تعیین سرپرست برای حوزه معدن !
جهان صنعت نیوز| سرپرست جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی از سوی رییس جمهور منصوب شد که کارشناسان توقع داشتند حسن روحانی بدون فوت وقت، گزینه پیشنهادی خود برای وزارت را به مجلس معرفی کند تا به این ترتیب کار مردم روی زمین نماند.
اما متاسفانه رییس دولت دوازدهم در زمان حضور حسین مدرس خیابانی به عنوان سرپرست در وزارت صمت به فکر تشکیل وزارت بازرگانی بود و از آنجایی که در این خصوص نتوانست کاری پیش ببرد، در نهایت در روزهای پایانی مهلت سه ماهه حضور مدرس خیابانی در این وزارتخانه تصمیم گرفت او را به عنوان وزیر معرفی کند. انتخابی که اگرچه به باور بسیاری از صاحبنظران اقتصادی به جا بود اما نتوانست توجه اکثریت نمایندگان مجلس را به خود جلب کند و با رای مخالف آنها روبرو شد.
به این ترتیب حسین مدرس خیابانی که به باور عده ای عملکرد قابل قبولی در وزارتخانه داشت و به اعتقاد گروهی دیگر نتوانست اقدام خاصی انجام دهد، موفق به اخذ رای اعتماد نمایندگان مجلس نشد. موضوعی که در نهایت باعث شد رییس جمهور، معاون معدنی اسبق وزارت صمت را که سال گذشته از سمت خود استعفا کرده بود را به عنوان سرپرست جدید این وزارتخانه معرفی کند.
انتقاد از معاون معدنی
جعفر سرقینی اگرچه فردی نام آشنا در وزارت صمت است اما به باور بسیاری از فعالان بخش خصوصی، فردی حرفه ای در حوزه معدن است که به طور حتم نمی تواند برای حل مشکلات حوزه صادرات، تجارت و تنظیم بازار راهکاری ارائه دهد. بنابراین در شرایط فعلی به جای اینکه بگوییم وزارت صنعت، معدن و تجارت دارای سرپرست شده، بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که حوزه معدن دارای سرپرست شده است.
این در حالی است که در زمان حضور جعفر سرقینی به عنوان معاون معدنی در وزارت صمت، فعالان زنجیره فولاد چندان دل خوشی از وی نداشتند و حتی در برخی موارد نسبت به تصمیمات او معترض بودند اما به هر حال نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که سرقینی فردی پررنگ در حوزه معدن بوده است.
واکنش بخش خصوصی
در همین خصوص علی شریعتی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در واکنش به انتصاب جعفر سرقینی به عنوان سرپرست وزارت صمت اعلام کرد: حوزه معدن به بهترین حالت دارای سرپرست حرفه ای شد، اما صنعت؟ تجارت؟ صادرات؟ جهش تولید و … چه….
به باور شریعتی و بسیاری از فعالان بخش خصوصی، در حال حاضر صادرات در کشور متولی ندارد و همین موضوع باعث شده کشور درست در زمانی که به شدت به درآمدهای صادراتی وابسته است، با کاهش صادرات روبرو شود. در واقع نبود متولی مشخص برای صادرات و تصمیم گیری های غیرکارشناسانه در این حوزه باعث شده است که صادرکنندگان به دلایل مختلف از این حوزه کناره گیری کنند.
روند کاهشی صادرات
به عقیده صادرکنندگان، دولت هیچ گونه مشوق و حمایتی برای صادرکنندگان در نظر نمی گیرد و تنها آنها را از بابت بازگشت ارزهای صادراتی تهدید می کند. این در حالی است که اگر متولی مشخصی برای صادرات وجود داشت، حتی در شرایط تحریم و همچنین محدودیت های ناشی از کرونا نیز امکان توسعه صادرات وجود داشت.
اما متاسفانه در شرایط فعلی روند صادرات رو به افول است و دولت نه تنها برای حوزه صادرات متولی مشخص نمی کند بلکه حتی برای معرفی وزیری شایسته برای وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز که با زندگی مردم سر و کار دارد، هاج و واج مانده است.
سرپرست وزارت صمت از آلمان آمد
بر همین اساس به تازگی پس از چند روز بلاتکلیفی وزارت صمت، روحانی در نهایت جعفر سرقینی را به عنوان سرپرست معرفی کرد. سرقینی که به دلیل اعتراض به انتخاب های رضا رحمانی در سال گذشته استعفا داده بود، بار دیگر با حکم روحانی به وزارت صمت برگشت. در این خصوص یک مقام آگاه در وزارت صمت با تائید استعفای معاون امور معادن و صنایع معدنی این وزارتخانه گفته بود: متن استعفای جعفر سرقینی بهدلیل انتخاب غیرکارشناسانه وزیر صمت برای ایمیدرو و سازمان زمینشناسی به دفتر وزیر ارسال شده است.
این در حالی است که بلافاصله پس از این حواشی و حضور داریوش اسماعیلی رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن به عنوان معاون معدنی وزارت صمت ، جعفر سرقینی به سمت سرپرستی شرکت آسکوتک آلمان منصوب شد و وی در آستانه ۳۰ سالگی این شرکت بزرگ، مدیریت آن را برعهده گرفت.
به این ترتیب سرقینی که بیش از یک دهه در صمت معاون معدنی وزارت صمت مشغول فعالیت بود، تا آذر ۱۳۹۸ در این سمت فعالیت کرد و سپس پس از استعفا مدیریت شرکت آلمانی آسکوتک را به عهده گرفت.
سرقینی دکتری کانه آرایی دارد
جعفر سرقینی ۶۲ ساله در اهر چشم به دنیا گشوده است. او دکتری کانه آرایی خود را از دانشگاه نیوساوت ولز(NSW) سیدنی کسب کرده است . از سوابق اجرایی سرقینی می توان به مدیرعامل شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو)، مدیرعامل شرکت کل معادن ایران، مدیر کل معادن و فلزات آذربایجان شرقی، مدیر کل دفتر برنامه ریزی وزارت معادن و فلزات و همچنین معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد.
به باور عده ای، سرقینی یکی از بروکرات های خوشنام وزارت صمت به شمار می آید که در دوره مدیریت در وزارت صمت، از مدافعان قیمت گذاری بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی در بورس کالا بود. اما به باور عده ای دیگر سرقینی نه تنها سرپرست مناسبی برای وزارت صمت نیست بلکه در حوزه معدن نیز سیاست هایی را دنبال می کند که ضرر عده زیادی از فعالان معدنی را به دنبال دارد.
تشدید آشفتگی بازار
نکته قابل تامل اینکه اگر قرار باشد سرقینی نیز همچون مدرس خیابانی به مدت سه ماه در این وزارتخانه سرپرستی را بر عهده داشته باشد و دولت هر چه زودتر وزیر پیشنهادی خود را به مجلس معرفی نکند، تولید، تجارت، صادرات و تنظیم بازار روزهای آشفته تری را تجربه خواهند کرد. چراکه همه به خوبی می دانند که سرقینی شخصی نام آشنا و متخصص در حوزه معدن است و نسبت به دیگر حوزه های مرتبط با وزارت صمت آشنایی چندانی ندارد.
بر همین اساس توصیه کارشناسان به روحانی این است که هرچه زودتر وزیر پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کند چرا که در حال حاضر کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و به باور نمایندگان مجلس، سرپرست وزارت صمت به دلیل محدودیت اختیارات نمی تواند اقدام خاصی در موقعیت کنونی انجام دهد. این در حالی است که به عقیده برخی از کارشناسان، سرقینی فردی تواتنمند و کاربلد برای این حوزه نیست و در زمان معاونت معدنی نیز عملکرد چندان قابل قبولی نداشته است. موضوعی که در نهایت مردم را دپار مشکل می کند .
آشنایی با شرکت آسکوتک
این شرکت آلمانی است که صد درصد سهام آن مربوط به ایران است و در شکل گیری صنایع فولادی نقش مهمی داشته است. در واقع شرکت آسکوتک یکی از شرکتهای تحت نظارت سازمان ایمیدرو است که از سال ۱۳۶۹ در کشور آلمان تأسیس و کار خود را آغاز کرده است.
این شرکت که ۴۹ درصد از سهام کویت استیل را در اختیار دارد، پنج شرکت تابعه به نامهای AMM, SCIENCE AND Technology, Stel Trading, MME ،YAMO و فولاد پایا، در اختیار دارد.
شرکت آسکوتک سهامدار شرکتهای ایراسکو و MMTE نیز است و به عنوان شریک تجاری در بسیاری از پروژههای معدنی خارج از کشور نیز فعالیت قابل توجهی دارد.
لینک کوتاه :