xtrim

۷ مدل واکسن ساختیم اما ۷ درصد هم واکسیناسیون نکردیم

اشکان نظام آبادی * ایران با رونمایی از واکسن «نورا» به یکی از رکوردداران تولید واکسن کرونای داخلی در جهان تبدیل شده است؛ رکوردی که البته فقط نامش «دهان پرکن» است و نتایج آن در زندگی مردم احساس نمی‌شود. متولیان بهداشت و درمان ایران همزمان با شکستن رکورد «تولید واکسن» رکورد «واکسیناسیون قطره‌چکانی» را هم جابه‌جا کرده‌اند. روند کند واکسیناسیون در کشوری که از هفت واکسن ساخت داخل رونمایی کرده در حالی ادامه دارد که کشورهای منطقه با استفاده از واکسن‌های خارجی به سرعت در حال تکمیل روند واکسیناسیون هستند و حتی در مواردی برای جذب توریست هم از آن استفاده می‌کنند.

ایران تاکنون از هفت واکسن رونمایی کرده؛ کووبرکت، پاستور، رازی، فخرا، سیناژن، اسپوتنیک ایرانی و حالا نورا. روند واکسیناسیون اما تقریبا هیچ! آفتابه لگن هفت دست شام و ناهار هیچی!

آنطور که مسوولان وزارت بهداشت ادعا می‌کنند ایران به زودی یکی از قطب‌های واکسن کرونا در جهان خواهد شد. سه روز پیش اعلام شد که به طور تقریبی معادل ۵/۵ درصد جمعیت کشور واکسینه شده‌اند، این در حالی است که روند واکسیناسیون در کشورهای همسایه که هیچ‌کدام ادعا و یا تلاشی برای تولید واکسن نکرده‌اند به تزریق به کودکان رسیده است.

opal

تجربه جهانی مقابله با کرونا نشان می‌دهد در مواردی مانند کشور آمریکا که موفقیت چشم‌گیری در کنترل شیوع داشته است تنها چهار مدل واکسن معرفی شده و حالا بیش از ۵۰۰ میلیون دوز تزریق شده است اما ایران با معرفی هفت واکسن تنها ۵/۵ میلیون دوز تزریق انجام داده است.

وضعیت واکسیناسیون در ایران نشان می‌دهد که سیاستگذار بهداشت و درمان کشور بیش از آنکه «سرعت عمل» برای بازگشت سریع وضعیت کشور به حالت عادی را در دستور کار داشته باشد فضا را برای رقابت شرکت‌های داروسازی مهیا کرده است؛ فضایی که حالا بیش از آنکه دغدغه «سلامتی» را دنبال کند وارد فاز «تجاری» شده است. چند روز پیش افشای قرارداد فروش واکسن برکت در سامانه کدال نشان داد که این شرکت واکسن را با قیمت علی‌الحساب ۲۰۰ هزار تومان به دولت می‌فروشد. همزمان سهام شرکت برکت در بورس تهران طی یک ماه گذشته بیش از ۶۰ درصد رشد داشته است؛ وضعیتی که دیگر رقبای داروسازی را به صرافت تولید واکسن انداخته است. در این میان مسوولان وزارت بهداشت اما یا در حال فحاشی به منتقدان هستند و یا در حال ادعاهای آنچنانی.

* سردبیر

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 199810
لینک کوتاه :