با خطر کمبود شیر و گوشت روبه‌رو بودیم

به گزارش جهان صنعت نیوز:  وزارت کشاورزی همچنین اعلام کرده که پیگیری اصلاح قیمت شیر با توجه به وظایف ذاتی و مسوولیت وزارت جهاد کشاورزی در تامین امنیت غذایی، تولید پایدار محصولات کشاورزی و در نظر گرفتن معیشت کشاورزان و دامداران با تاکید بر ضرورت اتخاذ سیاست‌های مناسب و مطلوب در راستای پشتیبانی و حمایت از استمرار و پایداری تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی از جمله شیر در سالی که مزین به نام «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» شده، انجام گرفته است. در این راستا، اقتصادی کردن تولید برای افزایش انگیزه کشاورزان و دامداران و ماندن در سنگر تولید یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و بر این اساس، اتخاذ راه‌حل‌های مناسب و بهنگام از جمله منصفانه کردن قیمت فروش محصولات کشاورزی از جمله شیر برای جلوگیری از نارضایتی‌های اجتماعی تولیدکنندگان وظیفه غیرقابل اغماض تمام مسوولان جمهوری اسلامی تلقی می‌شود.

در همین خصوص  مدیرکل دفتر بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی هم  با بیان اینکه قیمت نهاده دامی ۵/۲ تا ۳ برابر افزایش یافته است، گفت: برای حفظ تولید چاره‌ای جز افزایش قیمت شیرخام نداریم. ابراهیم زارع افزود: ما دو راه داریم: یا باید قیمت‌ها را دستوری سرکوب کنیم و تولید را از دست بدهیم یا افزایش منطقی قیمت‌ها را به میزانی که هزینه‌های تولید را پوشش دهد بپذیریم و تولید را حفظ کنیم.

مدیرکل دفتر بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به خشکسالی بی‌سابقه در کشور گفت: بخش عمده‌ای از نهاده‌های دامی در صنعت شیر یا دام‌های‌های سنگین از داخل تامین می‌شود، مثل کلش و یونجه و سبوس که اینها قیمت‌شان بیش از ۵/۲ تا ۳ برابر افزایش داشته است از این جهت برای حفظ تولید شیر و دام شیرده به ناچار باید افزایش قیمت داشته باشیم.

افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت به دلیل خشکسالی

در این خصوص همچنین رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه در روزهای اخیر بسیاری بر وزیر جهاد به دلیل افزایش قیمت شیرخام تاخته‌اند، گفت: نمی‌شود که دولت از جیب تولیدکننده به مصرف‌کننده یارانه بدهد.

احمد مقدسی با بیان اینکه با توجه به افزایش قیمت مولفه‌های تولید، از ابتدای سال جاری پیگیر اصلاح نرخ شیرخام بودیم، گفت: علوفه خشبی شامل یونجه، ذرت علوفه‌ای و کلش حدود ۶۰ درصد جیره غذایی دام را تشکیل می‌دهد که این محصولات به دلیل خشکسالی بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال قیمت یونجه از ۵۰۰/۲ تومان به ۰۰۰/۶ تومان افزایش یافته و کاه و کلش ۸۰۰ تومانی به ۵۰۰/۴ تومان رسیده و ذرت علوفه‌ای از ۶۰۰ تومان به ۸۵۰/۱ تومان رسیده که با احتساب افت آن، بالغ بر ۰۰۰/۲ تومان برای تولیدکنندگان تمام می‌شود.

مقدسی با بیان اینکه دولت برای واردات سه نهاده کنجاله سویا، ذرت و جو ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص می‌دهد، گفت: این سه قلم نهاده در قیمت تمام‌شده تولید، ۲۰ درصد تاثیر دارد و ۸۰ درصد نهاده‌های مورد نیاز را دامداران از بازار آزاد تهیه می‌کنند ضمن اینکه دولت قادر به تامین علوفه ارزان‌قیمت برای تولیدکنندگان نیست و چنین انتظاری هم از دولتمردان نمی‌رود.

وی با اشاره به اینکه دولت در تامین سه قلم نهاده‌ای که ارز دولتی دریافت می‌کنند نیز با مشکلات جدی مواجه است، افزود: خیلی از دامداران نمی‌توانند این نهاده‌ها را با نرخ‌های مصوب تهیه کنند و ناچار به تامین آن از بازار آزاد هستند.

دولت تولید داخلی را در معرض خطر دید

مقدسی با انتقاد از برخی مسوولان که مباحث غیرکارشناسی را در این حوزه مطرح می‌کنند، گفت: در حال حاضر قیمت تمام‌شده تولید هر کیلوگرم شیرخام شش هزار و ۹۲۰ تومان است.

وی با اشاره به اینکه دامداران با سازمان حمایت بر سر قیمت شش هزار و ۴۰۰ تومان به توافق رسیدند اما ستاد تنظیم بازار از تصویب و ابلاغ این رقم سر باز زد، افزود: جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد و حتی معاون اول رییس‌جمهور نیز به آن ورود کرد و نهایتا دولت چون تولید داخلی را در معرض خطر می‌دید با افزایش نرخ موافقت کرد.

مقدسی با بیان اینکه عدم تصویب به موقع قیمت شیرخام تاثیرات بدی بر تولید داشت، گفت: شاهد تجمعات بسیاری در استان‌های مختلف بودیم و گاوهای زیادی سر بریده شدند ضمن اینکه دامداران به وضعیتی رسیدند که گاوهای مولد یا مادر را به کشتارگاه فرستادند که تداوم روند مذکور موجب می‌شد در آینده‌ای نه‌‌چندان دور با کاهش شدید تولید شیرخام مواجه شویم و همین افت شدید تولید، موجب افزایش شدیدتر نرخ شیر و لبنیات می‌شد.

تصمیم به موقع برای حفظ تولید شیر و گوشت

این فعال بخش خصوصی با انتقاد از تصمیمات وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار در این حوزه تصریح کرد: در چنین شرایطی وزیر جهاد کشاورزی تصمیم مدبرانه‌ای اخذ کردند تا تولید شیر و گوشت کشور دچار مشکل نشود و بتوانند تولید را حفظ کنند.

وی با اشاره به اینکه کشور بعد از سال‌ها تلاش به بزرگترین صادرکننده محصولات لبنی در منطقه تبدیل شده است، ادامه داد: شورای قیمت‌گذاری قیمت شیرخام را شش هزار و ۴۰۰ تومان تصویب و ابلاغ کرد که اقدامی کاملاً قانونی بود. در این جلسه همچنین تصویب شد تعرفه صادرات شیرخشک بررسی و صادرات کره و دام زنده نیز آزاد شود و تمام این اقدامات زیر نظر معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی باشد و طوری نباشد که بازار ملتهب شود.

مقدسی با بیان اینکه عده‌ای با مطرح کردن مسائل غیرکارشناسی سعی در زیر سوال بردن مصوبه وزارت جهاد کشاورزی دارند، افزود: حدود یک میلیون تن شیرخام به انواع فرآورده‌های لبنی تبدیل و از کشور صادر می‌شود و هیچ‌گونه عوارضی از آن اخذ نمی‌شود، چگونه است که در این میان بحث ارز ۴۲۰۰ تومانی مطرح نمی‌شود اما وقتی که صادرات کره و دام زنده و شیرخشک قرار است آزاد شود برخی با این بهانه می‌خواهند مانع آن شوند؟

وی تاکید کرد: این در حالی است که تمام نهاده مورد نیاز تولیدکنندگان با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست آنها نمی‌رسد و همه دامداران خواهان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هستند چرا که جز زیان و ایجاد رانت برای عده‌ای خاص، نفعی برای تولیدکننده نداشته است.

نرخ شیرخام اصلاح نمی‌شد، صنعت دامپروری نابود می‌شد

وی ادامه داد: طی روزهای اخیر بسیاری بر وزیر جهاد کشاورزی تاخته و تصمیم او را نادرست خوانده‌اند در حالی که این تصمیمات با بررسی‌های کارشناسی مختلف اخذ شده و اگر چنین تصمیمی گرفته نمی‌شد کل صنعت دامداری کشور ورشکسته و نابود می‌شد.

یارانه مصرف‌کننده را نمی‌شود از جیب تولیدکننده داد

مقدسی گفت: قبول داریم که سطح درآمد و قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته و قادر به خرید خیلی از محصولات نیستند اما تاوان این اتفاق را نباید تولیدکننده بدهد و تولید از دست برود. بهتر است دولت برای جبران این مساله ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند و یارانه آن را مستقیما به مردم بدهد.

وی تاکید کرد: برای حفظ امنیت غذایی و سلامت جامعه ابتدا باید تولید را حفظ کرد چرا که در غیر این صورت باید محصولات را وارد کنیم آن هم در شرایطی که با تحریم و جنگ اقتصادی مواجه هستیم و در شرایطی که با محدودیت منابع ارزی مواجه هستیم چه اشکالی دارد که محصول صادر و ارز وارد کنیم؟ آیا بهتر نیست به جای اینکه محصولات به شکل قاچاق از کشور خارج شوند و ارزی وارد نشود آنها را رسمی صادر کنیم و از فواید این کار بهره‌مند شویم.

زیان ۱۹۰۰ تومانی دامداران در تولید هر کیلو شیر

در این خصوص همچنین وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: دامداران به ازای تولید هر کیلوگرم شیر بیش از ۰۰۰/۱۹ ریال ضرر می‌دهند که در یک گله کوچک ۱۰۰ رأسی با تولید روزانه ۳۰۰۰ کیلوگرم شیر خام، روزانه بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان ضرر می‌شود.

 وزارت جهاد کشاورزی همچنین  با تاکید بر این که قیمت ۶۴۰۰ تومانی برای شیر با مشخصات کیفی مطرح شده در راستای تصمیم شورای قیمت‌گذاری و بر مبنای گزارش کارشناسی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان توسط وزیر جهادکشاورزی اعلام شده است، خاطرنشان می‌کند: افزایش قیمت جهانی نهاده‌های وارداتی (ذرت، جو و کنجاله) و همچنین افزایش هزینه‌های پرسنلی، کرایه حمل نهاده‌ها و سایر اقلام هزینه‌های در سال جدید به همراه بروز خشکسالی بی‌سابقه در کشور و تورم سطح عمومی قیمت‌ها، افزایش قابل توجه قیمت مواد علوفه‌ای نسبت به سال قبل، موجب افزایش قیمت تمام‌شده هر کیلوگرم شیرخام از رقم ۵۰۰/۴ تومان در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۴۰۰/۶ تومان در خرداد سال ۱۴۰۰ شده است.

این گزارش در ادامه تاکید می‌کند: با توجه به افزایش قیمت تمام‌شده شیر خام و در صورت عدم اصلاح قیمت شیر، دامداران به ازای تولید هر کیلوگرم شیر بیش از ۰۰۰/۱۹ ریال ضرر می‌دهند که در یک گله کوچک ۱۰۰ رأسی با تولید روزانه ۳۰۰۰ کیلوگرم شیر خام، روزانه بیش از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و ماهانه بالغ بر ۱۷۱ میلیون تومان ضرر و زیان متحمل خواهند شد.

به دلیل عدم توانایی دامداران در تحمل این ضرر و زیان سنگین، دامداران در چند ماه اخیر مجبور به کاهش تعداد دام گله و کشتار دام‌ها شده‌اند. به گونه‌ای که به استناد آمار منتشر شده مرکز آمار ایران کشتار دام سبک و سنگین در ۲ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۷۱ و ۸۴ درصد افزایش نشان می‌دهد و این روند در هفته‌های اخیر شدت بیشتری گرفته است.

این گزارش با اشاره به این‌که حذف دام‌های مولد علاوه بر از دست دادن سرمایه و ذخایر ژنتیکی دام‌های کشور، در مدت کوتاهی موجب کاهش تولید شیر و گوشت قرمز شده و جمعیت کل دام را به شدت کاهش می‌دهد، می‌افزاید: با توجه به فاصله نسل ۵/۳ تا ۴ سال به هیچ وجه در میان مدت، کاهش جمعیت دام قابل جبران نبوده و کشور را با خطر کمبود شیر و گوشت مواجه خواهد ساخت. در نتیجه تاخیر در بازنگری در قیمت شیرخام باعث کاهش تولید تمامی فرآورده‌های دامی می‌شد که در مدت کوتاهی اثر منفی آن به مصرف‌کننده منتقل و امنیت غذایی کشور را نیز با خطر رو‌به‌رو می‌کرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 203054
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا