xtrim

واردات سموم با نمونه داخلی، ممنوع می‌شود

به گزارش جهان صنعت نیوز:  کیخسرو چنگلوایی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه وظیفه داریم از بخش خصوصی و تولید کننده ها حمایت کنیم، افزود: این کار در اولویت کاری نخست ماست اما در گام بعدی باید تلاش کنیم تکنیکال را هم در کشور خودمان تولید کنیم.

وی ادامه داد: امسال ۷۵ درصد آفت کش‌ها, ناشی از واردات مواد اولیه مؤثره و یا تکنیکال از خارج است و ۲۵ درصد محصول نهایی وارد می‌شود.

چنگلوایی گفت: در گذشته سموم به طور کامل وارداتی بود در پی آن هستیم تا واردات را به صفر برسانیم.

opal

وی افزود: پارسال ۱۷ قلم از واردات سموم به علت وجود مشابه داخلی حذف شد و امسال هم ۲۰ قلم در دست بررسی است.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: برای کاهش واردات محصولات نمی‌توان یک شبه عمل کرد بلکه باید ساز و کار آن دیده و این کار به تدریج انجام شود زیرا وارد کننده هم تشکیلات و کارگرانی دارد و نباید به یک باره آن را قطع کرد.

چنگلوایی افزود: ۴۰ شرکت از شرکت‌های عضو انجمن تولید کنندگان سموم، وارد کننده سموم هم هستند.

۹۵ درصد سموم مورد نیاز کشور دارای تولید داخل هستند

رئیس هیأت مدیره انجمن تولید کننده سموم نیز گفت: از سال ۸۸ تفاهمنامه‌ای میان وزارت جهاد کشاورزی و انجمن تولید کنندگان سموم امضا شد و اعضای انجمن، جهاد کشاورزی و سازمان حفظ نباتات در این تفاهم نامه توافق کردند که ۱۲ درصد کل سمومی که دارای تولید داخل نیستند وارد شود اما متأسفانه وزارت جهاد کشاورزی با سیاست‌هایی که اعمال کرد از سال ۸۸ تا کنون میزان این درصد اضافه شد به گونه‌ای که پارسال این رقم به حدود ۴۰ درصد رسید در حالی که بیشتر آن مشابه داخلی دارد.

مسعود گیل آبادی افزود: ۹۵ درصد سموم مورد نیاز کشور دارای تولید داخل هستند و توان تولید آن در داخل وجود دارد و فقط توان تولید پنج درصد سموم را نداریم که بیشتر آن از اروپا وارد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ۶۴ تولید کننده در کشور داریم, اضافه کرد: برای تولید سه هزار تن سم در سال حدود ۳۰۰ نفر کارگر نیاز داریم که با توجه به نیاز حدود ۳۰ هزار تنی کشور به سم اکنون حدود سه هزار نفر در این زمینه باید مشغول به کار باشند و اگر جلوی واردات گرفته شود برای حدود ۱۰ هزار نفر شغل ایجاد می‌شود.

گیل آبادی گفت: با سیاست اشتباه وزارت جهاد کشاورزی در دو سال گذشته، هیأت وزیران در ۱۶ مرداد سال ۱۳۹۷, بیست و پنج قلم را جزو کالاهای اساسی قرار داد که تکنیکال سموم کشاورزی جزو آن بوده است و این موجب شد سموم آماده مصرف که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شد ارزان‌تر تمام شود و تولید کنندگان داخلی مجبور شدند وارد کننده این محصولات شوند.

وی افزود: حدود ۴۲۰ قلم سم در کشور به ثبت رسیده است که ۱۲۰ قلم سم پرمصرف داریم، از این مقدار فقط از واردات ۱۷ قلم جلوگیری شده است.

تولیدی به نام آفت کش در ایران نداریم

رئیس اتحادیه وارد کنندگان سم و کود نیز با اشاره به اینکه از سال‌های گذشته تا کنون ۲۵ درصد سم مورد نیاز کشور وارد و ۷۵ درصد آن در داخل تولید می‌شود, گفت: تولیدی به نام آفت کش در ایران نداریم بلکه تکنیکال را وارد می‌کنیم و افزودنی و حلال‌ها را در داخل فرموله می‌کنیم بنابراین کشورمان اصلاًَ تولید کننده آفت کش نیست.

سید مهدی حسینی یزدی افزود: امکان تولید حدود هفت تا هشت درصد از ۲۵ درصد سمومی که وارد می‌شود در داخل کشور وجود ندارد و تولید هفت تا هشت درصد از سموم هم در داخل, مقرون به صرفه نیست و حدود هفت تا هشت درصد به طور مشترک است اما تفاوت زیادی در کیفیت تولید داخل و خارج دارد.

فرید رحمتی تولید کننده سم نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: همه مواد تکنیکالی که تولید کننده‌های داخلی به عنوان مواد اولیه وارد می‌کنند زیر نظر سازمان حفظ نباتات و استاندارد است.

وی افزود: همه مواد اولیه داخل، آزمایش می‌شود و سازمان حفظ نباتات در هر لحظه اجازه دارد از آزمایشگاه‌ها و کارخانه‌های تولید سم داخل بازدید و محصولات را آزمایش کند.

واردات سمومی که نمونه داخلی دارد ممنوع می‌شود

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: کل سمومی که توان تولید داخل را داشته باشیم بر اساس برنامه، واردات آن را به صفر می‌رسانیم ولی این کار امسال اتفاق نخواهد افتاد چون ثبت سفارشات در سال جاری انجام شده است.

چنگلوایی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: از دو هفته آینده هر ثبت سفارش جدیدی که نمونه تولید داخلی آن موجود باشد، در جهت حمایت از تولید اجازه واردات آن محصول را نخواهیم داد.

وی ادامه داد: تفاهم نامه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در جهت تولید مواد اولیه سموم منعقد شده است.

چنگلوایی گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری چهار بار آگهی برای تولید مواد اولیه را اعلام کرد ولی کسی حاضر به شرکت در آن نشد.

وی با اشاره به اینکه سموم ما سرطان زا نیست ادامه داد: اکنون متوسط استفاده از سم در دنیا در هر هکتار ۲ ممیز ۸ دهم کیلوگرم و در کشور ما ۲ ممیز ۲ دهم کیلوگرم است و همچنین به ازای هر کیلوگرم محصولی که در دنیا تولید می‌شود ۶۵ صدم گرم سم استفاده می‌شود ولی در کشور ما ۳۵ صدم گرم است.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: در کشور چین در هر هکتار ۱۸ کیلوگرم، ژاپن ۱۰ و نیم کیلوگرم و آمریکا ۳ و ۹ دهم کیلوگرم سم مصرف می‌کنند.

چنگلوایی گفت: وزارتخانه‌های جهاد و بهداشت همه سموم را کنترل می‌کنند و بیشتر محصولاتی که تولید می‌کنیم در رده محصولات سالم هستند.

رئیس هیأت مدیره انجمن تولید کنندگان سموم نیز گفت: هشت شرکت تولید کننده داخلی در حال حاضر قادرند مواد اولیه مختلف را تولید کنند.

گیل آبادی افزود: کارخانه‌ای در کرمانشاه در حال تولید سم پیرامین است و ظرفیت سالانه ۵۰۰ تن مواد اولیه را دارد ولی امسال تنها ۳۰ تن تولید کرده است.

وی درباره مشکل این کارخانه گفت: دو مورد از مواد اولیه مورد نیاز که از چین وارد می‌شود تخصیص ارز نشده است.

رئیس هیأت مدیره انجمن تولید کنندگان سموم افزود: تا سال گذشته که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات تخصیص داده می‌شد محصولات ما قابل رقابت نبود و الآن که ارز ترجیحی به ارز نیمایی تبدیل شده و به طور نسبی می‌توانیم رقابت داشته باشیم متأسفانه این ارز به واردات سموم آماده مصرف تخصیص داده می‌شود.

وی با بیان اینکه سموم کشاورزی دارای فصل خاص است، خطاب به مسئولان بانک مرکزی گفت: این فصل خاص را نباید از دست بدهیم و اگر در یک زمان محدود خاصی تولید صورت نگیرد، آفت بین ۳۰ تا ۵۰ درصد زیان به محصولات وارد خواهد کرد و امنیت غذایی کشور را به خطر می‌اندازد.

گیل آبادی درخواست کرد ارزی که قطره چکانی به این صنعت تزریق می‌کنند به بخش تولید اختصاص دهند چون مواد اولیه تولید را تا پنج سال می‌توان نگهداری کرد و بعد از تولید هم تا دو سال تاریخ مصرف دارد در حالی که مواد آماده مصرف از ابتدا تنها دو سال زمان دارد و این در شرایطی است که حدود شش ماه طول می‌کشد تا به دست مصرف کننده برسد.

وی افزود: در حال حاضر صادرات مواد اولیه ممنوع است و اگر مجوز صادرات برای تولید کنندگان مواد اولیه صادر شود موجب رونق کارخانه‌ها می‌شود.

محسن صفدری مدیر کل صنایع غیرفلزی وزارت صمت در ارتباط تلفنی با این برنامه با انتقاد از سخنان رئیس انجمن وارد کنندگان سم گفت: در بخش معاونت صنایع وزارت صمت، ساز و کاری برای حمایت از تولید داخل آماده کردیم و اعلام آمادگی می‌کنیم همه ثبت سفارش‌هایی که توسط واحدهای استانی یا وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌شود در معاونت صنایع غیرفلزی وزارت صمت متمرکز شوند که با هماهنگی تولید کنندگان و انجمن تولید کنندگان ثبت سفارش‌ها انجام شود.

وی افزود: با این ساز و کار می‌توان واردات را مدیریت کرد و بدون هماهنگی تولید کننده و در صورت وجود نمونه داخلی، اجازه واردات نخواهیم داد.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 140789
لینک کوتاه :