xtrim

طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی‌تاریخی

جهان صنعت نیوز|طی سال های اخیر بسیاری از آثار تاریخی کشورمان بدون هیچ گونه کار کارشناسی و بررسی های مناسب تغییر کاربری داده شده اند که منجر به تغییر هویت بناها شده است. به طور کلی این طرز فکر که می بایست از آثار تاریخی و میراث فرهنگی کشورمان درآمدزایی داشته باشیم بسیار اشتباه است. مانند آنکه بخواهیم از خانواده خود درآمدزایی کنیم! آثار باستانی می بایست حفاظت شوند و هیچ چشمداشت مالی و درآمدزایی از آنها نباید وجودداشته باشد. متاسفانه این طرز فکر همچنان در نهادهای متولی وجود دارد. 

محمد خیاطیان، معاون توسعه مدیریت سازمان میراث‌فرهنگی، امروز سه‌شنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۸، با اشاره به مصوبه مجلس گفت: از نمایندگان مجلس به‌خاطر این مصوبه تشکر می‌کنم. این مصوبه یک قانون بسیار خوب است که ماحصل سال‌ها کار کارشناسی است.

او افزود: کشور ما یک سرزمین تاریخی است که آثار تاریخی بسیار زیادی دارد، به‌دلیل گستردگی آثار تاریخی، صیانت، مرمت، حفظ و احیای این آثار کار بسیار بزرگی است و حد و مرزی نمی‌شناسد.

opal

خیاطیان در ادامه بیان کرد: در این خصوص نیازمند همت بخش خصوصی و مشارکت آن‌ها هستیم و باید بخش خصوصی را برای مشارکت در این خصوص مجاب کنیم که حمایت همه‌جانبه از این موضوع داشته باشند و در این میان تصویب طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی تاریخییکی از مهم‌ترین راهکارهای افزایش مشارکت بخش خصوصی است.

حمایت صد در صد از سرمایه گذاران 

او گفت: طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی تاریخی درواقع حمایت صددرصدی از مالکان و سرمایه‌گذاران در این بافت‌ها است و ماده ۱۴ این طرح که دو روز پیش در مجلس بررسی و مصوب شد نشان‌دهنده عزم دولت و مجلس برای حمایت صددرصدی از مالکان و سرمایه‌گذاران اینبافت‌هاست.

معاون توسعه مدیریت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ادامه داد: در گذشته اگر فردی قصد تغییر کاربری یک فضای تاریخی را داشت علاوه بر این‌که باید پروسه‌های اداری متعددی را طی می‌کرد و هزینه‌هایی نیز می‌پرداخت اما با تصویب ماده ۱۴ طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی و فرهنگی بدون صرف هزینه و با کمترین زمان می‌تواند نسبت به تغییر کاربری فضای یک بنای تاریخی اقدام کند.

این مقام مسئول در ادامه گفت: با تصویب این طرح خصوصا ماده ۱۴ آن از این به بعد باید شاهد یک انقلاب در حوزه احیا و مرمت بافت‌ها و بناهای فرهنگی تاریخی باشیم.

نیاز به مشارکت بخش خصوصی 

خیاطیان اضافه کرد:  ایران سرزمین تاریخی است و تعداد بسیار زیادی بنا و بافت و محوطه فرهنگی تاریخی در کشور وجود دارد که منابع دولتی برای مرمت و احیای این تعداد از آثار محدود است بنابراین نیازمند مشارکت‌های مردمی و همت بخش خصوصی هستیم که قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی تاریخی و خصوصا ماده ۱۴ این طرح، مسیر را برای این مهم همواره کرده است.

او درباره سازوکارهای اجرایی این قانون نیز گفت: سازمان میراث‌فرهنگی آمادگی لازم برای اجرای این قانون را دارد و در کنار این قانون بسته‌های تشویقی برای مالکان و سرمایه‌گذاران بافت‌های فرهنگی تاریخی در نظر گرفته شده است.

خیاطیان تصریح کرد: سازمان میراث‌فرهنگیی ک سازمان پیشرو در حوزه مرمت بافت‌ها و بناهای تاریخی است. ماده ۲۷ قانون الحاقی ۲ به دستگاه‌ها اجازه داده است تا آثار تاریخی خود را به بخش خصوصی واگذار کنند که خوشبختانه قرار گرفتن قانون مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی و تاریخی در کنار ماده ۲۷ قانون الحاقی ۲ سرعت اجرای این کار را بالا می‌برد.

نمایندگان در نشست علنی یکشنبه۲۹ اردیبهشت مجلس شورای اسلامی با ماده ۱۴ طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی- فرهنگی ارجاعی از کمیسیون با ۱۸۹ رای موافق، ۸ رای مخالف و ۲ رای ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

بر اساس ماده ۱۴ طرح مذکور، هرگونه مرمت، احیا، تعمیرات اساسی و بهره‌برداری از املاک تاریخی- فرهنگی ثبت‌شده و یا املاک واجد ارزش‌های تاریخی–فرهنگی موضوع این قانون در صورت استقرار فعالیت‌های مطابق ضوابط میراث‌فرهنگی از هزینه‌های مربوط به تغییر کاربری، مرمت و بازسازی معاف خواهد بود.

پیش‌تر نیز نمایندگان مجلس، طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی – فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهره‌برداران این قبیل بناها را، در ۱۸ ماده و سه تبصره تصویب کرده‌اند.

اجتماعی و فرهنگی
شناسه : 20364
لینک کوتاه :