سهم یک درصدی رمزارزها از کل مصرف برق کشور

به گزارش جهان صنعت نیوز: با شروع فصل گرما، قطعی برق و خاموشی های مداوم به یکی از چالش های اساسی مردم تبدیل شده است و عده بسیار زیادی از این بابت متضرر شده اند. یکی از دلایل مهمی که توسط دولت برای قطعی برق و خاموشی های اخیر عنوان می شود، استخراج رمزارز است. در این باره، حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه اخیر هیئت دولت با اعلام اینکه تولید و استخراج رمز ارزها در کشور حتی مراکز دارای مجوز، تا پایان شهریور ممنوع شده است، گفت:  برق برای استخراج رمز ارزها با مجوزش ۳۰۰ مگاوات است اما غیر مجازش ۲۰۰۰ مگاوات است. هر کسی تعدادی ماینر گذاشته و این بیت کوین را استخراج می‌کند. از امروز تا پایان شهریور هر نوع استخراج رمز ارز ممنوع و غیر قانونی است.

عدم سرمایه گذاری دولت در صنعت برق، عامل خاموشی های اخیر

اما به اذعان کارشناسان و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، علت اصلی قطعی برق، رمزارزها نیستند و علل و عوامل اصلی قطعی برق را باید در جای دیگری جستجو کرد. در این باره مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد انرژی مجلس با بیان اینکه سهم کشور از کل صنعت استخراج رمزارز در دنیا کمتر از ۵ درصد است، گفت:  علت قطع برق، استخراج رمز ارز نیست بلکه علت توقف سرمایه‌گذاری و فرسودگی شبکه توزیع و تولید است.

وی با بیان اینکه میزان برق مصرفی در صنعت استخراج رمزارز در دنیا ۱۲۰۰۰ مگاوات است، اضافه کرد: سهم میزان برق مصرفی در صنعت استخراج در واحدهای مجاز ۳۰۰ مگاوات و در واحدهای غیرمجاز ۳۰۰ مگاوات است، همچنین سهم برق صنعت استخراج در کشور از کل برق تولیدی یک درصد است.

رئیس کمیته اقتصاد انرژی مجلس اظهار کرد: درخصوص ارتباط احتمالی قطعی‌ برق و استخراج رمزارزها، موضوع را در کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس بررسی کردیم؛ ظرفیت اسمی تولید برق در کشور ۸۵۰۰۰ مگاوات و ظرفیت واقعی تولید برق در کشور ۶۰۰۰۰ مگاوات است.

محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه مهمترین عامل و دلیل اصلی این خاموشی‌ها و قطعی برق عدم سرمایه گذاری جدید در حوزه صنعت برق است گفت: به طور متوسط سالی بین ۸ تا ۱۰ درصد مصرف برق خانگی ما افزایش پیدا می‌کند. وزارت نیرو که متولی راه‌اندازی نیروگاه‌های جدید است در ۵ سال گذشته هیچ سرمایه گذاری در این حوزه نکرده است. بزرگترین مشکل ما همین مساله است و بنده در جلسه سران قوا که رئیس جمهور هم حضور داشت این گزارش را ارائه کردم که در ۵ سال اخیر هیچ گونه سرمایه گذاری جدیدی در نیروگاه‌های کشور انجام نشده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه براساس آمار بین ۵۸ تا ۶۰ هزار مگا وات برآورد تولید برق واقعی ما در کشور است و مصرف ما هم بیش از ۵۵ هزار مگا وات نبوده تصریح کرد: سوءمدیریت و بی‌برنامگی وزارت نیرو در کشور را شاهد هستیم.

ارتباط معاهده پاریس با قطعی برق

یکی از دلایل دیگر خاموشی های اخیر که مطرح شده است، معاهده زیست محیطی پاریس و نزولی بودن شیب افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها در دولت‌های یازدهم و دوازدهم نسبت به دولت‌های قبل با عمل به این معاهده است. در این باره اینگونه استدلال می‌شود که با توجه به اینکه نیروگاه‌ها یکی از منابع اصلی تولید گازهای گلخانه‌ای مثل کربن دی اکسید هستند، در نتیجه دولت به دلیل اجرای چراغ خاموش توافق پاریس، ظرفیت نیروگاهی را به اندازه کافی افزایش نداده است تا بدین صورت گاز کمتری در نیروگاه‌ها بسوزد و کربن دی اکسید کمتری تولید شود.

در این باره مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه یکی از عوامل کاهش ساخت نیروگاه در کشور معاهده پاریس است معتقد است: در این معاهده که سال ۹۷ توسط خانم ابتکار امضا شد دولت تعهد داد برای همکاری های محیط زیستی از ساخت نیروگاه جدید خودداری کند. براساس آمار و بررسی های صورت گرفته متاسفانه، میزان ساخت نیروگاه در کشور در طول ۸ سال گذشته نسبت به زمان قبل از آن حداقل به نصف کاهش پیدا کرده است. 

به گفته نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی، متاسفانه دولت قبل از اینکه این معاهده به لحاظ قانونی به تایید شورای نگهبان برسد تعهدات خود را اجرایی کرد و متعهد شد که توسعه نیروگاه در کشور را تا ۱۲ درصد کاهش دهد. 

سهم یک درصدی رمزارزها از برق تولیدی کشور

محمدرضا شرفی عضو انجمن بلاکچین ایران نیز با بیان اینکه ارتباط دادن خاموشی‌های اخیر به مصارف مراکز ارز دیجیتال نوعی فرافکنی است و باید ریشه کمبود برق را در مدیریت ضعیف صنعت برق دنبال کرد. می گوید: بنا به آمارهای جهانی سهم ایران از استخراج ارز دیجیتال بین ۵ تا ۷ درصد است که این میزان مصرف معادل یک درصد از تولید برق کشور است.

عضو انجمن بلاکچین ایران با اشاره به اینکه به دلیل نوپا بودن صنعت استخراج ارز دیجیتال این بخش به نوعی بلاگردان ضعف مدیریت وزارت نیرو برای تولید برق شده است معتقد است:  با شروع گرمای زودرس استفاده مردم از سیستم‌های سرمایشی مصرف برق رشد محسوسی داشته است، اما متأسفانه مدیران صنعت برق تمام این کمبودها را ناشی از استخراج ارز دیجیتال می‌دانند در حالی که سایر صنایع مانند فولاد و خودرو نیز سهم عمده‌ای از مصرف برق دارند.

به گفته شرفی انتقاد به صنعت استخراج ارزهای دیجیتال با وجود دریافت تعرفه سنگین ۱۸۰۰ تومانی به ازای هر کیلووات را می‌توان به نوعی فرار رو به جلو وزارت نیرو از اجرای تعهدات خود برای توسعه شبکه برق دانست.

علیرضا کفشکنان کارشناس حوزه انرژی نیز با اشاره به کمبود برق و خاموشی‌های اخیر معتقد است چرایی کمبود برق مستلزم شفاف‌سازی و ارائه آمار و اطلاعات دقیق و کامل از سوی مسئولان وزارت نیرو است، به نظر می‌رسد در این زمینه فرافکنی صورت می گیرد و متولیان امر ترجیح می‌دهند توجهات را به سمت عوامل کم‌اثرتری مانند خشکسالی یا استخراج رمزارز‌ها معطوف سازند.

وی افزود: برخی برآورد‌ها نشان می‌دهد کمتر از ۵ درصد استخراج رمزارز‌های جهان سهم ایران است که معادل ۷۰۰ مگاوات انرژی برق است، اگر آمار اخیر سخنگوی صنعت برق یعنی سهم ۱۰ درصدی جهان نیز ملاک قرار گیرد حداکثر ۱۵۰۰ مگاوات برق به این صنعت اختصاص می‌یابد؛ که این میزان در سبد ظرفیت ۸۵ هزارمگاواتی تولید برق کشور چندان مشکل ساز نیست.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 192713
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا