xtrim

فرصت سوزی نکنیم!

جهان صنعت نیوز| نسترن یوسف بکیان- با اینکه برخی از نمایندگان مجلس به گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت صمت چراغ سبز نشان داده بودند اما در نهایت حسین مدرس خیابانی نتوانست رای مورد نیاز برای حضور در این وزارتخانه به عنوان وزیر را از سوی مجلسی ها کسب کند. بر این اساس  مجلس به مدرس خیابانی رای اعتماد نداد و نمایندگان پس از استماع سخنان مخالف و موافق و دفاعیات مدرس خیابانی با ۱۰۴ رای موافق، ۱۴۰  رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع  از مجموع ۲۵۴ رای با انتخاب مدرس خیابانی به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت مخالفت کردند.

عدم برخورد مناسب با مافیها 

بر همین اساس قالیباف رییس مجلس از رییس جمهور درخواست کرد که هر چه سریعتر وزیر پیشنهادی صنعت را به مجلس معرفی کند. این در حالی است که به باور کارشناسان نیز باید رییس جمهور با توجه به شرایط فعلی بخش تولید و اقتصاد بار دیگر فرصت سوزی نکند و وزیری کارآمد و موجه را  تا یکی دو هفته آینده برای این سمت معرفی کند.

اما متاسفانه چندی پیش در حالی که همه منتظر معرفی وزیری مناسب برای وزارت صنعت بودند، دولت به دنبال اقداماتی انحرافی نظیر تشکیل وزارت بازرگانی بود و در نهایت زمان را برای معرفی وزیری شایسته از دست داد تا جایی که در روزهای پایانی اتمام زمان مسوولیت سرپرست وزارت صمت، ناچار شد تا خود او را به عنوان وزیر معرفی کند.

این در حالی است که مدرس خیابانی اگرچه توانسته توجه بخش خصوصی و برخی از نمایندگان مجلس را به خود جلب کند اما از دید کلی فردی مناسب برای این حوزه نیست و نمی تواند شجاعت لازم  را نشان دهد و همچنین با مافیاها در حوزه های مختلف برخورد مناسبی داشته باشد. گرانی و آشفتگی موجود در بازارهای مختلف نیز از جمله موضوعاتی است که اگرچه پیش از حضور خیابانی در این وزارتخانه هم وجود داشته اما در زمان حضور او به عنوان سرپرست در وزارت صمت نیز سر و سامان پیدا نکرده است. موضوعی که گلایه بسیاری از نمایندگان مجلس و همچنین صاحبنظران اقتصادی را به دنبال داشته است.

رزم حسینی وزیر می شود؟

از این رو مجلسی ها بر این باورند که مدرس خیابانی عملکرد خوبی از خود نشان نداده و گزینه مناسبی برای وزارتخانه ای به این مهمی که با معیشت مردم سر و کار دارد نیست. بنابراین دولت باید هرچه سریعتر شخص دیگری را به عنوان وزیر برای این وزارتخانه به مجلس معرفی کند.

بر این اساس پس از مخالفت مجلس با مدرس خیابانی به عنوان وزیر صمت، گمانه زنی برای معرفی علیرضا رزم حسینی استاندار خراسان رضوی به عنوان یکی از گزینه‌های جدی تصدی‌ وزارت صنعت بالا گرفته است. چرا که پیش از این نیز نام وی به عنوان وزیر پیشنهادی صمت مطرح بود اما از آنجایی که گفته می شد محمود واعظی رییس دفتر روحانی، خواهان معرفی حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صمت است، اما در مقابل اسحاق جهانگیری مدافع سرسخت حضور علیرضا رزم حسینی استاندار خراسان رضوی است، دوئلی در این حوزه شکل گرفته بود که مشخص نبود چه کسی برنده آن است.

اما با مخالفت مجلس با حضور مدرس خیابانی به عنوان وزیر صمت، بعید نیست که دولت خیلی زود دیگر گزینه جدی برای وزارت صمت یعنی رزم حسینی را که پیش از استانداری خراسان رضوی،  سابقه استانداری کرمان و مدیریت ماشین آلات راهسازی در بخش خصوصی را در کارنامه خود دارد را به مجلس معرفی کند.

قانون شکنی 

با این حال کارشناسان بر این باور هستند برای جلوگیری از ضربه بیشتر به بخش تولید و همچنین مقابله با گرانی و آشفتگی در بازارهای مختلف باید گزینه دولت برای این وزارتخانه که انتظار می رود شخصی با تجربه و کاردان باشد هرچه زودتر معرفی شود چرا که کشور در شرایطی نیست که مهمترین بخش های اقتصادی آن بار دیگر با فرصت سوزی مواجه شوند.

در همین خصوص معاون اسبق وزارت صنعت با تاکید بر اینکه رییس جمهور باید هرچه زودتر وزیر پیشنهادی دیگری را به مجلس معرفی کند، به «جهان صنعت نیوز»  گفت: دولت به جای اینکه پیچ و خم های بخش تولید را برطرف کند و در راستای حذف بروکراسی های اداری اقدامی انجام دهد، وقت و انرژی خود را صرف مباحث بیهوده ای می کند که بیشتر انحرافی است. در این خصوص می توان به تلاش دولت برای تشکیل وزارت بازرگانی اشاره کرد که قانون شکنی بود و نوعی عدول از وظایف رییس جمهور تلقی می شد.

هزینه تراشی به ضرر مردم

امیررضا واعظ آشتیانی، بیان کرد: دولت به جای اینکه منطقی و عالمانه با مشکلات فعلی در اقتصاد برخورد کند، تا همین یکی دو هفته پیش به دنبال چاق کردن دولت و هزینه تراشی بود. این در حالی است که هرچه هزینه های دولت افزایش پیدا کند، فشار بر گرده مردم بیشتر می شود.

وی با طرح این سوال که معلوم نیست دولتی ها تا کی می خواهند دست در جیب مردم کنند، گفت: نمی توان با سوء مدیریت مشکلات را مضاعف کرد و در نهایت توقع داشت که مردم هزینه آن را بپردازند.

واعظ آشتیانی اظهار کرد: دولت می توانست به جای اینکه زمان را برای تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت از دست دهد، به فکر این باشد که با معرفی شخصی مناسب برای وزارتخانه تولید را احیا کند تا کمترین آسیب متوجه بخش صنعت و همینطور اقتصاد باشد.

بخش صنعت رها شده است

 این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت صنعت و تولید و موضوعات مرتبط با آن را رها کرده است، افزود: اصلاح ساختار اقتصادی کشور موضوعی است که باید از سوی دولتمردان دنبال شود. بنابراین انتظار می رود دولت به جای اینکه انرژی خود را صرف مباحث بیهوده کند، مشکلات تولیدکنندگان و مردم را با انتخاب مدیران کارآمد، فهیم و عالم رفع کند.

به گفته وی، در کمتر از یک سالی که به عمر دولت دوازدهم باقی مانده است باید دولت و مجلس با یکدیر تعامل دوسویه داشته باشند تا شرایط اقتصادی و معیشتی خانوارها بهتر شود.

مدیرعامل اسبق صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران با تاکید بر اینکه در شرایط حساس کنونی که کشور در تحریم نیز قرار دارد باید یک تیم قوی و منسجم از سوی رییس جمهور تشکیل شود، گفت: با توجه به اینکه  وزیر پیشنهادی صنعت در مجلس رای نیاورد، دولت در حال حاضر به فکر انتخاب سرپرستی جدید برای این وزارتخانه است اما نکته این است که رییس جهور نباید معرفی وزیر پیشنهادی جدید را ۳ ماه به تاخیر بیندازد بلکه باید فرد مورد نظر خود برای این منظور را زودتر معرفی کند.

افزایش آسیب پذیری تولید

به گفته واعظ آشتیانی اگر در این ۳ ماه فرصت سوزی انجام شود، بخش صنعت تولید و در نهایت اقتصاد آسیب پذیری بیشتری را تجربه خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی معتقد است مدرس خیابانی به عنوان سرپرست وزارت صمت که از سوی دولت برای وزارت نیز پیشنهاد شد فعالیت چشمگیری نداشت و نیروی توانمندی برای این وزارتخانه نبود.

وی با تاکید بر اینکه  نباید فرصت سوزی کرد، افزود: ما در این شرایط نیازمند این هستیم که ساماندهی وزارت صمت به زودی انجام شود و تیمی مجرب و قوی این مسوولیت را بر عهده بگیرد.

معاون اسبق وزارت صنعت اظهار کرد: هرچه زمان بگذرد و بی تفاوت از کنار آن عبور شود،  مشکلات بخش تولید بیشتر خواهد شد و مهمتر از همه اینکه کنترل بازار و نظارتی که بخشی از مسوولیت وزارت صمت است، مورد هجمه قرار می گیرد.

وی ادامه داد: هرچند که همین حالا نیز با ضعف و نقصانی که وجود دارد،  شاهد این هستیم که اقلام مختلف و کالاهای اساسی به تعبیر جهانگیری معاون اول رییس جمهور که در دوران انتخابات معتقد بود ارز به صورت لحظه ای بالا می رود، امروز نیز گرانی با همان تعبیر در حال افزایش است.

هیچ مرجعی پاسخگو نیست

مدیرعامل اسبق صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ مرجعی پاسخگوی فشاری که به مردم وارد می شود نیست، گفت: بنابراین امیدواریم که هرچه زودتر وزیر پیشنهادی صنعت معرفی شود و مجلس هم با توجه به شاخصه هایی که مد نظر دارد، به وزیر پیشنهادی رای اعتماد دهد تا در این فرصت باقیمانده تا پایان دولت، کار اساسی در بخش تولید، اشتغال و تجارت انجام شود.  

به گفته واعظ آشتیانی، دولت باید تلاش کند در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در راستای جهش تولید برنامه ای مشخص را ارائه دهد اما تا به امروز برنامه ای از سوی دولت در این راستا دیده  نشده است. در حالی که در این شرایط اقتصادی باید فضای اقتصادی به سمت و سویی برود که تولیدکنندگان به دولت اعتماد کنند.

وی ادامه داد: نباید وضعیت به گونه ای باشد که کمک های دولتی تنها به شرکت های دولتی و شبه دولتی اختصاص پیدا کند. بلکه باید فضای کسب و کار رونق پیدا کند و جهش تولید اتفاق بیفتد.

گفتاردرمانی رییس جهور

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: در شرایط فعلی کارخانه ها با ۱۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند اما باید گره های بخش تولید رفع شود تا با جهش تولید، اشتغال پایدار، افزایش تولید ناخالص داخلی و تولید ثروت رقم بخورد.

به گفته واعظ آشتیانی، تمام مباحثی که ما به دنبال آن هستیم در گرو توجه به جهش تولید است. چرا که کشوری که فاقد تولید است، کشور پیشرفته ای نخواهد بود.

وی با بیان اینکه تا کی میخواهیم فرصت سوزی کنیم، گفت: صحبت های رییس جمهور بیشتر جنبه گفتار درمانی دارد و برای مردم نان و آب نمی شود.  در واقع چنین صحبت هایی باعث بهبود وضعیت اقتصادی خانواده ها نمی شود این در حالی است که مردم خیلی وقت است که در چالش های اقتصادی غرق شده اند. بنابراین امیدوار هستیم که دولت گوش شنوایی داشته باشد و به توصیه های اقتصادی توجه کند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 129494
لینک کوتاه :