آیندهنگری پولهای هوشمند
به گزارش جهان صنعت نیوز: بایدن که در آخرین سخنرانی خود درباره سیاستهای بینالمللی آمریکا در دوره جدید حرفی از ایران نزده بود، یکشنبه شب با بیان اینکه تحریمها برای بازگرداندن ایران به مذاکره لغو نمیشود، تاکید کرد: آمریکا تحریمها را برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره لغو نمیکند و ابتدا ایران باید غنیسازی اورانیوم را متوقف کند. اگرچه ساعتی بعد، اصلاحیه کاخ سفید سخنان وی را اصلاح و اعلام کرد منظور جو بایدن توقف غنیسازی فراتر از برجام بود نه در حد مجاز برجام. اما با این حال این اصلاحیه نیز تضادی با اظهارات رییسجمهوری آمریکا نداشت و دولت آمریکا همچنان لغو تحریمها را منوط به عقبنشینی ایران از اقدامات هستهای جاری کرده است. در نتیجه این اظهارات نرخ دلار صرافی ملی روز گذشته دستکم با ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان افزایش در نوسان بود و نمادهای دلارمحور بازار سرمایه هم با رشدی پرشتاب مواجه شدند. گفته میشود پولهای هوشمند این فتار سیاسی از سوی آمریکا را پیشبینی کرده بودند و از همین رو این احتمال مطرح است که بازار نیز طی دو روز گذشته به همین دلیل سبز شده است. اما از سوی دیگر گفته میشود اظهار نظر بایدن درباره چگونگی احیای برجام و لغو تحریمها، مسیر بورس را صرفا در کوتاهمدت تا حدی صعودی خواهد کرد.
بازار سرمایه ایران طی دو سال گذشته به تمامی اخبار و تحولات سیاسی و اقتصادی حساس شده و اگر پیش از آن رفتار منطقی در قبال تحولات نشان میداد اکنون به شدت درگیر هیجانات میشود. در همین حال به دلیل آنکه اغلب تازه واردان با دید کوتاهمدت و با هدف نوسانگیری به این بازار ورود کردهاند، هر خبری درباره متغیرهای بازار میتواند به یک عامل برای تشکیل صفوف خرید و فروش در بازا ر بدل شود. به تازگی شورایعالی بورس تصویب کرده است که از روز شنبه ۲۵ بهمن ماه دامنه نوسان منفی تنها تا منفی دو اجازه پیشروی دارد. این اقدام موجب ایجاد موجی از خریدها با هدف کوتاهمدت و نوسانگیری در رنجهای مثبت شده است. در همین حال رییسجمهوری آمریکا نیز که یکی از برنامههای خود در صورت پیروزی را بازگشت به برجام عنوان کرده بود، طی روزهای گذشته شروطی را مطرح کرده که چشمانداز احیای برجام و لغو تحریمها را درهالهای از ابهام فرو برده است. این شرایط موجب افزایش نرخ دلار و بالارفتن قیمت سهام صادراتمحور طی روزهای گذشته شده است. روندی که به تبع آن، شاخص بازار سرمایه نیز در مسیر رشد قرار گرفت و در پایان معاملات روز گذشته با رشد ۲۲ هزار و ۳۰۲ واحدی در آستانه صعود به کانال ۲/۱ میلیونی قرار گرفت. گفتنی است در این روز نمادهای صادراتمحور با دورنمای رشد نرخ دلار در صدر پرطرفدارهای بازار قرار داشتند.
نحوه اثرگذاری تحولات سیاسی بر بورس
مهران کاویانی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: «ایران هم روز گذشته پیش از سخنرانی بایدن اعلام کرده بود که این آمریکاست که باید به برجام بازگردد. حال اینکه کدام طرف آغازگر احیای توافق برجام باشند اندکی در ابهام قرار دارد. اما همانطور که در معاملات یکشنبه شب دلار شاهد بودیم مقداری جو روانی این رخدادها فروکش کرده بود اما با این حال نرخ دلار روز گذشته پس از سخنان بایدن حدود ۶۰۰ تومان افزایش یافت.» او درباره اثرگذاری رخدادهای سیاسی پیشرو بر بازار سرمایه اظهار میکند: «ما دوم اسفند ماه هم مجددا چالشی داریم که قرار است دسترسی بازرسان آژانس به بخشی از تاسیسات هستهای ممنوع شود. اما اگر اتفاق سیاسی منفی بدتر از حالت کنونی رخ ندهد تثبیت قیمت دلار در همین سطوح اثر بسیار خوبی در سود و زیان شرکتها در بلندمدت خواهد داشت و از همین رو بازار هم روند مثبت خواهد داشت.» کاویانی میافزاید: «اما در صورتی که شرایط سیاسی از وضعیت کنونی بدتر شود دلار افزایش خواهد شد با این تفاوت که دیگر شاخص با آن همراه نخواهد بود.» این کارشناس بازار سرمایه توضیح میدهد: «از لحاظ سیگنال سیاسی راه بازار به دلیل ترس موجود، از دلار جدا خواهد شد و شاخص به علت رشد دلار، رشد نخواهد کرد.» با این حال کاویانی اصلیترین دلیل رشد شاخص طی دو روز گذشته را به دلیل دامنه نوسان نامتقارن میداند و عنوان میکند: «رشد شاخص طی این روزها از سمت پولهای هوشمند به ویژه به دلیل دامنه نوسان نامتقارنی بوده است که از روز شنبه اجرایی میشود. این خبر بیشتر نوسانگیران را فعال کرده است زیرا همانطور که میدانید دامنه منفی از روز شنبه به دو درصد کاهش مییابد و اگر شخصی در همین روزها توانسته باشد از این موقعیت استفاده کرده و خرید خوبی انجام دهد، حتی اگر در روزهای بعد بازار در فروش پیدرپی هم فرو برود همچنان خرید این فرد در سود خواهد بود.» او تاکید میکند: «در واقع نوسانگیری با این قانون فعال شده که احتمالا اگر رخداد بنیادی در بازار اتفاق نیفتد فکر میکنم که در نهایت برای بازار وضعیت خوبی ایجاد نخواهد کرد.» این کارشناس بازار سرمایه همچنین در تشریح وضعیت نمادهای خودرویی که روز گذشته در رنج مثبت معامله و از پرتراکنشترین نمادهای بازار بودند و نوع وابستگی آنها به روابط سیاسی و نرخ دلار تصریح میکند: «نمادهای خودرویی چه از لحاظ بنیادی و چه از لحاظ تکنیکالی وضعیتی دارند که با توجه به ریزشهای گذشته به آخر خط رسیدهاند و در حالت سیاهی قرار دارند. اما با این وجود چه قرار باشد شاخص رشد کند و چه برجام احیا شود سهام خودرویی در رالی خواهند بود؛ با توجه به قراردادهای خارجی و آزادسازی قیمت و موارد دیگر فکر میکنم میتوانند از صنایع لیدر در بازار باشند.» کاویانی ادامه میدهد: «اما اگر دلار افزایشی باشد هزینههای دلاری صنعت خودرو افزایش خواهد یافت و این روند نهتنها به سودسازی آنها ختم نمیشود بلکه زیان این شرکتها را بیشتر هم میکند. بحثهایی که در مورد قیمتگذاری مطرح شده است یا صحبتها در مورد واردات که برای کنترل قیمت مطرح میشود در بحث بنیادی صنعت خودرو تاثیر مثبت دارد اما افزایش نرخ دلار تاثیر خوبی بر این صنایع ندارد.» او همچنین در بررسی وضعیت شرکتهای خودروسازی از منظر صادرات میگوید: «فکر میکنم بخش کوچکی از این شرکتها صادرات دارند و بخش عمده تولید آنها برای مصرف داخلی است. از طرفی شرکتی که زیانده است حتی اگر هزینههای آن اندکی جهش یابد با زیان فزایندهای مواجه خواهد شد. به همین علت بعید میدانم که اثر دلار در شرایط فعلی به نفع خودروسازی باشد.»
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :