دوراهی دولت در حفظ جان یا معیشت مردم
به گزارش جهان صنعت نیوز: حسن روحانی رییسجمهوری چندی پیش در کمال ناباوری اقتصاد ایران را در شرایط کرونایی بهتر از شرایط اقتصادی غول صنعتی دنیا یعنی آلمان توصیف کرد! ولی ظاهرا خودش هم به این حرف اعتقادی ندارد چرا که این روزها کشورهای اروپایی از جمله آلمان، انگلیس، فرانسه و… هم وضعیت اضطراری اعلام کرده و مردمشان را به منظور محافظت در برابر ویروس کرونا، در قرنطینه واقعی نگه داشتهاند. ولی دولت دوازدهم همچنان اعتقادی به قرنطینه تهران ندارد و نگران آسیب به اقتصاد نیمبندی است که جان مردم را هم به لب رسانده است!
شاید هم دلیل اصرار دولت بر عدم تعطیلی دوهفتهای پایتخت، جلوگیری از افت شدید اقتصادی و ترس از در معرض مقایسه قرار گرفتن با دولتهای قبل و بعد از خود باشد ولی دلیل هر چه هست بعید به نظر میرسد ارزشی بیش از حفظ جان مردمی داشته باشد که روزانه بیش از ۴۰۰ نفرشان را به کام مرگ میکشاند. هر چند یک مقام مسوول گفته است: «عدد فوتیها را حداقل بیش از ۵/۲ برابر رقم اعلامی بدانید.»
کاری که باید پیش از اینها انجام میشد!
کارشناسان امر معتقدند اگر همان ابتدای اپیدمی ویروس کرونا شهر قم قرنطینه و تعطیل میشد با هزینه کمتری میتوانستیم این ویروس را کنترل کنیم، ولی حالا هم که کار از کار گذشته و روزانه شمار قابل اعتنایی از هموطنان به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهند، دولت همچنان راضی به تعطیلی دوهفتهای تهران به عنوان مرکز شیوع کرونا نیست. البته این مقاومت باعث نمیشود که سایرین در برابر این امر سکوت کنند. هرچند دیرهنگام ولی بالاخره جلسات و تذکرات و مصاحبهها و فشارهای فضای مجازی تا حدی اثربخش بود و بالاخره رییس کمیته سلامت مجمع نمایندگان استان تهران از موافقت ستاد فرماندهی کرونای تهران با تعطیلی دو هفتهای تهران خبر داد.
موافقت کمیته سلامت استان با تعطیلی ۲ هفتهای استان تهران
عبدالحسین روحالامینی نماینده تهران به نمایندگی از ۴۰ نماینده استان تهران در مجلس خبر داد که اعضای جلسه کمیته بررسی مشکلات حوزه سلامت استان تهران بر اتخاذ تصمیمات فوری و با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی در خصوص تعطیلی دو هفتهای استان تهران موافقت کردند.
این اعضا قطع زنجیره کرونا و ایجاد فرصتی برای بازسازی توان مدافعان سلامت را در گرو تعطیلی دو هفتهای تهران دانستند.
همچنین در این جلسه مقرر شد رایزنیهای فوری برای تحقق تعطیلی تهران و جلوگیری از شیوع بیش از پیش کرونا انجام شود. همچنین قرار دادن اقلامی مانند ماسک رایگان و کمکرسانی محله به محله با استفاده از ظرفیت نیروهای جهادی، نیروی انتظامی و بسیج نیز از دیگر تاکیدات اعضای جلسه کمیته بررسی مشکلات حوزه سلامت استان تهران بود.
بر اساس این گزارش، جلسه کمیته بررسی مشکلات حوزه سلامت استان تهران با حضور انوشیروان محسنیبندپی استاندار تهران، عبدالحسین روحالامینی، اقبال شاکری و زهره الهیان اعضای کمیته سلامت مجمع نمایندگان تهران، محسن هاشمی رییس شورای اسلامی شهر تهران، سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ و روسای سه دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون شهردار تهران روز پنجشنبه برگزار شد.
تعطیلی دو هفتهای تهران، پیشنهاد قطعی شورا
البته جدا از ستاد فرماندهی کرونای تهران، شورای شهر تهران هم بر تعطیلی دو هفتهای تهران اصرار دارد. علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران روز گذشته با اشاره به شیوع گسترده ویروس کرونا در پایتخت با انتشار توئیتی در صفحه توئیتر خود نوشت: «در شهرداری و شورا، محدودیتهایی برای حضور اعمال کردهایم و پیشنهاد قطعی ما به ستاد ملی، همچنان، تعطیلی دوهفتهای تهران است. جلسات صحن شورای شهر اما، وضعیت متفاوتی دارد؛ صحن علنی، نبض تپنده شهر و مدیریت شهری است و تعطیلی آن آسان نیست.» او همچنین نوشته است که «درباره جلسات شورای یکشنبه تصمیمگیری میشود.» البته محسنهاشمی، رییس شورای شهر تهران نیز در حاشیه برگزاری دویست و چهل و پنجمین جلسه شورای شهر تهران با انتقاد از ستاد مبارزه با کرونا در تهران اظهار کرد: «هفته گذشته بنده پیشنهادی را مبنی بر تعطیلی کامل دوهفتهای تهران را مطرح کردم که این ستاد اصلاً عنایتی را به این پیشنهاد نداد و از این اتفاق متاسفیم.»
البته هاشمی هم توجه به اقتصاد بیرمق را دلیل دولت برای تعطیل نکردن دوهفتهای تهران با وجود همه اصرارهای کارشناسان حوزه سلامت دانست و گفت: «با توجه به وضعیت اقتصادی که شرایط مطلوبی هم ندارد دولت اقتصاد را نسبت به بهداشت و سلامت مردم ترجیح داده است. چنانچه اقتصاد وضعیت بهتری داشت قاعدتاً دولت به سلامت و بهداشت مردم در این شرایط عنایت ویژهتری را داشت. البته با توجه به این شرایط و عدم توجه دولت به موضوع بهداشت و سلامت نتیجهاش شرایط فعلی میشود.»
کرونا به قالیباف هم رسید
با وجود همه انتقادات وارده به دولت، اما مجلسیها هم نسبت به حفظ جان و سلامت مردم همراستا با دولت توجه ویژهای نداشتند و به عنوان مثال محمدباقر قالیباف، رییس مجلس یازدهم بدون توجه به تذکرات و توصیههای ستاد ملی کرونا، دست به بازدیدهای میدانی خصوصا از بیمارستانهای کرونایی میزد که واکنشهای فراوانی در فضای مجازی و واقعی داشت. ولی جمعی از نمایندگان تهران هم با دهنکجی به توصیههای ستاد ملی کرونا که رهبری تبعیت از دستورات آن را الزامی دانسته بود، آنها هم از رفتار رییس خود تبعیت کردند و به برخی بیمارستانهای کرونایی سر زدند. ولی بالاخره نوبت به قالیباف هم رسید که در توئیت خود اعلام کند به کرونا مبتلا شده و در قرنطینه به سر میبرد.
بنابراین ورق برگشت و مجلسیها هم که تا دیروز اصراری بر تعطیلی تهران و شهرهای آلوده به منظور قطع زنجیره کرونا نداشتند، امروزه به حامیان این امر پیوستهاند و از دولت میخواهند که به این امر تمکین کند.
البته با وجود همه اصرارها هنوز مشخص نیست که دولت به بهانه کسری بودجه و عدم توانایی در برآورده کردن احتیاجات عمومی تن به این امر بدهد. ولی موضوع پیش آمده در صورت عدم تمکین دولت از مطالبات، میتواند به محل مناقشات جدید مجلس و دولت بدل شود.
وزارت بهداشت برای جان مردم تصمیم بگیرد نه رییسجمهوری!
البته کریم حسنی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یازدهم درباره اینکه تعطیلی دوهفتهای کلانشهر تهران تا چه حد میتواند بر کنترل شیوع کرونا تاثیرگذار باشد، به «جهان صنعت » گفت: «یکی از راههایی که میتوانیم بر کنترل و تقلیل مبتلایان اثربگذاریم قطع ارتباط بیماران است. اگر کارشناسان امر که در این حوزه وزارت بهداشت و درمان است، نظرشان این است که با تعطیلی دوهفتهای میتوانیم شیوع بیماری را کنترل کنیم و باعث قطع زنجیره کرونا شویم، این امر ضروری است و در همه استانهای درگیر دولت باید اقدام عملی انجام دهد.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به اینکه چرا دولت زیر بار تعطیلی دوهفتهای تهران نمیرود، اظهار کرد: «دلیل مشخص این امر را باید از خود دولت پرسید، ولی اینکه تصمیمگیرنده رییسجمهوری است یا اشخاص دیگری اصرار دارند این اتفاق نیفتد، منطقی نیست و جای سوال است چرا دولتمردان در این باره تعصب به خرج میدهند.»
این نماینده پزشک با گلایه از بیتوجهی دولتمردان نسبت به سلامت و جان مردم به «جهان صنعت» گفت: «درباره این امر کارشناسان و متخصصان امر باید نظر بدهند و این درست نیست یک فرد خاص با مسوولیت خاص درباره جان مردم تصمیمگیری کند. درباره این موضوع هم ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت کارشناس هستند و باید تصمیمگیری کنند.»
البته حسینی در پاسخ به انتقاد «جهانصنعت» مبنی بر اینکه تا دیروز رییس مجلس و نمایندگان هم به توصیههای ستاد کرونا بیتوجه بودند و بازدیدهای میدانی داشتند و درباره ضرورت تعطیلی و قطع زنجیره ویروس تلاشی نداشتند ولی حالا که رییس مجلس به کرونا مبتلا شده است، به یاد انتقاد از دولت و اصرار به تعطیلی دارند، گفت: «امکان ابتلای آقای قالیباف هم به عنوان یک شهروند با من و شما فرقی ندارد و البته دلیل ابتلای او بازدید میدانی از بیمارستان کرونایی نیست. نباید برای زیر سوال بردن بازدیدهای میدانی او، ابتلا به کرونا را به این موضوع ربط داد. از دید پزشکی میگویم در همه حوزه انتخابیه بازدید میدانی داریم ولی باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم.»
او همچنین در پاسخ به اینکه، بالاخره تاکنون حساسیت خاصی از سوی نمایندگان در این باره وجود نداشت و پس از ابتلای رییس مجلس این حساسیت نمایندگان تشدید شده است، توضیح داد: «به نظر من حساسیت مجلس در این باره بیشتر نشده است، بلکه موقعیت و شیوع بیماری بالاتر رفته است. بنابراین حساسیت و احتمال ابتلا چون بیشتر شده است این حساسیت ناخودآگاه فزایش مییابد. ولی نباید اینطور وانمود کنید که به دلیل کرونایی شدن رییس مجلس، حساستر شدهایم.»
این نماینده پزشک تاکید کرد: «یکی از اولویتهای ما به عنوان نمایندگان مردم، پیگیری از مراکز درمانی و بهداشتی و کنترل شیوع ویروس کروناست. ما ملزم هستیم در هر شرایطی که چه شخصیتها به کرونا مبتلا بشوند یا نشوند، برای حفظ جان و سلامت مردم حساسیتها را بالا ببریم و در حوزه وظایفمان عمل کنیم. امروز هم وظیفه دولت مدیریت کرونا و مبارزه با این بیماری است و بدون هیچ بهانهای باید به وظیفه ذاتی خود در حفظ جان و سلامت مردم عمل کند.»
حسینی تاکید کرد: «اگر به نظر کارشناسان امر این تعطیلی دوهفتهای تهران کارگشاست و میتواند قطعکننده زنجیره و حلقه بیماری باشد، دولت باید به این خواسته منطقی تن بدهند و بدون توجه به موضوعات اقتصادی و مسائل دیگر، برای جان مردم ارزش قائل باشد.» بنابراین درروزهای آینده مشخص میشود دولت در دوگانه منافع اقتصادی یا حفظ سلامت مردم چگونه رفتار میکند و آیا رییسجمهوری در صورت تصمیمگیر بودن، مثل ماههای گذشته تنها به حفظ سلامت خود میاندیشد یا ستاد ملی کرونا به مسوولیت واقعی خود عمل کرده و دولت را مجاب به تعطیلی دوهفتهای در صورت وجود همه مشکلات اقتصادی و کسری بودجه و … خواهد کرد.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانسیاسیلینک کوتاه :