xtrim

از کم‌کاری تا شوآف

به گزارش جهان صنعت نیوز:  اقدامات قالیباف و تاکید وی بر حضور میدانی، نمایشی و انتخاباتی به حساب می‌آید و اصرار روحانی بر ادامه رویه خود، کم‌کاری و بی‌توجهی به مردم پنداشته می‌شود. این رویه نادرست اما موجب پدیدار شدن مشکلی بزرگ‌تر که همان بگوبگو و مجادله در اوضاع فعلی است انجامیده است. مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهور کنایه می‌زند که سفرها را چند ماه زودتر شروع کرده‌اید و نمایشی است و…. آقای نماینده مجلس هم هشدار می‌دهد که با این همه یک جا نشستن، زخم‌بستر نگیرد.

این مشاجره به همین‌جا هم ختم نشده و وقتی روحانی جلسه سران قوا را لغو کرد، بالا گرفت، خاصه آنجا که محمدصالح مفتاح نوشت: همان‌طور که درست حدس زدید، آقای روحانی در واکنش به حضور آقای قالیباف در بیمارستان اعلام کرد در جلسه فردا شرکت نمی‌کند. غیر از این بود باید تعجب می‌کردیم. علی‌برکت‌الله!

توضیحات معاون ارتباطات ریاست‌جمهوری هم با واکنش مشاور رسانه‌ای قالیباف همراه شد و دیدیم که احدیان در صفحه توئیتر خود نوشت: «فساد وقتی رسوخ می‌کند که رابطه مستقیم میان مردم و مسوولان قطع شود. حجاب بین مردم و مسوولان حرام مطلق است! اگر از جان خودت می‌ترسی نباید زمامدار شوی! آقای معزی سخنان شهید بهشتی را برای رییس‌جمهور پخش کنید، شاید فرجی شد. برگردید به آن دوران که رییس‌جمهور در خط‌مقدم جبهه بود.»

opal

این قصه سر دراز داشت و کار را به جایی رساند که علی ربیعی هم در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره لغو نشست سران قوا تصریح کرد: «چند روزی است که اخبار و موضع‌گیری‌ها را رصد می‌کنم که در شرایط امروز کشور این سخنان و مواضع برای افکارعمومی مضر و بی‌انصافی است. متاسفانه اصطلاحاتی شکل می‌گیرد که ما تاکنون این ادبیات را در ساخت سیاسی به این شکل نداشتیم. ما چنین واژگانی نداشتیم که از تریبون‌های رسمی نماینده‌ای بگوید دولت از بالا تا پایین این‌گونه است و اتهام بزند. اگر همین تعابیر و اهانت‌ها درباره یک قوه دیگر بیان می‌شد چه اتفاقی می‌افتاد؟ خوشبختانه امروز عده‌ای با حمله به دولت تخلیه می‌شوند، اشکال ندارد و دولت این را هم به جان می‌پذیرد. البته عملکرد همه قوا جای نقد دارد. ما هم قابل نقد هستیم.»

ضرورت رعایت پروتکل‌ها

بدیهی است که هیچ‌یک از دو رویه دولت و مجلس مورد تایید جامعه و افکار عمومی نیست و شاهد انتقاداتی به هر دو هستیم. فعالان سیاسی اما بسته به نگاه و جریان سیاسی متبوع خود موضع می‌گیرند. داریوش قنبری نماینده پیشین و فعال سیاسی اصلاح‌طلب اما جانب دولت را دارد. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» ضمن تاکید بر اینکه «شرایط فعلی خاص و استثنایی است» گفت: «می‌دانیم که این روزها آمارها به شکل وحشتناکی در حال افزایش است و رکوردهای جدیدی- هم تعداد مبتلایان و هم آمار فوتی‌ها- ثبت و ضبط می‌شود. در چنین اوضاع و شرایطی هر چه محدودیت‌ها بیشتر باشد مفید و اثرگذارتر است. مسوولان هم همان‌طور که مردم را به فاصله‌گذاری اجتماعی دعوت می‌کنند، نیاز به فاصله‌گذاری اجتماعی دارند.»

وی در واکنش به اینکه «مردم فقط به فاصله‌گذاری دعوت می‌شوند و از آنجا که ناگزیر به حضور در محل کار و رفت‌و‌آمدهای روزانه هستند بعضا امکان رعایت پروتکل‌ها را ندارند اما آقای رییس‌جمهور به مجلس نمی‌رود یا جلسه سران قوا را لغو می‌کند» گفت: «می‌دانیم که تعداد افراد حاضر در جلسه سران قوا خیلی محدود است و سه نفر بیشتر نیستند. این یعنی به راحتی می‌توانند فاصله اجتماعی را رعایت کنند اما دلیل لغو جلسه آن‌طور که اعلام شد، بازدید آقای قالیباف از بیمارستان و ملاقات با بیماران کرونایی بوده است. در واقع باید زمانی که از نظر پزشکی لازم است تا مشخص شود که مبتلا نشده‌اند طی شود. به نظر این یک حرف منطقی است و کسی نمی‌تواند با مسائل بهداشتی مقابله کند.»

قنبری با تاکید بر اینکه «همه باید تابع دستورالعمل‌های ستاد مقابله با کرونا باشند» گفت: «البته من نمی‌دانم پس پرده مسائل دیگری یا مشکلات دیگری در روابط بوده که سبب لغو جلسه شده یا خیر. ضمن اینکه الان خیلی از جلسات را به شکل ویدئو‌کنفرانسی برگزار می‌کنند و جلسه سران قوا را هم می‌شود به این شکل برگزار کرد البته با رعایت چارچوب‌های امنیتی که باید در نظر گرفته شود.»

وی همچنین درباره ضرورت یا عدم ضرورت حضور میدانی در شرایط فعلی نیز گفت: «به نظر می‌رسد نیازی هم به بازدیدهای میدانی نیست. مشکلاتی موجود است که همه در جریان هستیم و نمی‌توان گفت که برای حل مشکلات نیاز به جلسات حضور و بازدیدهای میدانی وجود دارد.»

این نماینده پیشین مجلس درباره آفت بگومگوهای میان دو قوه در شرایط فعلی نیز گفت: «اساسا نباید بگومگو شکل بگیرد. باید تیم پزشکی برای کشور تصمیم بگیرند. نمی‌شود که هر کسی نظر خود را بگوید. یک فصل‌الخطابی باید باشد و در همه جای دنیا هم این امر مورد توجه است. امروزه در همه جا نظر متخصصان و پزشکان مورد توجه است.»

حضور میدانی و انتظار مردم

امیررضا واعظی‌آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا هم طرفدار رویکرد مجلس است. او در گفت‌وگویی گفت: «اگر بحث تفکیک قوا که در قانون اساسی آمده را قبول داریم باید پذیرفت که هر کدام از روسای قوا طبق اختیارات خود عمل می‌کنند. دلیلی ندارد که رییس یک قوه برای دیدار مردمی یا بازدید از بیمارستان کرونایی از دیگران اجازه بگیرد. به هر حال مسوولان باید کف جامعه باشند و نباید خود را پنهان کنند.»

وی افزود: «این مردم که با مشقت زندگی خود را می‌گذرانند، انتظار دارند مسوولان هر از گاهی در بین آنان باشند و گوش شنوا داشته باشند.»

واعظی‌آشتیانی با اشاره به اینکه «کار نکرده قوه مجریه را قوه دیگری انجام می‌دهد» گفت: «آقای رییس‌جمهور مرتبا دستورات شفاهی راجع به مسائل مختلف می‌دهد که هیچ‌کدام هم اثرگذار نیست. برای همین هم کار پیش نمی‌رود. زمانی کار با دستور دادن پیش‌ می‌رود که یک سیستم کارآمد تعریف کرده باشیم و مدیران توانمند هم سر کار باشند. الان شبی نیست که آقای رییس‌جمهور دستور ندهد. از قیمت ارز تا مرغ و رب و…. این همه دستور چه نتیجه‌ای داشت غیر از اینکه روز‌به‌روز شاهد گرانی بیشتری هستیم.»

این فعال سیاسی اصولگرا تاکید کرد: «من دفاعی از امثال آقای قالیباف و رییسی نمی‌کنم اما مگر آنها باید اجازه بگیرند که بروند از یک بیمارستانی بازدید کنند. پروتکل رعایت شده و پوشش لازم را داشته‌اند. واقعا مشکل چیست؟ غیر از اینکه در این بازدید معلوم شد پرستاران آن حق کرونای حدود ۱۴۰، ۱۵۰ هزار تومانی را هم دریافت نکرده‌اند.»

واعظی‌آشتیانی خاطرنشان کرد: «نباید انصاف را زیر پا گذاشت. آقایان در پاستور نشسته‌اند و از جای خود تکان نمی‌خورند بعد می‌گویند دیگران هم کاری نکنند در حالی که مسوولیت دارند و باید بروند. حداقل این است که مجلس مسوولیت نظارتی دارد.»

وی در واکنش به اینکه این اقدامات به نظر نمایشی می‌رسد نیز گفت: «اگر نمایشی هم باشد، به کسی ربطی ندارد. نمی‌شود نیت‌خوانی کرد. اصلا فرض کنیم که نمایشی است، چرا دولت این نمایش را اجرا نمی‌کند؟ مردم با نمایش هم راضی می‌شوند. پس مردم مطالبات خود را کجا و به که بگویند؟!»

مصداق توسعه‌نیافتگی

غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاح‌طلب اما از منظری منطقی‌تر به موضوع می‌نگرد. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» مجادله فعلی را ناشی از توسعه‌نیافتگی سیاسی در کشور دانست و گفت: «به نظر من ما در عرصه سیاست و همین‌طور در عرصه انسان سیاستمدار هم توسعه پیدا نکرده‌ایم. به همین دلیل هم خیلی وقت‌ها در اندازه و متناسب با ظرف و موقعیتی که در آن قرار گرفته‌ایم، ظاهر نمی‌شویم.»

وی افزود: «اکنون هم درست در شرایطی که کشور به نوعی با بحران مواجه است و با پدیده‌ای مواجه هستیم که تعداد زیادی از جامعه در کام بیماری‌های سخت و مرگ یا رنج معیشتی و… قرار دارند به جای اینکه از افکار عمومی، رسانه‌ها، نخبگان دانشگاهی و تجربه جهانی کمک بگیریم و ببینیم که چطور می‌توانیم با هم‌افزایی و همدلی رنج مردم را کاهش دهیم، وارد فضای شوآفی و نمایشی می‌شویم یا اینکه به مچ‌گیری از هم می‌پردازیم. حاصل نیز آن است که مردم هاج و واج می‌مانند و می‌پرسند که مسوولان چرا چنین می‌کنند؟»

وی ادامه داد: «مردم می‌گویند وقتی راه‌حل این وضعیت در گرو حداقل نوعی انسجام مدیریتی است، مسوولان بر سر چه دعوا می‌کنند؟! راه‌حل که خیلی پیچیده نیست. الان شاهدیم که در خیلی از کشورها که تعداد بیماران کرونایی بسیار است، مدیریت کرده‌اند و با شیوه‌هایی توانسته‌اند مشکلات را تا حدی کم کنند و آمار مرگ‌و‌میر را کاهش دهند. درست است که ما گرفتار جریان وحشی تحریم هستیم اما عقل سالم می‌طلبد که در این وضعیت حداقل به جای مچ‌گیری از همدیگر- در هر شکلی – ببینیم چگونه می‌توان کمک کنیم که حتی یک نفر کمتر از دنیا برود و چطور می‌توانیم در این شرایط به مردم کمک کرد.»

ظریفیان با اشاره به اینکه رویه فعلی مسوولان این سوال را به ذهن مردم می‌رساند که «آیا اینها درک درستی از وضعیت ما دارند یا نه» گفت: «این وضعیت که من اسمش را توسعه‌نیافتگی می‌گذارم به ما می‌گوید که باید مسوولانی بشویم در طراز این جامعه و اگر نشویم، این دعواها و تنازعات باقی خواهد بود و به حل مشکل مردم هم کمکی نمی‌کند.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین رویکرد دولت و مجلس در جریان مقابله با کرونا را از جهاتی قابل نقد دانست و گفت: «به نظر می‌رسد ما با یک نقطه تعادل روبه‌رو نیستیم. در برخی از اقدامات دولت و مجلس این بی‌تعادلی وجود دارد. یکی می‌خواهد به دیگری بگوید که تو زخم بستر گرفتی و دیگری هم می‌گوید تو متوجه تلاش‌های من نیستی. به نظر من لازمه خروج از این وضعیت آن است که این جریان به یک نقطه تعادل برسند.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «درست است که در خیلی از مسائل نیازی به حضور میدانی نیست اما در خیلی جاها هم تدبیر این است که حضور میدانی صورت گیرد. بحث روانشناسی اجتماعی است. خیلی وقت‌ها حضور یک مسوول در محیطی حتی اگر برای او نگرانی‌های داشته باشد از نظر التیام اجتماعی و آرامش اجتماعی موثر است. از طرف دیگر نباید نشان داده شود که حتما با رفتن به این مکان‌ها مساله حل می‌شود. حوزه‌های فکر و اندیشیدن هم بسیار مهم است. الان هم که با این سیستم‌های پیشرفته می‌توان خیلی از اطلاعات را بدون حضور میدانی، دریافت کرد. مساله مهم این است که طرفین باید به یک نقطه تعادل برسند چون در غیر این صورت دود آن به چشم مردم می‌رود.»

خلاصه کلام آنکه در این شرایط خطیر به جای همکاری و تلاش برای پیدا کردن راهکار مناسب و مدیریت اوضاع، شاهد دعواهای سیاسی و مجادلاتی هستیم که قاعدتا به همین مدیریت نیم‌بند فعلی هم لطمه خواهد زد. شاید مردم و افکار عمومی نیز با وجود انتقادات وارد به هر یک دو شیوه حضور میدانی و مدیریت از راه دور بتوانند جانب یکی را گرفته و آن را منطقی بدانند اما قاعدتا نزاع‌های جناحی و غیرضروری را نخواهند پذیرفت.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 143091
لینک کوتاه :