سوسیالیسم، راه نجات چین

به گزارش جهان صنعت نیوز: زایش این تشکل، پیچ‌وخم‌هایی که برای دستیابی به قدرت از آن گذشت، و فرازونشیب‌هایی که از آن زمان تا به امروز پشت سر گذاشته، شکل‌بندی سیاست و اقتصاد بین‌المللی را دگرگون کرده و چالش‌های تازه‌ای را برای ژئوپولیتیک و اقتصاد جهان به وجود آورده است.

شی جین‌پینگ با سخنرانی در این مراسم، ضمن تمجید از دستاوردهای حزب کمونیست، تاکید کرد که این کشور وارد یک روند تاریخی برگشت‌ناپذیر شده است. شی جین‌پینگ همچنین سوسیالیسم را تنها راه نجات کشورش قلمداد کرد و گفت که هرگونه تلاش برای ایجاد شکاف میان مردم و حزب کمونیست محکوم به شکست است.

لغو محدودیت‌های دوره‌ای برای ریاست‌جمهوری چین در سال ۲۰۱۸، این فرصت را به سیاستمدار ۶۸ساله داد که پس از پایان دو دوره همچنان در این سمت باقی بماند. در ادبیات سیاسی حزب کمونیست چین و در رسانه‌های دولتی، او را «هسته‌ اصلی» می‌‌خوانند. به هر روی آنچه مورخان بر سر آن توافق دارند این است که او قدرتمندترین رهبر حزب کمونیست و جمهوری خلق چین پس از مائو تسه‌تونگ است.

حزب کمونیست چین بر پایه اطلاعاتی که خود حزب منتشر کرده، تقریبا ۹۲ میلیون عضو دارد. عضویت در این حزب به ترقی در مشاغل دولتی و خصوصی کمک می‌کند. اما تنها بهترین‌ها، مورد اعتمادترین‌ها و بلندپروازترین‌ها از سد آزمون‌های پیچیده پذیرش عضویت می‌گذرند. دستیابی به عضویت کامل ممکن است سال‌ها طول بکشد.

ردپای اژدهای زرد در اقتصاد جهان

طبق ارزیابی بانک جهانی از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۹ تولید ناخالص داخلی چین به قیمت جاری از ۱۹۱ میلیارد دلار به ۱۴هزار و ۲۸۰ میلیارد دلار افزایش یافته (۷۴ برابر) و تولید ناخالص سرانه آن (باز هم به قیمت جاری) در همان مدت از ۲۲۰ دلار به ۱۰ هزار و ۳۹۰ دلار (۴۷ برابر) رسیده است. طی این مدت، چین به مقام نخستین قدرت صادرکننده جهان دست‌یافته و امروز نخستین قدرت سرمایه‌گذار جهان نیز به شمار می‌رود.

چین بر اساس داده‌های «موسسه امریکن اینترپرایز»، فقط ظرف ۱۵ سال گذشته، دو تریلیون و ۱۰۰ میلیارد دلار در همه کشورها سرمایه‌گذاری کرده؛ از کشورهای ثروتمند مثل سوییس و آمریکا گرفته تا کشورهای آفریقایی مانند کنگو. بحران اقتصادی جهانی که سال ۲۰۰۸ شروع شد، فرصت مناسبی برای چین بود تا با عرضه وام‌های کلان، جای پایی در کشورهای جهان، حتی در کشورهای اروپایی باز کند.

چین در سال ۲۰۱۳ طرح بلندپروازانه خود یعنی «راه ابریشم جدید» را کلید زد. این پروژه دو هدف اساسی دارد:‌ ۱) افزایش تولید با مواد خام ارزان و انرژی ارزان ۲) انتقال مواد خام و فروش کالای چینی از طریق گسترش راه‌ها، بندرها، فرودگاه‌ها و خطوط راه‌‌آهن. بنابر داده‌های «مرکز مطالعات استراتژیک بین‌المللی» (CSIS) چین تنها طی شش سال (۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹) حدود ۶۲ میلیارد دلار در بخش راه‌آهن ۳۴ کشور سرمایه‌گذاری کرده است. حضور فعال اقتصادی چین در واقع به معنای گسترش نفوذ سیاسی این کشور هم است.

آفریقا با گسترش سریع شهرنشینی روبه‌رو است. حتی کارشناسان می‌گویند که انقلاب چهارم صنعتی در آفریقا رخ می‌دهد. این در حالی است که زیرساخت‌های کافی برای تحقق این تحول هنوز وجود ندارد. چین و هند از این خلأ استفاده می‌کنند. چین بزرگترین شریک تجاری آفریقاست و حجم سالانه تبادلات دو طرف به ۲۰۰ میلیارد دلار می‌رسد. بر این اساس، بیش از ۱۰۰ هزار شرکت چینی در آفریقا فعال هستند. بنابر داده‌های بخش تحقیقات تجارت چین- آفریقا در دانشگاه جان‌هاپکینز، بیشترین صادارات از آفریقا به چین در سال ۲۰۱۹ به ترتیب از کشورهای آنگولا، آفریقای‌جنوبی و جمهوری کنگو صورت گرفته است.

هشدار به غرب

مراسم جشن صدمین سالگرد تاسیس حزب کمونیست چین، با هدف تبلیغ دستاوردهای حزب حاکم و تمجید از عملکرد شی جین‌پینگ، به ویژه تلاش وی برای بازگرداندن سریع کشور به روند عادی پس از بحران کرونا، سازماندهی شده بود و از چند هفته پیش در پایتخت و نیز در سراسر این کشور، برنامه‌های متنوع فرهنگی و سیاسی تدارک دیده شده بود.

همزمان با صدمین سالروز تاسیس حزب حاکم کمونیست چین، رییس‌جمهوری این کشور تصریح کرد: مردم چین هرگز اجازه نخواهند داد هیچ قدرت خارجی آنها را تهدید کرده یا به آنها ظلم کند و بر آنها سلطه یابد. او جهان جدیدی را که توسط مردم چین خلق شده، تحسین کرد.

شی جین‌پینگ در جریان یک سخنرانی یک ساعته از میدان تیان‌آنمن به مناسبت صدمین سالروز تاسیس حزب حاکم کمونیست چین متعهد شد تا ارتش کشورش را تقویت کند و اتحاد مجدد با تایوان را تحقق بخشد. وی گفت: ضمن حفاظت از امنیت و تمامیت ارضی چین، ثبات اجتماعی در هنگ‌کنگ تضمین خواهد شد.

شی جین‌پینگ که قدرتمندترین رهبر چین از زمان مائو زدونگ، بنیانگذار جمهوری خلق چین محسوب می‌شود، گفت: مردم چین نه‌تنها در تخریب جهان قدیمی خوب عمل کرده‌اند بلکه یک جهان جدید را نیز به وجود آورده‌اند. همزمان با اینکه چین با سرعت بهبودی خود را از پاندمی کووید۱۹ به دست می‌آورد و در عرصه جهانی موضع قاطعانه‌تری را اتخاذ می‌کند، شی جین‌پینگ و حزب کمونیست چین به سرعت در حال پیشرفت و صعود هستند.

اما پکن با انتقادات خارجی نسبت به اقدامات سرکوب‌گرایانه‌اش در هنگ‌کنگ و رفتارش با اقلیت‌های قومی در سین‌کیانگ مواجه است و با یک چشم‌انداز بد جمعیتی که رشد اقتصادی بلند مدت را به خطر می‌اندازد، دست و پنجه نرم می‌کند.

شی جین‌پینگ در این سخنرانی گفت: مردم چین هرگز اجازه نخواهند داد هیچ نیروی خارجی برای آنها قلدری کند، به آنها ستم کند یا بر آنها سلطه یابد. هر کسی که جرات انجام چنین کاری را داشته باشد، به شدت با دیوار بزرگ فولادی که توسط بیش از ۱.۴ میلیارد چینی شکل گرفته، برخورد خواهد کرد؛ اظهاراتی که تشویق ۷۰ هزار فردی که به این مراسم در میدان بزرگ تیان‌آنمن در مرکز پکن دعوت شده بودند را برانگیخت.

تانگ رنوو، استاد مدیریت عمومی در دانشگاه «نرمال» پکن گفت: این حرف‌های جدی و تند شی‌جین پینگ واکنشی به تلاش‌های آمریکا و کشورهای غربی برای کنترل و سرکوب چین بود. وی افزود: این واکنش شی جین‌پینگ که از همیشه محکم‌تر و جدی‌تر بود، احساسات ناسیونالیستی و وطن‌پرستی مردم چین را بیش از پیش تحریک خواهد کرد.

شی جین‌پینگ گفت: چین که مدرن‌سازی سریع ارتش‌اش باعث نگرانی همسایگانش و کشورهای غربی شده، نیروهای مسلح خود را تقویت خواهد کرد تا تمامیت ارضی، امنیت و توسعه خود را تضمین کند و آنها را به استانداردهای جهانی ارتقا دهد. وی که همچنین ریاست کمیسیون مرکزی ارتش که نیروهای مسلح چین را کنترل می‌کند، برعهده دارد، افزود: ما باید به روند مدرن‌سازی نیروهای مسلح و دفاع ملی سرعت بخشیم.

شی جین‌پینگ تصریح کرد: حل مساله تایوان و تحقق اتحاد مجدد کامل چین یکی از وظایف تاریخی بی‌شک حزب حاکم کمونیست است. وی گفت: همه پسران و دختران چین از جمله هموطنان در هر دو طرف تنگه تایوان باید با یکدیگر همکاری و با همبستگی به طرف جلو حرکت کنند و قاطعانه هر گونه توطئه استقلال تایوان را بشکنند.

شی جین‌پینگ درباره هنگ‌کنگ و ماکائو تاکید کرد که چین به متن و روح اصل «یک کشور، دو سیستم» که بر اساس آن به این دو شهر سطح بالایی از خودمختاری وعده داده شده، پایبند است.

اگرچه چین هرگز استفاده از زور برای تحت کنترل درآوردن تایوان را انکار نکرده، شی جین‌پینگ خواستار یک روند اتحاد مجدد صلح‌آمیز شد. وی گفت: هیچ‌کس نباید اراده قوی، عزم راسخ و توانایی بالای مردم چین در دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی را دست‌کم بگیرد. او با سر دادن دو شعار «زنده‌باد حزب کمونیست چین که بزرگ، باشکوه و درست است» و «زنده‌باد مردمی که بزرگ، باشکوه و قهرمان هستند» به سخنرانی خود پایان داد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 200337
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا