xtrim

کسب عنوان «شرکت پیشرو» در میان ۱۰۰ شرکت برتر

به گزارش جهان صنعت نیوز: در شرایطی که تحریم‌های بین‌المللی و مانع‌تراشی‌های داخلی  با پدیده‌های نوظهوری همچون کرونا همراه شده است‌، شاهد این هستیم که شرکت‌های برتر ایران نه‌تنها از گردونه تولید خارج نشده‌اند بلکه نقش لنگر اقتصاد را بازی می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد با اینکه اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۸ رشد منفی  ۸/۶ درصدی را تجربه کرده اما رشد واقعی فروش ۵۰۰  شرکت برتر اقتصادی ایران ۱/۸ درصد بوده است که خود شاهدی بر این ادعاست که بار اقتصاد کشور این روزها روی دوش شرکت‌هایی قرار دارد که حتی در شرایط بحرانی و دشوار نیز عملکرد قابل ستایشی دارند. جالب‌تر اینکه در بررسی‌های انجام شده مشخص شده ۱۰۰ شرکت از ۵۰۰ شرکت برتر کشور ۸۹ درصد ارزش افزوده، ۸۴ درصد اشتغال و ۹۴ درصد صادرات را در دست دارند.

شرکت اول از نظر شاخص بهره‌وری کل عوامل

در این خصوص می‌توان به افتخارآفرینی شرکت فکورصنعت تهران که در زمینه طراحی و اجرای پروژه‌های معدنی و صنعتی به روش طرح و ساخت فعالیت می‌کند، اشاره کرد که در بیست و سومین سال رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران موفق به کسب رتبه ۹۹ از ۵۰۰ شرکت بزرگ و تاثیرگذار در اقتصاد کشور شد. در این راستا در همایش شرکت‌های برتر ایران که صبح دیروز با حضور مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی، مدیر مرکز رتبه‌بندی شرکت‌های برتر و دبیر همایش و جمعی از مسوولان کشوری و مدیران بنگاه‌های اقتصادی کشور در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد، از مدیرعامل شرکت فکورصنعت تهران به عنوان یکی از ۱۰ شرکت پیشرو در اقتصاد کشور تقدیر شد.  در واقع معیار اصلی در انتخاب شرکت‌های پیشرو، تغییر رتبه فروش شرکت‌های فهرست ۱۰۰ شرکت برتر ایران طی چهار سال اخیر است که با توجه به معیارهای دیگری پالایش می‌شود و از جمله آنها می‌توان به وجود اطلاعات شرکت در رتبه‌بندی IM-100 برای حداقل سه سال اخیر‌، منفی نبودن تغییر رتبه فروش شرکت در سال اخیر و زیان‌ده نبودن شرکت اشاره کرد.

نکته جالب توجه اینکه بر اساس آنچه مرکز رتبه‌بندی سازمان مدیریت صنعتی اعلام کرده، شرکت فکورصنعت تهران بر اساس اطلاعات سال مالی ۹۸  یکی از ۱۰ شرکت پیشرو از میان ۱۰۰ شرکت برتر ایران است  که در گروه شرکت‌های پیمانکاری با فروش ۲۵ هزار و ۳۲۷ میلیارد ریال در سال ۹۸، رتبه دوم فروش را در صنعت به خود اختصاص داده است.  فکورصنعت همچنین از نظر شاخص بهره‌وری کل عوامل (TFP) در گروه‌های صنعتی‌، به عنوان شرکت‌های اول شناخته شده که به ‌طور مشخص در گروه شرکت‌های پیمانکاری رتبه اول را کسب کرده است.

تمرکز دولت بر توسعه شرکت‌های بزرگ

افتخارآفرینی شرکت فکورصنعت تهران در کنار دیگر شرکت‌های برتر اقتصاد ایران در حالی رقم خورد که به باور مسوولان وزارت صمت، ما هنوز نتوانسته‌ایم شرکت‌های بین‌المللی در اشل جهانی ایجاد کنیم. به همین دلیل در شرایط فعلی شاهد این هستیم که در مقایسه با ترکیه و هند، فروش شرکت‌های بزرگ ایران بسیار کمتر بوده است. بنابراین هم در مباحث کلان و هم در مباحث خرد نیاز به توجه و بهبود شرایط حاکمیتی و عملکرد بنگاه‌ها وجود دارد. این در حالی است که حتی در کشورهای پیشرفته دنیا نیز خطر حذف یا کمرنگ شدن برخی شرکت‌های مطرح در اقتصاد وجود دارد.

بنابراین نه‌تنها باید برای توسعه صنعت و اقتصاد بر ایجاد شرکت‌های بزرگ تمرکز کرد بلکه باید شرایطی را فراهم کرد که شرکت‌های برتر جایگاه خود را ارتقا دهند.

نکته قابل تامل در این خصوص آن است که پیش‌بینی می‌شود ۴۰ درصد شرکت‌های فعلی Fortune 500  به علت ظهور شرکت‌ها با فناوری نوظهور، در ۱۰ سال آینده در این فهرست حضور نداشته باشند.  بنابراین اگر شرکت‌ها می‌خواهند در رقابت باقی بمانند، باید مدل کسب و کارشان را با فناوری‌های صنعت ۰/۴ یا همان انقلاب صنعتی چهارم (تحول دیجیتال صنعت)، توانمند کنند. از جمله فناوری‌های مورد توجه در انقلاب چهارم صنعتی می‌توان به اینترنت اشیا، بلاکچین، چاپ سه‌بعدی، هوش مصنوعی و … اشاره کرد که صنعت و شهرهای هوشمند را دربر می‌گیرند. بر این اساس لازم است شرکت‌های ایرانی نیز با جدیت بیشتری به تحول دیجیتال صنعت توجه کنند. در این میان لازم است که دولت نیز با کمک به فعالان بخش خصوصی و شرکت‌های برتر ایران، راه را برای توسعه صنعت و اقتصاد باز کند چرا که رشد و توسعه اقتصادی به توان و پتانسیل همین شرکت‌های اقتصادی در کشور گره خورده است.

بر همین اساس سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: بررسی‌های ما نشان می‌دهد که راه توسعه و بهبود فضای اقتصادکشور کمک به توسعه شرکت‌های بزرگ است.

 وی اظهار کرد: شرکت‌ها می‌توانند در رنکینگ‌های بین‌المللی شناخته شده باشند اما نباید صنایع کوچک را در همراهی با این لوکوموتیو‌ها فراموش کنیم. تمام مطالعات جهانی نشان داده نوآوری باید در شرکت‌های بزرگ پیگیری شوند. تنها چند شرکت در حال حاضر برای انقلاب صنعتی چهارم اعلام آمادگی کرده‌اند و این نیاز به توجه بیشتری دارد.

زرندی گفت: اگرچه اشتغال بیشتری در بخش‌های کوچک ایجاد می‌شود اما اشتغال ثابت، توسعه تجارت و توسعه فناوری در شرکت‌های بزرگ نهفته است. اقتصاد‌های بزرگ بر اساس شرکت‌های بزرگ شناخته می‌شود. به هر میزان که شرکت‌های بزرگ در جهان شناخته‌شده‌تر باشند، معرف ایران در اقتصاد جهانی خواهند بود. کمتر از چهار هزار شرکت بالای ۱۰۰ نفر داریم که حدود ۹/۳ اقتصاد کشور را تشکیل می‌دهند. ما واقعا شرکت‌هایی در سطوح جهانی ایجاد نکرده‌ایم و باید خواسته ما در سیاست‌های ابلاغی همین باشد.

به گفته وی، شرکت‌های چند میلیارد دلاری باید در برنامه قرار گیرند تا رنکینگ‌های بین‌المللی جایگاه مناسب‌تری کسب کنیم.

تعهد وزارت صمت برای حل مشکلات ۱۰۰ شرکت برتر

زرندی بیان کرد: مدلی که ما برای توسعه صنعتی در نظر داریم، توسعه اقتصاد مبتنی بر شرکت‌های بزرگ است. هفته گذشته در خدمت وزیر صمت بودیم و ۱۱ شرکت مرتبط با این وزارتخانه بررسی شدند که یک‌چهارم بازار بورس ایران را به خود اختصاص داده‌اند. با وجود چنین شرکت‌هایی قطعا ما باید بتوانیم اقتصاد را توسعه دهیم و پیشرفت کنیم. از یک طرف بخش‌های دولتی را در توسعه تولید محدود کرده‌ایم و از طرفی سود بازار‌های موازی بخش خصوصی را از سرمایه‌گذاری دور می‌کند.

معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت ۱۰۰ شرکت برتر را انتخاب و فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای تولید هزار و ۲۰۰ قلم کالای وارداتی را به آنها اعلام کردیم و از آنها نیز درخواست کردیم طرح‌های تولیدی خودشان را معرفی کنند. در همین چند روز چندین طرح برای ما ارسال شد به طوری که می‌توان گفت همین ۱۰۰ شرکت می‌توانند اقدامات بزرگی انجام دهند. وزارت صمت هم در قبال این اقدامات و برای حل مشکلات متعهد خواهد شد.

او تصریح کرد: مرکز پژوهش‌ها سال‌های قبل اعلام کرده بود به شش سال سرمایه‌گذاری احتیاج دارد اما سرمایه‌گذاری در شرکت‌های بزرگ می‌تواند این مدت زمان را کوتاه‌تر کند. باید شرکت‌های بزرگ، بزرگ‌تر شوند تا کل اقتصاد بتواند توسعه پیدا کند.

زرندی ادامه داد: تشکیل هلدینگ‌های بزرگ بسیار موثر است و فعلا شش شرکت در نظر گرفته شده و هیات موسس آن شکل گرفته است. این سه هزار شرکت بالای ۱۰۰ نفر پرسنل باید در بازار سرمایه شفاف حضور داشته باشند که به نفع خودشان و اقتصاد ایران خواهد بود. برای ۱۰۰ شرکت برتر باید معافیت‌ها و امتیازاتی را در نظر بگیریم تا رقابت بهتری داشته باشیم.

نیاز به ۵۰ هزار نیرو در حوزه هوش مصنوعی

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این همایش اعلام کرد: امروز در ایران حداقل به ۵۰ هزار نیرو در حوزه هوش مصنوعی احتیاج داریم. این در حالی است که در بسیاری از صنایع مشکلات ما در تکنسین‌هاست.

علی آقامحمدی  همچنین با تاکید بر اینکه منش بزرگ و منش کوچک متفاوت است، اظهار کرد:  اگر کسانی با منش کوچک، بزرگ شوند برای مردم تهدید خواهند بود. امروز کسی نمی‌تواند گوشه‌ای بنشیند و تصور کند که بهترین تصمیمات را می‌گیرد. ۱۰۰ شرکت برگزیده در کشور وجود دارد که هر کدام می‌تواند در گروه خود به لوکوموتیو اقتصاد ایران تبدیل شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: زنجیره نامحسوس از همه چیز مهم‌تر است و باید به آن توجه شود. سرمایه نامحسوس در برخی کشور‌ها ۷۵ درصد سرمایه کشور را به خود اختصاص داده اما ما هنوز توجهی به آن نداشته‌ایم. اطلاعات و تجارب به میزان کافی منتقل نشده و از بین می‌رود. باید تربیت نیرو بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد.

او گفت: امروز در ایران حداقل به ۵۰ هزار نیرو در حوزه هوش مصنوعی احتیاج داریم. در بسیاری از صنایع مشکلات ما در تکنسین‌هاست نه نیرو‌های سطح بالا. به‌کارگیری افراد مهم‌ترین اقدامی است که باید از طرف ما انجام شود اما کمتر به آن توجه شده است. ورزش جمعی که در انتها به قهرمانی می‌رسد، از مدرسه تخصصی آغاز می‌شود. باید مجموعه‌ها را با هم و در کنار هم ببینیم.

آقامحمدی بیان کرد: شناسنامه محصول امروز از همه چیز مهم‌تر است. این در حالی است که مسوول گمنام در هیچ جای دنیا مفهومی ندارد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: بر اساس تحقیقات بانک جهانی،  ایران می‌تواند در طول هشت سال نرخ رشد هشت درصد به دست آورد بدون آن که هیچ سرمایه‌گذاری جدیدی انجام  دهد. معاونت علمی و بانک مرکزی در حال آمادگی و حرکت در جهات درست هستند. این در حالی است که حفظ زنجیره حداقل ۵۰ درصد کاهش نیاز به نقدینگی خواهد داشت.

ضرورت حرکت به سمت انقلاب صنعتی چهارم

در همایش شرکت‌های برتر ایران، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی نیز اظهار کرد: در گذشته اعتقاد بر این بود که باید صنعت و دانشگاه با هم ارتباط داشته باشند در حالی که در کشور‌های توسعه‌یافته دولت، دانشگاه و صنعت را در هم تنیده می‌داند.

ابوالفضل کیانی‌بختیاری  با اشاره به اهمیت بهبود فضای کسب و کار بیان کرد: نکته مهمی که در حال حاضر مطرح است آینده کسب‌وکار‌های دیجیتالی است. شرکت‌های بزرگ باید به سمت تحولات دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم حرکت کنند. ذهن اغلب ما به سمت IT   و ICT  متمرکز می‌شود در حالی که تحول در تکنولوژی نخواهد بود بلکه تحول در تفکر دیجیتال است.

کیانی گفت: در طبقه‌بندی ۱۰ شرکت برتر صنعتی فرآورده‌های نفتی چهار شرکت، خودرو و قطعات خودرو دو شرکت، نیرو دو شرکت وجود دارد. انتخاب چهار شرکت نفتی در حالی بود که در فروش نفت رشد منفی داشتیم و بسیاری از شواهد نشان از دور شدن از سوخت‌های فسیلی دارد.

تبدیل تهدید کرونا به فرصت

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با اشاره به ورود کسب‌وکار‌های حوزه مالی در رقابت برای رتبه‌بندی گفت: عوامل موفقیت شرکت‌های برتر در این فهرست پایان دادن داوطلبانه به عمر یک محصول و یک خدمت است. برخورد درست با یک محصول و خدمت قدیمی بعد از دوره اوج و بلوغ یا شرکت‌ها را از فعالیت باز نگه داشته یا دوره اوج جدیدی را برای شرکت رقم می‌زند.

او ادامه داد: بسیاری از شرکت‌ها توانستند با استفاده از پاندمی کرونا، تهدید را به فرصت تبدیل کنند و نهایت استفاده را از آن ببرند. بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا از جمله آمازون با تعریف روش‌ها و راهکار‌های جدید نهایت استفاده را از این موضوع داشتند. دو نوع نو‌آوری وجود دارد که یکی رادیکال و دیگری تدریجی است. امروز محصولات سنتی با تلفیق شدن با نوآوری به محصول و خدمت جدیدی تبدیل شده و در سطح جهانی نوع جدیدی از نوآوری را تعریف کرده‌اند.

کیانی تشریح کرد: ادغام و اکتساب از جمله عوامل موثر در انتخاب بود. همکاری در حین رقابت از جمله اقدامات مهمی است که امروزه به یک علم تبدیل شده تا با وجود حفظ مزیت‌های رقابتی و به کارگیری دانش فنی نهایت همکاری را با هم داشته باشند.

اهمیت خروج از مسیر‌های کهنه

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با اشاره به اهمیت خروج از مسیر‌های کهنه و ایجاد مسیر‌های جدید، گفت: قطعا اگر شرکت‌ها مسیر درستی را انتخاب نکنند در حدود ۱۰ سال از گردانه تولید خارج خواهند شد. انقلاب صنعتی چهارم شامل بلاکچین، اینترنت اشیا، دیتا ماینینگ، رایانش ابری، واقعیت مجازی، حمل و نقل و صنایع هوشمند خواهد بود. شرکت‌هایی که به سمت انقلاب صنعتی چهارم حرکت نکنند از چرخه صنعتی خارج خواهند شد. در سال‌های اخیر متناسب با نامگذاری سال شاخص‌ها را تغییر دادیم. امروز اطلاعات راهکار خلق ارزش است.

او با اشاره به انجام رتبه‌بندی در کشور‌های مختلف بیان کرد: در بررسی‌های انجام‌شده مشخص شد ۱۰۰ شرکت از ۵۰۰ شرکت برتر کشور ۸۹ درصد ارزش افزوده، ۸۴ درصد اشتغال و ۹۴ درصد صادرات را در دست دارند و این نشان می‌دهد داشتن شرکت بزرگ باعث توسعه صنعتی می‌شود.

گفتنی است  شاخص نرخ رشد (اسمی) فروش ۵۰۰ شرکت برتر در سال ۹۷، ۹/۳۶ درصد بوده که در سال ۹۸، به ۸/۴۵ درصد رسیده است، اما شاخص نرخ رشد (واقعی) فروش ۵۰۰ شرکت برتر که با استفاده از تورم بخشی محاسبه شده،  در سال ۹۷، منفی ۲/۳ درصد بوده که در سال ۹۸، به ۱/۸ درصد رسیده است.

 شرکت مهندس فکور صنعت تهران با سه دهه فعالیت درخشان و هدفمند در مسیر توسعه و تکمیل صنایع بالادستی و پایین‌دستی زنجیره ارزش آهن و فولاد، نقش بسزایی در تحقق تولید فولاد خام به میزان ۵۵ میلیون تن در افق سال ۱۴۰۴، از طریق انتقال دانش فنی و بومی‌سازی علوم روز دنیا ایفا کرده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 172004
لینک کوتاه :