xtrim

در مسیر پراگماتیسم

به گزارش جهان صنعت نیوز: بایدن در مقابل وعده داده بود در صد روز نخست دولت او صد میلیون دوز واکسن کرونا به شهروندان آمریکایی تزریق شود. این هدف در کمتر از دو ماه متحقق شد و هفته گذشته تعداد واکسن‌های تزریق‌شده در آمریکا به ۲۰۰ میلیون دوز رسید.

دولت آمریکا در زمینه تامین واکسن مورد نیاز نیز موفق عمل کرد. بایدن میانه ماه فوریه اعلام کرد با امضای قراردادی برای دریافت ۲۰۰ میلیون دوز واکسن اضافه، آمریکا تا پایان ماه ژوئیه ۶۰۰ میلیون دوز واکسن در اختیار دارد که برای واکسینه کردن تمام شهروندان کافی خواهد بود. در همین حال آثار برنامه واکسیناسیون گسترده کاملا آشکار شده و تعداد قربانیان بیماری کووید۱۹ در ایالات متحده به شکل محسوسی سیر نزولی پیدا کرده است.

دولت جدید آمریکا در سه ماه نخست کار خود به موفقیت‌های مهمی دست یافته که مهم‌ترین آنها مقابله با پاندمی کروناست. جو بایدن در ادامه کار با چند چالش مهم در داخل آمریکا و در عرصه سیاست خارجی روبه‌رو خواهد بود. بررسی کارنامه صد روزه دولت‌های جدید در ایالات متحده و بسیاری دیگر از کشورها کاری مرسوم است. خبرگزاری فرانسه، روز یکشنبه ۲۵ آوریل، در آستانه فرارسیدن صدمین روز کار دولت جو بایدن به تحلیل مهم‌ترین موفقیت‌ها و چالش‌های پیش‌ روی او پرداخت.

opal

احیای اقتصادی

دومین موفقیت بزرگ دولت بایدن در سه ماه گذشته برنامه احیای اقتصادی است که به خاطر پاندمی کرونا در بخش‌های بزرگی به رکود کشیده شد. بایدن موفق شد برای شکوفایی اقتصاد یک بسته حمایتی نزدیک به دو تریلیون دلاری را به تصویب کنگره برساند. حزب دموکرات با یاری یک رای معاون رییس‌جمهوری اکثریت شکننده‌ای در سنا در اختیار دارد و جو بایدن برای تصویب کمک‌های لازم برای احیای اقتصادی باید به‌سختی تلاش می‌کرد. تاثیر این اقدام و موفقیت کارزار واکسیناسیون در نظرسنجی‌ها و افزایش محبوبیت بایدن در میان هواداران دو حزب اصلی آمریکا هم متبلور است.

بازنگری در سیاست خارجی

بازنگری در مولفه‌های اصلی سیاست خارجی دیگر اقدام دولت بایدن در سه ماه گذشته بود. او اولویت اصلی خود در عرصه سیاست خارجی را ترمیم لطمه‌های دولت دونالد ترامپ به روابط آمریکا و مهم‌ترین متحدانش عنوان می‌کند.

دعوت از نخست‌وزیر ژاپن، به عنوان نخستین دیدار حضوری بایدن با یک مقام ارشد خارجی در کاخ سفید نشان داد که دولت جدید آمریکا در وعده‌های خود برای استحکام بخشیدن به روابط با کشورهای آسیایی جدی است. بر پایه اعلام کاخ سفید، رییس‌جمهوری آمریکا در نخستین سفر خارجی خود در ماه ژوئن در اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا، دیدار رهبران کشورهای گروه هفت و نشست ناتو حضور خواهد داشت. این اقدام نیز در تقابل با سیاست‌های دولت ترامپ است که اهمیت این روابط را زیر سوال می‌برد.

سه اقدام مهم دیگر دولت بایدن در زمینه سیاست خارجی بازگشت آمریکا به توافق اقلیمی پاریس، تلاش برای احیای توافق هسته‌ای با ایران و مشخص کردن تاریخ خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به شمار می‌رود.

چالش‌های پیش روی دولت جو بایدن

دولت بایدن در کنار این موفقیت‌ها با چالش‌های مهمی نیز روبه‌روست که احتمالا به مرور آشکارتر و شدیدتر می‌شوند. یکی از این چالش‌ها تعامل با کنگره خواهد بود. جو بایدن وعده داده بود عملکردی فراحزبی داشته باشد اما تاکنون برنامه‌های خود را با اتکا به همان اقلیت شکننده در کنگره پیش برده است.

این مساله تردید درباره پروژه‌های مهم دولت جو بایدن را افزایش می‌دهد؛ قانونی برای توسعه زیرساخت‌ها، انطباق فعالیت‌های اقتصادی با ملزومات حفاظت از محیط زیست و اصلاحاتی در زمینه قوانین مهاجرت و مقابله با خشونت پلیس از جمله این پروژه‌ها هستند.

انتخابات محلی سال آینده در برخی ایالت‌ها ممکن است به از دست رفتن اکثریت ناچیز نمایندگان حزب دموکرات در کنگره آمریکا منجر شود، در چنین حالتی کار دولت بایدن برای پیشبرد برخی از پروژه‌های مهم بسیار دشوار خواهد شد. با وجود توفیق قابل توجه دولت بایدن در ترمیم روابط با متحدان آمریکا، یکی دیگر از چالش‌های او می‌تواند کندی تصمیم‌گیری در برابر رقیبان باشد.

خبرگزاری فرانسه در پایان ارزیابی خود از عملکرد سه ماهه گذشته دولت جو بایدن نوشت، واقعیت این است که دولت جدید آمریکا در عرصه سیاست خارجی هنوز آزمایش خود را در بحران‌های واقعی پس نداده است: چین، روسیه، ایران و کره‌شمالی کشورهایی هستند که هر لحظه ممکن است به چنین بحران‌هایی دامن بزنند.

پایین‌ترین رتبه‌بندی

نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که میزان رضایت از عملکرد شغلی جو بایدن در صد روز اول شروع به کارش سومین مورد پایین برای یک رییس‌جمهوری آمریکا از سال ۱۹۴۵ است و بعد از دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ و جرالد فورد در سال ۱۹۷۴ قرار گرفته است.

نظرسنجی ای‌بی‌سی و واشنگتن‌پست نشان می‌دهد که ۵۲ درصد از آمریکایی‌ها عملکرد جو بایدن را تایید می‌کنند، بیش از ۴۲ درصدی که در همین بازه زمانی از ترامپ طرفداری کردند اما کمتر از ۶۱ درصدی که نظر مثبت به ریاست‌جمهوری باراک اوباما داشتند. محبوبیت جرالد فورد، سی و هشتمین رییس‌جمهوری آمریکا پس از عفو ریچارد نیکسون هم ۴۸ درصد بود.

بایدن بالاترین میزان تایید را (۶۵ درصد) بابت ارائه بسته پاندمی دارد و مدیریت او در این پاندمی ۶۴ درصد حمایت شد. در همین حال پایین‌ترین میزان حمایت از او نحوه مدیریت او در بحران مهاجران در مرز جنوبی آمریکا با ۳۷ درصد رقم خورد. عملکرد اقتصادی او هم ۵۲ درصد تایید گرفت.

میزان تایید عملکرد شغلی روسای جمهوری آمریکا

این نظرسنجی به صورت تلفنی از ۱۸ تا ۲۱ آوریل به زبان انگلیسی و اسپانیایی بین ۱۰۰۷ فرد بالغ در سراسر آمریکا انجام شد. میانگین محبوبیت ۱۴ رییس‌جمهوری آمریکا از هری ترومن در سال ۱۹۴۵ تا بایدن در صد روز اول ۶۶ درصد بوده است.

در پشت محبوبیت کلی بایدن در این نظرسنجی‌ ای‌بی‌سی که از طرف انجمن تحقیقات «لنگر» انجام شد، طیفی از ارزیابی‌های مختلف وجود دارد. حمایت از بسته زیرساختی دو تریلیون دلاری او به ۵۲ درصد سقوط کرد، همچون میزان تاییدیه او برای مدیریت اقتصاد. همچنین او تنها ۳۷ درصد بابت کار روی وضعیت مهاجران در مرز مکزیک- آمریکا مورد حمایت قرار گرفت.

به طور گسترده‌تر، ۵۳ درصد ابراز نگرانی می‌کنند که بایدن برای افزایش اندازه و نقش دولت در جامعه ایالات متحده کارهای زیادی انجام خواهد داد. به همین ترتیب، ۴۰ درصد او را «بیش از حد لیبرال» می‌دانند، بیشتر از آخرین سلف‌های دموکرات او در صد روز اول کارشان – باراک اوباما ۳۳ درصد و بیل کلینتون ۲۶ درصد. (این میزان بعدا در دوره ریاست‌جمهوری اوباما افزایش یافت.)

میزان رضایت از عملکرد بایدن در بخش‌های مختلف

قابل توجه است که در حالی که محبوبیت کلی بایدن در سوابق تاریخی عقب است، از سلف قبلی او میزان بالاتری را نشان می‌دهد. ترامپ اولین رییس‌جمهوری آمریکاست که هرگز به تایید اکثریت دست نیافت و با ۳۸ درصد محبوبیت شغلش را ترک کرد که این میزان ۱۴ درصد کمتر از وضعیت امروز بایدن است. ترامپ بابت مدیریت کروناویروس هم ۳۸ درصد تایید شد که باز هم ۲۶ درصد پایین‌تر از وضعیت امروز بایدن است.

در مقابل، امتیاز بایدن برای اداره اقتصاد اساسا همان رتبه ترامپ در ژانویه است و این را به عنوان یک چالش واضح نشان می‌دهد. در واقع فقط ۴۲ درصد از آمریکایی‌ها اقتصاد را مثبت ارزیابی می‌کنند، بسیار پایین‌تر از سطح قبل از پاندمی. در عوض ۵۸ درصد می‌گویند که وضعیت اقتصاد در شکل نه چندان خوب یا ضعیفی قرار دارد. دارایی‌های ریاست‌جمهوری غالبا با شرایط اقتصادی ارتباط نزدیک دارد.

حزب‌گرایی شدید در سال‌های اخیر عاملی در رتبه‌بندی کلی بایدن است. فقط ۱۳ درصد از جمهوریخواهان کار او را تایید می‌کنند که این دقیقا مطابق با تایید دموکرات‌ها در مورد ترامپ در صد روز اول کار اوست. در عوض، اوباما در آوریل ۲۰۰۹ به میزان ۳۶ درصد مورد حمایت جمهوریخواهان قرار گرفت و جورج بوش هم در صد روز اول کارش
 ۳۹ درصد از سوی دموکرات‌ها تایید شد.

میزان تایید بایدن در میان گروه‌های زیر به اوج خود رسیده است: دموکرات‌ها ۹۰ درصد، لیبرال‌ها ۸۶ درصد و سیاه‌پوستان ۸۲ درصد. این در میان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به نسبت غیرتحصیلکرده‌ها ۱۲ درصد بالاتر است و ۶۰ درصد به ۴۸ درصد را نشان می‌دهد. همچنین حمایت از او در میان زنان ۸ درصد بالاتر از مردان است و ۵۶ درصد به ۴۸ درصد را نشان می‌دهد که بار دیگر بازتاب الگوهای آشنا از نوامبر است.

انتقاد شدید لیندسی گراهام از صد روز اول بایدن

این در حالی است که سناتور جمهوریخواه آمریکایی با حمله به جو بایدن او را به داشتن رهبری بی‌ثبات‌کننده در طول صد روز نخست ریاست‌جمهوری‌اش متهم کرد.

لیندسی گراهام در مصاحبه با فاکس نیوز ساندی خطاب به مجری این شبکه گفت: جو بایدن، ریاست‌جمهوری خود را با دور شدن از لحن مربوط به کمپین ریاست‌جمهوری موفقیت‌آمیز ۲۰۲۰ خود شروع کرد.

گراهام خاطرنشان کرد: کمپین او سبب شد همه ما باور کنیم که جو بایدن یک صدای میانه رو خواهد بود و اینکه پر کردن دادگاه عالی یک طرح احقانه است. به ناگهان ما با کمیسیونی برای تغییر دادن ساختار دادگاه عالی روبه‌رو می‌شویم و همین‌طور طرح تبدیل واشنگتن دی.سی به ایالت مطرح می‌شود. من فکر می‌کنم این یک طرح بسیار رادیکال است که ما بیاییم ترکیب سنای آمریکا را تغییر بدهیم.

او بیان کرد: آلکساندریا اوکازیو کورتز، نماینده دموکرات ایالت نیویورک گفت که صد روز اول ریاست‌جمهوری او فراتر از انتظارات بوده است. این همه آن چیزی است که شما نیاز دارید بدانید. گراهام بلافاصله به مساله عملکرد کلی بایدن پرداخت.

او در ادامه این مصاحبه گفت: من فکر می‌کنم که او یک رییس‌جمهور بسیار بی‌ثبات‌کننده بوده است و به لحاظ اقتصادی او دارد مساله بازیابی اقتصادی را تضعیف کرده و خواستار افزایش مالیات‌ها در حجمی بالا و تنظیم آمریکا اساسا برای ورکشسته ساختنش شده و بنابراین من چندان از ۱۰۰ روز نخست ریاست‌جمهوری او تحت تاثیر قرار نگرفته‌ام. این سناتور محافظه کار در ادامه صحبت‌هایش، رییس‌جمهور آمریکا را یک فاجعه در سیاست خارجی خواند.

او خاطرنشان کرد: مرز در آشوب است و ایرانی‌ها دور از دسترس هستند و او دارد مذاکرات را با حکومت ایران شروع می‌کند و آنها کوچک‌ترین کاری برای تغییر نکرده‌اند. افغانستان دارد فرو می‌پاشد. روسیه و چین دارند به او قلدری می‌کنند، بنا براین من بسیار نگران هستم.

جمهوریخواهان آمریکا به انتقاد از سیاست‌های مهاجرتی دولت جو بایدن از جمله رویکرد این دولت در قبال اسکان کودکان مهاجر بدون همراه که در ماه‌های اخیر به مرز آمریکا-مکزیک گریخته‌اند، پرداخته‌اند. همچنین محافظه‌کاران نسبت به چارچوب زمانی بایدن به منظور خارج ساختن سربازان از افغانستان و همچنین رویکرد بلندمدت او به تعامل با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه و شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین اظهار تردید کرده‌اند.

اخیرا یک نظرسنجی جدید فاکس نیوز نشان داد که بادین میزان تایید عملکرد ۵۲ درصدی دارد در حالی که ۴۲ درصد با عملکرد او مخالف بوده‌اند. گراهام تاکید کرد که جزو دسته مخالفان با عملکرد او است. او گفت: من جو بایدن را دوست دارم اما جزو آن ۴۲ درصد هستم.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 185710
لینک کوتاه :