xtrim

روند کاهشی میزان اشتغال در معادن

به گزارش جهان صنعت نیوز: طبق آمار وزارت صمت، در صدور پروانه بهره‌برداری در دو ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل صدور مجوز مربوط به پروانه بهره‌برداری منفی شده و با افت ۸/۱۸ درصدی از ۸۰ فقره به ۶۵ فقره رسیده است. دیگر آمار کاهشی این گزارش هم مربوط به میزان اشتغال به واسطه صدور پروانه‌های بهره‌برداری است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت ۳/۵ درصدی داشته است. در حالی که طی دو ماه نخست سال گذشته ۷۶۹ نفر مشغول شدند، این میزان در مدت مشابه سال جاری به ۷۲۸ نفر رسیده است. به این ترتیب بر اساس گزارش عملکرد وزارت صمت طی دو ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته آمار مثبتی در ارتباط با پروانه بهره‌برداری معادن مشاهده نمی‌شود. علاوه ‌براینکه تعداد مجوزهای صادره کاهشی بوده، به‌طوری که ۴۱ نفر کمتر را هم از دو ماهه سال ۱۳۹۹ در این حوزه مشغول کرده است.

افزایش  صدور پروانه اکتشاف

از طرف دیگر بر اساس گزارش وزارت صنعت معدن و تجارت، میزان صدور مجوزهای معدنی به‌جز پروانه بهره‌برداری و هزینه صرف‌شده به جهت عملیات اکتشاف در دو ماهه سال جاری نسبت به دو ماهه نخست سال ۱۳۹۹ افزایشی بوده، هرچند در مقابل میزان اشتغال در معادن به واسطه پروانه بهره‌برداری و صدور این مجوز  کاهشی بوده است.

در واقع در دو ماهه ۱۴۰۰ معادل ۱۳۸ فقره پروانه اکتشاف صادرشده که نسبت به ۱۲۷ فقره صدور پروانه اکتشاف صادرشده در مدت مشابه سال گذشته افزایش ۷/۸ درصدی داشته است. همچنین طی مدت مذکور سال جاری با افزایش ۲۱ درصدی در صدور گواهی کشف معادن، ۷۵ فقره از این مجوز معدنی صادر شده و این در حالی است که در مجموع فروردین و اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۹ قریب به۶۲  فقره گواهی کشف صادر شده بود.

در ادامه بررسی گزارش‌ نشان می‌دهد که سرمایه صرف‌شده برای اکتشاف افزایشی بوده است. به این صورت که سرمایه صرف‌شده برای عملیات اکتشاف طی دو ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴/۱۱۳درصد افزایش یافته است. سرمایه مجوزهای صادره برای گواهی کشف معادن که معادل هزینه صرف‌شده برای عملیات اکتشاف بوده، در مدت مذکور سال جاری ۲۸۶ میلیارد ریال است و این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته ۱۳۴ میلیارد ریال صرف شده بود.

تولیدکنندگان، شعار سال گذشته را امسال اجرایی کردند

در ادامه به گزارش آماری ارائه‌شده از وضعیت تولیدات محصولات منتخب معدنی در دو ماه نخست امسال توجه می‌شود. این گزارش نشان می‌دهد که جهش قابل توجه تولید به‌ویژه در محصولاتی همچون ظروف چینی، کاشی و سرامیک و همچنین شیشه جام رخ داده و از ۱۱ محصول منتخب، تنها میزان تولید آلومینا و چینی بهداشتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر شده است. همچنین در اردیبهشت‌ماه امسال نسبت به فروردین ماه  رشد میزان تولید افزایش چشمگیری داشته است.

آمار ارائه‌شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت از میزان تولید محصولات منتخب معدنی طی دو ماهه امسال و مقایسه آن با میزان تولید در دو ماهه ابتدایی سال گذشته نشان می‌دهد که از بین ۱۱ محصول منتخب معدنی، ۹ محصول با رشد تولید قریب به ۵۸ درصدی تا ۵/۴ درصدی مواجه شده‌ و تنها تولید آلومینا معادل ۵/۸ درصد و چینی بهداشتی معادل ۳/۲۰ درصد افت کرده است.

بر این اساس تولید ظروف چینی همچنان در صدر جدول افزایش میزان تولید قرار دارد و با ۹/۵۷ درصد افزایش تولید در مجموع فروردین و اردیبهشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از ۵۷۰۰ تن به ۹۰۰۰ تن رسیده‌ است. این محصول معدنی در فروردین ماه امسال ۳۲۰۰ تن تولید شده و بدین ترتیب طی اردیبهشت ماه امسال ۵۸۰۰ تن بیشتر از فروردین ماه تولید شده است.

پس از ظروف چینی، کاشی و سرامیک و شیشه‌جام به ترتیب ۷/۳۵ و ۷/۳۴ درصد بیشترین میزان افزایش تولید را داشته‌اند. کاشی و سرامیک از ۴۹ میلیون و ۹۵۰ هزار و ۸۰۰ متر مربع طی دو ماه ابتدایی سال گذشته به ۶۷ میلیون و۷۷۱ هزار و ۵۰۰ مترمربع طی دو ماهه امسال رسیده است. این در حالی است که در نخستین ماه از سال جاری ۲۴ میلیون و ۷۶۷ هزار و ۱۰۰ مترمربع کاشی و سرامیک تولید شد.

از شیشه جام تا کنسانتره زغال‌سنگ

همچنین شیشه جام نیز از ۱۵۹ هزار و ۱۰۰ تن تولید شده در دوماهه ابتدایی سال ۱۳۹۹ به ۲۱۴ هزار و ۲۰۰ تن رسیده که ۱۱۶ هزار و ۶۰۰ تن بیشتر از تولیدی فروردین‌ماه ۱۴۰۰ است.  کنسانتره زغال‌سنگ نیز طی دو ماهه امسال ۲۳۲ هزار و ۹۰۰ تن تولید شده که نسبت به ۱۹۹ هزار و ۲۰۰ تن تولید شده در مدت مشابه سال گذشته، ۹/۱۶ درصد افزایش تولید را ثبت کرده است.

پس از آن، کاتد مس با ۳/۱۴ درصد، فولاد خام با ۹/۱۳ درصد و سیمان ۳/۱۱ درصد در لیست تولیدهای افزایشی قرار گرفته‌اند. در مدت مذکور سال جاری به ترتیب ۵۱ هزار و ۲۰۰ تن کاتد مس، پنج میلیون و ۳۲۲ هزار و ۱۰۰ فولاد خام و ۱۱ میلیون و ۱۸۷ هزار و ۵۰۰ تن سیمان تولید شده است. این در حالی است که طی دو ماهه نخست سال ۱۳۹۹ نیز به ترتیب میزان تولید این محصولات، ۴۴ هزار و ۸۰۰ تن (کاتد مس)، چهار میلیون و ۶۷۰ هزار و ۶۰۰ تن (فولاد خام) و ۱۰ میلیون و ۵۵ هزار و ۳۰۰ تن سیمان ثبت شده است.

ظروف شیشه‌ای و محصولات فولادی نیز کمترین درصد افزایش تولید را نسبت به دو ماهه سال گذشته در دو ماهه امسال داشته‌اند. میزان تولید ظروف شیشه‌ای از ۱۱۵ هزار و ۸۰۰ تن طی دو ماهه نخست سال ۱۳۹۹ با ۵/۸ درصد افزایش تولید به ۱۲۵ هزار و ۶۰۰ تن در دو ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ رسیده است. در نهایت محصولات فولادی نیز با ۵/۴ درصد رشد تولید به چهار میلیون و ۳۰۰ هزار و ۱۰۰تن رسیده است. در مجموع فروردین و اردیبهشت‌ماه سال گذشته چهار میلیون و ۱۱۳ هزار و ۳۰۰ تن محصولات فولادی تولید شده بود.

کاهش تولید آلومینا و چینی بهداشتی

اما در مقابل در مدت مورد بررسی برای سال جاری، تولید آلومینا ۵/۸ درصد کاهش تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت کرده است و  در حالی که در دو ماهه سال گذشته ۴۱ هزار و ۷۰۰ تن تولید شده بود، در مدت مشابه امسال ۳۸ هزار و ۲۰۰ تن تولید شد.

به جز آلومینا، چینی بهداشتی نیز با افت ۳/۲۰ درصدی در دو ماه ابتدایی ۱۴۰۰ قریب به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن تولید شده، در حالی که این عدد در مدت مشابه سال گذشته ۱۴ هزار و ۴۰۰ ثبت شده است.

شایان ذکر است که چندی پیش مراسم امضای قرارداد ساخت کارخانه تولید آلومینا از نفلین سراب با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو برگزار شد. وجیه‌الله جعفری رییس هیات عامل ایمیدرو ضمن تاکید بر اینکه افزایش تولید آلومینا، کاهش ارزبری برای صنعت آلومینیوم را به دنبال خواهد  داشت، اظهار کرد: در حال حاضر سالانه به ۵/۱ میلیون تن پودر آلومینا نیاز داریم که بخش عمده‌ای از آن از طریق واردات تامین می‌شود؛ لذا با توجه به اینکه تولید فعلی آلومینا در کشور سالانه به ۲۵۰ هزار تن می‌رسد، ضروری است که زمینه افزایش تولید این ماده معدنی فراهم شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 197243
لینک کوتاه :