وزیر محبوب یا مغضوب؟!

به گزارش جهان صنعت نیوز: برخی مخالفان داخلی ظریف و دولت، طرح موضوع «میدان و دیپلماسی» را پیراهن عثمان کرده و حامیان قالیباف هم در فضای مجازی علم حمایت از شهید سردار سلیمانی را به منظور سوءاستفاده انتخاباتی به دست گرفته و بر آتش دوقطبی‌سازی می‌دمند. حامیان احمدی‌نژاد و براندازان و کاسبان تحریم هم بدون توجه به منافع ملی، صرفا منافع شخصی و گروهی خود را دنبال می‌کنند و سعی دارند از این نمد برای خود کلاهی ببافند، مذاکرات وین را تحت‌تاثیر قرار دهند و بر ادامه تحریم‌ها اصرار ورزند. هر چند که این فایل صوتی علاوه بر واکنش‌های داخلی، در آمریکا هم ولوله‌ای به پا کرده و حتی جان کری مشاور جو بایدن را در آستانه استعفا قرار داده است. اما نوع دفاع روحانی از وزیر خارجه‌اش در جلسه هیات دولت حکایت دیگری است!

محمدجواد ظریف که به عنوان وزیر امور خارجه دولت‌های یازدهم و دوازدهم به پیشنهاد خود دولت در گفت‌وگویی طولانی و بی‌پرده درباره مسائل سیاسی خارجی، به منظور ثبت در تاریخ شرکت کرده بود، حالا به دلیل لو رفتن این فایل صوتی مورد مواخذه، هجمه سنگین و حمله مخالفان و دشمنان قرار گرفته است. او پس از دو روز سکوت، بعد از ادامه هجمه‌ها در پیامی کوتاه ویدئویی در اینستاگرامش گفت: «نگران تاریخ نباشید؛ نگران خدا و مردم باشید!» اما ظاهرا این پیام برای حمله‌کنندگان کافی نبود و او را که در سفر عراق است، تحت فشار شدید قرار داده‌اند. شنیده‌ها حکایت از این داشت که ظریف قرار است در پیامی نسبت به اتفاق رخ داده عذرخواهی  کند! اما عذرخواهی توسط کسی که خاطی و نادم است انجام می‌شود و هر کسی که فایل صوتی سه ساعته او را کامل گوش داده باشد، متوجه خواهد شد که سخنان ظریف سرشار از خیرخواهی برای کشور و نظام بوده و حرف‌های ناگفته و مگویی نبوده‌اند، بلکه همان سخنانی که سال‌ها به طور غیررسمی در کوچه و بازار مطرح بود را با ادبیاتی دیپلماتیک، آن هم برای ثبت در تاریخ بیان کرده است. به هر حال روز گذشته به منظور کاهش هجمه‌ها و فشارهای روانی  سنگینی که مخالفان و رقبای سیاسی بر او تحمیل کردند و با حربه حمایت از شهید سردار سلیمانی و پررنگ کردن تقابل میان «میدان و دیپلماسی» جلو آمدند، برای دومین بار به این رفتار واکنش نشان داد و درباره نوع تعاملش با سردار شهید قاسم سلیمانی توضیحاتی داد.

** سخنان مبهم روحانی در دفاع از ظریف

اما آنچه بیش از هر نکته دیگری در این باره خودنمایی می‌کند، واکنش حسن روحانی رییس‌‌جمهوری درباره فایل صوتی به سرقت‌رفته از وزیر امور خارجه است. روحانی که خود از وزرای کابینه‌اش خواسته است برای ثبت در تاریخ ناگفته‌های دوران وزارتشان را توضیح دهند، در سخنانی عجیب در جلسه هیات دولت گفت که بخشی از سخنان ظریف حرف رییس‌جمهوری و دولت نیست! به عبارتی پشت وزیر امور خارجه خود را که اکنون در سفر خارجی است خالی کرد! آن هم در شرایطی که او را از در و دیوار تحت فشار قرار داده‌اند. رفتاری که یادآور اقدام احمدی‌نژاد در مواجهه با منوچهر متکی، وزیر خارجه‌اش است که او را در حین سفر به آفریقا برکنار کرد.

** روحانی: میدان و دیپلماسی دو صحنه مقابل هم نیستند

 اگرچه روحانی در سخنان خود کوشید هم طرف دیپلماسی را بگیرد و هم میدان و توضیح دهد که هر دوی آنها دو بازوی نظام هستند، اما در بخشی از سخنانش چنین استنباط شد که قصد تبرئه خود را دارد.

روحانی در جلسه هیات دولت درباره به سرقت رفتن فایل صوتی ظریف آن هم در شرایط حساس مذاکرات وین که روند مثبتی را طی می‌کند، گفت: «دزدیدن یک سند و نوار محرمانه مساله‌ای است که باید مورد بررسی قرار گیرد که چرا در این مقطع صورت گرفته و این موضوع به وزارت اطلاعات برمی‌گردد که بررسی می‌کنند ریشه‌هایش چه بوده است، در حالی که حتی شاید می‌شد هفته گذشته هم این نوار پخش شود درست در مقطعی که مذاکرات وین در اوج موفقیت است آن را پخش می‌کنند تا در درون کشور تفرقه ایجاد کنند. در حالی که ما با اتحاد می‌توانیم تحریم‌ها را برداریم و اینهایی که این کار را می‌کنند ضد ایران و مردم و مصالح ایران هستند.»

روحانی به دلایل ضبط چنین نوارهایی اشاره کرد و گفت: «دولت در سال آخر کار خود مثل همه دولت‌ها دستاوردهای خود را در مجموعه‌ها و کتاب‌هایی ثبت و ضبط می‌کند. دولت دوازدهم هم این کار را شروع کرده و انجام داده است. یک کار دیگر هم این بود که وزرا و مسوولان در گفت و گوهایی در دوران مسوولیت خود اقدامات خود یا مشکلات و مسیرهایی که طی کرده‌اند و اینکه با چه فشارهایی مواجه بوده‌اند را بیان کنند که بخشی از آن به طور طبیعی طبقه‌بندی شده و غیرقابل نشر است مثل خیلی از حرف‌ها در دولت و شورای عالی امنیت ملی که طبقه‌بندی شده است.»

روحانی با بیان اینکه در دنیا هم همین‌گونه است، عنوان کرد: «در تمام دنیا هم همین است و استثنایی وجود ندارد. ما هم در جلسات خود خیلی راحت حرف می‌زنیم و نظراتمان را می‌گوییم و جمع‌بندی می‌کنیم. به هر حال بنا بوده این فایل صوتی محرمانه باشد و بعدا بخشی از آن منتشر شود و بخشی از آن مثل همه اسناد به عنوان سند محرمانه برای آینده و تاریخ باقی بماند، اما اینجا توسط فرد یا جمع و گروهی سرقتی انجام گرفته و مسوول کار آن وزارت اطلاعات است که باید تمام توان خود را به کار گیرد و بفهمد چگونه سرقت شده است و به هر کسی که قصور و تقصیر هم کرده نباید هیچ رحمی شود و باید قاطعانه برخورد شود.»

رییس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش، در پاسخ به مخالفانی که موضوع  تقابل «میدان و دیپلماسی» را علم کرده‌اند، با بیان اینکه میدان و دیپلماسی دو بازو هستند که یک هدف را دنبال می‌کنند، تاکید کرد: «میدان و دیپلماسی دو صحنه مقابل هم نیستند و اگر کسی فکر می‌کند که فقط یکی از آنها باید پیروز شود، حرف دقیقی نمی‌زند.»

رییس‌جمهور همچنین به اقدامات شهید سلیمانی در منطقه اشاره کرد و گفت: «بعضی‌ها یادشان نیست روزهایی بود که هیچ کس جرأت نمی‌کرد به مقابله داعش برود. در آن روزها نه تنها کربلا و نجف و حرم اهل بیت‌(ع) در خطر بود حتی خود بغداد و منطقه سبز آن هم در خطر بود و کسی جرأت نمی‌کرد از آن خارج شود، اما آن کسی که نیمه‌شب به بغداد و عتبات و شمال عراق رفت و توطئه صهیونیست‌ها و آمریکا را در منطقه خنثی کرد سردار سلیمانی بود. ما نباید یادمان برود انسان‌های بزرگ در مقاطع حساس کارهای بزرگی انجام دادند. ما در افغانستان، عراق، لبنان، سوریه و یمن همه‌جا آثار مجاهدت‌های شهید سلیمانی را به خوبی مشاهده می‌کنیم.»

رییس‌جمهور در بخش دیگر سخنان خود کوشید دل نیروهای نظامی را هم به دست آورد و با اظهار ارادت به نیروی نظامی کشور توضیح داد: «از طرف خودم و همه اعضای دولت به ملت شریف ایران عرض می‌کنم که همه ما به نیروهای مسلح، سپاه، ارتش، بسیج و نیروی انتظامی احترام می‌گذاریم.»

** جان کری در آستانه استعفا!

اگر چه روحانی کوشید با سخنان خود در داخل کشور فضا را کمی آرام کند، اما نباید ولوله‌ای که سخنان ظریف در آمریکا به‌پا کرده است را نادیده گرفت. ظریف در این فایل صوتی گفت که جان کری به او گفته است «۲۰۰ بار نیروهای اسراییلی به سوریه حمله کرده‌اند.» البته این سخنان با تکذیب توئیتری جان کری که آن زمان طرف مذاکره‌کننده آمریکایی ظریف در برجام بود، مواجه شد. اما این پایان ماجرا نبود. آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا درباره ادعای انتقال اطلاعات محرمانه نظامی رژیم صهیونیستی توسط جان‌کری به وزیر امور خارجه ایران واکنش نشان داد و آن را مزخرف و سیاسی‌کاری خواند. بنابراین درحالی، جان کری و دولت بایدن انتقال این اطلاعات را به مقامات ایرانی از طریق وزیر امور خارجه ایران رد کرده‌اند که اعضای حزب جمهوریخواه آمریکا خواستار تحقیق در این باره و استعفای کری شده‌اند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی

شناسه : 186262
لینک کوتاه :