xtrim

حکیم قلب‌ها

دکتر سیدمحسن فاطمی  *  در روزگار انذار که سیلاب خروشان قهر با خود، شتابان، غریو پوچی و بیهودگی را در شریان‌های زندگی می‌چرخاند سخن گفتن از حکیمی که سراپا رافت بود و رحمت دشوار است و باورنکردنی.

دشوار از آن جهت که ترسیم حقیقت این حکیم در جولانگاه سطحی‌نگری‌های روزگار ما آن چنان با تداعی معانی‌های گره خورده در بسترهای متصلب کج‌فهمی‌ها و نفهمی‌ها برخورد می‌کند که جداسازی آن کاری طاقت‌فرساست.

باورنکردنی از آن جهت که هوای سنگین سالوس و تظاهر و تکلف، چشمان آغشته به تشکیک و سوء‌ظن را از جست‌وجوی ذهنی و خیالی ستاره‌های ناب بازمی‌دارد.

opal

فرزانه حکیم، علی حکیمی ناب بود. ناب بودنش در شعاع حضور معنوی‌اش، در شکیبایی تحسین‌برانگیزش، در کلام نورانی‌اش، در خلوص خیره‌کننده معنوی‌اش، در شکیبایی تحسین‌برانگیزش، در کلام نورانی‌اش، در خلوص خیره‌کننده‌اش، در دلداری‌های مملو از همدلی‌اش، در نگاه ژرف و پرحکمتش، در پاسخ‌های آکنده از رحمتش، در هدایت سراپا معرفتش، در مصاحبت‌های پرراز و پراشارتش، در رخسار پربشارتش پیدا بود.

علی حکیمی را با پارادایم‌های روزگار ما نمی‌توان سنجید. او رایحه معادن رحمت را در جان چشیده بود و صاحبان عقل کامل و ثبات مقام‌شان را دریافته بود. قلب او با نور و قلب خوبان پیوندی ناب را تجربه کرده بود.

چگونه می‌توان علی حکیمی را در بن‌بست‌های چیدمان‌های فکری زمینی تفسیر کرد؟ چگونه می‌توان او را در دور و تسلسل‌های برخاسته از غفلت خود معنا کرد؟

حکیمی ناب بود. دور از ریا و تظاهر، دور از عجب و فرعونیت، دور از کبر و طمع، دور از آز و تزیور. علی حکیمی حاضر بود و پر از پویایی. رافت بود و رحمت، عشق بود و یگانگی، جاری بود در توحید و عرفان.

چگونه می‌توان در بازار مکاره تدلیس‌های متورم در بطون قفل‌های بسته حکیمی را جست‌وجو کرد؟

حکیمی توسع وجود را نشان می‌داد. انبساط بود و بهجت. ابتهاج بود و کرامت. استوار بود و مطمئن. عظمت بود و زیبایی.

علی حکیمی پیام‌آور معنا بود و ایمان، حیات و فضیلت، ژرف‌نگری و بصیرت. او آراسته بود به گوهر ناب صداقت، چشمه‌سارهای گنج‌های علم.

و ساکت بود و خاموش! خاموشی‌اش سرشار از راز بود و معنا! چگونه رنج و الم نفهمی‌ها، تحجرها و فهم‌های سخیف را به جان می‌خرید و چگونه در عمق فهمیدن‌های درونش، آرام و بااطمینان از توکل سخن می‌گفت؟ توصیف این قلب ناب و مهربان که خود مصداق قلب الهی و عرشی بود در این مقال نمی‌گنجد.

برخلاف تهی‌مایه‌گانی که با نزدیک شدن به ارزنی از شبه‌آگاهی، بازار پرطمطراق دعوت به خود را با نمایش‌های گوناگون راه می‌اندازند، حکیمی گمنامی را جست‌وجو می‌کرد. در اوج دانستن، سکوت را پیشه می‌کرد و از کوچک‌ترین تمرکزی بر روی خود گریزان بود. افتاده بود و پر از معنا. به جای دعوت به خود دعوت به خدا می‌کرد.

او فلسفه را نه با مغازله با الفاظ بلکه در میدان حکمت عملی تجربه کرده بود و از چشمه‌سارهای عرفان نوشیده بود.

علی حکیمی سراسیمگی‌های درون را می‌شناخت بهتر از کرن هورناری و فراتر از ویلیام جیمز. پذیرایی عارفانه و غیرمشروط او بس فراتر از روح تعلیمات کارل راجرز بود و عمق حضور او بس ژرف‌تر از آموزه‌های الن لنگر.

علی حکیمی حکیم قلب‌ها بود. گوهری مرصع به ایمان، عشق، رحمت، توکل، حکمت و خلوص. حکیمی حکیم انسان عرشی بود. تبلور دعا بود و نیایش، راه‌آفرین مناجات بود و ذکر، امیدآفرین بود و بشارت‌بخش، خورشید بود و تابناک.

او حکیم قلب‌ها بود.

فوق‌دکترای روانشناسی از دانشگاه هاروارد آمریکا

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 203318
لینک کوتاه :