xtrim

بودجه منهای زنان

 به گزارش جهان صنعت نیوز:   زنان سرپرست خانوار بیشتر دارای مشاغل کاذب همانند دستفروشی در مترو هستند که با کاهش تردد روزافزون افراد به دلیل کرونا در مترو، سبد معیشتی آنها هم روز‌به‌روز کوچک‌تر شده است. اغلب این زنان در حاشیه تهران با فرزندشان زندگی می‌کنند. همسران یا پسران برخی از زنان سرپرست خانوار در زندان به سر می‌برند یا معتاد هستند. با این وجود این زنان باید به تنهایی هم مخارج زندگی را بدهند هم همسران در بندشان را تامین کنند. در شرایطی که هر روز کالاهای اساسی از سفره‌های مردم حذف و سفره‌های قشر کارگر کوچک‌تر از قبل می‌شود،حال با رد این لایحه تنها روزنه امید آنها از بین رفته است.

این در حالی است که براساس برآوردهای اخیر یک خانوار چهارنفره در حال حاضر باید ماهانه ۹ میلیون تومان دریافتی داشته باشد در غیر این صورت زیر خط فقر است. به عبارتی کارگران شاغل با درآمد حداقلی وزارت کار به سختی روزگار می‌گذرانند، تصور امرارمعاش زنان سرپرست خانوار بدون هیچ پشتوانه مالی و کمک‌هزینه‌ای از سوی دولت امری محال است. با این تفاسیر زندگی زنان سرپرست خانوار و خانواده‌هایشان فرسنگ‌ها با زیر خط فقر فاصله دارد؛ شکاف معناداری که هر روز بین جامعه ثروتمند و فقیر رو به افزایش است.

ابتکار در حساب توئیتری خود نوشت: هفته قبل به دعوت کمیسیون بودجه برای لایحه زنان سرپرست خانوار در مجلس حضور پیدا کردم و گزارشی از اقدامات دولت و معاونت ارائه و سوالات نمایندگان را پاسخ دادم. برخی سوالات کارشناسی و برخی توام با موضع و سیاسی بود. در نهایت کمیسیون به لایحه‌ای که اصلاحیه ضروری قانون بود رای نداد.

سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفته گزارشی از اقدامات معاونت زنان و خانواده در حوزه اشتغالزایی و حمایت از زنان سرپرست خانوار ارائه و اعلام شده. جزئیات این برنامه اجرایی است که بعد از بیان نظرات مخالف و موافق این لایحه رد شد زیرا این طرح بعد از تصویب در مجلس دیگر با تغییر دولت‌ها یا برنامه‌های پنج ساله دچار مشکل نخواهد شد.

ضرورت در تعجیل تصویب لایحه توانمندی زنان

در همین راستا طیبه سیاوشی عضو فراکسیون زنان در مجلس دهم به «جهان‌صنعت» گفت: دولت براساس بند (ت) ماده (۸۰) قانون برنامه ششم توسعه مکلف شده برنامه جامعی را در حوزه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار طراحی کند و به تصویب مجلس برساند که دولت در این لایحه پیشنهاد حذف عنوان «به تصویب مجلس برسد» را ارائه کرده بود. براساس آن دولت موظف است هر سال ۱۳ میلیارد تومان به آن اختصاص دهد. منتها این لایحه نیازمند یک برنامه اجرایی است که توسط دولت اجرا شود. در اصل نباید برای اجرایی شدن این برنامه هر سال نیازی به تصویب مجلس باشد. در دوره مجلس دهم تلاش کردیم با تدوین بند (ت) و آوردن آن به کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس دهم با پیشنهاد حذف عنوان «به تصویب مجلس برسد» کمی روند را سرعت بخشیم. در آن زمان این پیشنهاد تصویب شد و به صحن علنی رسید. در آن زمان فراکسیون زنان تمام تلاشش را کرد تا بند (ت) را در دستور کار قرار دهد. اما متاسفانه در روزهای آخر مجلس دهم قانون طویل لایحه ارزش‌افزوده در دستور کار مجلس قرار گرفت که خود رییس قوه مجریه هم از اینکه به تصویب بند (ت) نرسید، ناراحت بود.

وی افزود: حال به جای اینکه فراکسیون زنان مجلس دوره یازدهم تلاش کنند و این بند (ت) را در دستور کار صحن علنی بیاورند متاسفانه این لایحه به فراکسیون برنامه‌و‌بودجه بازگشته و مجددا از ابتدا روند قبلی را طی می‌کند تا برسد به صحن علنی! در حالی که طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده در کمیسیون فرهنگی مجلس دهم به تصویب رسید، دوباره این دوره هم با قید دوفوریت به صحن علنی آوردند! بنابراین می‌توانستند لایحه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را با قید یک فوریت به صحن مجلس ببرند و بعد برای بررسی و کارشناسی بیشتر به کمیسیون برنامه‌و‌بودجه برود.

تصویب لایحه، اهمیت به سزایی دارد

عضو فراکسیون زنان مجلس با اشاره به اینکه برخی از افرادی که در کمیسیون برنامه‌و‌بودجه مجلس یازدهم حضور دارند به تصویب ضرورت این لایحه آگاه هستند، بیان کرد: اگر اشتباه نکنم این افراد کمیسیون برنامه‌و‌بودجه به این لایحه رای مثبت دادند و با اختلاف یک رای این لایحه رد شده است. تا جایی که بنده اطلاع دارم شش به هشت بودند. بنده تصور می‌کنم با این وجود داستان بند (ت) همچنان باقی خواهد ماند و به صحن مجلس هم نخواهد رسید.

بودجه‌ای که از دست رفته

سیاوشی در پاسخ به سوال اینکه آیا ظاهرا اولویت فراکسیون زنان در مجلس یازدهم تغییر کرده؟ اظهار کرد: من بر این عقیده نیستم که در این مجلس زنان در اولویت نیستند و اتفاقا خبرهایی هم در این‌باره به گوشم رسیده و فراکسیون زنان قول‌هایی دادند. قرار است به زودی در این خصوص تلاش‌هایی انجام بگیرد و لایحه مجددا به جریان بیفتد. متاسفانه در حال حاضر سه سال از بودجه توانمند‌سازی زنان از دست رفته و حال باید سریع‌تر اقدام کنند تا حداقل مابقی آن را برگردانند وگرنه تمام بودجه از دست می‌رود. البته اینکه تا چه حد این قول‌ها صحت داشته باشد را نمی‌دانم.

موضع‌گیری‌های سیاسی بی‌مورد!

این نماینده سابق درباره موضع سیاسی مخالفان این لایحه در مجلس گفت: مسلما افرادی که به این لایحه رای مخالف دادند، اطلاع دقیقی از آن نداشتند. البته به عقیده من نظر آنها در این‌باره اصلا نظر کارشناسانه‌ای نبوده است. همان‌طور که از شواهد و قرائن موجود پیداست مخالفت آنها کاملا موضع‌گیری سیاسی داشته است. اگر چه دلیل این موضع‌گیری‌های سیاسی را هم نمی‌دانم. زیرا با توجه به اینکه جمعیت این زنان روزافزون است، بعید می‌دانم بحث توانمندی زنان موضوع سیاسی باشد. قاعدتا باید هر چه سریع‌تر در این بحران کرونا و بیکاری عموم مردم یک راه‌حلی برای این دست زنان در نظر بگیرند تا بلکه این بودجه به دست این زنان برسد اما متاسفانه این بودجه تا‌کنون از دست رفته است.

اخبار برگزیده
شناسه : 137298
لینک کوتاه :