xtrim

برق را ارزان کنید

به گزارش جهان صنعت نیوز: مدتی است که برق بالای مصرفی استخراج رمزارز در کشور خبرساز شده است. پس از آنکه دلیل آلودگی هوا، سوزاندن مازوت به دلیل تولید برق عنوان شد و برق خانگی روزانه چند ساعت قطع شد، وزارت نیرو دلیل این امر را ماینینگ عنوان کرد.

فعالان استخراج رمزارز عنوان کردند برق مصرفی یک مزرعه استخراج رمزارز از برق مصرفی سازمان‌ها و صنایع بزرگ کمتر است اما قبض برق مزرعه استخراج رمزارز رفسنجان این ادعا را زیر سوال برد؛ قبض برق این مزرعه ۴۰ میلیارد تومان بود بنابراین مزرعه‌های ماینینگ برق بسیار زیادی مصرف می‌کنند و وزارت نیرو حق دارد. از سوی دیگر فعالان ماینینگ می‌گویند برق مصرفی تمامی صنایع و واحدهای تولیدی زیاد است و این امر منحصر به صنعت ماینینگ نیست.

به هر روی عوامل بسیاری دست به دست هم داده‌اند تا فعالان استخراج رمزارز به صورت زیرزمینی فعالیت کنند؛ تعرفه بالای برق ماینینگ، شرایط سخت‌گیرانه صدور مجوز مزرعه قانونی ماینینگ و برق رایگان در برخی مناطق، مانند زمین‌های کشاورزی و حتی سازمان‌های دولتی.

opal

قانون مناسب به ماینینگ زیرزمینی خاتمه می‌دهد

رییس کمیسیون بلاکچین و رمزارز نظام صنفی رایانه‌ای کشور با اشاره به اصلاح تعرفه‌های انرژی صنعت استخراج رمزارزها در مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اقتصادی دولت، بیان کرد: فعالان صنعت استخراج رمزارز از هر گونه قانون‌گریزی بیزار هستند و در صورت وجود قانون مناسب می‌توان به فعالیت‌های زیرزمینی در کشور خاتمه داد.

عباس آشتیانی، اظهار کرد: طبق مصوبه هیات وزیران ابلاغیه تیر ماه ۱۳۹۹ دارندگان دستگاه استخراج رمزارز، پس از بارگذاری کامل سامانه در ۵ دی‌ماه ۱۳۹۹، یک ماه فرصت داشتند که دستگاه‌های خود را اظهار و با پرداخت حقوق و عوارض قانونی به مرحله بهره‌برداری نزدیک‌تر کنند.

او ادامه داد: پس از پایان این مهلت در پنجم بهمن ماه سال جاری، یک ماه دیگر فعالان تا پنجم اسفند ماه امسال فرصت دارند تا دستگاه‌های خود را با دریافت جواز از وزارت صنعت، معدن و تجارت به بهره‌برداری رسانده یا به افراد دارای مجوز واگذار کنند یا آن‌طور که در مصوبه هیات وزیران بدان اشاره شده، از کشور خارج کنند. ابهامات زیادی همچنان در این موضوع وجود دارد که امید است با رایزنی‌های مختلف با وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت حقوقی ریاست جمهوری بتوانیم به آن ابهامات پاسخ مناسب و درخور را بدهیم.

ثبت‌نام ماینرها در سامانه خوداظهاری

رییس کمیسیون بلاکچین و رمزارز نظام صنفی رایانه‌ای کشور با اشاره به ثبت‌نام بیش از چهار هزار نفر در سامانه بهین‌یاب و اظهار بیش از سه هزار و ۳۰۰نفر در این سامانه در فرآیند خوداظهاری، بیان کرد: توجه به این نکته که طبق بیانات سردار مویدی،‌ رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، هزار نفر دارای پرونده قضایی در حوزه تجهیزات استخراج رمزارزها هستند، نکته جالبی را بر ما عیان می‌سازد که بیش از سه برابر افراد دارای پرونده در این طرح مشارکت داشته‌اند.

آشتیانی افزود: مردم ایران به‌خصوص فعالان صنعت استخراج رمزارز نشان دادند از هر گونه قانون‌گریزی بیزار هستند و در صورت وجود قانون مناسب می‌توان به همه فعالیت‌های زیرزمینی در تمام کشور خاتمه داد؛ نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز در دو سال گذشته به ‌وضوح به وزارت نیرو هشدار داده که پافشاری بر تعرفه‌های تبعیض‌آمیز بین این صنعت و سایر صنایع و مخلوط کردن موضوع تعرفه پایین صنعت کشور و ارتباط دادن آن به این موضوع استخراج رمزارزها که بهانه‌ای بیش به نظر نمی‌رسد، از اصلی‌ترین عوامل پا نگرفتن این صنعت و تشویق مردم و فعالان به فعالیت‌های دور از فضای قانونی است.

اثر یک قانون مناسب روی ماینرهای قانون‌گریز

آشتیانی بیان کرد:‌ در طی فرآیند خوداظهاری بیش از ۲۵۰ میلیارد ریال به خزانه کشور در قالب حقوق و عوارض قانونی پرداخت شده است که باز هم نشان از اثر یک قانون مناسب است و به تشویق مردم در فعالیت‌های قانونی کشور و مشارکت مردمی اشاره می‌کند.

رییس کمیسیون بلاکچین و رمزارز نظام صنفی رایانه‌ای کشور با اشاره به تعداد جوازهای تاسیس صادرشده از وزارت صنعت، معدن و تجارت، اظهار کرد: برای حدود ۶۰ میلیون تراهش درخواست جواز تاسیس وجود داشته که حدود هزار جواز تاسیس مزرعه استخراج رمزارز صادر شده که متاسفانه از آنها فقط دو واحد جواز وزارت صنعت، معدن و تجارت را دریافت کرده‌اند که آن دو واحد نیز طبق اعلام وزارت صمت خاموش و غیرفعال هستند، در حالی که طبق آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت نیرو حدود ۲۲ واحد استخراج رمزارز در حال حاضر در کشور در حال فعالیت هستند.

تبعیض‌های وزارت نیرو

وی افزود: نسبت جوازهای تاسیس صادرشده به پروانه‌های بهره‌برداری فعال در تمام صنایع کشور حدودا یک به پنج است، در حالی که این نسبت در صنعت استخراج رمزارز بسیار بالاتر بوده و باز هم نشان می‌دهد که قانون و پافشاری وزارت نیرو بر تبعیض بین این صنعت و سایر صنایع کشور و انکار نقش شفاف سازمان‌های مالی و مالیاتی کشور در این حوزه منجر به تشویق مردم به خروج از فضای قانونی یک صنعت شده است.

اصلاح تعرفه‌های انرژی روی میز مجلس است

آشتیانی با بیان اینکه اصلاح تعرفه‌های انرژی برای سال آینده در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار دارد و اصلاح تعرفه‌های انرژی صنعت استخراج رمزارزها نیز در حال حاضر روی میز کمیسیون اقتصادی دولت قرار دارد، گفت: امید است به جای محاسبات درآمدی یک صنعت از آن صنعت رفع تبعیض شده و کل تعرفه‌های انرژی صنایع مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت تمایل به بهره‌مندی کشور از منافع و مزایای این صنعت در زمینه‌های اشتغالزایی و ارزآوری امور متخصصه را به سازمان‌های متخصصه مالی کشور سپرد.

بدعت تبعیض گذاشتن

رییس کمیسیون بلاکچین و رمزارز نظام صنفی رایانه‌ای کشور بیان کرد:‌ موانع بسیار زیادی بر سر راه فعالان صنعت استخراج قرار دارد که ناشی از بدعت تبعیض قرار دادن بین این صنعت و سایر صنایع است و فرق خاصی هم بین مناطق ویژه و آزاد کشور و داخل سرزمین مادری در موضوع وجود موانع تولید نیست که امید می‌رود وزارت صمت به عنوان متولی صنعت کشور یک بار برای همیشه به این موضوعات فسادزا و فرصت‌سوز خاتمه دهد.

تعرفه برق باید اصلاح شود

فعالان استخراج رمزارز همواره روی اصلاح تعرفه برق ماینینگ تاکید دارند. به گفته آنها ماینینگ هم یک صنعت است همچون دیگر صنایع.

میرسهیل نیکزاد عضو انجمن بلاکچین ایران در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» اظهار کرد: مهم‌ترین موضوعی که در زمینه استخراج رمزارز باید تغییر کند، تعرفه برق ماینینگ است. ماینینگ هم یک صنعت است مانند دیگر صنایع کشور دولت چند سال قبل ماینینگ را یک صنعت نامیده است.

قبض نجومی برق مزرعه رفسنجان

نیکزاد در پاسخ به این پرسش که ماینینگ برق بسیاری مصرف می‌کند و این امر را قبض برق فارم رفسنجان ثابت کرده است، بیان کرد: فارم رفسنجان متعلق به دولت است و بخش خصوصی آن را احداث نکرده است. هیچ کس نمی‌داند کدام نهاد مجوز احداث آن را داده است.

ماینر مزرعه رفسنجان خاموش شد

۲۴ دی ماه بود که ابوذر صالحی مدیرکل روابط عمومی شرکت توانیر اعلام کرد ماینر رفسنجان خاموش شد. به گزارش فارس، مزرعه رفسنجان که متعلق به شرکت ایرانی توسعه سرمایه‌گذاری ایران و چین بود با دستور مدیرعامل شرکت توزیع برق استان کرمان متوقف شد. این اتفاق بعد از آن رخ داد که قبض برق مزرعه ماینینگ رفسنجان در فضای مجازی منتشر شد؛ قبض برق این مزرعه ماینینگ بیش از ۴۰ میلیارد تومان بود آن هم در شرایطی که برق مردم هر روز قطع می‌شد و برای تولید برق، در کشور مازوت سوزانده می‌شد.

به هر روی قبض برق فارم رفسنجان ثابت کرد که ماینینگ برق بسیار زیادی مصرف می‌کند. حداقل این امر در مورد فارم‌های بزرگ ماینینگ صدق می‌کند. مشخص است که برق خانگی و آلودگی هوا مهم‌تر از ماینینگ و استخراج رمزارز است.

ماینینگ یک صنعت است

اما نیکزاد عقیده دیگری دارد. به اعتقاد او ماینینگ یک صنعت است مانند صنایع دیگر و تعرفه برق ماینینگ نیز باید صنعتی باشد.

به هر روی مدیران فارم رفسنجان ادعا کرده‌اند که مزرعه ماینینگ رفسنجان ماهیانه ۶۰ هزار مگاوات برق مصرف می‌کرد و هزینه آن را با تعرفه تعیین شده توسط وزارت نیرو در ماه‌های سرد سال به مبلغ چهار هزارریال (معادل ۱۰ برابر تعرفه صنعتی) می‌پرداختند. ضمن آنکه این مبلغ با احتساب عوارض و مالیات ارزش افزوده به حدود چهار هزار و ۸۰۰ ریال برای هر کیلووات می‌رسد.

به گفته نیکزاد، زمانی که فعالان استخراج رمزارز بخش خصوصی و هموطن را دستگیر و زندانی می‌کردند، به چینی‌ها اجازه دادند در رفسنجان مزرعه استخراج رمزارز احداث کنند.

او افزود: تعرفه برق ماینینگ در فارم رفسنجان را به قیمت برق صادراتی محاسبه کرده‌اند، می‌توانند با همان درآمدی که از مزرعه رفسنجان کسب کرده‌اند مجددا برق خریداری کرده و کمبود برق کشور را جبران کنند.

دولت دوست دارد فعالان ماینینگ تخلف کنند

او در رابطه با قوانین سختگیرانه دولت و شرایط صدور مجوز احداث مزرعه استخراج رمزارز بیان کرد: ظاهرا دولت علاقه‌مند است که فعالان رمزارز تخلف کنند. با این که دولت اعلام کرده است ماینینگ یک صنعت است اما اصلا مانند صنعت با آن برخورد نمی‌کند.

این عضو انجمن بلاکچین ایران در پاسخ به این پرسش که آیا ماینینگ بعد از رویداد ‌هاوینگ و نصف شدن جایزه ماینینگ، به صرفه است یا نه بیان کرد: ماینینگ با تعرفه برق صنعتی به صرفه است اما با تعرفه‌ای که وزارت نیرو برای استخراج رمزارز تعیین کرده، استخراج رمزارز نه به صرفه است و نه عاقلانه.

اگرچه تعرفه برق استخراج رمزارز بسیار گران است اما کارشناسان انرژی و وزارت نیرو باور دارند برق مصرفی ماینینگ بسیار زیاد است و مصرف خانگی را دچار مشکل می‌کند. از سوی دیگر عده‌ای بر این باورند که قطعی برق مقطعی و در پی آن، انتشار قبض برق فارم رفسنجان به دلیل جلوگیری از کاهش تعرفه برق استخراج رمزارز بوده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 169089
لینک کوتاه :