مقابله با گرانی غیرمنطقی لبنیات
به گزارش جهان صنعت نیوز: این در حالی است که برخی کارشناسان اعلام میکنند اگر این اتفاق رخ دهد، کف افزایش قیمت لبنیات دستکم ۶۰ درصد خواهد بود. همان خبری که چندی پیش در مورد افزایش ۷۰ درصدی قیمت لبنیات منتشر شد و در نهایت دامداران با آن مخالفت کردند و اعلام کردند که دولت باید به جای این کارها، نهاده دامدار را تامین کند چرا که نرخ جدید شیرخام بهانهای برای گرانی غیرمنطقی لبنیات در بازار میشود. نکته دیگر اینکه اگر قیمتها بالا رود، احتمالا با کاهش ۳۰ درصدی مصرف لبنیات مواجه خواهیم شد زیرا مردم توان خرید ندارند و اگر مردم لبنیات کمتری خریداری کنند، ضربه بزرگی به سلامت مردم و صنعت لبنیات و دامداری خواهد خورد. در این خصوص همچنین برخی کارشناسان میگویند که دولت باید اجازه دهد که نظام عرضه و تقاضا بر بازار حاکم شود.
افزایش قیمت شیرخام به ۶۴۰۰ تومان یکی از گزینههای ستاد تنظیم بازار بود که هنوز تصویب نشده است. در همین خصوص عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی با اشاره به بالا رفتن دستمزدها، افزایش قیمت مواد پتروشیمی و کرایههای حملونقل گفت: اگر قرار باشد قیمت شیرخام به حدود ۶۴۰۰ تومان برسد، کف افزایش قیمت لبنیات ۶۰ درصد خواهد بود و در برخی محصولات نیز این افزایش بیشتر خواهد شد.
محمد فربد در پاسخ به این سوال که برخی افراد معتقدند رسیدن قیمت شیرخام به ۶۴۰۰ تومان دلیلی بر افزایش ۷۰ درصدی قیمت لبنیات نیست و این افزایش قیمت محصولات لبنی مبنایی ندارد، گفت: دستمزدها از ابتدای سال بیش از ۴۰ درصد رشد داشته و قیمت مواد پتروشیمی مورد مصرف در بستهبندی محصول هم از آذر سال گذشته افزایش حداقل ۷۰ درصدی داشته است. از طرفی هزینه حملونقل کالا نیز بالا رفته است و اگر قرار باشد قیمت شیر هم بالا رود طبیعتا شاهد نتایج آن در محصول نهایی خواهیم بود. ضمن اینکه به نقدینگی بیشتری نیاز خواهیم داشت و هزینه مالی هم رشد میکند.
مشکلات خشکسالی و تامین علوفه
وی ادامه داد: دامداران به دلیل خشکسالی و مشکلاتی که در تامین علوفه دارند از قیمتهای جاری شیر انتقاد کردند که البته حق با آنهاست و باید قیمتها اصلاح شود. اما به عنوان صنعت لبنیات معتقدیم اگر قرار باشد قیمت شیرخام به حدود ۶۴۰۰ تومان برسد کف افزایش قیمت لبنیات ۶۰ درصد خواهد بود و در برخی محصولات نیز این افزایش بیشتر خواهد شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی اضافه کرد: برای مثال در شیر کیسهای رشد قیمت ۷۵ درصد خواهد شد به دلیل اینکه نقش ماده اولیه در این محصول بیش از سایر محصولات است. در شیر بطری و پنیر یواف رشد ۶۰ درصدی و در ماستها نیز بیش از محصولات دیگر شاهد رشد خواهیم بود.
وی تصریح کرد: باید دولت اجازه دهد که نظام عرضه و تقاضا بر بازار حاکم شود. با آزادسازی قیمت نیز بین شرکتهای لبنی که تعداد آنها در بازار به بیش از ۴۰۰ شرکت میرسد، رقابت شکل خواهد گرفت و در نتیجه به نفع مصرفکننده خواهد بود. برای مثال قیمت کره ۱۰۰ گرمی باید ۱۲ هزارتومان باشد ولی در حال حاضر در بازار برای فروش بیشتر رقابت بین تولیدکنندگان شکل گرفته و با قیمت ۱۰ هزارتومان به فروش میرسد و حتی برخی مواقع با قیمت کمتری هم به فروش رسیده است.
خطر کاهش ۳۰ درصدی مصرف لبنیات
فربد در ادامه گفت: افزایش قیمت شیرخام به ۶۴۰۰ تومان یکی از گزینههای ستاد تنظیم بازار بود که هنوز تصویب نشده است.
به گفته وی، اگر قیمتها بالا رود احتمالا با کاهش ۳۰ درصدی مصرف لبنیات مواجه خواهیم شد زیرا مردم توان خرید ندارند و اگر لبنیات کمتری خریداری کنند ضربه بزرگی به سلامت مردم و صنعت لبنیات و دامداری خواهد خورد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی همچنین گفت: نکته حائز اهمیت این است که در جریان بررسی قیمت ۱۰ قلم کالای لبنی در سال گذشته سازمان حمایت قیمت ۴۱۵۰ تومان را ملاک قیمتگذاری قرار داد که چند روز بعد قیمت هرکیلو شیرخام ۴۵۰۰ تومان مصوب شد. در حالی که در قیمت محصولات تجدیدنظر نشد. بنابراین از منظر صنعت لبنی، شیرخام در صورت رسیدن به قیمت ۶۴۰۰ تومان رشد ۵۴ درصدی را تجربه میکند و با عنایت به نقش ۶۵ درصدی آن در قیمت تمام شده فقط از این ناحیه ۳۵ درصد بر قیمت تمام شده محصولات میافزاید. ضمن اینکه بین قیمتهای تمام شده واقعی و آنچه که سازمان حمایت مورد تایید قرار میدهد همواره فاصلهای وجود دارد. همچنین لازم است بگوییم که حاشیه سود صنعت لبنیات در سال ۱۳۹۹ براساس اطلاعات منتشره در سازمان بورس کمتر از چهار درصد بوده در حالی که سود قانونی ۱۷درصد است.
دامداران هم به افزایش قیمت شیر راضی نیستند
در این رابطه همچنین مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان گفت: دامداران از افزایش قیمت شیر خوشحال نمیشوند و از دولتمردان درخواست دارند که قیمت تمامشده محصول را کاهش دهند تا محصول با قیمت کمتری به دست مردم برسد.
جواد ابراهیمی اظهار کرد: دولت در کارگروه تنظیم بازار کشور در ۲۶ خردادماه، قیمت سبوس دولتی را آزاد کرد و قیمت آن از یک هزار و ۴۰۰ تومان دولتی به ۴ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار آزاد رسید این در حالی است که ۳۰ درصد از خوراک دام را سبوس تشکیل میدهد.
وی افزود: با سه برابر شدن قیمت سبوس چه اتفاقی میافتد؟ کاه که ۵۰۰ تومان قیمت داشت اکنون سه هزار تومان تا سه هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسد در حالی که کاه، بیارزشترین غذای موجود برای دام است و تا سال گذشته در مزارع کشاورزی سوزانده میشد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان گفت: هزینههای حملونقل به شدت افزایش پیدا کرده و یکی از دلایل افزایش هزینهها، تصمیمات غلط برخی از مسوولان است. به عنوان مثال شرکت پشتیبانی امور دام به عنوان متولی تامین نهادهها، نهادهای که از بندر امام خمینی به خوزستان وارد میشود را به انبارهای لرستان انتقال میدهد که خود شامل هزینه ۳۵۰ تا ۴۰۰ تومانی در ازای هر یک کیلوگرم حملونقل است و سهمیه خوزستان را از لرستان با هزینه ۵۰۰ تومانی برای هر کیلوگرم حملونقل به دست ما میرساند.
ابراهیمی افزود: این حملونقل بیناستانی حداقل یک ماه زمان نیاز دارد؛ دامداران چقدر میتوانند صبر کنند تا نهادهها به دستشان برسد؟ نمیتوانند به دامهایشان بگویند علوفه نخورید تا به دستتان برسد و به ناچار باید نهاده را از بازار آزاد تامین کنند.
هزینههای سنگین حملونقل
وی تصریح کرد: نهادههای دامی از استانهای دوردست مانند استانهای شمالی و استان سیستانوبلوچستان برای استان خوزستان ارسال میشوند که اینها خود شامل هزینههای سنگین حملونقل هستند؛ مسافت دو هزار کیلومتری حتما هزار و ۷۰۰ تومان در ازای هر کیلوگرم هزینه کرایه دربر دارد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان بیان کرد: تمامی این هزینهها روی هزینه تولید دامداران تاثیر میگذارد. این همه فشار به دامدارها آمده و تاکنون دولت حمایتی نکرده است؛ نه خرید تضمینی شیر را در دستور کار خود قرار داده و نه خرید تضمینی گوشت را در نظر گرفته است.
ابراهیمی گفت: با توجه به شرایط به وجود آمده، دامدار مجبور میشود که صنعت دامپروری خود را تعطیل کند. وی تصریح کرد: برای حل این مشکل راهی وجود دارد؛ دولت نهادهها را با ارز دولتی تامین کند و به میزان کافی در اختیار دامدار قرار دهد تا هزینههای تولید دامدار کاهش یابد، در نتیجه هزینه تولید پایین میآید و نیاز به افزایش قیمت شیر نیست.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان گفت: ما راضی به افزایش قیمت شیر نیستیم زیرا تبعات خاص خود را دارد و باعث میشود پروتئین از سفره مردم حذف شود و مردم توان خرید لبنیات را از دست بدهند؛ مانند مشکلی که در پی گرانی گوشت قرمز به وجود آمد.
ابراهیمی افزود: دامداران از افزایش قیمت شیر خوشحال نمیشوند و از دولتمردان درخواست دارند که قیمت تمامشده محصول را کاهش دهند تا با قیمت کمتری به دست مردم برسد.
لزوم اعطای یارانه برای تامین نهادههای دامی
وی بیان کرد: صنعت دامداری یک صنعت مادر است و چند صنعت دیگر را از جمله کارخانههای لبنیاتی و چرمسازی با خود به یدک میکشد؛ اگر دامدار به کار خود ادامه ندهد، این کارخانهها نیز تعطیل میشوند.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان افزود: در واقع صنعت دامپروری، بخشی از موضوع امنیت غذایی مردم است که جزو امنیت ملی محسوب میشود و برای کل کشور است.
ابراهیمی گفت: دولت میتواند یارانه برای نهادههای دامی در نظر بگیرد و با تامین به موقع آن، به دامداران کمک کند و اگر این کار را انجام نمیدهند، به دامداران یارانه پرداخت کنند یا خرید تضمینی داشته باشند.
وی افزود: دولت موظف است برای نهادهها هزینه پرداخت کند و ما خواستار لغو مصوبه آزادسازی قیمت سبوس هستیم زیرا تصمیمات اتخاذشده از سوی دولت موجب مشکلات بسیاری برای ما شده است.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خوزستان با اشاره به قیمت تمامشده شیر برای دامدار افزود: قیمت شیر با توجه به شرایط فعلی باید تغییر کند و به قیمت واقعی برسد. وی گفت: مطابق برآوردهای ما، هزینه تمامشده هر کیلوگرم شیر برای دامدار، هفت هزار و ۴۰۰ تومان است و با ۱۵ درصد سود، به حدود هشت هزار و ۵۰۰ تومان میرسد اما قیمت فعلی آن در بازار، هر کیلوگرم ۵ هزار تومان است. ابراهیمی عنوان کرد: قیمت تمامشده برای دامدار بسیار مهم است زیرا به دنبال عرضه محصول خود در بازار است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :