فقیرتر از دیروز
به گزارش جهان صنعت نیوز: ۲۱ مرداد ۹۹ هم «امیرحمزه» هفتساله اهل هوت گت بالا باز هم از توابع شهرستان دشتیاری هنگامی که برای برداشت آب کنار هوتگ رفته بود طعمه تمساح پوزهکوتاه ایرانی «گاندو» شد. ۲۰ فروردین ماه امسال هم «علیاصغر بهرا» از روستای عارفآباد نوبندیان باز هم از دشتیاری در هوتگ غرق شد و جان باخت. حالا دیروز معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در جلسهای که وزیر نیرو هم در آن حضور داشت، بطری آبی را آورده بود به رنگ آبغورههای خانگی و میگفت که مردم سیستانوبلوچستان از این آب میخورند. در ادامه جلسه سعدی، داستان دردناکتری را هم تعریف میکند: «زنی بیوه (در بلوچستان) جهت تامین آب فرزندانش مجبور به همخوابی با یک مرد میشود که بعدا خودکشی میکند.»
وی درباره وضعیت آب این استان گفته مساله آب بحران را رد کرده و یک فاجعه انسانی در حال رخ دادن است، علت آن سوءمدیریت منابع آبی است. شاخص دسترسی آب در دشتیاری ۱۹ درصد است و در شهرستان چابهار ۸۱ درصد مردم به صورت سقایی آبیاری میشوند. کودکان سرزمین من هر چند وقت یک بار در گودالهای آبی که هوتگ نام دارد غرق یا طعمه جانورانی به نام گاندو میشوند.»
اینها شاخصترین حوادث بیآبیِ امسال بلوچستان است در حالی که هنوز این چهرههای قربانی بیآبی سالهای گذشته از یادها نرفته است.
به گفته شرکت آبوفاضلاب سیستانوبلوچستان هزار و ۳۰۰ روستای فاقد شبکه این استان با ۲۵۱ هزار نفر جمعیت با تانکرهای آبرسانی سیار آب میرساند. سهمیه هر نفر در این آبرسانی سیار روزانه ۱۵ لیتر است. بر همین اساس از مجموع پنج هزار و ۵۹۴ روستای استان دو هزار و ۸۶۸ روستا از شبکه آبرسانی برخوردارند.
این شرکت تاکید کرده منابع و تجهیزاتش برای آبرسانی سیار با تانکر به همه روستاهای فاقد شبکه آب کافی نیست و هزاران روستای فاقد در انتظار تخصیص تانکر و منابع برای آبرسانی سقایی و تانکری هستند. دو هزار و ۷۲۶ روستای استان فاقد هرگونه سامانه آبرسانی هستند که آب آشامیدنی مورد نیاز ساکنان این روستاها به وسیله تانکر آبرسانی سیار از سوی این شرکت، چاههای حفر شده و موتور آب تامین میشود.
همچنین رییس گروه تحقیقات هواشناسی سیستانوبلوچستان گفت: بررسی شاخص ۱۰ساله خشکسالی SPEI نشان میدهد که ۶۱ درصد از گستره این استان برابر با ۱۱۱ هزار کیلومترمربع درگیر خشکسالی بسیار شدید است.
چندی پیش هم نماینده مردم خاش در مجلس با انتقاد از اینکه میرجاوه روی گنج آب خوابیده اما از بیآبی رنج میبرد، گفته بود مردم استان در زمینه بهداشت برای کوچکترین مورد به دیگر استانها مراجعه میکنند که علاوه بر رنج سفر باید هزینههای اضافه را متحمل شوند. حسین زهی با بیان اینکه ۵۱ درصد جمعیت استان روستایی هستند اما مشکلات زیادی دارند، افزود: انتظار میرود تاثیرگذاری اقدامهایی را که در زمینه اقتصاد و تجارت در هر شهرستان انجام میشود در همان منطقه نیز شاهد باشیم. البته محرومیتها تنها به مشکلات به آبی خلاصه نمیشود بلکه جادههای استان محل هم مرگ است. چهار تن از کارشناسان خبره را اخیرا در همین جادهها از دست دادیم. قرار است صادرات و واردات رونق یابد، اما باید زیرساختی باشد که بتوان کالا جابهجا کرد.
تکذیب میکنم!
در ادامه سعیدی با اشاره به زنی که برای تامین آب مورد نیاز فرزندان خود با «مردی غریبه همخوابه» شده و سپس خودکشی کرده، میگوید: شرافت انسانی این زن از من و آقای اردکانیان و رییسجمهور بالاتر بود. اما ملکفاضلی نماینده مجلس استان سیستانوبلوچستان این موضوع را تکذیب کرد و در ادامه به «جهان صنعت نیوز» میگوید: زنان بلوچستان در تاریخ ایرانزمین سلحشور بودند. اینکه برخی میگویند یک زن بلوچ برای آب تنفروشی کرده و خود را کشته، اشتباه است. زنان بلوچستان بسیار قوی و شجاع هستند. اینگونه رفتارها از زنان استان بعید است. اگرچه بقیه مواردی که آقای سعیدی در جلسه عنوان کردند را تایید میکنم. مشکلات استان بسیار وحشتناک است، به گونهای که در تمام زمینهها مشکل داریم. بنابراین دولت باید هر چه سریعتر عقبماندگیهای استان را برطرف کند. اما اینکه خدایی نکرده یکی از خواهران ما برای مقداری آب شرب دست به چنین کاری زده باشد برای ما قابل قبول نیست. امکان ندارد یک زن بلوچ بزرگواری خود را به آب بفروشد.
وی افزود: مردم استان سالهاست در فقر و نداری جان خود را به خطر میاندازند و کار میکنند، حتی در بعضی مواقع مردان برای لقمهای نان جانشان را از دست میدهند اما عزت نفس خودشان را در هر شرایطی حفظ کردهاند.
فاضلی در خصوص بازدید قالیباف از استان گفت: متاسفانه استان در تمام بخشهای توسعه به خصوص آب مشکلات اساسی دارد که بارها از دولت درخواست کردهایم و در سفر اخیر آقای قالیباف به استان باز هم تاکید کردیم هر چه سریعتر برای رفاه حال مردم استان باید عقبماندگیها را برطرف کرد. آقای قالیباف قولهایی به ما دادند و با سفر به استان از نزدیک مشکلات مردم را لمس کردند. امیدواریم هر چه سریعتر مشکلات مردم حل شود. آب در استان فراوان است اما مدیریت صحیحی بران آن وجود ندارد.
وی افزود: مسوولان باید بدانند مردم استان با تمام این محرومیتها تا حالا هم بزرگواری کردند. متاسفانه ما در انجام وظیفه خود قصور کردیم. وقتی در گذشته فراوانی نعمت بود هیچکس کاری انجام نداد. حالا هم دولت بودجه ندارد. اگر هم بخواهد، نمیتواند کاری از پیش ببرد. نکته جالب این است که وقتی در خانهای فرزندان در فقر زندگی میکنند پدر خانواده باید اول نیازمندترین بچه را تامین کند و بعد به سراغ بچههای دیگرش یا مردم برود. در حال حاضر هم نیازمندترین استان در کشور، سیستانوبلوچستان است. ما از دولت توقع داریم تمام نیرو و توانش را برای مردم استان خرج کند. مملکت ما دارای منابع بیشماری است. با همین منابع به راحتی میتوانیم فقر را ریشهکن کنیم. مردم ما سزاوار این همه سختی کشیدن نیستند.
این نماینده مجلس در ادامه گفت: ما نمایندگان از آن چیزی که در جامعه میگذرد بیش از دیگران رنج میبریم. البته نمایندگان استان سیستانوبلوچستان رنج بیشتری را تحمل میکنند زیرا معضلات مردم استان همچون خاری در چشم ماست. در هر صورت همگان باید بدانند یک زن بلوچ عزتنفس دارد و چنین کاری انجام نمیدهد. چهبسا اگر او مرد بود هم باز همین را میگفتم.
اخبار برگزیده
لینک کوتاه :