تقاضای نفت در مسیر نابودی
به گزارش جهان صنعت نیوز: در پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، اوپک و اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر این نکته تاکید دارد که در کوتاهمدت تقاضا به جای احیا، از بین میبرد. هر سه آژانس دورنمای تقاضای جهانی برای نفت در سه ماهه جاری و سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ را به دلیل افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در اروپا و آمریکا و وضع محدودیتهای بیشتر برای جابهجایی و فعالیت اقتصادی تنزل دادند.
آژانس بینالمللی انرژی و اوپک که در اروپا مستقر هستند، نسبت به تاثیر محدودیتها روی تقاضا برای نفت بدبینی بیشتری نشان داده و برآوردشان از میزان مصرف در سه ماهه چهارم امسال را حدود ۲/۱ میلیون بشکه در روز در مقایسه با گزارش ماه پیش کاهش دادند. اداره اطلاعات انرژی آمریکا ارزیابی ملایمتری داشت و پیشبینی میزان تقاضا را تنها ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داد.
هر سه آژانس بر سر این موضوع که در ماههای سرد زمستان نیمکره شمالی از بهبود اوضاع خبری نیست، توافق نظر دارند و انتظارات تقاضا برای نیمه اول سال ۲۰۲۱ را پایین بردند. در این بخش نظرات آنها به هم نزدیکتر بود و میزان مصرف مورد پیشبینی را ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دادند. آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد واکسنها بعید است باعث شوند میزان مصرف نفت تا اواسط سال آینده افزایش قابل توجهی پیدا کند.
اگرچه پیامدهای همهگیری کووید ۱۹ به طور کامل مشخص نیست اما برای نیمه دوم سال ۲۰۲۱ دورنماهای متفاوتی ارائه شده است. آژانس بینالمللی انرژی برآوردش از میزان تقاضا در سه ماهه سوم و سه ماهه چهارم سال آینده میلادی را بالا برد شاید به این خاطر که آخرین آژانسی بود که گزارش ماه نوامبر خود را منتشر کرد و فرصت بیشتری برای ارزیابی تاثیر ساخت واکسن بر بازار داشت. گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا یک روز پس از اعلام خبر واکسن منتشر شد.
با وجود اینکه برآورد میزان رشد عرضه غیراوپک نسبت به ماه گذشته اندکی کاهش داده شد اما این امر تاثیر چندانی در جبران افت تقاضا نخواهد داشت و تولیدکنندگان اوپکپلاس با دورنمای وخیمتر تقاضای جهانی برای نفت این گروه در ماههای آینده روبهرو هستند.
بازگشت غیرمنتظره نفت لیبی
موضوع دیگری که اوپکپلاس با آن روبهرو است، بازگشت سریع تولید نفت لیبی بوده که به ضرر سایر اعضای گروه بوده و سریعتر از آنچه انتظار میرفت، بهبود پیدا کرده است.
طبق گزارش شش منبع ثانویه مورد استفاده اوپک، تولید نفت این کشور شمال آفریقا در اکتبر به ۴۵۴ هزار بشکه در روز افزایش یافت که در مقایسه با ۱۵۵ هزار بشکه در روز در سپتامبر، رشد قابل ملاحظهای در مدت یک ماه نشان داد و طبق آخرین اطلاعات، تولید لیبی اکنون از یک میلیون بشکه در روز فراتر رفته است. این کشور نرخ تولید ۳/۱ میلیون بشکه در روز تا پایان سال ۲۰۲۰ را هدفگذاری کرده است.
در محاسباتی که گروه اوپکپلاس در آوریل برای محدودیت عرضه انجام داده بود، تولید نفت لیبی که از ژانویه تقریبا فلج شده بود در نظر گرفته نشده بود.
بر اساس گزارش بلومبرگ، توافق کاهش تولید اوپکپلاس در مرحله سوم قرار است به میزان ۹/۱ میلیون بشکه در روز دیگر در ژانویه ۲۰۲۱ تسهیل شود اما در شرایط فعلی و با احیای سریع تولید لیبی که از مشارکت در این پیمان معاف است، بازار توان جذب نفت اضافی را ندارد. دورنمای ارائهشده از سوی این سه آژانس برای بازار نفت احتمال اینکه اوپکپلاس را ناچار کند برای افزایش تولید دست نگه دارد و محدودیت فعلی را تمدید کند تقویت میکند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
لینک کوتاه :