خون سرخ مسوولان
به گزارش جهان صنعت نیوز: البته این به معنای آن نیست که خون یک مقام رنگینتر از مردم عادی ماست. سلامتی همه ایرانیان خواه رییسجمهور، وزیر و یا یک فرد معمولی باشد، برای ما مهم است. مثلا اگر من مبتلا شوم و به اجبار ۱۴ تا ۲۱ روز در منزل بمانم، ممکن است اتفاق خاصی نیفتد و یا به کشور لطمهای وارد نشود اما تردید نکنید اگر رییسجمهور ۱۴ روز یا ۲۱ روز بخواهد در منزلش بماند قطعا به کشور و تصمیمگیریها لطمه وارد میشود. بر این اساس آقای رییسجمهور بارها گفتند «اگر من به عنوان رییس ستاد ملی مقابله با کرونا دستورالعملهای ابلاغی را رعایت نکنم چگونه باید انتظار داشته باشم که دیگران حرفم را رعایت کنند.» بنابراین فرمانپذیر ستاد است.»
رییس دفتر رییسجمهور در تلاش است با این حرفها به انتقادات اخیر پاسخ دهد اما عملا کار را بدتر میکند. خصوصا آنجا که از در شکستنفسی وارد شده و ۱۴ روز خانه ماندن خود را با ۱۴ روز خانه ماندن روحانی مقایسه میکند تا درباره درجه اهمیت کاری که رییسجمهور انجام میدهد، شیرفهم شویم. این نگاه اما مشخصا با خودبزرگبینی همراه است و ثابت میکند که آقایان چندین روز خانهنشینی بر اثر بیماری کارمندان و کارگران و… را به هیچ میانگارند و از همین رو هم خیلی راحت دستور بازگشایی مدارس، ادارات، اماکن مذهبی، فرهنگی و … را صادر میکنند.
در واقع جناب واعظی آب پاکی را روی دستمان ریخت تا بدانیم که با کدام نگاه سر کار رفتن مردم امری عادی است و حضور رییسجمهور در یک جلسه مهم کشوری محال. قاعدتا با همین نگاه هم واکسنهای آنفلوآنزا را توزیع کرده و به مجلس و احتمالا برای سایر ژنخوبها فرستادهاند.
رانت و بیقاعدگی
این رویه اما نهتنها با چهار کلمه حرف به خصوص از جنس توجیهات واعظی به گوش مردم نمیرود بلکه تبعات و آثار اجتماعی گستردهای دارد که لازم است هر چه سریعتر جدی گرفته شود. کارشناسان و تحلیلگران سیاسی در این باره به جد هشدار داده و معتقدند که ادامه رویکرد موجود هیچ ثمری غیر از افزایش بیاعتمادیهای اجتماعی و تعمیق شکاف بین مردم و مسوولان نخواهد داشت.
قاسم میرزایینیکو عضو فراکسیون امید در مجلس دهم از جمله همین کارشناسان است. او در گفتوگو با «جهان صنعت نیوز» اختصاص واکسن آنفلوآنزا به نمایندگان مجلس را با توجه به ماهیت کار آنها و میزان تماسی که با مردم دارند، قابل دفاع میداند اما معتقد است که باید به نحوی در اینگونه موارد عمل کرد که موجب دلخوری مردم نشود. او گفت: «مشکل از جایی شروع میشود که ما به خاطر مشکلات عدیده از جمله تحریم و… پول نداریم واکسن را به قدر نیاز کشور وارد کنیم. ثانیا هیچ ترتیب و اولویتبندیای صورت نگرفته است که معلوم باشد تعداد محدود واکسن به چه کسانی باید تعلق گیرد. در حالی که میشد بر اساس میزان و درصد امکان ابتلای افراد به برخی گروهها مثل پزشکان، پرستاران، نمایندگان و… واکسن داد.»
وی تاکید کرد: «اگر به هر دلیلی واکسن به قدر کافی موجود نیست باید قانون و قاعدهای داشته باشد تا همان تعداد محدود بدون اینکه رانت و تبعیضی ایجاد شود در اختیار برخی گروهها قرار گیرد نه اینکه چنین وضعیتی ایجاد شود و توزیع واکسن هم مثل بلیتهای جشنواره فجر شود.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب همچنین به توضیحات محمود واعظی درباره رعایت پروتکلها از سوی رییسجمهور اشاره کرد و گفت: «طبیعی است که ستاد مقابله با کرونا برای اشخاص و مقاماتی مثل رییسجمهور و … پروتکلی مشخص کرده باشد اما کاش مسوولان در کشور ما از مسوولان در سایر کشورها یاد بگیرند. مگر مدیران و مسوولان در دیگر کشورها مدام در اتاق شیشهای هستند؟ نه. آنها بین مردم میروند، در جلسات حاضر میشوند و در مجالس جواب میدهند. آقای رییسجمهور اما از روزی که کرونا شایع شده تاکنون در یک مجمع عمومی حاضر نشده است.»
وی افزود: «این رویه باعث میشود مردم بپرسند پس چرا آقای رییسی که او هم رییس قوه است، بین مردم میرود؟! این در حالی است که وقتی اجل بخواهد بیاید، دنبال اینها نیست، نماینده مجلس و رییسجمهور هم نمیشناسد.»
میرزایینیکو در پاسخ به اینکه ادامه این رویه چه تاثیری در افکار عمومی دارد گفت: «ما آنقدر توپها را در اوت زدهایم و خراب کردهایم که مردم هر چه بگویند، حق دارند. ما حتما باید پاسخ افکار عمومی را بدهیم و اگر نتوانیم افکار عمومی را قانع کنیم، هیچ اعتمادی به مسوولان باقی نمیماند و مشروعیت و مقبولیت نظام تحتالشعاع قرار میگیرد.»
کسی به فکر مردم هست؟
جلال جلالیزاده نماینده پیشین مجلس نیز در گفتوگو با «جهان صنعت نیوز» به رفتارهای اخیر دولت و مجلس واکنش نشان داد و با تاکید بر اینکه «رفتار مسوولان نشان میدهد که متاسفانه زیاد به فکر مردم نیستند» گفت: «این همه ملاحظهکاری، احتیاط و رعایت پروتکلها برای حفظ جان خودشان نشان میدهد که تنها به فکر خود هستند.»
وی افزود: «کاش مسوولان ما هم خود را با مسوولان کشورهای دیگر مقایسه کرده و متوجه بودند که تلاش برای حفظ جان شهروندان میتواند در حفظ امنیت، همبستگی و اعتماد بین مردم و مسوولان موثر باشد.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به توضیحاتی که رییس دفتر روحانی درباره عدم حضور او در مجلس و جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی صمت داده است، گفت: «به نظر من اگر آقای رییسجمهور به جای ۱۴ روز، ۴۰ روز هم در خانه باشد، فرقی در وضعیت مملکت ندارد زیرا این طور که معلوم است اداره کشور به حال خود رها شده است. در واقع این گرانیهایی که هر روز شاهد افزایش آن هستیم نشانگر همین رهاشدگی امور است.»
وی همچنین گفت: «کاش مسوولان بین مردم میآمدند و مستقیم با مردم مواجه میشدند تا ببینند که وضعیت زندگی آنان به کجا رسیده است. به نظر من اگر مسوولان این وضعیت را میدیدند و برای مردم دلسوزی میکردند، حتما مشکلات ما کمتر میشد.»
جلالیزاده در ادامه به سفرهای رییس قوه قضاییه اشاره کرد و گفت: «مگر آقای رییسی که به استانها و شهرستانها میرود و مردم را میبیند، چه فرقی با دیگر مسوولان دارد؟ مردم اینها را میبینند و اتفاقا در این موارد خیلی هوشمند هستند و مسائل را خوب درک میکنند بنابراین حرفهایی مثل اینکه مجلس نرفتن رییسجمهور برای حفظ جان او و اثرش بر اداره کشور است، قابل قبول نیست.»
این نماینده پیشین مجلس در پاسخ به این پرسش که رویکرد نمایندگان مجلس یازدهم که یک روز دناپلاس میگیرند و یک روز واکسن آنفلوآنزا چه تاثیری بر افکار عمومی دارد گفت: «ما ضربالمثلی داریم که میگوید دو صد گفته چون نیمکردار نیست. این یعنی مردم دیگر از شعار خسته شدهاند و این شعار دادنها اعتماد مردم را سلب و ارزشهای انقلابی را مخدوش کرده است. در واقع بیاعتمادی به قدری در جامعه حاکم شده که مردم حرف هیچ کسی را باور نمیکنند؛ حق هم دارند. نمایندهای که با شعار خدمت به محرومان وارد مجلس شده، وقتی بحث منافع شخصی پیش میآید از دیگران سبقت میگیرد. من هیچ نمایندهای را ندیدم که مخالف گرفتن ماشین یا واکسن باشد.»
وی درباره تبعات ادامه این رویه نیز هشدار داد: «اگر این روند ادامه یابد، قطعا ما شاهد فاصله و شکاف بیشتر بین مردم و مسوولان خواهیم بود. این بیاعتمادی پیامد و آثار بسیاری خواهد داشت و کار را به جایی میرساند که اگر مسوولان از مردم برای حل مشکلات کمک بخواهند، پاسخ مثبت نخواهند گرفت. با این رویه ما شاهد سرد شدن فضای انتخابات، عدم حمایت از مسوولان در ایام سخت و همچنین موجب تضعیف مشروعیت نظام خواهیم بود چون نظام از مسوولان جدا نیست و وقتی که مردم از مسوولان فاصله گیرند و به آنان بیاعتماد شوند، خود به خود مشروعیت نظام نیز دچار چالش و تنزل خواهد شد.»
تاکید کارشناسان بر تبعات و آثار مخرب اینگونه اقدامات تازگی ندارد و مدام در موارد مختلف گفته میشود. حکایت گوش مسوولان اما حکایت در است و دروازه. با این حال رسالت رسانهای ما اجازه نمیدهد که از تکرار این مکررات خسته شویم و دست از هشدار برداریم. حال این مسوولان محترم در دولت و مجلس و… هستند که پند میگیرند یا ملال.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهسیاسی
لینک کوتاه :