xtrim

ردپای سوداگران بزرگ ارزی در بالا بردن قیمت ها

جهان صنعت نیوز| یک کارشناس بازار ارز گفت: سوداگران ارزی نقش اصلی و مهم را در تعیین نرخ ارز بازی می‌کنند و میزان تقاضای مردم به حدی نیست که قیمت ارز را بالا ببرد.

بررسی بازار ارز در هفته های گذشته گویای روند صعودی نرخ ارز داشته بطوری که بهای دلار از کانال ۱۳ هزار تومانی فراتر رفته و در مرز کانال ۱۵ هزار تومانی قرار گرفت.

پیرامون چرایی این رشد قیمت، به عوامل مختلفی اشاره می شود، برخی آن را ناشی از رخدادهای سیاسی دانسته و برخی نیز سهم اصلی را به تحولات اقتصادی نسبت می دهند، شماری از کارشناسان نیز رشد قیمت را ناشی از فعالیت های دلالان و سوداگران می دانند.

opal

«آلبرت بغزیان» روز شنبه درباره نوسان های نرخ ارز، گفت: سوداگران بزرگ اقتصادی اکنون در بخش‌های مختلف از جمله بازار ارز مشغول قیمت سازی هستند، آنها با معاملات صوری و یا سایر روش ها اقدام به تعیین قیمت کرده و دلالان خرد نیز خواسته یا ناخواسته در زمین آنها بازی می کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی بسترهای رشد قیمت ارز را فراهم کرده اند، اضافه کرد: اکنون که در شرایط جنگ اقتصادی قرار گرفته ایم، هر رویداد و خبر سیاسی، تأثیر خود را بر بازار می گذارد.

بغزیان با بیان اینکه درآمدهای ارزی کشور نشانه گرفته شده، اضافه کرد: هدف اصلی در این جنگ اقتصادی، درآمدهای نفتی و ارزی کشور است و در این میان سایر کالاها حتی کالاهای غیر منقول نیز تحت تاثیر نوسان نرخ ارز قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه مردم عادی سهم زیادی در رشد نرخ ارز ندارند، گفت: ارز مانند هر کالایی دارای تقاضاست، اما میزان خرید و تقاضای مردم محدود است و نمی تواند باعث رشد شدید قیمت‌ها شود.

بغزیان تصریح کرد: سوداگران بزرگ ارزی که در بازار ارز فعالیت می کنند، نقش اصلی و مهم را در بازار ارز و رشد قیمت ها بازی می کنند.
این کارشناس اقتصادی گفت: سوداگران حدود ۱۱ صبح بر اساس شاخص ها و اخبار مختلفی که دریافت کرده‌اند نرخی را برای دلار تعیین و آن را به بازار تحمیل می‌کنند.

رشد قیمت کالاها جلوتر از افزایش بهای ارز
این استاد دانشگاه تهران به تأثیر مهم نرخ ارز بر بازار های کالایی اشاره کرد و یادآور شد: بررسی بازار در گذشته نشان می دهد که با تغییر نرخ ارز بلافاصله نرخ کالاهای مختلف رشدی نداشت، بلکه بازار بررسی می کرد که آیا افزایش نرخ دلار ماندگار بوده و می تواند تاثیر واقعی بر بازار داشته باشد یا خیر؟ سپس در صورت رسیدن به این تحلیل که رشد نرخ ارز پایدار است، نرخ کالاها نیز افزایش می یافت.

بغزیان اضافه کرد: اکنون شرایط تغییر یافته به طوری که قیمت کالاها گاهی زودتر از رشد نرخ ارز بالا می رود، زیرا پیش‌بینی شده که شاید نرخ ارز در آینده رشد پیدا کند.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: هیجانات و انتظارات غیر واقعی نیز نقش زیادی در افزایش نرخ ارز دارد.

لزوم تعیین نرخ بهینه ارز با هدف شکوفایی اقتصادی
این کارشناس اقتصادی درباره راهکار مدیریت نرخ ارز، اظهار داشت: بانک مرکزی برای مدیریت بازار باید نرخ ارز را به طور شناور مدیریت کرده و نرخ بهینه ارز که برای شکوفایی اقتصادی مفید است را تعیین کند.

بغزیان با بیان اینکه «رشد اقتصادی»، «ثبات» و «اشتغال» سه عنصر مهم شکوفایی اقتصادی هستند که باید همه تصمیمات اقتصادی در چارچوب تحقق آنها باشند، افزود: بر این اساس نرخ ارز نیز باید در محدوده بهینه، تعیین شود تا بتواند به رشد و شکوفایی اقتصادی کمک کند.

این استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: پس از تعیین دامنه بهینه نرخ ارز باید اجازه داد که قیمت ها بر اساس شرایط اقتصادی در داخل این دامنه نوسان داشته باشد، اما در صورت خروج از این دامنه، نهاد ذیربط دولتی یعنی بانک مرکزی دخالت کرده و دوباره قیمت ها را به تعادل برساند.

این کارشناس اقتصادی افزود: پس از تعیین نرخ بهینه ارز مشخص خواهد شد که افزایش صادرات، کاهش واردات و یا سایر تصمیم های اقتصادی تا چه حد می تواند به شکوفایی اقتصادی کمک کند.

بغزیان ضمن انتقاد از کسانی که معتقدند افزایش نرخ ارز باعث رشد صادرات می شود، گفت: بررسی ها نشان می دهد در ماه‌های گذشته به دلیل رشد قیمت ارز، میزان صادرات بالا رفت، اما به چه قیمتی؟

وی خاطر نشان کرد: افزایش صادرات باعث شده که کالاهای اساسی از کشور خارج شده و سفره مردم کوچکتر شود.

پیشنهاد ویژه
شناسه : 19320
لینک کوتاه :