xtrim

تولید ۲۲ محصول جدید پتروشیمی با اجرای طرح‌های پیشران

به گزارش جهان صنعت نیوز: «حسن عباس‌زاده» در نشستی خبری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی یکی از صنایع شاخص کشور به شمار می‌رود، ادامه‌داد: در زنجیره ارزش صنعت نفت، مهمترین حلقه این زنجیره که از خام‌فروشی جلوگیری کرده، صنعت پتروشیمی است.

وی افزود: منابع عظیم‌نفت و گاز درکشور داریم، اما اینکه چقدر از این منابع را به صنایع با ارزش تبدیل می‌کنیم به هنر ما بر می‌گردد.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه ۶۷ مجتمع پتروشیمی در حال فعالیت هستند که ظرفیت آنها ۹۰ میلیون تن است، تاکید کرد: از این تعداد سه پتروشیمی وظیفه تامین تجهیزات جانبی (یوتولیتی) را بر عهده دارند.

opal

وی گفت: در پایان سال ۹۹ حدودا ۴۰ میلیون تن سوخت و خوراک در صنعت پتروشیمی مصرف شده که معادل روزانه ۹۹۲ هزار بشکه نفت خام است و خروجی ۳۵ میلیون تن محصول نهایی است که ۲۵ میلیون تن صادرات و ۱۰ میلیون تن در داخل کشور مصرف شده است.

به گفته عباس‌زاده، ۳۳۰ گرید پلیمری و ۴۰ نوع ماده شیمیایی در کشور تولید می‌شود و ۱۵ هزار بنگاه بزرگ و کوچک در زیر مجموعه پتروشیمی فعال هستند.

وی اضافه‌کرد: یکی از اقدامات مهم در چند سال اخیر کمک به تنظیم بازار ارز کشور بوده است، در این اقدام همه ارز صادراتی شرکت‌های پتروشیمی پایش شده و بخشی که نیاز داخلی شرکت‌ها است کسر و بقیه در سامانه نیما عرضه می‌شود و در سال ۹۸ و ۹۹ تعهداتی که انجام شد بیشتر از تعهدات ارزی پتروشیمی‌ها بود.

مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به رویکرد تکمیل زنجیره ارزش و توسعه در مسیر ارزش در صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: ۴۸ طرح در جهش دوم و جهش سوم در دست اجرا است که ۴۵ میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی کشور اضافه می‌کند.  

وی، سرمایه‌گذاری مورد نیاز در این طرح‌ها را ۳۰ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود:  تا کنون هشت میلیارد دلار هزینه شده و بقیه در سال‌های آینده باید جذب شود، طرح‌های جهش دوم و سوم اکثرا در برنامه پنجم و ششم تعریف شده‌اند و اکنون تکمیل می‌شوند.

عباس‌زاده با بیان اینکه ۱۱ طرح در جهش دوم پتروشیمی باقی مانده که امیدواریم تا پایان سال جاری به بهره‌برداری برسد، ادامه داد: این طرح‌ها که پنج مورد آنها تا پاییز آماده افتتاح خواهد بود، ۱۰ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی کشور را افزایش می‌دهد.

به گفته وی، طرح های جهش سوم ۳۸ طرح هستند که قرار است تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری برسند.

مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، یکی از طرح‌ها در جهش سوم را ادامه جمع‌آوری گازهای همراه و تامین خوراک پالایشگاه بیدبلند عنوان کرد و گفت: اجرای این طرح سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری نیاز دارد زیرا باید شبکه گسترده‌ای بین مناطق نفت‌خیز ایجاد شود.

وی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ نخستین طرح پی. دی. اچ (تبدیل پروپان به پروپیلن) در کشور به بهره‌برداری می‌رسد، اگرچه در سال‌های گذشته ۱۰ طرح شبیه به این در کشور تعریف شد اما به دلیل عدم دسترسی به فناوری امکان اجرا وجود نداشت اما با بهره‌برداری از طرح سلمان فارسی این مسیر برای اجرای سایر طرح‌ها فراهم می‌شود.

عباس‌زاده، یکی دیگر از طرح‌های پتروشیمی برای تولید پروپیلن و پلی‌پروپیلن را طرح جی. تی. پی. پی (تبدیل گاز به پلی پروپیلن) برشمرد و گفت: این طرح در اسلام آباد غرب اجرایی خواهد شد.  

عباس زاده ادامه داد: در جهش سوم پتروشیمی ۷ طرح پروپیلنی تعریف شده که ۱.۷ میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی اضافه می‌شود و از واردات پلی پروپیلن بی‌نیاز می‌شویم و صادرات انجام خواهد شد.

وی با بیان اینکه تنوع سبد محصولات پتروشیمی مطلوب نیست، گفت: برای گسترش بازارهای هدف باید سبد محصولات صادراتی را افزایش دهیم. البته ارزش متوسط هر تن محصول باید مورد توجه باشد.  اکنون محصولات پایه زیاد تولید می‌شود ارزش متوسط ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار در هرتن دارا است در حالی که با تکمیل این زنجیره، ارزش محصولات به صورت متوسط به هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن می رسد.

مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در سال گذشته، ۶۷۵ هزار تن کالای پتروشیمی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار وارد کشور شد که محصولات نهایی نیستند و محصولات میانی هستند اما در داخل تولید نمی‌شود. این کالاها در ۲۳۲ قلم کالا دسته‌بندی شد.

وی تاکید کرد: با بررسی های انجام شده مشخص شد تولید ۴۰ قلم کالا تا ۷۰  درصد از واردات را پوشش می‌دهد و از همین رو تمرکز بر تولید همین محصولات شد. بر این اساس ۲۸ طرح پیشران در کشور با ظرفیت ۳ میلیون تن و سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلار در سال تعریف شد که ۲۲ محصول جدید در کشور تولید خواهد کرد.  

به گفته عباس زاده، این طرح‌ها با توجه به مزیت خوراک گاز در ایران، بر پایه گاز هستند تا زنجیره ای که اکنون به محصولات میانی رسیده، تکمیل شود. وقتی متانول داریم می‌توانیم طرح پایین دست تعریف کنیم و با طرح‌های جدید رو به رو شویم.هدف افزایش ارزش سبد محصولات پتروشیمی کشور است.

وی تاکید کرد: در اجرای طرح‌های پتروشیمی، علاوه بر نیاز کشور توجه به اقتصادی بودن طرح‌ها نیز مورد توجه است.  

عباس زاده ادامه داد: در طرح های پیشران ۶۰ درصد سرمایه‌گذار ورود کرده است البته زمان اجرا به شرط اینکه سرمایه‌گذار چابک بیاید و تکنولوژی را تامین کند ۲ ساله اجرا خواهد شد.  

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 199486
لینک کوتاه :