xtrim

یک حرف تازه‌تر بزن

به گزارش جهان صنعت نیوز:   حضور او که به تریبون‌های یک‌طرفه مثل جلسه هیات دولت، ستاد مقابله با کرونا، افتتاح‌های پنجشنبه‌ها و… عادت دارد، در چنین مراسمی غنیمت است. اما مایه تاسف آنکه برگزاری این جلسه پرسش و پاسخ نیز امیدی به شنیدن حرف تازه از آقای رییس‌جمهور ایجاد نکرده است. او بارها در هفت سال گذشته از این نشست‌ها داشته و هیچ‌وقت نیز نتوانسته نظر مردم را به نفع خود و دولت خود تغییر دهد. اکنون که وضعیت اقتصادی کشور امان مردم را بریده و زندگی را برایشان سخت‌تر کرده، دیگر هیچ امیدی به پذیرش سخنان روحانی نیست.

البته کارشناسان و مسائل سیاسی در جریان اصلاح‌طلب هنوز هم امیدهایی دارند و معتقدند که اگر او اندکی بیشتر شفافیت و صراحت به خرج داده و مواضع خود را قاطعانه بیان کند و موانع و مشکلاتش را نیز با مردم درمیان گذارد، اعتماد عمومی بازیابی خواهد شد. بر همین اساس دست از توصیه‌های تکراری که طی سال‌های گذشته به گوش دولت نرفته، برنداشته و همچنان همان حرف‌ها را می‌زنند.

سیاسیون در جریان اصولگرا اما ضمن اینکه خیالشان از تغییر رویه ندادن روحانی و برنیفتادن پرده‌ها راحت است، به او توصیه می‌کنند که به جای تلاش بیهوده برای جلب نظر مردم، عذرخواهی کرده و کار را تمام کند.

مکالمه جای خطابه

سیدمصطفی هاشمی‌طبا عضو حزب کارگزاران سازندگی معتقد است روحانی باید به جای خطابه خواندن با مردم سخن بگوید. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» گفت: «موضوعات متعددی در کشور وجود دارد که لازم است آقای روحانی درباره آنها صحبت کند اما مساله اصلی این است که متاسفانه در کشور ما مقامات با مردم حرف نمی‌زنند و خطابه می‌خوانند. فقط هم روحانی نیست، هر کسی یک حرفی می‌زند و مردم هم سرگردان می‌شوند.»

وی افزود: «یک مثال بزنم. همین الان به خاطر واکسن کرونا و حرف‌هایی که در فضای مجازی درباره اثرگذاری آن بر ژن افراد زده می‌شود، مردم نگرانی‌هایی دارند. مسوولان اما اصلا توجهی به این نگرانی‌ها و ابهامات ندارند و کار خودشان را می‌کنند. یکی می‌گوید ما واکسن خریدیم، پولش را نمی‌توانیم بدهیم و آمریکا مانع انتقال پول است. یکی دیگر می‌گوید WHO صهیونیستی است و… همه این حرف‌ها زده می‌شود و مقامات هم توضیحی نمی‌دهند که واقعا وضعیت چگونه است.»

هاشمی‌طبا ادامه داد: «خیلی مسائل مثل این وجود دارد که باید مقامات رسمی مملکت پاسخ آن را شفاف بگویند اما نمی‌گویند. فضای مجازی هم وضعیت را تغییر داده و دیگر مثل گذشته نیست که رادیو چیزی بگوید و همه آن را قبول کنند. الان مدام اطلاعات مختلفی به دست مردم می‌رسد و با وجود نیاز جدی، به اینکه یک صدا از سوی مسوولان شنیده شود و به سوالات مردم پاسخ دهند، وضعیت به همین شکل ادامه می‌یابد.»

وی ضمن ابراز تاسف گفت: «متاسفانه مقامات در ایران با مردم حرف نمی‌زنند، یا خطبه می‌خواند یا تحکم می‌کند. با مردم حرف نمی‌زنند و شفاف جواب نمی‌دهند. از آقای روحانی هم انتظار می‌رود که پیش از هر چیزی، به صورت شفاف با مردم سخن بگوید.

صراحت و شفافیت

جلال‌ جلالی‌زاده عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت توجه روحانی به سه نکته را بسیار مهم دانست. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» گفت: «مصاحبه‌های آقای روحانی در این ماه‌های آخر دولت خیلی مهم است. او اگر بخواهد جایگاه خود را بازسازی و اعتماد عمومی را ترمیم کند باید به سه مساله توجه داشته باشد. اولا مساله تحریم است و باید در زمینه لغو و کاهش آن قدم‌هایی را بردارد بنابراین او باید در این باره نظر خود را قاطعانه بیان کند. دوما بحث برقراری روابط با کشورهای اسلامی و همسایگان بسیار مهم است. سوما برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری موضوع مهمی است که آقای روحانی باید از حالا اقدامات لازم را انجام دهد و از همین حالا درباره ضرورت برگزاری انتخابات آزاد و فراگیر صحبت کند.»

وی در پاسخ به اینکه مردم انتظار دارند در نشست خبری از آقای رییس‌جمهور چه چیزی بشنوند؟ گفت: «به نظر من مردم منتظر هستند که خبرهای خوشحال‌کننده بشنود. همچنین وعده‌های خوب در زمینه اقتصادی، سیاسی و… مردم با گرایش‌های مختلف سیاسی باید احساس کنند که روحانی می‌خواهد خواسته‌های آنان را برآورده کند.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین درباره اینکه آیا تکرار وعده و وعید بعد از هفت سال ریاست‌جمهوری و مشاهده عملکرد دولت روحانی، نظر مردم را جلب خواهد کرد؟ گفت: «جامعه همیشه منتظر است که حرف تازه‌ای بشوند. جامعه علاقه‌مند است که حرف‌های امیدوار‌کننده بشنود اما در عین حال، از شنیدن حرف‌های تکراری هم خسته شده است. معتقدم که روحانی باید درباره مسائلی که در کشور وجود دارد و زندگی مردم را دچار آشفتگی کرده، صحبت کند.»

وی افزود: «مهم‌ترین مساله در این زمینه همان تحریم است و آقای روحانی باید در این باره شفاف‌سازی کند. باید رک و پوست‌کنده با مردم حرف زده و اگر مانعی سر کار دارد به مردم بگوید. به خصوص که قرار نیست او دوباره رییس‌جمهور شود و انتظار می‌رود صراحت بیشتری داشته باشد.»

ملت یا قدرت

اسماعیل گرامی‌مقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی اما امید چندانی ندارد که آقای رییس‌جمهور رویه خود را تغییر داده و به نحوی در این نشست خبری سخن بگوید که نظر مردم جلب شود. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» گفت: «با توجه به مشکلاتی که در کشور وجود دارد و بر معیشت و زندگی روزمره مردم اثرگذار بوده است، انتظار می‌رود که آقای روحانی علل و عوامل اصلی این وضعیت، سهم تحریم‌ها در کاهش پول ملی و دامن زدن به گرانی داشته است و… را با مردم در میان بگذارد. همچنین می‌تواند بگوید که با توجه به تغییرات در راس قدرت ایالات متحده با چه سیاست‌هایی در عرصه دیپلماسی می‌‌شود ضمن حفظ مواضع جمهوری اسلامی با آمریکا و غرب در بازگشت به برجام همراهی کرد. شاید اگر این مساله حل شود و ایران و آمریکا به برجام برگردند، گام موثری در راستای برگرداندن اقتصاد به شرایط عادی و پایدار برداشته شود.»

وی در پاسخ به اینکه دولت روحانی که دستش با توجه به مصوبه اخیر مجلس در این زمینه چندان باز نیست، چطور می‌تواند وعده‌های جدید بدهد؟ گفت: «در این صورت باید بگوید که به چه دلایلی دولت قادر نیست دیپلماسی موثری را به کار گیرد. ضمن اینکه این مصوبه اگر بعد از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا تصویب شده بود قدری منطقی‌تر بود اما الان در فرصت در نظر گرفته شده عملا کاری از پیش نخواهد رفت و خروج ایران از پروتکل الحاقی نیز تبعاتی دارد که دستیابی به اهداف اعلامی مجلس را سخت می‌کند.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «با توجه به رویکرد حسن روحانی در برخورد با مردم و پاسخگویی به آنان طی هفت سال گذشته اکنون می‌توان امیدوار بود که شاهد تغییر رویه و شفافیت به خرج دادن خواهیم بود؟» گفت: «نه، به نظر من آقای روحانی این شفافیت را به خرج نمی‌دهد و شفاف‌سازی نمی‌کند. دلیل آن هم اهداف سیاسی و راهبردی است که ایشان برای آینده دارد و نمی‌خواهد با برخی نهادها درگیر شود و آنان را دلخور کند. فکر می‌کنم این قفل عدم شفافیت و عدم بیان دلایل اصلی مشکلات اقتصادی موجود همچنان باقی خواهد ماند به ویژه اینکه چند ماه بیشتر به پایان دوره ریاست‌جمهوری ایشان نمانده است.»

وی درباره اینکه آیا روحانی بین راضی کردن مردم از طریق صراحت و شفافیت و راضی کردن برخی نهادها از طریق سکوت و ادامه رویکرد کج‌دار و مریز کدام را انتخاب می‌کند گفت: «حتما دومی را انتخاب می‌کند. روحیه آقای روحانی به این شکل است. بالاخره شخصیت او طی ۴۰ سال گذشته نشان داده که بیشتر مصلحت‌اندیش است و سعی می‌کند واقعیت بسیاری از مسائل موجود را بازگو نکند تا همچنان بتواند در گردونه قدرت باقی بماند.»

عذرخواهی

محمدصادق کوشکی فعال سیاسی اصولگرا اما ناامیدتر از همه است و فکر نمی‌کند روحانی قادر باشد به هیچ شکلی مردم را راضی کند مگر عذرخواهی. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» گفت: «من فکر می‌کنم بهترین کاری که آقای روحانی می‌تواند در این نشست خبری انجام دهد این است که به صورت جدی از مردم عذرخواهی کند.»

وی افزود: «اگر بخواهد درباره مسائل توضیح بدهد یا توجیه کند، وضعیت را بدتر کرده و مردم را بیشتر عصبی می‌کند بنابراین بهتر است صادقانه به خاطر همه مشکلاتی که در دولتش برای مردم پیش آورده است، عذرخواهی کند. در غیر این صورت هر حرف دیگری که بزند برای مردم مشکل‌ساز خواهد بود. اگر وعده گشایش دهد، حتما مشکلات مردم بیشتر می‌شود. اگر هم توجیه کند مردم ناراحت و آزرده می‌شوند.»

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به اینکه آیا مردم بعد از هفت سال، عذرخواهی او را پذیرا هستند یا خیر گفت: «فکر نمی‌کنم بپذیرند اما با این کار حداقل مانع از افزایش تنش روحی مردم می‌شود.»

پیش‌بینی

اینکه انتخاب روحانی چیست، چه می‌کند و چه می‌گوید، عصر امروز مشخص خواهد شد اما از همین حالا هم می‌توان حدس زد که او نه به توصیه حامیان خود، صراحت و شفافیت پیشه می‌کند و نه آن‌طور که مخالفان دولت می‌خواهند، عذرخواهی می‌کند و همه تقصیرها را گردن می‌گیرد. حسن روحانی مثل همیشه به دوربین چشم دوخته و از برخی موفقیت‌ها و دستاوردهای دولتش که اتفاقا اصلا برای مردم ملموس نیست، می‌گوید. در عین حال تحریم و عوامل بیرونی را مسبب همه مشکلات دانسته و نقش سوءمدیریت‌ها و سوءتدبیرها را کتمان می‌کند. ضمن اینکه احتمالا تکه‌پرانی به برخی نهادهای دیگر از جمله مجلس را فراموش نمی‌کند خاصه اکنون که روابط دو قوه بیش از هر وقت دیگری شکرآب است.

 

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 159077
لینک کوتاه :