xtrim

افزایش تولید، صادرات و اشتغال

به گزارش جهان صنعت نیوز:  یکی از خواسته‌های جدی مردم از دولت سیزدهم رفع مشکلات اقتصادی است؛ دولت آینده بدون تردید باید یکی از مهم‌ترین مسائل خود را بهبود وضعیت اقتصادی کشور قرار دهد. البته بهبود وضعیت اقتصادی کشور نیز بدون رفع موانع تولید و کسب‌وکار، اصلاح نظام بانکی، نظام مالیاتی و بیمه‌ای امکان‌پذیر نیست، به همین دلیل خواسته فعالان بخش خصوصی از دولت آینده و دولت سیزدهم به عنوان دولتی که مردم برای رفع مشکلات اقتصادی به آن امید بسته‌اند رفع تمام موانع کسب‌وکار در راستای افزایش تولید و صادرات و اشتغال است.

علاج تورم

مهدی رییس‌زاده مشاور امور بانکی اتاق بازرگانی ایران در این خصوص تاکید دارد که اولویت اول دولت آینده باید مبارزه با تورم باشد. او در این باره می‌گوید: با توجه به مشکلات اقتصادی و عوارض اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کرونا، محیط کسب‌وکار ما دچار رکود شده که به نوعی می‌توان از این نوع رکود به عنوان رکود تورمی یاد کرد که درمان و علاج آن به سادگی امکان‌پذیر نیست، زیرا در اقتصاد موارد مبارزه با تورم و مبارزه با رکود کاملا با یکدیگر متضاد است.

opal

رییس‌زاده با بیان اینکه بنابراین اقتصاد ایران دچار مشکل تورم و رکود است، عنوان کرد: بنابراین باید محیط کسب‌وکار خود را عاری از رکود تورمی کرد و اولویت اصلی دولت آینده رفع تورم و همچنین رونق‌بخشی به تولید باشد. او با اشاره به لزوم تحول در نظام بانکی تاکید کرد: علاوه بر تحول در نظام بانکی، تحول در نظام مالیاتی و تامین اجتماعی نیز باید در دستور کار رییس‌جمهور آینده کشورمان باشد. همچنین رییس‌جمهور آینده باید سرلوحه کارش را مبارزه با فساد قرار دهد و مبارزه با فساد مستلزم آن است که محیط کسب‌وکارمان بهبود یابد و دغدغه دولتمردان ایجاد اشتغال باشد.

لزوم تشیکل تیم اقتصادی هماهنگ

محمدحسن دیده‌ور عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز یکی از اولویت‌های رییس‌جمهور جدید را انتخاب وزیری توانا و مدیر برای وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان یکی از کلیدی‌ترین وزارتخانه‌ها برشمرد و گفت: وزیری که انتخاب می‌شود، باید فرصت‌هایی ایجاد کند که بخش خصوصی بتواند از حمایت‌هایی که در قانون برایش پیش‌بینی شده بهره‌مند شود، فردی که بر مسند تصدی این وزارتخانه تکیه می‌زند باید برای سرمایه‌گذاران به ویژه سرمایه‌گذاران خارجی امنیت برقرار کرده و به آنها اطمینان دهد که سرمایه‌هایشان حفظ می‌شود.

او اضافه کرد: ظرفیت‌سازی برای رشد اشتغال نیز از دیگر اولویت‌های دولت جدید است که البته تحقق این هدف در گرو گسترش سرمایه‌گذاری در بخش صنعت است. دیده‌ور تقویت روابط تجاری با همسایگان را نیز به عنوان یکی دیگر از اولویت‌ها عنوان و بیان کرد: دولت و البته وزیر صنعت، معدن و تجارت باید شرایطی را فراهم کنند که کشورهای همسایه تولیدات ما را به کشورهای دور دست ترجیح دهند.

وی با اشاره به روابط تجاری با همسایگان ایران گفت: بیشتر آنها خریدار بالقوه و بالفعل محصولات ایرانی هستند، اما به دلیل مسائل سیاسی برخی از این بازارها از دست رفته است، بنابراین دولت آینده باید امکاناتی را فراهم کند که صادرات به عنوان کم‌هزینه‌ترین منابع درآمد ارزی کشور رونق پیدا کند.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به معضل صدور بخشنامه‌های متعدد و بعضا متناقض در حوزه تولید و تجارت اضافه کرد: متاسفانه چندین سال است که شعارهایی در مورد حمایت از تولید بیان می‌شود، اما در عمل اقدام شایسته‌ای صورت نمی‌گیرد و بخش تولید آماج بخشنامه‌های تکراری و ضد‌ونقیض قرار گرفته است، به طوری که یک تولید‌کننده صبح که در واحد تولید خود حاضر می‌شود، نمی‌داند تا عصر بانک مرکزی، وزارت صمت یا وزارت اقتصاد چه بخشنامه دیگری صادر خواهد کرد که بخشنامه‌های قبلی را نقض می‌کند، من امیدوارم با انتخاب وزرایی دانا و توانا و یک تیم اقتصادی هماهنگ این مشکلات حل شود.

توسعه جایگاه تولید

ناصر بیکی رییس اتاق اراک نیز به مناسبت روز ملی صنعت‌ومعدن، حمایت همه‌جانبه از بخش صنعت و معدن را از سوی دولت جدید خواستار شد و بر لزوم ایجاد امید، اعتماد و انگیزه در محیط کسب‌وکار کشور تاکید کرد.

بیکی بر این باور است که حوزه تولید زمانی به سر منزل مقصود می‌رسد که شرایط لازم برای رشد و رونق آن فراهم شود. بنابراین هر چه حمایت‌های دولتی با توجه به حضور دولت سیزدهم در هموارسازی جاده تولید بیشتر باشد، تولید‌کنندگان با امید و انگیزه افزون، افق روشن‌تری را برای به نتیجه رسیدن تلاش‌های مجموعه تولید خود متصور می‌شوند.

رییس اتاق اراک همچنین در راستای توسعه جایگاه تولید در اقتصاد، اصلاح قوانین، بهسازی مقررات، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌ها، تقویت نگرش حمایتی در وضع قوانین جدید برای تولید را بهترین هدیه به صنعت و معدن کشور می‌داند و معتقد است، در صورت اجرایی شدن این موارد ثمرات ارزنده‌ای برای درخت اقتصاد کشور به دنبال خواهد داشت.

حل مشکلات مربوط به کسری بودجه

یحیی آل‌اسحاق نیز درباره مسائلی که دولت سیزدهم در حوزه اقتصادی باید مورد توجه قرار دهد، گفت: دولت جدیدی که به ریاست آقای رییسی در آینده‌ای نزدیک کار خود را آغاز خواهد کرد، میراث‌دار مشکلات فراوانی است که بارها بیان شده است.

وزیر سابق بازرگانی با اشاره به این مشکلات که دولت آینده باید حل مسائل مربوط را در اولویت قرار دهد، گفت: معیشت، اشتغال، کسری بودجه، مسائل مربوط به نظام بانکی، مسائل مربوط به صندوق‌های بازنشستگی و… از مسائلی است که دولت سیزدهم باید در رفع مشکلات مربوط به آنها تلاش کند.

او با تاکید بر اینکه دولت سیزدهم باید حل مسائل و مشکلات مربوط به معیشت، اشتغال و کسری بودجه را در شش ماهه اول به طور کامل ساماندهی کند، گفت: البته واقعیت این است که دولت جدید با وجود تمام چالش‌هایی که به برخی از آنها اشاره شد، دارای فرصت‌های بزرگی است که دولت‌های قبلی نداشته‌اند و یکی از این فرصت‌ها این است که این دولت از نظر ترکیب عمومی و جایگاه از یک انسجام و وحدت و هماهنگی بین نهادهای تصمیم‌گیر نسبت به دولت‌های دیگر برخوردار است.

او با اشاره به تهدیدها و فرصت‌های دولت آینده تاکید کرد: اگر دولت سیزدهم نتواند در مدت زمان دو سال این تهدیدها و فرصت‌ها را ساماندهی کند قطعا با مشکلات فراوانی روبه‌رو خواهد شد، زیرا حجم مشکلات قبلی در بخش‌های مختلف به مشکلات جدید افزوده خواهد شد و به مشکلات بزرگ‌تری تبدیل می‌شود که مدیریت آن بسیار سخت خواهد بود.

وزیر سابق بازرگانی گفت: در گام اول برای رفع مشکلات رییس‌جمهور باید از توانایی لازم برخوردار باشد و مردم نیز به وی اعتماد داشته باشند، در گام دوم رییس‌جمهور منتخب مردم باید اقدام به تشکیل یک کابینه اقتصادی قوی و حرفه‌ای و معتقد با آرمان‌های انقلاب کند.

وزیر سابق بازرگانی با تاکید بر استفاده از جوانان فعال و امیدوار در کابینه دولت سیزدهم گفت: در کنار بهره‌گیری از توانایی جوانان باید از تجربیات افرادی که از بعد انقلاب در بخش‌های مختلف فعالیت داشته‌اند، استفاده کرد و در حوزه‌های مختلف با آنها مشورت کرد، زیرا این افراد در طول سال‌های بعد از انقلاب در سعی و خطا بوده‌اند بنابراین ممکن است که این افراد نتوانند در خط مقدم قرار گیرند، اما مشاوران خوبی خواهند بود که اگر از مشورت‌های آنها استفاده نشود، ممکن است خسارت‌های وارده در طول این سال‌ها دوباره تکرار شود.

صنعت و تولید در بیم و امید

عضو هیات رییسه اتاق ایران نیز بر این باور است که باوجود مشکلاتی که در چند سال اخیر پیش‌روی اقتصاد ایران قرار داشته است، همچنان امید برای بازسازی آنچه از دست رفته، وجود دارد.

کیوان کاشفی نیز با بیان اینکه امروز صنعت و تولید ایران در بیم و امید به سر می‌برد، گفت: چند چالش اصلی موجب نگرانی صنعت کشور شده که مهم‌ترین آن، نامساعد بودن فضای کسب‌وکار کشور و ایستایی این فضای نامناسب طی سال‌های اخیر است.

او بر این باور است که فضای کسب‌وکار نامساعد موجب شده تولید در کشور پرهزینه و فرسایشی شود و باوجود همه تلاش‌های صورت گرفته بهبودی در این محیط حاصل نشود. این فعال اقتصادی نبود ثبات در قوانین و مقررات را نیز یکی دیگر از مواردی دانست که بخش صنعت و تولید را در بیم فرو برده است. او تصریح کرد: با وجود آنکه طی چند وقت اخیر تا حدودی شاهد ثبات نرخ ارز در کشور بودیم؛ اما همچنان شاهد سیل قوانین و بخشنامه‌های متعدد و گاهی متضاد هستیم که فضا را برای فعالان اقتصادی تنگ می‌کند.

به گفته کاشفی، دستگاه‌های مختلف مانند سازمان تامین اجتماعی، سازمان امور مالیاتی، محیط‌زیست و… بدون درگیر بودن مستقیم با روند تجارت و تولید، بلافاصله خود را با دستورالعمل‌های جدید وفق می‌دهند و از آنجا که تمام تار و پود صنعت و تولید با فعالیت این دستگاه‌ها گره خورده است، شاهد پیچیده شدن وضعیت کسب‌وکار در کشور هستیم.

حجم بالای نقدینگی و دست خالی بخش تولید

او چالش دیگری که صنعت ایران با آن درگیر است را تامین نقدینگی دانست و عنوان کرد: باوجود حجم نقدینگی بالای کشور که هر سال روند افزایشی دارد و پیش‌بینی می‌شود امسال به بیش از پنج هزار میلیارد تومان هم برسد، واحدهای تولیدی همچنان برای تامین مالی خود با مشکل مواجه‌اند. رییس اتاق کرمانشاه تاکید کرد: در حال حاضر روند تامین نقدینگی بسیار پرپیچ و خم است و به سختی می‌توان از آن عبور کرد.

کاشفی در ادامه از نبود حمایت لازم از صادرات انتقاد کرد و یادآور شد: صادرکنندگان ایرانی بین تمام کشورهای منطقه و همسایه کمترین حمایت، پوشش بیمه، ضمانت و… را دارند و اگر در تجارت به مشکلی بر بخورند تک و تنها هستند. عضو هیات رییسه اتاق ایران در عین حال نبود امکان گشایش اعتبار، بسته بودن سوئیفت، محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ که نقل و انتقلات مالی را دشوار کرده را از دیگر موارد پیش‌روی صادرکنندگان دانست که به صادرات کشور به شدت صدمه زده است.

چشم امید تولید به حمایت‌های رهبری و دولت سیزدهم

این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنان خود به امیدهایی که پیش‌روی صنعت و تولید کشور وجود دارد اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین امید، تاکیدات مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید است که طی چند سال گذشته همواره شاهد آن بودیم. ایشان از دقایق ابتدایی هر سال حمایت از تولید و اشتغال را در قالب نامگذاری‌های سالانه مورد تاکید قرار می‌دهند. کاشفی اظهار کرد: این مهم سبب شده اکنون حمایت از تولید به یک فرهنگ تبدیل شود و امیدواریم این فرهنگ در دولت سیزدهم رنگ و بوی عملیاتی‌تری به خود بگیرد.

او خوش‌بینی دیگر را پیش‌روی تولید در آغاز به کار دولت جدید عنوان کرد و گفت: به طور معمول هر دولتی که بر سر کار می‌آید به ویژه در دوره چهار سال اول، بسیار باانگیزه است و در دولت آقای رییسی این خوش‌بینی بیشتر وجود دارد زیرا او در برنامه‌ها و شعارهای تبلیغاتی خود نیز مدام بر حمایت از تولید تاکید داشت و در زمان ریاست قوه‌قضاییه نیز از معدود روسای این قوه بود که در سفرها و برنامه‌های کاری خود بازدید از کارخانجات و رفع مشکلات آنها را پیگیری می‌کرد. رییس اتاق کرمانشاه ابراز امیدواری کرد: در دوره جدید دولت شاهد بارقه‌هایی از بهبود فضای کسب‌وکار کشور باشیم.

کاشفی عامل دیگری که زمینه‌ساز امید برای تولید و صنعت کشور می‌شود را به نتیجه رسیدن مذاکرات مرتبط با برجام دانست و عنوان کرد: با این روند بخش قابل‌توجهی از تحریم‌ها و فشار ناشی از آنها شکسته خواهد شد و مجدد شاهد رشد اقتصادی کشور خواهیم بود.

این فعال اقتصادی مثبت شدن فضای تعاملات بین‌المللی را نیز از دیگر پیامدهای به نتیجه رسیدن برجام دانست و تاکید کرد: اتاق‌های بازرگانی به ویژه اتاق‌های مشترک از همین حالا آماده هستند تا بلافاصله پس از توافق احتمالی، مباحث اقتصادی مشترک با کشورها را پیگیری کنند.

تولید توانمند در انتظار حمایت

عضو هیات رییسه اتاق ایران به نقش صنعتگران در بحران‌های اقتصادی که با آن مواجه بودیم اشاره و تاکید کرد: اینکه با وجود مسائل اقتصادی ناشی از شیوع کرونا، افزایش تقاضاهایی که برای برخی از کالاها ایجاد شد و سایر اتفاقاتی که رخ داد، اما کمبودی برای تولید مایحتاج و ارزاق مردم نداشتیم، نشان از توانمندی بخش تولید کشور دارد.

او نمونه این موضوع را در تامین به موقع اقلام بهداشتی مورد نیاز در شرایط کرونا مانند ماسک، مواد ضدعفونی و… دانست که به همت تولیدکنندگان ایرانی با قیمت بسیار کمتر از روزهای اول در اختیار مردم قرار گرفت. به علاوه اکنون توفیقات خوبی هم در صنعت داروسازی ایران در زمینه واکسن ایجاد شده و همه این موارد نشان از قابلیت‌های صنعتی ایران دارد.

کاشفی همچنین پیشنهاد داد: استفاده از ظرفیت تشکل‌های بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی کشور نکته مهم است که باید مورد توجه کلیه دستگاه‌های دولتی، تصمیم‌گیر و قضایی باشد، زیرا این تشکل‌ها در خاکریز اول فعالیت‌های اقتصادی قرار دارند و تجارب آنها در اختیار بسیاری از دستگاه‌ها و سازمان‌های دیگر نیست. از همین رو باید در راس مشورت‌ها قرار بگیرند.

رییس اتاق کرمانشاه تسهیل فضای کسب‌وکار را نیز از دیگر خواسته‌های بخش خصوصی برشمرد و گفت: امروز در فضای کسب‌وکار کشور با تابوهایی مواجهیم که هیچ اثربخشی هم ندارد و لازم است در حرکتی انقلابی یک بار برای همیشه کنار گذاشته شوند. او ثبات قوانین و بخشنامه‌ها و قابل پیش‌بینی شدن فضای اقتصادی برای تولید و صنعت را نیز ضروری دانست.

کاشفی خواسته دیگر بخش تولید کشور را واگذاری تنظیم بازار به این بخش عنوان کرد و ادامه داد: باید به بخش خصوصی اعتماد کنیم زیرا تجربه ۴۰ سال گذشته با تنظیم بازار دستوری و تعزیراتی نتیجه موفقی نداشته است.

عضو هیات رییسه اتاق ایران حمایت از صادرات را نیز بسیاری ضروری خواند و گفت: هر واحدی که دستی بر صادرات دارد اشتغال آن نیز پایدار خواهد بود. او با بیان اینکه هیچ کشوری در منطقه به اندازه ایران مزیت صادراتی ندارد، خاطرنشان کرد: تعدد کشورهای همسایه، مسیرهای زمینی و دریایی متعدد در شمال و جنوب کشور، دسترسی به دریای مدیترانه و قرارگیری در مسیر جاده ابریشم همگی از جمله این مزیت‌هاست. کاشفی تاکید کرد: حاکمیت باید زمینه استفاده بهینه از این ظرفیت‌های صادراتی را برای تقویت بنیه تولید و صنعت کشور فراهم کند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 200346
لینک کوتاه :