xtrim

گره بازارگردانی صندوق پالایش یکم

به گزارش جهان صنعت نیوز:  هنوز چهار ماه از زمان آشکار شدن اختلاف وزیر اقتصاد و وزیر نفت در خصوص صندوق پالایش یکم نمی‌گذرد. روز ۱۹ مرداد سال جاری با چند مصاحبه کوتاه و چند توئیت اختلاف بین این دو وزارتخانه در خصوص واگذاری بخشی از سهام چهار شرکت پتروپالایشگاهی بازار سرمایه را وارد یک اصلاح ۴۵ درصدی کرد تا دود این اختلاف تنها سرمایه سهامداران خرد را از بین ببرد. پس از پیگیری‌های متعدد این دو وزارتخانه بالاخره تصمیم گرفتند این صندوق را در شهریورماه در قالب همان صندوق‌های ETF  واگذار کنند. روز ۱۱ آذرماه نیز این صندوق با ۱۳ درصد سود باز شد. اما نکته جالب توجهی که در این بین وجود دارد، اختلافی است که هنوز میان این دو وزارتخانه وجود دارد و ممکن است این اختلاف هم پالایش یکم را با چالش جدی مواجه کند و هم کل بازار را دوباره به فاز اصلاح وارد کند.

بازارگردان دارایکم کیست؟

یکی از تصمیمات مناسبی که طی ماه گذشته توسط سازمان بورس گرفته شد، الزام همه نمادها برای معرفی بازارگردان بوده است. دو نماد دارایکم و پالایش یکم هم باید برای خود بازارگردان معرفی کنند. طبق آنچه در اساسنامه صندوق دارایکم آمده است، خود این صندوق باید مسوولیت بازارگردانی را بر عهده بگیرد. اما منابع لازم برای بازارگردانی این صندوق هنوز مشخص نشده و تاکنون و طبق ترازنامه این صندوق هنوز سهمی را خریداری نکرده است. این صندوق از دو بانک و دو بیمه تشکیل شده و باید یکی از شرکت‌های زیرمجموعه این بانک‌ها و بیمه وارد بازارگردانی آن شود. به گزارش فارس، در صندوق پالایش یکم همین مساله می‌تواند حادتر باشد. طبق گفته معاون وزیر نفت در امور برنامه‌ریزی، وزارت نفت وظیفه‌ای در زمینه سبدگردانی صندوق پالایشی یکم ندارد و تمام اختیارات لازم را به سازمان خصوصی‌سازی سپرده است. با این حال وزارت نفت این مصاحبه معاون وزیر نفت را اصلاح و اعلام کرد:«وزارت نفت وظیفه‌ای در خصوص بازارگردانی ندارد و وفق اساسنامه صندوق سرمایه‌گذاری پالایشی یکم، اختیار بازارگردانی صندوق مزبور بر عهده مدیریت آن است.» اصلاحیه نشان می‌دهد بازارگردانی صندوق پالایشی یکم بر عهده مدیریت این صندوق، یعنی زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی است. این موضوع نشان می‌دهد اختلافی که میان دو وزارتخانه در خصوص مدیریت این صندوق وجود داشت، هنوز برطرف نشده و وزارت نفت که موافق عرضه بلوکی سهام باقی مانده این چهار پتروپالایشگاه داشت، خود را  از دخالت در زمینه بازارگردانی خارج کرده و بازارگردانی را به خود صندوق سپرده است. اینکه منابع مالی سازمان خصوصی‌سازی جهت بازارگردانی این صندوق چگونه تامین می‌شود را باید از مسوولان این سازمان جویا شد. اما وزارت نفت تعداد زیادی شرکت دارد و می‌تواند با منابع موجود در این شرکت‌ها به راحتی بازارگردانی این صندوق را برعهده بگیرد. صندوق دارایکم در حال حاضر به دلیل نداشتن بازارگردان فعال، زیر nav در حال معامله است. این مساله می‌تواند در خصوص صندوق پالایش یکم هم رخ دهد.

رشد سهام صندوق پالایش یکم طی یک ماه آینده

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به روند معاملات صندوق پالایشی یکم  و نمادهای حاضر در آن گفت: سهام صندوق پالایش یکم از ارزش بالایی برخوردار است و فروش آن طی یک یا دو ماه آینده می‌تواند به ضرر سهامدار تمام شود. محمد علی احمدزاده‌اصل در رابطه با علت منفی شدن نماد صندوق پالایش یکم در روزهای اولیه بازگشایی گفت: اکنون فصل فروش سهام نیست. از طرف دیگر نباید حرف‌هایی بزنیم که مردم را بدون آگاهی ترغیب به ورود در این بازار کنیم. احمدزاده‌اصل گفت: افرادی که ورود و خروجشان به بورس بر اساس سوداگری است نمی‌توان به آنها خرید سهام شرکت‌های پالایشگاهی و پتروشیمی را توصیه کرد زیرا این گونه اشخاص به دنبال سود موقت و کوتاه‌مدت هستند پس برای بازار نیز سود چندانی ندارند. او افزود: سهم‌ صندوق پالایش یکم به علت ارزش‌های جایگزینی و سودآوری از ارزش بالایی برخوردار است و فروش این سهام در صورت عدم نیاز طی یک یا دوماه آینده می‌تواند به ضرر سهامدار تمام شود توصیه ما این است که اشخاص این سهام  ارزشمند را حفظ کنند. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بعضی اشخاص اعم از حقیقی‌ها یا حقوقی‌ها که دنبال کسب سود هستند و به دلیل رفتار سوداگرایانه‌شان از روز بازگشایی صندوق پالایش یکم  اقدام به فروش این سهم کردند، نکته‌ای که باید به آن اشاره کرد قطع به یقین افرادی که از بازار خارج شده اند مجبور می‌شوند که طی چند روز آینده این سهام را با قیمت بالاتری خریداری کنند.

opal

بازارگردانی در جهت کنترل وضعیت سهام

احمدزاده اصل در رابطه با امر بازارگردانی در صندوق پالایش یکم، گفت: بازارگردانی یک امر کنترلی است که در مرحله نخست اجازه نمی‌دهد که بازار از حالت عادی خارج شود و در مرحله بعدی به بالا نگه داشتن حجم نقدینگی کمک می‌کند؛ اینکه عده‌ای انتظار دارند بازارگردانان منابع‌شان را در امر سوداگرانه خرج کنند، نادرست است. او در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، تصریح کرد: نمادهای شرکت‌های پالایشگاهی‌ از ابتدای سال با رشد خوبی مواجه بودند و  برای بازه‌ای دچار اصلاح شدند اما دوباره رشد خواهند کرد.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژه
شناسه : 157644
لینک کوتاه :