خطر بیخ گوش محصولات کشاورزی
به گزارش جهان صنعت نیوز: در این میان آنچه قابل تامل است اینکه بخش کشاورزی در سال جاری با بحران خشکسالی نیز روبهرو است و برآینده تمامی این مشکلات میتواند امنیت غذایی مردم را برای سالهای پیشرو به شدت در خطر قرار دهد. در این رابطه رییس انجمن ملی خرما نیز از خطر نابودی نخلستانهای جنوب کشور به علت کمآبی خبر داد.
بر همین اساس برخی از فعالان بخش خصوصی اعلام میکنند که خاموشیهای امروز نتیجه مدیریت نادرست تصمیمگیران و برنامهریزان است که نه تنها بخشهایی همچون بخش کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده بلکه امکان جذب سرمایه و استفاده از تکنولوژی و سرمایهگذاری خارجی را نیز بهحداقل رسانده است. خاموشیها بار دیگر شروع شده و ممکن است که این بحران در روزهای آینده ادامه داشته باشد. وزارت نیرو علت خاموشیها را پیشی گرفتن مصرف از تولید میداند و جامعه انگشت اتهام را به سمت رمزارزها نشانه گرفته است.
در همین خصوص یک مقام مسوول با اشاره به اینکه قطع مکرر برق، بخش کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: هم اکنون محصول گندم در بسیاری از مناطق کشور در حال رشد است و نیاز شدید به آبیاری دارد و این قطعیها موجب کاهش عملکرد خواهد شد.
سید جعفر حسینی، مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور اضافه کرد: هیچگاه سابقه نداشته در چنین فصلی از سال دچار این همه قطعی برق باشیم و چنین تنشی به گندم وارد شود. ضمن اینکه امسال با تنش خشکسالی نیز مواجه هستیم و باید حداکثر اقدامات برای کم کردن آثار آن انجام شود.
آسیب قطعیهای مکرر برق به چاههای کشاورزی
حسینی تصریح کرد: این اختلالات برق، تولید را با مشکل مواجه کرده است. در کنار این مساله، به چاههای کشاورزی نیز آسیب جدی وارد میکند، تجهیزات برقی را تحت تاثیر قرار میدهد و عمر چاهها را به شدت کاهش میدهد.
وی اضافه کرد: هماکنون هزینه حفاری یک چاه حدود دو میلیارد تومان است و وقتی آسیب به آن وارد شود، کشاورزان قادر به جبران نخواهند بود.
حسینی با بیان اینکه هزینه یک پمپ چاه حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان است، افزود: وقتی پمپ چاهی بسوزد کشاورزان باید درآمد یک سال خود را صرف جایگزین کردن آن کنند که در شرایط فعلی قادر به تامین مجدد آن نیستند.
وی تصریح کرد: طی روزهای آینده، فصل کاشت محصولات سیفی از جمله برنج، ذرت علوفهای و ذرت دانهای آغاز میشود و برای تامین غذای مردم و همچنین خوراک دام به این محصولات نیاز داریم و در صورت ادامه این شرایط در تامین همین مقدار خوراک دام نیز دچار مشکل خواهیم شد.
به تولیدکننده خسارت نمیدهند
حسینی این شرایط را برای تولید کشور خطرناک خواند و افزود: علاوه بر این قطعیها، کشاورزان مشمول چهار ساعت خاموشی اجباری در ساعات اوج مصرف برق هستند که تولیدکنندگان به آن اعتراض دارند و خلاف قانون هم هست.
وی ادامه داد: همچنین در قانون ذکر شده که اگر برق واحد تولیدی قطع شود، باید خسارت آن به تولیدکننده پرداخت شود که این اتفاق هم نمیافتد.
حسینی با اشاره به اینکه گفته میشود افزایش مصرف موجب این قطعیها شده است، افزود: هنوز دمای هوا آنقدر بالا نرفته که با این شدت مصرف مواجه باشیم. ما سالهای قبل حتی در مردادماه نیز چنین وضعیتی نداشتیم و به نظر میرسد که مزارع بیتکوین در این زمینه نقش موثری دارند و دولتمردان باید هر چه سریعتر تدبیری برای وضعیت ایجادشده، بیندیشند چرا که امسال بخش کشاورزی به دلیل خشکسالی در معرض تنشهای جدی قرار دارد و نباید با اقدامات نسنجیده به این شرایط دامن بزنیم.
نتیجه مدیریت نادرست تصمیمگیران
در این خصوص اما رییس اتاق شیراز معتقد است که مشکلات امروز صنعت برق ریشه در مدیریت نادرست دارد که امکان جذب سرمایه و استفاده از تکنولوژی و سرمایهگذاری خارجی را بهحداقل رسانده است.
جمال رازقیجهرمی عضو هیات نمایندگان اتاق اظهار کرد: در چند ماه اخیر این دومین بار است که خاموشیهای سراسری زندگی مردم و صنعت کشور را نشانه گرفته است. خاموشی در زمستان ۱۳۹۹ و بهار ۱۴۰۰ اتفاق نادری است که ریشه در مدیریت دارد.
رییس اتاق شیراز افزود: اینکه عنوان میکنند رشد غیرقابل انتظار مصرف به سبب گرمای زودرس، راهاندازی زودهنگام چاههای کشاورزی به سبب خشکسالی باعث خاموشی شده، نوعی دلیلتراشی است. ریشه این مشکلات در عدم برنامهریزی است.
او ادامه داد: مگر اولین بار است که با کاهش بارندگی مواجه بودیم؟ سالهاست که درباره کمآبی، کاهش میزان بارندگی هشدار داده میشود، مهمترین مساله ما این است که امکان سرمایهگذاری در صنعت برق نداریم.
رییس اتاق شیراز افزود: وقتی کشوری سالها تحریم باشد، یا عدهای بر سر اینکه FATF تصویب نشود، پافشاری میکنند چه انتظاری میتوان داشت؟ نتیجه همین سیاستها در نهایت کاهش حجم سرمایهگذاری در صنایع کشور است.
فعالیت غیرمجاز ماینرها
او اظهار کرد: از طرفی مهمترین دلیل خاموشی فعالیت غیرمجاز استخراجکنندگان رمزارزهاست که باید هرچه سریعتر نسبت به قانونمند شدن این صنعت اقدام شود، درحالی که هر روز خبر از حجم فعالیت غیرمجاز ماینرها به گوش میرسد. یعنی واقعا امکان رصد اینها وجود ندارد؟
رازقی جهرمی تاکید کرد: خاموشیها به صنعت لطمه غیرقابل جبرانی زده است، در زمستان هم عنوان شد که این خاموشیها آخرین ضربه را به جان صنایع وارد میکند و در حال حاضر هم همین روال ادامه دارد. کارگر ما حدود چهار ساعت بیکار است؛ ماشینآلات خوابیده و در این شرایط صنعت نیمهجان در حال مرگ است.
او تصریح کرد: صنعت در ایران از تحریم و کرونا و سیاستهای نادرست ارزی لطمه دیده بود و خاموشیهای پیدرپی این دردها را بیشتر کرده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران افزود: در قانون برنامه پنجم و ششم تکلیف شده بود که هر پنج سال ۲۵ هزار مگاوات به ظرفیت موجود اضافه شود و در پیوست قانون مشخصشده که از کدام منابع باید این افزایش ظرفیت رقم بخورد. بر اساس قانون باید از منابع خارجی و داخلی و فاینانس خارجی و تمام ظرفیتهای موجود ازجمله منابع حاصل از فروش برق در این راستا بهره میبردند اما تحریمها امکان چنین کاری را نداده است، اما از طرفی عدهای مدام از فرصتهای تحریم گفتهاند.
بهگفته رازقی، تصمیمگیران و برنامهریزان با مدیریت نادرست خود به صنعت کشور ضربات جبرانناپذیری زدهاند. خاموشی امروز نتیجه ادامه همین شیوه مدیریت در اقتصاد کشور است.
خطر نابودی نخلستانها به علت کمآبی
در این خصوص همچنین رییس انجمن ملی خرمای ایران اظهار کرد: درختان خرما یا از روانآبها و یا از آبهای زیرزمینی تامین میشوند که هر دو این بخشها دچار مشکل شده است. کمآبی و کم شدن جیره آبی درختان، حتما روی محصولات نیز تاثیرگذار است.EC آب که یکی از فاکتورهای آن شوری آب است در بسیاری از مناطق رو به افزایش است. این موضوع باعث شده که در بسیاری از مناطق به خصوص جنوب کشور درختان در خطر خشک شدن قرار بگیرند.
محسن رشید فرخی در مورد تاثیر خشکسالی بر کشت خرمای کشور گفت: در مساله خشکسالی باید به منافع کوتاهمدت و بلندمدت توجه داشت. امنیت آبی کشور به هیچ عنوان قابل مقایسه با سایر مشکلات کشور نیست. مشکل ما در این حوزه از بحران عبور کرده و به ورشکستگی آب رسیدهایم چراکه دیگر قابل جبران نیست. ما آبخوانهای آبی خود را از دست دادهایم، نزدیک به ۴۰۰ هزار چاه غیرمجاز داریم که نظارتی روی آنها وجود ندارد. اینها به علت سوءمدیریت است و مشکلاتی را در آینده برایمان به وجود میآورد.
وی با تاکید بر لزوم مدرنیزاسیون در آبیاری بیان کرد: کشاورزی ما باید به صورت مدرن پیش رود، کشور چارهای جز صنعتی شدن ندارد. باید به تدریج کشاورزان را تعلیم داد و ترغیب کرد تا تخصصهای صنعتی شدن کشاورزی را پیش بگیرند. در گذشته انتقال آب بیناستانی بود اما امروز در یک استان به صورت بینشهری انجام میشود، اینها تبعات دارد. انتقال آب بین کشوری هم میتواند برای یک کشور حتی تبعات سیاسی و اجتماعی داشته باشد.
رشید فرخی اضافه کرد: باید همین وضعیت کشاورزی امروز را کنترل کنیم، حتما نباید آن را گسترش دهیم. باید حتما برای تامین نیاز روزمره خود به سمت آبیاری مدرن و هیدروپونیک برویم. دیگر آبیاریهای تحت فشار معمولی پاسخگوی شرایط نیست ولی متاسفانه الان بیشتر آبیاریهای ما غرقابی و سنتی است.
وی خاطرنشان کرد: درختان خرما یا از روانآبها و یا از آبهای زیرزمینی تامین میشوند که هر دو این بخشها دچار مشکل شده است. کمآبی و کم شدن جیره آبی درختان، حتما روی محصولات نیز تاثیرگذار است.EC آب که یکی از فاکتورهای آن شوری آب است در بسیاری از مناطق رو به افزایش است. این موضوع باعث شده که در بسیاری از مناطق به خصوص جنوب کشور درختان در خطر خشک شدن قرار بگیرند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :