xtrim

طرح مالیات بر عایدی سرمایه تاثیر آنی بر وصول مالیات ندارد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بهارستانی ها همچنین در این مصوبه، بازار سرمایه و سپرده های بانکی را برخلاف طرح پیشین دولت از پرداخت مالیات مبرا اعلام کرده اند تا تکانه های ناشی از این سیاست مالیاتی به این دو بازار برخورد نکند. اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه دو نتیجه مهم را عاید دولت می کند؛ هم جلوی افزایش غیرمنطقی قیمتها در بازارهای موازی را می گیرد و هم دولت را در جبران کسری بودجه یاری می دهد.  

تازه ترین خبرها از سیاست های مالیاتی دولت از رای مثبت کمیسیون اقتصادی مجلس به طرح مالیات بر عایدی سرمایه حکایت دارد. این مصوبه از یک سو دولت را مکلف می سازد که نسبت به اخذ مالیات از املاک و مستغلات، بازار ارز و سکه اقدامات لازم را انجام دهد و از سوی دیگر از تسری این سیاست مالیاتی به بازار سرمایه و سپرده های بانکی جلوگیری کند. پیش از این مقامات دولتی اعلام کرده بودند که فعالان بازار سرمایه و سپرده گذاران بانکی مشمول سیاست مالیات بر عایدی سرمایه خواهند شد که این موضوع در مصوبه کمیسیون اقتصادی مجلس گنجانده نشده است.

نهادهای تصمیم گیر امیدوارند که با اجرای این طرح هم برای به آرامش رساندن بازارهای موازی تلاش کنند و هم منابع مالی حاصل از آن را صرف جبران کسری بودجه دولت کنند. اما یک کارشناس مالیاتی می گوید در صورتی که این سیاست مالیاتی اجرا شود، عملیات اجرایی و اقدامات رسیدگی برای حل دادرسی آن به سال بعد منتقل می شود و بنابراین تاثیر آنی بر شرایط وصول مالیاتی سال جاری نخواهد داشت.

سیاوش غیبی پور، کارشناس مالیاتی به «جهان صنعت نیوز» گفت: طرح مالیات بر عایدی سرمایه بر وصول مالیات و دریافت مطالبات مالیاتی موثر است، اما نباید انتظار داشته باشیم این طرح منجر به رشد چند درصدی میزان وصول مالیاتی در کشور و ایجاد جایگاه جدید مالیاتی شود.

به گفته وی، در صورتی که این سیاست مالیاتی اجرا شود، عملیات اجرایی و اقدامات رسیدگی برای حل دادرسی آن به سال بعد منتقل می شود و بنابراین تاثیر آنی بر شرایط وصول مالیاتی سال جاری نخواهد داشت.

غیبی پور در خصوص میزان بازدارندگی قانون مالیات بر عایدی سرمایه بر قیمت مسکن و ارز و سکه اظهار کرد: با اجرای این طرح افراد به جای آنکه به سمت فعالیت های سوداگرانه حرکت کنند به سمت فعالیت های مولد هدایت می شوند.

به گفته وی، چنین نتایجی تنها در بلندمدت محقق می شود و تحقق آن نیز نیازمند بهره گیری از تجارب دیگر کشورها در این زمینه است.

این کارشناس مالیاتی ادامه داد: هرچند عوامل مختلفی بر بازارهای اقتصادی تاثیر می گذارند اما یکی از ارکان اصلی ایجاد تعادل در بازارها این است که از تمرکز نیروهای دافعه و جاذبه در یک بازار و شرایط خاص جلوگیری کنیم.

وی افزود: در بسیاری از کشورهای وابسته به نفت شاهد گسترده شدن بخش خدمات و فقیرتر شدن بخشهای صنعتی و کشاورزی هستیم که باعث کاهش حضور سرمایه گذاران در این حوزه ها شده و حمایت های دولتی و مردمی را نیز به حداقل رسانده است.

غیبی پور گفت: طرح مالیات بر عایدی سرمایه فضایی را فراهم می کند که افرادی که در آینده قصد سرمایه گذاری دارند به سمت فعالیت های سوداگرانه و خرید و فروش املاک و ارز و سکه حرکت نکنند و در مسیر انتقال به بازارهای مولد برای به تعادل رساندن بازارهای اقتصادی تلاش کنند.

این کارشناس مالیاتی تصریح کرد: مهمترین اثر قوانین مالیاتی شفافیت و شناسایی است که این عنصر نقش مهمی در اقتصاد ایران بازی می کند. این عنصر به این معناست که فعالین این بازار در چارچوب قانون شناسایی می شوند و قانون می تواند بر اساس قوانین فرجام خواهی و دادخواهی به ایجاد شفافیت در این حوزه کمک کند.

به گفته غیبی پور، این قانون این امکان را فراهم می کند که بخشی از مطالبات جاری جامعه یعنی پیگیری عدم پرداخت مالیات از سوی ثروتمندان در طول مالیات ستانی کل قرار بگیرد که نتیجه آن فراهم شدن زیرساختی برای وصول شفاف تر و آسان تر مالیات است.

این کارشناس مالیاتی خاطرنشان کرد: هم قانون مالیات بر عایدی سرمایه و هم قانون مالیات بر خانه های خالی بر اساس ماده ۵۴ در یک زنجیره قرار گرفته اند و در حال نهایی شدن از سوی مجلس هستند تا فعالیت ها شناسنامه دار شوند و هر فعالیت شناسنامه دار نیز در سبد اقتصاد واقعی و روشن و شفاف قرار می گیرد و از اقتصاد زیرزمینی خارج می شود.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 130662
لینک کوتاه :