برزخ دلار
به گزارش جهان صنعت نیوز: آنطور که از معاملات بازار مشخص است دلار تا اینجای کار در دو وضعیت قیمتی قرار گرفته است؛ نخست حرکت پرشتاب با هدف عبور از میانه کانال ۲۵ هزار تومانی و دوم حرکت آرام و آهسته به سمت کانال ۲۰ هزار تومانی. اما با وجود رفت و برگشتهای مکرر دلار، بازار ارز هنوز قادر به حفظ توالی رشد و یا کاهش نرخ خود نبوده و همین مساله دلار را در یک برزخ قیمتی گرفتار کرده است. به نظر میرسد دو عامل میتواند تعیینکننده وضعیت بازار ارز در هفتههای پیشرو باشد؛ عامل اول تعیین تکلیف برجام و توافق دوجانبه میان ایران و آمریکاست که احتمال جهش رو به پایین قیمتی در بازار ارز را تقویت میکند. عامل دوم هم نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری است. هر چند به باور کارشناسان و تحلیلگران شدت اثرپذیری بازار ارز از عامل دوم بسیار بیشتر است اما نکته مهم آن است که هر دو عامل در جهت به زیر کشیدن قیمت دلار در آینده پیشرو عمل خواهند کرد.
در میانه تعطیلات عید نوروز و در حالی که هنوز خبری از عرضه و تقاضای واقعی در بازار ارز نبود دلار به یکباره تغییر مسیر داد و بنای افزایش قیمت گذاشت. بر همین اساس دلار که پیش از آن در کانال قیمتی ۲۴ هزار تومانی جا خوش کرده بود و تغییری در نرخ معاملاتیاش دیده نمیشد به یکباره جهش کرد و به کانال ۲۵ هزار تومانی قدم گذاشت. هرچند دلار در عبور از میانه کانال ۲۵ هزار تومانی ناکام ماند با این حال ثبت قیمت ۲۵ هزار و ۳۵۰ تومانی بالاترین نرخی است که پس از هفتهها برای دلار به ثبت رسیده است. بررسیها حاکی از آن است که افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر تحت تاثیر چند عامل اتفاق افتاده است؛ عامل نخست را میتوان به اظهارات رییس کل بانک مرکزی نسبت داد. عبدالناصر همتی هفته اخیر و بعد از مدتها انکار به چاپ پول برای تامین کسری هزینههای دولت اعتراف کرد.
وی در گفتههای خود به این مساله اشاره کرد که دولت به منظور تامین مالی خود دلارهای محبوس مانده در سایر کشورها را پیشخور و بانک مرکزی را به تامین ریالی این دلارها مکلف کرده است. از آنجا که این مساله مصداق واقعی چاپ پول بوده و اثرات آن بر افزایش نقدینگی و تورم غیرقابل اجتناب است نمیتوان از تاثیرگذاری آن بر بازار ارز و نرخ دلار به سادگی عبور کرد. بر همین اساس به نظر میرسد نخستین سیگنال افزایش قیمت دلار از همین ناحیه به بازار ارز وارد شده است. در عین حال برخی نیز بر این باورند که امضای قرارداد ایران و چین نیز توانسته مقداری بازار ارز را تکان دهد. با توجه به اینکه مفاد این قرارداد اعلام عمومی نشده با نگرانیهایی از سوی بازارهای داخلی همراه و به افزایش قیمت دلار منجر شد. اما با وجود رشد قیمت دلار بعد از هفتهها ثبات قیمتی، طی دو روز گذشته شاهد ریزش نرخ دلار در بازار هستیم. بررسی آخرین وضعیت بازار ارز نشان میدهد که نرخ خرید دلار تا کانال ۲۳ هزار تومان نیز پایین آمده است. به نظر میرسد این کاهش در سایه تحولات سیاسی و تقویت احتمالات در خصوص احیای برجام اتفاق افتاده است. طی روزهای گذشته اخباری مبنی بر توافق میان ایران و آمریکا در رابطه با برجام منتشر شد که موجب تغییرات قیمتی در بازار ارز شد. بر همین اساس دلار کاهش حدود هزار تومانی را تجربه کرد. هرچند کارشناسان پیشبینی میکنند دلار به روند کاهشی خود ادامه دهد اما به نظر میرسد تداوم این روند کاهشی نیازمند قطعیتهای بیشتری در خصوص آینده سیاسی کشور است.
بازار طلا و سکه نیز طی چند روز اخیر به تبعیت از دو عامل ریزش قیمتها در بازار ارز و همچنین کاهش قیمت اونس جهانی طلا روند کاهشی داشته است، به طوری که سکه بیش از نیم میلیون تومان از ارزش خود را از دست داده است. در حال حاضر سکه امامی با قیمت ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله میشود، این در حالی است که در روزهای اخیر سکه در کانال ۱۱ میلیون تومانی نوسان میکرد. به نظر میرسد بازار طلا و سکه به دلیل تاثیرپذیری از قیمت ارز و قیمت جهانی طلا میتواند به روند کاهشی خود ادامه دهد. با این حال پیشبینی افت بیش از حد قیمت طلا و سکه دور از انتظار است. در هر صورت به نظر میرسد هم به دلیل تحولات سیاسی در داخل و هم در خارج روزهای پرنوسانی در انتظار دو بازار ارز و سکه باشد.
دلار در میانه تحولات سیاسی
بر همین اساس حمیدرضا کاهدی کارشناس اقتصادی به «جهانصنعت» گفت: تغییرات قیمتی در بازار ارز در دو هفته ابتدایی به دلیل پایین بودن سطح معاملات سال اعتبار چندانی ندارد و از همین رو مشخص بود که رشد قیمت دلار دوام چندانی نخواهد داشت.
به گفته کاهدی، بازار ارز طی پنج ماه گذشته مقاومت شدیدی روی کانال ۲۶ هزار تومانی داشته و دلار موفق نشده از این سطح قیمتی فراتر برود و بر همین اساس انتظار نمیرفت که دلار در دوره کنونی بتواند در فتح این کانال قیمتی موفق شود.
وی ادامه داد: با این حال به دلیل مشخص نبودن تکلیف برجام بازار ارز نمیتواند جهتگیری درستی انجام دهد و از همین رو بازار همچنان منتظر خبرهای جدیدی است که بتواند با تکیه بر آن مسیر خود را تغییر دهد. از سوی دیگر بحث بودجه و کسری بالایی که دارد نیز میتواند بر قیمت دلار در بازار تاثیرگذار باشد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، کسری بودجه از یک سو عامل رشد دلار است و بحث برجام و احتمال احیای آن میتواند به عنوان عامل کاهش قیمت دلار عمل کند. به این ترتیب به نظر میرسد که دلار در یک برزخ قیمتی گرفتار شده، با این حال حد و حدود قیمتی آن مشخص است.
کاهدی افزود: با توجه به بحث برجام اگر اتفاق مثبتی بیفتد این احتمال وجود دارد که دلار حتی برای یک بار هم که شده به ۲۱ هزار تومان و حتی پایینتر از آن نیز برسد، اما کسری بودجه و تورم بالایی که برای سال جاری پیشبینی شده اجازه کاهش دلار به زیر ۲۲ هزار تومان را نخواهد داد. بر همین اساس کف قیمتی دلار را ۲۲ هزار تومان در نظر میگیرند، هرچند انتشار اخبار جدید میتواند جهتگیری بازار را تغییر دهد.
به باور این کارشناس اقتصادی، حتی اگر دلار ریزش قیمتی را تجربه کند و به کف قیمتی پیشبینی شده هم برسد اما این آخرین باری خواهد بود که دلار تا چنین سطحی کاهش خواهد یافت و به تدریج به حرکت خود به سمت بالا ادامه خواهد داد.
وی تصریح کرد: همانطور که گفته شد کسری بودجه به عنوان مانعی جدی بر سر راه ریزش دلار عمل میکند و حتی آزاد شدن دلارهای بلوکه شده ایران نیز نمیتواند تاثیر چندانی بر سطح قیمتها داشته باشد. ضمن آنکه بانک مرکزی پیشتر معادل ریالی این دلارها پول چاپ کرده و در اختیار دولت قرار داده و دلارهایی که آزاد میشود نیز در اختیار دولت قرار نخواهد گرفت.
کاهدی خاطرنشان کرد: به طور کلی نمیتوان دست به پیشبینیهای قطعی زد. در حال حاضر برجام نقش مهمی در تغییر قیمتها دارد و بر اساس آن میتوان حدس زد که دلار سمت و سوی کاهش قیمت داشته باشد. اما این ریزش قیمتی تنها زمانی اتفاق میافتد که دلار بتواند نرخ ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی را بشکند. به نظر میرسد دلار چند روزی در این منطقه قیمتی نوسان داشته باشد و بعد از آن به سطوحی پایینتر از آن دست مییابد.
وی افزود: پیشبینی میشود که دلار با انتشار خبرهای مثبت سیاسی مدتی به سمت کاهش قیمت حرکت میکند ولی خوشبینانهترین حالت این است که دلار به ۲۰ هزار تومان میرسد. در همین حال انتخابات پیشرو نیز میتواند بر قیمت دلار تاثیرگذار باشد و پیشبینی میشود که پیش از انتخابات جریانی برای کشاندن دلار به سمت پایین اتفاق بیفتد. با این حال همه این پیشبینیها تنها بر اساس حدس و گمان صورت میگیرد و نمیتوان دست به اظهارنظر قطعی زد.
آرامش قیمتی در بازار طلا و سکه
آیت محمدولی رییس اتحادیه طلا و جواهر نیز به «جهانصنعت» گفت: طی دو روز گذشته که فعالیت بازار طلا و سکه شروع شده نمیتوان به صورت قطعی در خصوص وضعیت بازار نظر داد اما کاهش قیمت دلار به کاهش قیمت طلا و سکه نیز منجر شده است. اونس جهانی طلا نیز که تا کانال ۱۶۰۰ دلار پایین آمد بار دیگر به ۱۷۳۰ دلار رسید و نوسانات قیمتی این بازار نیز بر قیمتهای داخلی تاثیرگذار بوده است.
به گفته وی، در حال حاضر نگاههای اقتصادی به این سمت و سو است که بتوانند آرامش نسبی را به بازار طلا و سکه برسانند. اگر این اتفاق بیفتد پیشبینی میشود اقتصاد وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته داشته باشد.
محمدولی در خصوص میزان کاهش قیمت سکه گفت: انتظار اینکه سکه را در کانال هفت میلیون یا هشت میلیون تومان ببینیم خیلی بعید است. جمعیت جهان در حال افزایش است اما طلا به همین اندازه افزایش پیدا نمیکند و ظرفیت طلا نسبت به جمعیت کمتر است. در عین حال بسیاری از کارخانجات صنعتی نیز از طلا و نقره استفاده میکنند و همین مساله نیز مصرف طلا را با توجه به ظرفیت محدود آن بالا میبرد. بنابراین نمیتوان انتظار کاهش زیاد قیمت طلا را داشت.
وی خاطرنشان کرد: در هر صورت اگر آرامش فعلی بر بازار حاکم باشد انتظار میرود که طلا و سکه با ۸ تا ۱۲ درصد تغییر در همین رنج قیمتی وضعیت خود را حفظ کنند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :