تشکر از رد بودجهای که شاکلهاش به هم ریخته بود
به گزارش جهان صنعت نیوز: مناقشات اخیر بین این دو قوه سبب شده بود که اغلب جلسات هیات دولت یا فرصتهایی که هر یک از روسای جمهور یا مجلس یافته بودند صرف متلکپرانیهای بودجهای شود لذا معلوم بود که بخش عمدهای از جلسه دیروز نیز به واکنشنشان دادن به تصمیم مجلس اختصاص پیدا میکند. همین طور نیز شد، ضمن اینکه حسن روحانی آب پاکی را روی دست برخی کشورهای منطقه که تصور کردهاند میتوانند خود را وارد مذاکرات برجامی کنند، ریخت و تکلیفشان را روشن کرد.
در موضوع بودجه اما مساله به واکنش روحانی محدود نماند و سایر اعضای دولت در حاشیه جلسه به این مهم پرداختند. قابل توجهتر از همه، اظهارات اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور بود که توضیح داد پیشتر درباره بودجه با رهبری نامهنگاری کرده و ایشان نیز به قالیباف توصیه کردهاند، مساله را مدیریت کند.
توقعات بودجهای
حسن روحانی در جلسه دیروز طبق معمول از تحریم و آفات آن، همچنین سختی کشورداری در دوران جنگ اقتصادی و شرحی از پیروزمندیهای دولتش گفت. در ادامه اما به موضوع بودجه و رویکرد مجلس نسبت به آن پرداخت.
وی خاطرنشان کرد: ما طبق زمان و قانون بودجه را تقدیم مجلس کردیم و در ستاد اقتصادی دولت جلسات زیادی را به بودجه اختصاص دادیم و در حد توان مان بهترین بودجه تهیه و تقدیم مجلس شد. توقع ما این بود که روند بودجه طی و تصویب شود. البته حق نمایندگان است که بودجهای را تصویب یا رد کنند و ما نمیتوانیم به آنها بگوییم چه کار کنند.
روحانی ادامه داد: اما در این بودجه دیدید دو ماه حرفهایی زده شد و مصاحبهها و وعدههایی داده شد و تخریبهایی صورت گرفت که اگر رسانهای یا نمایندهای گفت، مورد انتظار ما نبود. ما میخواستیم بودجه در کمیسیونها و صحن کاملتر شود، اما متاسفانه اهداف ما در بودجه مورد توجه نمایندگان در کمیسیون تلفیق قرار نگرفت. هدف ما بالا بردن ارزش پول ملی بود که اگر در سال آینده دلار ۱۲ هزار یا ۱۶ هزار تومان شد بودجه ما لنگ نشود. اگر بودجه را بر مبنای ارز ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی ببندیم و ارز پایین بیاید میخواهی چه کار کنی؟ این میشود درآمدی که واقعی نیست.
روحانی در ادامه تاکید کرد: خدا را گواه میگیرم تمام تلاش ما در این مدت و در یک سال گذشته این بوده که به دو آرزو برسیم؛ کشوری که از یک طرف در برابر کرونا و از یک طرف در برابر تحریمهاست از مشکلات اصلی عبور کرده باشد. در بودجه هم همین را گفتهایم.
گلایه از صداوسیما
روحانی در ادامه سخنانش گریزی هم به رویکرد صداوسیما زد و به انتقاد پرداخت. بیان این انتقادات البته با توجه به رویکرد رسانه ملی نسبت به دولت و مسائل اخیر مثل توهین به روحانی و قطع برنامه معاون او… کاملا قابل پیشبینی بود.
روحانی گفت: من از موضوعی نگران بودم و میترسیدم و متاسفانه همان اتفاق هم افتاد و آن موضوع این بود که صداوسیما مصوبات کمیسیون تلفیق را تبلیغ کند و این موضوعات به میان مردم برود و بازار به هم بریزد و خراب شود و در آخر هم تصویب نشود. دیدیم که همان شد و نمایندگان آن مصوبه کمیسیون تلفیق را رد کردند. مصوبه کمیسیون تلفیق ربطی به آنچه دولت نوشته ندارد و زمین تا آسمان با آن فرق دارد؛ چرا که همه چیز آن را به هم ریخته است و اگر تصویب میشد آثارش خطرناک بود.
وی در ادامه تاکید کرد: آنچه کمیسیون تلفیق تهیه کرده بود نه با واقعیت منطبق بود و نه برای معیشت مردم متناسب بود و نه متناسب با شکستن تحریمها بود. مجلس هم آن را رد کرد که حق مجلس بود. اگر به دولت میآمد هم با آرای بالاتری نسبت به مجلس در دولت رد میشد و در نهایت باید به شورای نگهبان میرفت که با همین روند در شورای نگهبان هم رد میشد، چون شاکله آن به هم ریخته بود.
رئیس قوه مجریه با اشاره به این موضوع که مانند این اتفاق پارسال هم صورت گرفت یادآور شد: پارسال بعد از این اتفاق رئیس مجلس آمد و گفت که گزارش در صحن رد شده و باید به کمیسیون تلفیق برگردد و آن را اصلاح کند. چرا عین آن کار پارسال، امسال نشده است؟ اینکه دولت دوباره اصلاحیه بنویسد از کجا آمد؟ این رویه و قانون نبوده و مگر رنگ آسمان از پارسال تا حالا عوض شده که چنین اتفاقی افتاده؟ درست است اسم مجلس از دهم به یازدهم فرق کرده اما مجلس، قانون و آییننامه همان است. دولت رسما به مجلس اعلام میکند استنباط ما از آنچه در آییننامه راجع به برنامه نوشته شده این است که بودجه به کمیسیون تلفیق برگردد و مجددا بررسی شود. امروز هم نقطه نظرمان را به مجلس اعلام میکنیم و امیدواریم با همکاری هم به نقطه مطلوب برسیم.
از تهران به جامعه جهانی
در ماههای اخیر و به خصوص بعد از تغییر دولت در آمریکا شاهدیم که برخی کشورهای منطقه در تلاش هستند خود را در مذاکرات ایران و غرب و مسائل هستهای دخالت دهند. درخواست حضور در مذاکرات مشخصترین خواسته آنان است که از نظر ایران به هیچ وجه پذیرفته نیست. از همین رو، دیدیم که روحانی در جلسه دیروز با هیات وزیران خطاب به جامعه جهانی تاکید کرد: هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد و هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد.
وی اظهار کرد: باید خدمت جامعه جهانی و مخصوصا کشورهای برجام که حالا ۱+۴ هستند و یا در آینده ممکن است ۱+۵ باشند به صراحت بگویم هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد و هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد؛ ۵+۲ یا ۵+۳ نمیشود و این حرفهای ناروا نباید گفته شود.
وی ادامه داد: برای این توافق سالها فعالیت و مذاکره شده تا به این توافق رسیدهاند، این توافق چیزی نیست که به سادگی به دست آمده باشد. اگر میخواهند به توافق بیایند اهلا و سهلا و اگر نمیخواهند هم اهلا و سهلا بروند دنبال زندگیشان؛ به هر حال ما کار خودمان را انجام میدهیم. احساس ما این است که افکار دنیا و سیاستمداران جهان و حتی سیاستمداران در خود آمریکا معتقدند که برجام میتواند برای امنیت، صلح و پیوند جامعه و تعامل کشورها مفید باشد و ما هم بر این مبنا حرکت میکنیم و پیش میرویم.
شرط برگشت به برجام
بخش دیگری از سخنان روحانی نیز موضوع تکراری این روزها یعنی بازگشت به برجام اختصاص یافت. روحانی یک بار دیگر بر شروط ایران یعنی بازگشت بدون قید و شرط آمریکا، همراه با لغو تحریمها تاکید کرد.
وی افزود: آمریکاییها باید بدانند آنها تا امروز ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ هستند و هی بحث برجام نکنند. این بحث ایران نیست. بلکه قطعنامه مورد اتفاق شورای امنیت سازمان ملل است و شما هر لحظه که صبر کنید جرم بالایی انجام دادهاید. چون ۲۲۳۱ را نقض کردهاید، پس به قانون و مقررات بینالمللی برگردید؛ البته اگر برگشتید ما هم به طور کامل به تعهداتمان عمل خواهیم کرد، ولی ما قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض نکردیم که حالا بیاییم اصلاح کنیم. ما از قطعنامه خارج نشدهایم که بخواهیم به آن برگردیم.
رییسجمهور در ادامه یادآور شد: من پیش از این هم گفتهام هفت صندلی بوده که ما شش تا روی آن نشستهایم ولی یکی جنون ادواری گرفت و بیرون رفت. حالا یک ذره عقل پیدا کرده و آن جنون ادواری تمام شده پس به صندلی برگردد. به بقیه چه کار دارد. بقیه که سرجایشان نشستهاند. آمریکاییها باید به قطعنامه ۲۲۳۱ و مصوبه شورای امنیت بازگردند. ما هر گونه حسن نیتی ببینیم پاسخش حسننیت است. هر گونه اقدام در مقام عمل ببینیم پاسخش اقدام در مقام عمل است و اگر تعهد کامل ببینیم از طرف ما هم تعهد کامل خواهد بود.
واکنش اعضای دولت به رد بودجه
غیر از روحانی سایر اعضای دولت نیز به رد کلیات بودجه در مجلس واکنش نشان دادند. مثلا محمود واعظی ، رییس دفتر رییسجمهور از اقدام مجلس در رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ تشکر کرد چراکه به گفته وی کمیسیون تلفیق شاکله لایحه بودجه را به هم زده بود.
وی گفت: مسأله لایحه بودجه امسال با سالهای گذشته خیلی تفاوت داشت، زیرا از همان روز اول در ۱۳ و ۱۴ بهمن که بودجه را تقدیم کردیم، یک کار تبلیغاتی گسترده برای بودجه شروع شد.
واعظی با بیان اینکه ما اصلاحات مجلس درباره بودجه را تا جایی که منطقی باشد اعمال میکنیم، اظهار کرد: اما وقتی درباره اصلاحات خود هیچ راهکار پیشنهادی ندارند، نمیتوان این کار را انجام داد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی نیز همان طور که اشاره شد، از رویکرد مجلس انتقاد کرد و گفت: مجلس شورای اسلامی یکی از مهمترین کارهایی که میکند بررسی لایحه بودجه است. وقتی کلیات بودجه رد میشود معنایش این است که نتوانستند خوب مدیریت کنند که رد شده است.
وی افزود: ششم بهمن امسال ساعت ۱۰ و ۳۰ صبح یک نامه نوشتم به رهبری و مسائل بودجه را به ایشان گفتم و دو ساعت و نیم بعد، به ما زنگ زدند از دفتر که پاسخ را آقا دادهاند، که خطاب به آقای قالیباف بود که به مسائل توجه شود. اگر اینها بعد از همان نامه یک جلسه با دولت گذاشته بودند، مسائل حل میشد.
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسیلینک کوتاه :