روند رو به رشد تجارت با شرکای منطقه ای
جهان صنعت نیوز| محسن ضرابی- توسعه روابط زیرساختی و تجاری میان و ایران عمان شرایطی را برای این دو شریک منطقه ای به وجود آورده که حجم تجارت دو جانبه میان دو کشور روز به روز در حال افزایش است. در حالی که حجم مبادلات تجاری ایران و عمان بین سال های ۸۲ تا ۹۲ حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ میلیون دلار بود اما پس از تاسیس اتاق مشترک ایران و عمان، با پیگیری موانع و مشکلات تجاری و زیر ساختی میان دو کشور، حجم مبادلات در سال ۹۶ به ۵۹۷ میلیون دلار رسید. این در حالی است که با وجود تحریم های بین المللی که حجم تجارت ایران با بسیاری از شرکای اقتصادی را تحت تاثیر قرار داد، در ۱۰ ماهه نخست سال گذشته حجم مبادلات تجاری ایران و عمان به بیش از یک میلیارد دلار رسید که نشان دهنده رشد قابل ملاحظه ای است.
با اینکه تا چند سال اخیر، اخذ ویزا و ثبت شرکت تجاری به راحتی امکانپذیر نبود، در حال حاضر این امور به سرعت انجام می شود. همچنین در حالی که در گذشته خط مستقیم کشتیرانی و هوایی بین دو کشور وجود نداشت، در شرایط فعلی خط مستقیم کشتیرانی بین ایران و عمان وجود دارد و از برخی استان های ایران به مسقط خط مستقیم هوایی نیز داریم. بنابراین زیر ساخت های توسعه روابط تجاری میان دو کشور به خوبی فراهم شده و مبادلات تجاری در حال افزایش است. اگرچه در این میان نمیتوان نسبت به تاثیرات منفی تحریم های بین المللی بی تفاوت بود اما واقعیت این است که در حال حاضر با پیگیری های انجام شده شرایط کار برای فعالان اقتصادی واقعی فراهم شده است.
همچنین اتاق بازرگانی مشترک برنامه هایی را برای سال پیش رو در نظر دارد که به طور حتم منجر به توسعه روابط دو جانبه میان ایران و عمان خواهد شد. از جمله این برنامه ها می توان به افزایش صادرات کالاهای ایرانی به عمان و همچنین توسعه تجارت دو جانبه از راه صادرات مجدد کالاها از طریق عمان اشاره کرد . با توجه به اینکه برخی کشورهای همسایه ایران نظیر عراق تعرفه واردات کالاهای ایرانی را افزایش داده اند، می توان از طریق عمان با تعرفه گمرکی صفر به عراق و کشورهای CIS کالا صادر کرد. از سوی دیگر با توجه به پتانسیل و ساختار ایران، در حوزه گردشگری نیز اقداماتی در حال انجام است. از طرفی واردات کالا از طریق عمان نیز در برنامه اتاق مشترک دو کشور قرار دارد چرا که با توجه به تحریم های بین المللی ، در این خصوص با چالش های زیادی مواجه هستیم.
افزایش خطوط کشتیرانی نیز از دیگر موضوعات مهمی است که در دستور کار اتاق مشترک ایران و عمان قرار دارد. چابهار بهترین مرکز ارتباط و مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و عمان است و در آینده می تواند نقش مهمی در توسعه تجارت منطقه ایفا کند. از این رو دولت و بخش خصوصی کشور عمان نیز آماده سرمایه گذاری در چابهار است و منطقه آزاد چابهار هم آماده مشارکت های بیشتر در سرمایه گذاری های صنعتی و کشاورزی است. بنابراین سرمایه گذاری مشترک از طریق منطقه آزاد چابهار در دستور کار دو کشور قرار دارد و امیدواریم به این وسیله تجارت دوجانبه بین ایران و عمان با بهبود مناسبی روبرو شود.
رییس اتاق مشترک ایران و عمان
یادداشتلینک کوتاه :