شرکت مس استراتژی حداکثر تولید در دستور کار قرار گیرد. علاوه بر این در شرایطی که برخی از مشکلات داخلی و خارجی موجب افزایش قیمت ارز و با تبع آن افزایش مواد اولیه شد تنها راه موثر برای افزایش سودآوری و کاهش قیمت تمام شده استفاده حداکثری از ظرفیتهای تولید بود.
اکتشاف ضامن توسعه پایدار
در حوزه «اکتشاف» استراتژی شرکت مس بر شناسایی ذخایر جدید مس در راستای پشتیبانی و حفظ پایداری تولید قرار گرفت. بر این اساس تکمیل اکتشافات در حوزه معادن فعال و اندیسهای پیرامون آنها، سرعت بخشیدن به اکتشافات پروژههای اکتشافی جاری و شناسایی پتانسیلها و محدودههای امیدبخش جدید در دستور کار قرار گرفت. بنابراین شرکت مس در یک اقدام حساب شده و متناسب با یک سیاست اقتصادی در کنار پیشبرد امر تولید و تعریف طرح های توسعه ای و و با رجوع به تجربه دو دهه اخیر شرکت های معدنی و صنعتی بزرگ دنیا و همچنین در نظر گرفتن کاهش عیار معادن فعال به خاطر افزایش سن برداشت استراتژی شرکت مس را در حوزه اکتشافات بهعنوان پشتوانهای برای تداوم تولید و اجرای طرحهای توسعه با نگاه ایجاد سرمایه ملی و اشتغالزایی خصوصاً در مناطق محروم کشور قرار داد.
توسعه قلب تپنده صنعت مس
همچنین در سال جاری از منظر توسعه سال خوبی برای صنعت مس ایران بود بهطوریکه در این سال مهر پایان بر تمامی حاشیههای محیط زیستی شرکت مس با راهاندازی نهایی کارخانه اسید سولفوریک در مجتمع مس سرچشمه زده خواهد شد. افزون بر این طرح توسعه معدن درآلو با حمایت مدیریت ارشد شرکت مس و برداشتن موانع تزریق مالی به این طرح از پیشرفت خوبی برخوردار شد. این طرح که در حقیقت یکی از مهمترین معادن سه گانه صنعت مس برای دستیابی به تولید ۴۰۰ هزار تن کاتد د ر افق ۱۴۰۴ است با یک کار شبانهروزی از پیشرفت ۴۱ درصدی برخوردار شده است و تا اوایل سال ۹۹ به مرحله تولید و راهاندازی میرسد. همچنین به طور موازی شدت بخشیدن به طرح توسعه معدن درهزار و چاه فیروزه از دیگر اقدامات مهم شرکت مس در سال جاری بود.
صنعت و معدنلینک کوتاه :