xtrim

التهاب در رونق معدنکاری

 به گزارش جهان صنعت نیوز: تامین ماشین‌آلات حفاری و اکتشافی در شرایط حاضر بسیار گران است و گاهی امکان‌پذیر نیست. به این ترتیب افزایش صعودی نرخ ارز بر کیفیت کار حفاری اکتشافی و عمیق در کشور تاثیر منفی گذاشته است. این در حالی است که ورود دستگاه حفاری با کیفیت و قیمت مناسب به طور قطع تاثیر مثبتی بر اقتصاد معدن و کشور خواهد گذاشت.

در واقع افزایش نرخ دلار در سال ۱۳۹۷ از ۴ به ۱۱ هزار تومان و سیر صعودی آن تا به امروز به یک معضل جدی برای معدنکاران تبدیل شده است.  تاثیر این مهم بر دشواری تامین قطعات، ماشین‌آلات و دستگاه‌ها از سوی معدنکاران را می‌توان یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های شرکت‌های معدنی دانست.

با اینکه برخی باور دارند با افزایش نرخ ارز صادرکنندگان مواد معدنی ریال بیشتری به‌دست می‌آورند و در شرایط فعلی کمتر دچار تلاطم و بحران‌های ناشی از مشکلات اقتصادی می‌شوند اما باید گفت که تهیه مواد اولیه با قیمت بالاتر و مشکلات عدیده برای خرید ماشین‌آلات و تجهیزات نیز برای آنها دوچندان شده است.  در واقع آثار تحریم‌ها و کاهش تقاضای مواد معدنی ناشی از بحران اقتصادی  به سراغ آنها نیز رفته است.

 افزایش نرخ دلار را می‌توان در کنار بی‌ثباتی اقتصادی و رشد ویروس کرونا از جمله عوامل بلاتکلیفی فعالان حوزه معدن و هراس آنها از فردایی بهتر دانست. در این بین برخی انتظار دارند نرخ ارز آزاد شود یا حتی شرایط تهاتر برای معدنکاران فراهم شود تا آنها کمتر ضرر کنند.

وابستگی معدنکاران به نرخ ارز

در این رابطه نایب‌رییس کمیسیون صنعت و معدن انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تهران به «جهان‌صنعت» گفت: در فعالیت معدنی آن بخشی که به اکتشاف مکانیزه، ماشین‌آلات و حفاری (از نوع پودری، مغزه‌گیری و… ) بازمی‌گردد، بیشترین بخشی است که با ارز سر و کار دارد.

سیدسهراب حسینی با اشاره به وابستگی بخش معدن به نرخ ارز خاطرنشان کرد: طی برآوردی که در اتحادیه حفاران غیرنفتی انجام شده حدود ۶۷ درصد حفاری مغزه‌گیری به قیمت ارز وابسته است که ۵۴ درصد آن به صورت مستقیم و مابقی غیرمستقیم است. او خاطرنشان کرد:  معدنکار حتی در بخش‌هایی که ممکن است تصور آن دشوار باشد به نوعی به نرخ ارز وابستگی دارد که در این خصوص می‌توان به دستمزد کارگران اشاره کرد.

حسینی با بیان اینکه واردات لوازم حفاری یکی از الزامات برای توسعه بخش معدن است، ادامه داد: با توجه به نیازمندی بخش معدن به واردات تجهیزات و لوازم مورد نیاز، در بخش لوازم حفاری از جمله درون‌چاهی، سرچاهی، لوله‌ها، مته‌های حفاری و… وابستگی شدیدی به نرخ ارز وجود دارد. او تاکید کرد: در این روند افزایش قیمت ارز موجب التهاب در بازار و مشکلاتی در رونق معدنکاری می‌شود.

حفاری اولویت دولت نیست

نایب‌رییس کمیسیون صنعت و معدن انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تهران با تاکید بر اینکه بخش حفاری اولویت اول دولت نیست، خاطرنشان کرد: هیچ‌گاه به این حوزه دلار دولتی تعلق نگرفته در نتیجه با شرایط اقتصادی فعلی واردات لوازم حفاری بسیار دشوار است. او تصریح کرد: هرگاه قیمت تجهیزات اکتشافی افزایش یافته، قیمت هر متر حفاری نیز افزایش پیدا کرده است. با توجه به این موضوع معدنکار بودجه بیشتری باید به بخش اکتشاف خود تخصیص دهد و در نهایت شاهد افزایش هزینه‌ها و کاهش میل و رغبت معدنکاران به  توسعه اکتشاف هستیم.

حسینی با تاکید بر اینکه بدون اکتشاف کامل و اصولی نمی‌توان به توسعه معدنکاری دست یافت، خاطرنشان کرد: متاسفانه روند افزایش نرخ ارز بزرگ‌ترین آسیب را به بخش اکتشاف وارد کرده است.

فرض آزاد شدن نرخ ارز

نایب‌رییس کمیسیون صنعت و معدن انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه مشکل فعلی بحث تخصیص ارز از سوی دولت است‌، گفت: اگر فرض را بر این بگذاریم که آزاد شدن نرخ ارز مبنی بر این است که دیگر تخصیص‌ها  و اولویت‌بندی دولت از بین برود، می‌توان گفت که این مهم می‌تواند موثر باشد تا لوازم و تجهیزات اکتشاف و حفاری راحت‌تر وارد کشور شود.

حسینی در پاسخ به این سوال که برای حل مشکل وابستگی به نرخ ارز چه راهکاری دارید، گفت: متاسفانه به دلیل وابستگی به واردات تجهیزات حفاری و اکتشافی ما به نرخ ارز وابسته هستیم و این مساله به این زودی‌ها حل نخواهد شد.

تولید داخلی مقرون به صرفه نیست

نایب‌رییس کمیسیون صنعت و معدن انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این سوال که چه نقاط ضعفی در تولید داخلی این تجهیزات وجود دارد، گفت: به دلیل اینکه مجموع حفاری صورت گرفته در داخل کشور شامل خصوصی و دولتی به بیش از ۵۰۰ هزار متر در سال نمی‌رسد بنابراین  تولید داخلی تجهیزات حفاری و اکتشاف چندان مقرون به صرفه نیست.

حسینی با اشاره به اینکه در رابطه با بومی‌سازی صحبت‌های شعارگونه‌ای از سوی سازمان‌های دولتی همچون ایمیدرو و شرکت مس مطرح شده، ادامه داد:  با اینکه مطرح شده قصد توسعه چندین میلیون متر حفاری را داریم اما واقعیت این است که نمی‌توان در این حوزه پیش رفت.

نایب‌رییس کمیسیون صنعت و معدن انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این سوال که در صورت بومی‌سازی چقدر می‌توان بر بازارهای اطراف تمرکز کرد، گفت: حتی اگر بازارهای اطراف منطقه خاورمیانه را هم در نظر بگیریم باید گفت که در شرایط حاضر دیر است. به این دلیل که در حال حاضر کشورهایی همچون ترکیه، هند و چین بازار حفاری اطراف ایران را به خود اختصاص داده‌اند. او خاطرنشان کرد: البته با این همه اگر پیمانکاران داخل کشور بتوانند حفاری را دست بگیرند می‌شود میزان تولید داخلی را افزایش داد و در این زمینه سرمایه‌گذاری کرد.

افزایشی که به نفع معدنکار نیست

در ادامه فردین قهرمان‌روزگار، فعال معدنی نیز با بیان اینکه افزایش نرخ ارز به نفع معدنکار نخواهد بود به «جهان‌صنعت» گفت: افزایش نرخ ارز  بر معدنکاران (چه کسانی که در حوزه صادرات فعال هستند یا خیر) بسیار تاثیرگذار است.

روزگار تصریح کرد: با اینکه ممکن است این تصور وجود داشته باشد که صادرکنندگان مواد معدنی از افزایش نرخ ارز نفع برده و ارزش ریالی بیشتری را به دست آورند اما به همان نسبت هم مواد اولیه و مصرفی‌شان را گران‌تر تهیه می‌کنند. به این ترتیب در کل وقتی نرخ ارز افزایش پیدا می‌کند، معدنکاران ضرر می‌بینند.

او با اشاره به تاثیر نرخ ارز بر تمامی حوزه‌های معدنکاری تصریح کرد: در این شرایط با توجه به اینکه بسیاری موارد از جمله حقوق پرسنل معدن و کارخانه ثابت است، در نتیجه کارکنان رضایت کمتری به کار خود و معدن پیدا می‌کنند. این در حالی است که وقتی قیمت ارز پایین‌تر باشد، رضایت کارمندان هم بیشتر است و این مهم بر بهره‌وری آنها تاثیرگذار خواهد بود.

این فعال معدنی با اشاره به اهمیت کاهش نرخ ارز و تاثیر آن بر رونق معدنکاری گفت: با کاهش نرخ ارز شاهد کاهش نرخ تجهیزات معدنکاران خواهیم بود، در نتیجه معدنکاران می‌توانند تجهیزات به‌روزتری را خریداری کرده و موجب رونق بخش معدن و افزایش بهره‌وری شوند.

مانعی به نام بوروکراسی اداری

روزگار، در پاسخ به این سوال که آزادسازی نرخ ارز چه کمکی به قدرت خرید معدنکاران خواهد کرد، گفت:‌ با ارز دو و سه نرخی شاهد ضربه و زیان برای صادرکنندگان مواد معدنی هستیم. در واقع قیمتی که صادر شده و معادل ریالی آن دریافت می‌شود کمتر از نرخ اصلی ارز است. این در حالی است که اگر آزادسازی و یکسان‌سازی نرخ ارز صورت گیرد، شرایط بهتر خواهد شد. او تاکید کرد: آزادسازی نرخ ارز به طور قطع به نفع صادرکننده است. نکته مهم اینکه این مساله بر سایر معدنکارانی که فروش داخلی دارند نیز موثر خواهد بود، به دلیل اینکه وقتی نرخ ارز مشخص شود، قیمت‌ها واقعی‌تر می‌شوند.

این فعال معدنی در ادامه با انتقاد از بوروکراسی اداری برای واردات تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی گفت: معدنکار برای دریافت ارز از بانک باید حداقل یک تا دو ماه دوندگی کرده و معطل بماند. به این ترتیب روند اداری برای معدنکار نفس‌گیر است. او در ادامه به عنوان راهکار گفت: توافق دو طرف و تهاتر می‌تواند کار را بهتر پیش ببرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 169988
لینک کوتاه :