چارهای جز تسلیم همگانی به نرخ سود بیشتر داریم؟
پروفسور مجتبی صدریا * اگر فرزندتان یا فردی صمیمی و مورد اعتماد از شما بخواهد راجع به خطرناکترین سلاحهای دنیای معاصر برایش توضیح دهید چه خواهید گفت؟
یک سال از آغاز اعلام نشدهترین جنگ جهانی گذشته است و کووید ۱۹ به نحوی دنیا را فلج و فتح کرده است به نظر من پرونده کووید هنوز باز است و اینکه همه ما میدانیم این ویروس از چین به دنیا وارد شد تغییری در پیچیدگی روندی که به تولید آن و بعد پخش شدن آن در کل دنیا انجامید، نمیدهد.
تقریبا یکسال از حمله کووید ۱۹ میگذرد و یک سال هم از پدیده دیگری که آن هم تصادفا در چین اعلام شد نیز میگذرد اینبار کودکی یکساله است که ژنوم وی یعنی چیدمان “دی ان ای” وی به طور مصنوعی سامان داده شده است.
ماجرای ویرایش مجدد ژنوم انسان سال ۲۰۱۲ رسمیت پیدا کرد و تحقیقاتی با آرامش و دقیق در لابراتوارهای دنیا به خصوص ایالات متحده در این زمینه را ادامه میدهند.
قرار بر این است که با تغییر “دی ان ای” انسانها جلوی بازتولید بیماریهای آنها به صورت ارثی گرفته شود ولی این به شرطی است که یک اعتماد مطلق و کامل به کسانیکه این ابزار علمی بسیار قدرتمند جدید را در اختیار دارند، داشته باشیم، لااقل تجربیات نژاد پرستانه اخیر در ایالات متحده که منجر به مرگ کسانیکه سفیدپوست خوب نبودند و مظنون گردیدند، شد این اعتماد را تداعی نمیکند.
هیچ ضمانتی نیست که از ابزار پرقدرت ژنوم تغییر انسان چه کسانی چه استفاده و یا چه سوءاستفادههای بکنند.
میکروبیولوژی یک حیطه جذاب، برای سرمایهگذاری شده است، امید بهرهوری از فرآیندهای آن هم در داروسازی و هم در نظامهای تنبیهی و اعمال قدرت رشد کردهاند.
آنچه که میکرو بیولوژی به انسان میدهد، همانطور که کووید ۱۹ نشان داد دیگر دنیا مثل سابق نیازمند بمبارانهای شیمیایی نیست بلکه خیلی آرام، بیصدا و عمیقا خطرناک زندگی افراد، گروهها و جوامع را به خطر انداخته و میاندازند ولی این را هم بگوییم از نظر اقتصادی بسیار سودآور است و آنچه این حیطه را خطرناکتر میکند همانا نرخ بالای سودآوری آن است، در دنیایی که این نرخ سودآوری بیش از پیش به مثابه تنها معیار در سیاستگذاریها تعیین شده است.
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :