xtrim

دولت اتحاد و التیام

به گزارش جهان صنعت نیوز: جو بایدن به عنوان رییس‌جمهور منتخب آمریکا تصمیم دارد پس از برگزاری مراسم تحلیفش در روز ۲۰ ژانویه به سرعت یکسری فرامین اجرایی را امضا کند که پیش‌بینی می‌شود سیاست‌های کشور را فورا تغییر دهد. ریاست‌جمهوری او را اولویت‌های کاملا متفاوت هدایت خواهد کرد.

اگرچه انتقال قدرت همیشه می‌تواند شامل تغییرات فوری باشد، انتقال قدرت از ترامپ به بایدن- از رییس‌جمهوری که درصدد تضعیف قواعد و نهاد‌های دیرینه بود، به رییس‌جمهور دیگری که قول داده قواعد و هنجار‌های دیرینه را اعاده کند- از تکان‌دهنده‌ترین تغییرات در تاریخ آمریکا خواهد بود.

ترامپ که هنگام مشخص شدن نتیجه انتخابات و پیروزی بایدن در خارج از پایتخت مشغول بازی گلف بود، نخستین رییس‌جمهوری کشورش خواهد بود که از دهه ۹۰ تاکنون تنها یک دوره بر سر کار مانده است. بعد از جورج بوش پدر که مغلوب بیل کلینتون شد، همه روسای جمهوری آمریکا تا امروز هشت سال در کاخ‌سفید مانده بودند.

در بیش از دو قرن تاریخ ریاست‌جمهوری در آمریکا انتقال قدرت از یک رییس‌جمهور به رییس‌جمهور بعدی به صورت آرام و همراه با شأن و منزلت بوده است اما امسال دونالد ترامپ ضمن ادعای بدون شواهد درباره تخلف بزرگ در انتخابات گفته بنا دارد نتایج شمارش آرا در چند ایالت را به چالش بکشد و به دادگاه ببرد.

اگر کارزار شکایت حقوقی ترامپ شکست بخورد و نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تایید شود، بایدن ۷۸ ساله به عنوان چهل و ششمین رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا وارد کاخ سفید خواهد شد و به عنوان مسن‌ترین رییس‌جمهوری که آمریکا دیده، کار خود را آغاز خواهد کرد.

به گفته دستیاران ترامپ، او برنامه‌ای برای ایراد سخنرانی قبول شکست که تبدیل به یک سنت در انتخابات گذشته این کشور شده نداشته و کمپین او قول داده به اجرای نزاع حقوقی خود در سراسر کشور ادامه دهد. مشاوران ترامپ عنوان کردند این رییس‌جمهور از پذیرفتن اینکه شکست خورده سر باز زده و بر اتهام بی‌اساس خود مبنی بر اینکه دموکرات‌ها انتخابات را دزدیده‌اند اصرار دارد. این در حالی است که گفته می‌شود جارد کوشنر داماد و مشاور ترامپ از او خواسته به شکست در انتخابات سوم نوامبر اذعان کند.

برای کسانی که در خیابان هستند و پیروزی بایدن را جشن می‌گیرند این پایان یک دوره است در حالی که انبوه طرفداران پرشمار دونالد ترامپ هم در جاهایی از کشور در حال تجمع هستند؛ افرادی که شمارشان بسیار بالاست و احساس می‌کنند کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه رسانه‌هاست که از آغاز کار با دونالد ترامپ مشکل داشته‌اند. جامعه آمریکا بیش از هر زمان دیگری دوپاره به نظر می‌رسد و مهم‌ترین کار پیش‌روی رییس‌جمهوری آینده، ایجاد اتحاد در این جامعه است.

التیام روح آمریکا

جو بایدن رییس‌جمهور منتخب آمریکا در نخستین سخنرانی خود خواستار آشتی ملی و وحدت به جای نفاق شد. او که در شهر محل اقامت خود، ولمینگتون در ایالت دلاور، سخن می‌گفت تاکید کرد: اکنون زمان التیام است. سخنرانی پیروزی بایدن در حالی انجام شد که دونالد ترامپ شکست خود در انتخابات را نپذیرفته و به رسم معمول برای تبریک به بایدن تلفن نزده است.

جو بایدن محور سخنرانی روز شنبه خود را مبارزه با کرونا و التیام روح کشورش قرار داد و گفت: من برای آن آمده‌ام که وحدت را ترویج کنم نه نفاق را؛ به عنوان کسی آمده‌ام که ایالت‌ها را قرمز یا آبی نمی‌بیند بلکه آنها را فقط ایالات متحده آمریکا می‌داند.

وی همچنین وعده داد که عزت و احترام جهانی به آمریکا را دوباره احیا کند و قشر متوسط کشورش را که از آن به عنوان ستون فقرات جامعه آمریکا نام برد، تقویت کند.

بایدن که تاکنون با کسب بیش از ۷۴ میلیون رای، بیشترین تعداد رای در میان تمامی روسای جمهوری آمریکا را کسب کرده گفت که از روز دوشنبه یک کمیته ویژه را مامور مبارزه با کرونا خواهد کرد. «مردم با انتخاب من مسوولیتی و مطالباتی پیش‌رویم گذاشته‌اند که برای انجام آن آماده همکاری با همه جناح‌ها هستم.» او از حمایت اقشار مختلف برای پیروزی در انتخابات یاد کرد و گفت: ما وسیع‌ترین و متنوع‌ترین کارزار انتخاباتی تاریخ را گرد هم آوردیم.

با این حال بایدن تلاش کرد در سخنانش به بیش از ۷۰ میلیون نفری که علیه او رای دادند و نام دونالد ترامپ را به صندوق انداختند اشاره کند و گفت: زمان آن رسیده که لحن تند و خشن را کنار بگذاریم. خشم‌مان را مهار کنیم، همدیگر را ببینیم… برای این کار باید از اینکه مانند دشمن با هم رفتار کنیم دست برداریم.

کامالا هریس: آمریکا آماده است

پیش از آغاز سخنرانی جو بایدن، کامالا هریس معاون منتخب او روی صحنه آمد. او این موقعیت را لحظه‌ای تاریخی برای زنان آمریکا که در آن او به عنوان یک زن، یک زن سیاهپوست و یک زن هندی‌تبار به مقام معاونت ریاست‌جمهوری برگزیده شده یاد کرد و آن را محصول تلاش همه زنان جامعه آمریکا از جمله مادر فقید خود که به عنوان یک مهاجر از هند به آمریکا آمده بود دانست و گفت: من نخستین زنی هستم که به این مقام رسیده‌ام اما آخری نخواهم بود. شما امید را انتخاب کردید، وقار و متانت را، علم را و البته حقیقت را. شما جو بایدن را به عنوان رییس‌جمهور بعدی خود انتخاب کردید… و البته راه پیش‌رو آسان نخواهد بود اما آمریکا آماده است و من و جو هم آماده‌ایم.

چند ماه بعد از آنکه رویاهای ریاست‌جمهوری کامالا هریس نقش بر آب شد، او توانست جایگاه محکمی به عنوان معاون اول جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری پیدا کند. او اولین زنی است که حالا به این جایگاه می‌رسد و دومین فرد قدرتمند آمریکا می‌شود.

یک سال قبل کامالا هریس که سناتور کالیفرنیا بود به دنبال عملکرد موفقی که در مناظره‌های اولیه حزب داشت در جلوی صف طولانی نامزدهایی قرار گرفت که وارد رقابت انتخابات می‌شدند. او در مناظره‌ها مواضع جو بایدن درباره مسائل نژادی را زیر سوال می‌برد. اما در اواخر سال ۲۰۱۹ فعالیت‌های انتخاباتی کامالا هریس کاملا متوقف شده بود.

کامالا هریس ۵۵ ساله شانه به شانه بایدن و به عنوان معاون اول او در مناظره‌ای پرمخاطب در برابر مارک پنس معاون اول ترامپ قرار گرفت. کامالا هریس همواره گفته است که اصلیت نژادی‌اش او را فرد مناسبی برای نمایندگی کسانی که در حاشیه اجتماع واقع ‌شده‌اند، کرده است. حالا که بایدن او را به عنوان معاون اولش معرفی کرده، هریس این شانس را دارد که از داخل کاخ سفید به این گفته واقعیت ببخشد.

محورهای اصلی برنامه دولت جدید آمریکا

کار اصلی جو بایدن تازه پس از پیروزی در انتخابات آغاز می‌شود. جو بایدن در کارزار انتخاباتی خود از الزام تغییرات گسترده‌ در سیاست داخلی و خارجی آمریکا سخن گفته بود. اکنون پس از پیروزی در انتخابات، نگاه‌ها متوجه برنامه او و اجرا کردن وعده‌هایی است که به مردم و جهان داده است.

اولویت با بحران کروناست. بایدن اعلام کرده ستادی متشکل از مشاوران برای مقابله با شیوع این ویروس ایجاد خواهد کرد. اما برنامه او به مراتب وسیع‌تر از مدیریت بحران کرونا در آمریکاست. او گفته است که همه تلاش خود را برای دسترسی مردم به واکسن پیشگیری و درمان بیماری کووید۱۹ به کار خواهد گرفت. از الزام استفاده از ماسک در آمریکا سخن گفته و همچنین بر آن است تا امکان انجام رایگان تست کرونا را برای همه مردم آمریکا فراهم سازد.

افراد نزدیک به ستاد انتخاباتی بایدن و آگاه از تعهدات وی در ماه‌های اخیر گفته‌اند بایدن به موافقتنامه آب و هوایی پاریس و همکاری با سازمان بهداشت جهانی بازخواهدگشت. او ممنوعیت مسافرتی را که ضد چند کشور با اکثریت مسلمان اعمال شده است لغو می‌کند.

لغو فوری دستورات اجرایی ترامپ

مشاوران ارشد بایدن ماه‌ها به آرامی روی این مساله کار کرده‌اند که چگونه دستور کار او را به بهترین نحو اجرا کنند و صد‌ها مقام در دوره انتقال قدرت برای مشغول شدن به کار در آژانس‌های متعدد فدرال آماده می‌شوند. آنها کتابی را مملو از تعهدات انتخاباتی بایدن برای کمک به هدایت تصمیمات اولیه او تدوین کرده‌اند.

بایدن تصمیم دارد امروز یک گروه ضربت ویروس کرونا تشکیل دهد و می‌داند که این بیماری همه‌گیر جهانی مساله اصلی است که او باید به آن بپردازد. این گروه ضربت ظرف چند روز آینده احتمال تشکیل جلسه می‌دهد.

بایدن همچنین ممکن است سمت و سوی آژانس‌های متعدد و پادمان‌های فدرال را تغییر دهد و ممکن است موضع متفاوتی در عرصه جهانی اتخاذ کند. با این حال به پیش بردن یک طرح قانونی مهم در کنگره می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. گرچه دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان اکثریت خواهند داشت، ترکیب نهایی سنا هنوز روشن نیست. این مساله پنجم ژانویه با برگزاری دو انتخابات میان‌دوره‌ای در ایالت جورجیا مشخص خواهد شد.

دو‌دستگی شدید در کنگره می‌تواند مانع از تلاش‌های بایدن برای اجرای اقدامات قانونی وسیع در ارتباط با مساله مهاجرت شود. اما بایدن گفته است بدون همکاری کنگره هم تصمیم دارد فورا ۱۰۰ قانون و مقررات دوره دولت اوباما در زمینه سلامت عمومی و محیط‌زیست را که ترامپ ملغی کرده بود، بازگرداند.

او همچنین دستورالعمل‌های اخلاقی جدیدی را در کاخ سفید به اجرا خواهد گذاشت و قول داده در روز اول ریاست‌جمهوری‌اش یک فرمان اجرایی را امضا کند که طبق آن هیچ عضوی از دولت وی نمی‌تواند بر تحقیقات وزارت دادگستری تاثیر بگذارد.

بایدن علاوه بر متعهد شدن به بازگشت به موافقتنامه آب و هوایی پاریس همچنین گفته است سعی خواهد کرد دیگر کشور‌ها را به اتخاذ معیار‌های بالاتر به منظور کنترل تاثیرات تغییرت آب و هوایی ترغیب کند.

بخش زیادی از دستور کار اولیه بایدن از جمله اینکه چه قوانینی در اولویت قرار گیرند، ظرف ماه‌های آتی که تیم او در دوره انتقال نقش برجسته‌تری را عهده‌دار می‌شود، تعیین خواهد شد. کنترل و نظارت این تیم را تد کافمن که از نزدیک‌ترین مشاوران بایدن است، برعهده دارد.

اصلاح سیاست مالیاتی

بایدن گفته است که برای تامین هزینه‌ها در بسیاری از تسهیلات مالیاتی که دونالد ترامپ پیش‌بینی کرده بود تجدیدنظر خواهد کرد. تغییر سیاست مالیاتی آمریکا البته مستلزم تایید کنگره است. او همچنین بر آن است تا بر نقش اتحادیه‌ها و سندیکاها در آمریکا بیفزاید. تشویق مردم به خرید کالاها و خدمات ساخت آمریکا نیز از دیگر محورهای برنامه اقتصادی او اعلام شده است.

حقوق شهروندی

جو بایدن گفته است در یکصد روز نخست ریاست‌جمهوری خود قانونی علیه تبعیض جنسیتی به تصویب خواهد رساند. تشدید قانون ناظر بر حق تملک و حمل سلاح در آمریکا نیز از دیگر رئوس کار او اعلام شده است.

سیاست‌ مهاجرتی

بایدن اعلام کرده از همان نخستین روز شروع کار خود به عنوان رییس‌جمهور آمریکا به اصلاح قانون مهاجرت در این کشور اقدام می‌کند. قرار است ۱۱ میلیون نفر از ساکنان آمریکا رسما حق اقامت گرفته و از حقوق شهروندی آمریکا بهره‌مند شوند. محدودیت‌های ناظر بر سفر به آمریکا نیز قرار است لغو شوند.

سیاست خارجی

بایدن اعلام کرده از همان نخستین روز شروع کار خود، آمریکا مجددا به عضویت سازمان بهداشت جهانی بازخواهد گشت. افزون بر آن، بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران نیز از جمله اولویت‌های سیاست خارجی او اعلام شده است.

محیط‌زیست

بایدن اعلام کرده آمریکا به همه توافق‌ها و پیمان‌های اقلیمی از جمله پیمان اقلیمی پاریس بازخواهد گشت. او همچنین بر استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدشونده تاکید کرده است.

حقوق مصرف‌کنندگان

دولت ترامپ بسیاری از الزام‌های ناظر بر تولید و فروش کالاها را از دور خارج کرده بود. بایدن بر آن است تا بار دیگر در دفاع از مصرف‌کنندگان این الزام‌ها را تجدید و حتی تشدید کند. برای تولید‌کنندگانی که موازین تعیین شده را رعایت نکنند نیز مجازات‌هایی پیش‌بینی خواهد شد.

 

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 150930
لینک کوتاه :