روزهای خوش نفت از راه رسیده است

به گزارش جهان صنعت نیوز: در یک ماه اخیر نفت‌خام از نوع برنت ٢٠ درصد افزایش قیمت داشته و به ۵٠ دلار و ۵۵ سنت رسید. در اروپا حمل‌ونقل جاده‌ای مجددا افزایش یافته است. قیمت نفت وست‌تگزاس اینترمدییت نیز با سه درصد افزایش به ۰۹/۲۷ دلار در هر بشکه رسید. در عوض قیمت گاز طبیعی در ماه‌های اخیر پایین آمده و از بالای سه دلار به ۶۰/۲ دلار در هر میلیون بی‌تی‌یو رسید. پیش‌بینی می‌شود همچنان زمستان امسال در نیمکره‌شمالی معتدل باشد.

جدال سوخت‌های فسیلی و انرژی‌های پاک

گذار انرژی برای استفاده از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های پاک بدون منازعه نیست. جمعی از مدیران شرکت رویال‌داچ‌شل در مخالفت با گذار سریع به سوخت‌های پاک از سمت‌های خود استعفا دادند. در بخش مالی جهانی، بدهی کلی جهان در ابتدای ٢٠٢١ به ٢٠٠ هزار میلیارد دلار خواهد رسید. بخش اعظمی از آن به دلیل سیاست‌های دولت‌ها برای اعطای یارانه یا محرک‌های مالی جهت راه‌اندازی اقتصاد ملی پس از شیوع بیماری کووید١٩ است. صندوق بازنشستگی مشترک ایالت نیویورک اعلام کرد تا ٢٠٢۵ از سرمایه‌گذاری در سوخت‌های فسیلی کناره‌گیری می‌کند. این صندوق ٢٢۶ میلیارد دلار سرمایه دارد. سهام شرکت تسلا سازنده خودروهای برقی در دو سال اخیر ٨٠٠ درصد رشد داشته است. از سوی دیگر قیمت نفت اکنون به حدود ۵٠ دلار در هر بشکه رسیده و این بعد از زمانی است که قیمت نفت تگزاس در ماه مارس و آوریل منفی شد. در ماه آوریل ٢٠٢٠ نفت تگزاس ۶٩ درصد نسبت به ماه آوریل ٢٠١٩ به صورت متوسط کاهش یافت. این مقدار تغییر بدتر از سقوط‌های قیمت نفت همراه با رکودهای اقتصادی در گذشته بوده است. دوره‌هایی مانند ١٩٩١، ١٩٩٨، ٢٠٠١، ٢٠٠٩ و ٢٠١۵ همگی نوسان در قیمت نفت را به همراه داشت. مقدار مصرف نفت و سوخت مایع در نوامبر ٢٠٢٠ حدود ٩۶ میلیون بشکه در روز بوده است. این مقدار شش میلیون بشکه از نوامبر ٢٠١٩ کمتر است اما از متوسط سه ماهه سوم ٢٠٢٠، ۵/۲ میلیون بشکه در روز بیشتر است. می‌توان نتیجه گرفت که اقتصاد جهان همچنان به نفت وابسته است و اگر این گزاره صحیح باشد، قیمت نفت در ٢٠٢١ فراز و نشیب‌های فراوان خواهد داشت. به نظر می‌رسد قیمت نفت با بهبود وضعیت اقتصادی جهان رابطه داشته باشد اما نه مانند سابق. مثلا در ٢٠٠٨ قیمت نفت به ١۴٠ دلار در هر بشکه رسید اما شاید دیگر چنین اتفاقی نیفتد.

احتمالا نفت تگزاس به ۵٠ دلار در هر بشکه در فوریه ٢٠٢١ برسد یعنی با وجود تحولات شدید در اقتصاد جهان، از این پس تاثیر آن روی قیمت نفت آرام‌تر و آهسته‌تر خواهد بود.

بازگشت نفت شیل در گرو افزایش قیمت

قیمت نفت‌خام از کانال ۴٠ به ۵٠ دلار در هر بشکه از نوع نفت‌خام برنت رسید در حالی که همچنان انبارهای نفت از متوسط پنج سال گذشته بیشتر در خود نفت نگه می‌دارند. نشریه پلاتس اویلگرام پیش‌بینی کرده است که از کاهش ۷/۸ میلیون بشکه‌ای که تقاضا برای نفت در سال ٢٠٢٠ نشان داد، مقدار ۳/۶ میلیون بشکه در روز تقاضا بیشتر خواهد شد. با بالا رفتن قیمت نفت، ورودی به پالایشگاه با هزینه بالاتری است و برخی از شرکت‌های بزرگ به دنبال تعطیلی پالایشگاه یا تغییر آن به خط تولید فرآورده‌های زیستی هستند. گزارش شده ١٠٠ درصد پالایشگاه‌های هند در حال کار هستند. از سوی دیگر بالا رفتن قیمت باعث می‌شود تولیدکنندگان نفت شیل با اقتصادی شدن این روش تولید به بازار بازگردند.

گسترش قراردادهای نفتی عراق

عراق اکنون به چهارمین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد که در ابتدای ۲۰۲۰ آمریکا ۲/۱۲ و روسیه ۸/۱۰ و عربستان سعودی ۸/۹ و عراق ۷/۴ میلیون بشکه در روز به ترتیب تولید داشته‌اند. این نشان از برنامه‌ریزی صحیح دولت عراق در سال‌های گذشته است. مسوولان عراقی خاطرنشان می‌سازند که منطقه خودمختار کردستان عراق با برنامه‌ریزی‌های آنها هماهنگ نیست. به همین دلیل عراق در پی گسترش قراردادهای با پیش‌پرداخت نقدی است. خریدار نفت در این حالت به شرکت ملی نفت کشور (NOC) وام می‌دهد. وثیقه این وام همان بشکه‌های نفتی است که در آینده به خریدار تحویل داده می‌شود. عراق این نوع قراردادها را برای مدت پنج سال در نظر گرفته است. شرکت‌های نفت آسیایی از این روش استقبال کرده‌اند. عراق به جهت کمبود در پرداخت حقوق ماهانه معلمان و خاموشی‌های برق زیر فشار است. به همین جهت سهمیه کاهش در جلسات اوپک‌پلاس را نپذیرفته و معتقد است که کشورش نباید به همان درصدی از تولید نفت خود کم کند که کشورهایی مانند روسیه و عربستان کاهش می‌دهند. از طرف دیگر معاون وزارت انرژی آمریکا می‌گوید آمریکا به عراق فشار می‌آورد که به جای وارد کردن گاز از ایران به گاز وارداتی از منطقه خودمختار کردستان رو آورد.

چالش‌های پیش‌روی نورد استریم ۲

پروژه خط لوله نورداستریم ٢ در آب‌های آلمان در دریای بالتیک مجددا شروع به کار کرد. پس از تحریم آمریکا علیه شرکت‌های آلمانی و سوییسی، ساخت آخرین قطعه نورداستریم٢ به تعویق افتاد. این خط لوله که گاز شبه‌جزیره یامال و حوزه گازی اشتوکمان روسیه را به سن‌پترزبورگ و از طریق بستر دریای بالتیک به آلمان صادر می‌کند، در حالی که ٩٠ درصد ساخت به اتمام رسیده، در آخرین بخش از ساخت آن مورد تحریم دولت آمریکا قرار گرفت. رهبری ساخت این خط با شرکت روسی گازپروم است. شرکت مدیریت ریسک DNV GL که یک شرکت نروژی است، می‌گوید کار خود روی ارزیابی خط لوله نورداستریم ٢ را به دلیل نگرانی از تحریم آمریکا متوقف کرده است. آمریکا اخیرا علاوه بر شرکت‌های سازنده خط یا تهیه‌کننده مواد اولیه یا ساخته شده برای خط، شرکت‌های تهیه‌کننده خدمات یا امکانات برای ارتقای کشتی‌هایی که وسایلی که در این خط استفاده کنند را نیز مشمول این تحریم قرار داد. قرار بود ساخت خط لوله با هزینه‌ای به اندازه ۲/۱۱ میلیارد دلار در اوایل امسال تمام شده و گاز صادراتی به آلمان و از آنجا به کشورهای همسایه تحویل داده شود. مقامات آلمانی امیدوارند با تغییرات در کاخ سفید این مشکل حل شده و تا تابستان ٢٠٢١ این خط عملیاتی شود. شرکت روسی گازپروم هم‌اکنون با سه مشکل عمده روبه‌رو است؛ پیدا کردن کشتی‌هایی که بتوانند باقی‌مانده خط را لوله‌گذاری کنند، یافتن شرکت‌هایی برای بیمه کردن پروژه و یافتن شرکت‌هایی که امنیت کار و همگرا بودن با استانداردهای اروپایی را تصدیق کنند.

کشتی فورچونا از روز جمعه عملیات لوله‌گذاری ۶/۲ کیلومتر در آب‌های کم‌عمق آلمان را مجددا آغاز می‌کند. در همین حال مشخص شد که روسیه در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل ٧٠ درصد کمتر گاز طبیعی مایع شده (LNG) صادر کرده است. تاسیسات مایع‌سازی گاز طبیعی در روسیه یکی در یامال است و دیگری در ساخالین. اولی توسط شرکت نواتک اداره شده و دومی توسط شرکت گازپروم.

تلاش اتحادیه اروپایی برای کاهش گازهای گلخانه‌ای

اتحادیه اروپایی روز جمعه اعلام کرد که رهبران کشورهای عضو این اتحادیه موافقت کرده‌اند تا ١٠ سال دیگر ۵۵ درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را نسبت به ١٩٩٠ کم کنند. کشورهای اروپای شرقی این توافق را به سختی قبول کردند. لهستان که بیشتر مصرف انرژی آن از طریق زغال‌سنگ تامین می‌شود تا آخرین لحظه مقاومت کرد. قیمت خرید کربن از صنایع آلوده‌کننده در بازار کربن به ٣١ یورو هر تن رسید. مکنزی در گزارش خود می‌گوید که ٧٧ درصد از پروژه‌های LNG احتمال انجام نشدن آنها وجود دارد. همچنین اتحادیه تحریم‌های جدیدی علیه ترکیه به خاطر اقدامات اکتشافی این کشور در آب‌های مدیترانه شرقی اعمال خواهد کرد. اعلامیه خاطرنشان می‌کند که ترکیه اقدامات یک جانبه مانند حفاری برای کشف نفت و گاز در دریای مدیترانه و همزمان شعارها و اقدامات تحریک‌آمیزی علیه اروپای متحد انجام داده است. همزمان رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور ترکیه در مراسم رژه نظامی در باکو شرکت کرده و ادعاهایی علیه مناطقی از ایران مطرح کرد. مناسب است که ایران و اروپا با یکدیگر برای منافع مشترکشان گفت‌وگو کنند.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان

شناسه : 158844
لینک کوتاه :