xtrim

ظهور دو نشانه در بازار مسکن

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بررسی جزئیات معاملات مسکن در شهر تهران از ظهور دو گزاره جدید در بازار حکایت می‌کند؛ نخستین گزاره تداوم روند کاهشی پروانه‌های ساختمانی با وجود افزایش قیمت است. با وجود خروج معاملات مسکن از وضعیت رکود اما صدور پروانه‌های ساختمانی در شهر تهران همچنان کاهشی است که «بحران عرضه» را در معاملات مسکن پررنگ‌تر کرده است. با توجه به روند صعودی تقاضا این وضعیت، بازار مسکن را به زودی تا مرز انفجار قیمت‌ها خواهد برد. دومین گزاره حائز اهمیت در معاملات تیر ماه امسال افزایش بی‌سابقه ارزش معاملات نسبت به سال گذشته است؛ افزایشی که با توجه به افزایش نقدینگی و تورم طبیعی است اما پارادایم جدیدی را به بازار مسکن معرفی خواهد کرد. ارزش ریالی معاملات مسکن در تیرماه امسال ۲۵ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به تیر سال گذشته که پنج هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان بوده، رشد ۳۵۸ درصدی را تجربه می‌کند.

در همین حال رشد قیمت مسکن و تورم عمومی کشور به اندازه این میزان نبوده است. بر همین اساس به نظر می‌رسد منشأ ورود پول به بازار مسکن را بتوان در خارج از بازار مسکن جست‌وجو کرد. یکی از فرضیات مهم برای ردیابی سرچشمه سرمایه‌گذاری در بازار مسکن ممکن است بازار سرمایه باشد. بورس تهران در یک سال گذشته ارزش‌افزوده بی‌سابقه‌ای داشته است. شاخص کل بورس تهران از مهر ماه ۹۸ تاکنون دست‌کم شش برابر شده است. در این شرایط بخشی از ارزش‌افزوده تولید شده در این بازار در معاملات تیرماه بازار مسکن قابل ردیابی است.

بر اساس این اطلاعات دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌و‌شهرسازی در گزارشی روند تحولات بازار مسکن شهر تهران را در تیرماه و چهارماهه نخست امسال تشریح کرد. دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌و‌شهرسازی در گزارشی وضعیت بازار مسکن شهر تهران را طی فروردین تا تیرماه سال جاری اعلام کرد. بنا بر اعلام دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌و‌شهرسازی، تعداد مبایعه‌نامه‌های ثبت‌شده در چهارماه نخست امسال ۳۸ هزار و ۲۴۵ مبایعه‌نامه است که نسبت به مدت مشابه سال ۹۸، ۵/۴۲ درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی آپارتمانی در چهار ماه نخست امسال ۱۸ میلیون و ۱۵۲ هزار تومان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ که رقمی معادل ۱۲ میلیون و ۷۹۱ هزار تومان بوده، افزایش ۹/۴۱ درصدی یافته است.

opal

کاهش ۵/۲۰ درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی

این گزارش حاکی است که تعداد پروانه‌های ساختمانی صادره در چهارماه نخست امسال هفت هزار و ۵۰۱ واحد ثبت شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته رقمی معادل ۹ هزار و ۴۳۸ واحد گزارش شده و کاهش ۵/۲۰ درصدی یافته است. بر اساس اعلام دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌و‌شهرسازی در ماه گذشته ۱۴ هزار و ۳۳۰ معامله به ثبت رسیده که نسبت به تیر ۹۸ که رقمی معادل چهار هزار و ۸۹۸ واحد بوده، افزایش ۶/۱۹۲ درصدی و نسبت به خردادماه امسال که رقمی معادل ۱۱ هزار و ۴۶ واحد بوده رشد ۷/۲۹ درصدی یافته است. آمارها از فروردین سال جاری تاکنون حاکی از رشد معاملات در پایتخت است. بر اساس آمار ارائه‌شده، متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی آپارتمانی در تیر امسال معادل ۲۰ میلیون و ۹۸۶ هزار تومان بوده که نسبت به تیر سال گذشته که معادل ۱۳ میلیون و ۶۱۵ هزار تومان بوده افزایش ۱/۵۴ درصدی و نسبت به خرداد امسال که رقمی معادل ۱۹ میلیون و ۷۱ هزار تومان بوده، ۱۰ درصد افزایش یافته است.

بیشترین معاملات در مناطق ۵، ۴ و ۲ تهران

بیشترین معاملات در منطقه ۵ تهران با هزار و ۹۳۸ مبایعه‌نامه با هر متر مربع ۲۶ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان، منطقه ۴ با هزار و ۱۱۹ مبایعه‌نامه به قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۲۰ میلیون و ۶۳۲ هزار تومان و منطقه ۲ با هراز و ۷۹ مبایعه‌نامه به قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۳۲ میلیون و ۴۹۴ هزار تومان به ثبت رسیده است. همچنین کمترین معاملات پایتخت در تیرماه به مناطق ۱۹ با ۷۳ مبایعه‌نامه، منطقه ۹ با ۱۴۰ مبایعه‌نامه و منطقه ۱۶ با ۱۵۰ مبایعه‌نامه اختصاص داشت. قیمت هر مترمربع واحد مسکونی معامله شده در منطقه ۱۹، ۱۱ میلیون و ۶۷۵ هزار تومان، منطقه ۹، ۱۳ میلیون و ۷۷۲ هزار تومان و منطقه ۱۶، ۱۱ میلیون و ۲۶۸ هزار تومان بوده است.

بیشترین قیمت‌های هر مترمربع واحد مسکونی آپارتمانی نیز همانند ماه‌های گذشته به مناطق یک با ۴۵ میلیون و ۳۱۷ هزار تومان، منطقه ۳ با ۳۸ میلیون و ۴۲۴ هزار تومان و منطقه ۲ با ۳۲ میلیون و ۴۹۴ هزار تومان اختصاص یافت. همچنین کمترین میزان قیمت‌های هر مترمربع واحد مسکونی آپارتمانی پایتخت به منطقه ۱۸ با ۹ میلیون و ۶۲۵ هزار تومان، منطقه ۲۰ با ۹ میلیون و ۷۹۸ هزار تومان و منطقه ۱۷ با ۱۰ میلیون و ۵۷۳ هزار تومان اختصاص یافت.

کاهش رشد قیمت در منطقه ۱۱

بررسی وضعیت قیمت در مناطق ۲۲گانه شهر تهران نشان می‌دهد که سرعت رشد قیمت خانه در ۱۱ منطقه پایتخت در تیرماه نسبت به خردادماه کاهش داشته، به طوری که میانگین افزایش قیمت مسکن که در خردادماه دو تا سه میلیون تومان در هر مترمربع بود، در تیرماه به ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محدود شد. قیمت خانه در ۱۱ منطقه پایتخت در تیرماه رشد قیمتی حدود ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را تجربه کرده است. همچنین قیمت خانه در چهار منطقه پایتخت بین سه تا پنج میلیون تومان افزایش قیمت داشت که بر معدل قیمت مسکن نسبت به ماه گذشته تاثیر افزایشی داشت.

بر این اساس، خانه‌های پایتخت در نخستین ماه تابستان رشد قیمتی را تجربه کرده که نسبت به ماه گذشته حدود ۱۰ درصد و نسبت به ماه مشابه سال گذشته- تیرماه ۹۸ – رشد۵۳ درصدی را تجربه می‌کند. با این حال بررسی قیمت‌ها در هفت منطقه پایتخت از جمله مناطق ۱۰، ۹، ۱۲، ۱۴، ۱۷، ۱۸ و ۲۰ شهر تهران حاکی از افزایش منطقی ۵۰۰ تا یک میلیون تومانی قیمت‌هاست که نسبت به رشد قیمت‌ها در ماه قبل‌تر (خردادماه) حتی کاهشی هم بوده است.

در چهار منطقه پایتخت نیز رشد قیمت‌ها به حدود یک و نیم میلیون تومان رسیده است. برای مثال قیمت خانه در منطقه ۱۲ تهران نسبت به ماه قبل در هر متر‌مربع حدود ۴۰۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه می‌کند در حالی که در خرداد ماه امسال نسبت به اردیبهشت در هر متر‌مربع بیش از یک میلیون تومان رشد قیمت داشت.

در فروردین ماه امسال قیمت خانه‌های پایتخت با کاهش حدود دو درصدی نسبت به ماه قبل همراه بود. در اردیبهشت ماه رشد ۹ درصدی و در خردادماه امسال رشد قیمتی ۱۲ درصدی نسبت به ماه قبل تجربه شد. بر این اساس اگرچه خانه در تیرماه مجددا گران شده، اما با شیب کندتری نسبت به افزایش قیمت‌ها در دو ماه پایانی فصل بهار همراه بوده است.

قیمت خانه‌های پایتخت در پنج منطقه تهران رشد بیش از چهار میلیون تومانی را در هر متر‌مربع داشته اما در بیش از ۱۰ منطقه تهران رشد قیمت‌ها بین ۵۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان بوده است. کارشناسان مسکن معتقدند که سوداگری در برخی محلات شهر تهران عامل افزایش متوسط قیمت مسکن است که باید برای آن راه‌حلی اندیشیده شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 125640
لینک کوتاه :