کاهش نقش بازار آزاد در تامین ارز مورد نیاز واردات
به گزارش جهان صنعت نیوز: تا پیش از راهاندازی سامانه نیما، تمامی فعالین عمده و خریداران و فروشندگان خرد بازار ارز برای تامین ارز مورد نیاز خود ناچار به مراجعه مستقیم به بازار آزاد بودند. این واقعیت شرایط ممتازی را در اختیار گروهی از دلالان و سفته بازان بازار ارز قرار میداد تا با ایجاد نوسانات در حوزه ارزی، روند تامین کالا در بازارهای کشور را دچار اختلال کنند.
اما پس از راهاندازی سامانه نیما توسط بانک مرکزی در بازار ارز کشور و استقبال فعالان عرصه صادرات و واردات از این سامانه برای تامین، عرضه و انجام مبادلات ارزی مورد نیاز خود، در شرایط کنونی کشور این سامانه نقش اساسی و اولیه را در هدایت نقدینگی ارزی کشور ایفا میکند.
به اعتقاد کارشناسان در شرایط کنونی و با کم شدن شدید عمق بازار آزاد ارز و محدود شدن دامنه تاثیرات معاملات آن بر قیمت و میزان نقدینگی ارزی موجود در بازار، امنیت و پایداری بیشتری برای تولیدگران، صادرکنندگان و واردکنندگان کشور ایجاد شده است.
بر همین اساس طی روزهای اخیر و در پی سیاستهای تشویقی دولت و بانک مرکزی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات، شاهد هستیم که استقبال فعالان عمده حوزه بازرگانی از سامانه نیما، به عنوان بازار دوم ارزی که در آن ارز به صورت حواله مبادله میشود، رو به فزونی بوده تا حدی که طی دو روز کاری گذشته کل میزان این معاملات به بیش از ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.
این اتفاق در حالی رخ داد که طی دو روز گذشته، بازار آزاد شاهد جولان دادن سفتهبازان و نوسانگیران بوده است و آنان تلاش فراوانی برای افزایش قیمت ارز در معاملات شبانه و روزانه خود، به خرج دادهاند.
این تلاش دلالان بازار ارز در گذشته برای متقاضایان عمده ارز، همواره مشکلساز بود و روند صادرات و واردات کشور را با اخلال مواجه میساخت، اما در دو روز گذشته شاهد بودهایم که به سبب کاهش عمق بازار معاملات آزاد ارز، تلاش این گروه تاثیری اندک بر بهای معاملات حوالههای ارزی در سامانه نیما داشته است. سامانهای که منبع اصلی تامین ارز کالاهای وارداتی کشور است.
از سوی دیگر تخصیص هوشمندانه ارز از سوی بازارساز در سامانه نیما نیز از دیگر عواملی ناکامی سفتهبازان و نوسانگیران بازار ارز بوده است. امری که موجب شد تا فعالیتهای سوء دلالان بازار ارز طی دو روز گذشته نتواند بر روند رو به رشد استقبال تولیدگران، فعالان عرصه صادرات و ورادات کشور از تامین و عرضه ارزهای مورد نیاز خود در سامانه نیما خللی ایجاد کند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
لینک کوتاه :