xtrim

تلاش رهبران جهان برای حل بحران افغانستان در نشست گروه ۷

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بریتانیا که ریاست‌ دوره‌ای گروه ۷ را برعهده‌دارد، درخواست نشست اضطراری این گروه درباره افغانستان را مطرح کرده است. این نشست دیروز و به طور آنلاین برگزار ‌شد. نحوه اجرای تصمیم خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که یک بحران تمام‌عیار را در این کشور رقم زده، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. به دنبال اصرار بایدن بر اجرای این تصمیم، طالبان پیشروی سریع و گسترده خود را در افغانستان آغاز کرد و بدون اینکه با کوچک‌ترین مقاومتی رو‌به‌رو‌ شود، کابل را تصرف کرد. دولت بریتانیا بر این باور است که در صورت نقض حقوق بشر توسط طالبان و یا استفاده گروه‌های مسلح تندرو از خاک افغانستان، گروه هفت باید تحریم‌ اقتصادی طالبان را مدنظر قرار دهد.

سران گروه هفت قصد دارند در نشست مجازی خود درباره اقدام هماهنگ برای به‌رسمیت شناختن طالبان یا اعمال تحریم‌هایی علیه این گروه تصمیم‌گیری کنند. کشورهای گروه هفت این تصمیم‌گیری را در راستای فشار به طالبان برای احترام به حقوق زنان و روابط بین‌المللی انجام خواهند داد. این تصمیم سیاسی گروه هفت یکی از مهم‌ترین ابزارهای فشار علیه طالبان است و پیامدهای مهمی را به دنبال خواهد داشت، از جمله اینکه ممکن است طالبان اجازه دسترسی به کمک‌های خارجی را، که به دولت پیشین افغانستان وعده داده شده بود، پیدا کنند. در صورتی که تصمیم گروه هفت با هماهنگی صورت گیرد تاثیری ماندگار خواهد داشت و تضمین خواهد کرد که دولت جدید افغانستان فراگیر بوده و به تعهدات حقوق بشری پایبند خواهد بود.

به باور منتقدان، رییس‌جمهوری آمریکا با ارزیابی‌های نادرست و عملکرد نابجا موجب شد‏، انگلیس و برخی کشورهای حامی آمریکا در افغانستان با چالش جدی مواجه شوند.

سران آمریکا و انگلیس درآستانه نشست مجازی سران گروه هفت درباره افغانستان، تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو کردند. در این گفت‌وگو ضمن بررسی آخرین اوضاع افغانستان، درباره ضرورت در پیش گرفتن سیاست مشترک در قبال افغانستان و هماهنگی نزدیک دو کشور در این باره گفت‌وگو و تبادل‌نظر شد. سران هفت کشور صنعتی عمده غرب در این نشست قصد دارند در مورد اقدامات خود برای نقل‌و‌انتقال پناهجویان افغان از کابل به مشورت بنشینند. تنها موضوع مورد بحث خروج همکاران نیروهای ائتلافی ناتو از افغانستان و فعالان مدنی و حقوق بشر است. برخی منتقدان می‌گویند که ابعاد بزرگ مساله افغانستان ایجاب می‌کند که کشورهای بزرگ دیگر و کشورهای همسایه افغانستان نیز در مشورت‌ها و اقدامات هماهنگ مشارکت داده شوند.

پس از تسلط طالبان بر افغانستان شماری از سیاستمداران و مقامات انگلیس از جمله تونی بلر، نخست‌وزیر انگلیس هنگام تهاجم آمریکا، انگلیس و دیگر متحدان آمریکا به افغانستان و نیز بن والاس وزیر دفاع کنونی انگلیس، با انتقاد شدید، آمریکا را مسوول ایجاد شرایط جاری در افغانستان دانستند. به گفته صاحب‌نظران این نخستین‌بار در دهه‌های اخیر است که این حجم از انتقاد‌های مقامات عالیرتبه و سیاستمداران انگلیس علیه رییس‌جمهور آمریکا و سیاست‌هایش ابراز می‌شود.

انگلیس به عنوان متحد سنتی و دیرین آمریکا همواره حامی سیاست‌های آمریکا به ویژه در جنگ‌های عراق و افغانستان بود و بیشترین همراهی با آمریکا در تهاجم به این کشور‌ها از جانب انگلیس انجام شد. منتقدان انگلیسی سیاست‌های آمریکا در قبال افغانستان می‌گویند رییس‌جمهور آمریکا با ارزیابی‌های نادرست و عملکرد نابجا موجب شد انگلیس و دیگر هم‌پیمانان این کشور در افغانستان با چالش جدی مواجه شوند به گونه‌ای که حتی برای نجات شهروندان و نظامیانشان با مشکلات جدی روبه‌رو شوند. علاوه بر بریتانیا، آمریکا، فرانسه، ایتالیا، آلمان، ژاپن و کانادا هم در این گروه حضور دارند.

کانادا: طالبان یک گروه تروریستی است

نخست‌وزیر کانادا درها را برای تحریم حکومت طالبان باز گذاشت و خاطرنشان کرد گروهی که اکنون افغانستان را تحت کنترل دارد همچنان یک سازمان تروریستی است. جاستین ترودو گفت: کانادا از مدت‌ها پیش تاکنون طالبان را رسما به عنوان گروهی می‌شناسد که تروریستی است و تروریست‌ها را در خود جای داده است. به همین دلیل آنها در سیاهه تروریست‌ها هستند. بنابراین می‌توانیم درباره وضع تحریم علیه این گروه صحبت کنیم. کانادا از پنجشنبه گذشته با پروازهای انتقال افغان‌ها از کابل آغاز کرد. این کشور اخیرا گفته است در چارچوب یک برنامه مهاجرتی حدود ۲۰ هزار پناهجوی افغان را خواهد پذیرفت.

آلمان: هماهنگی در مورد انتقال پناهجویان

به گفته ‌هایکو ماس وزیر خارجه آلمان، دولت این کشور هم‌اکنون در حال گفت‌وگو با آمریکا و ترکیه در مورد ادامه کار فرودگاه کابل برای پروازهای غیرنظامی است. ماس گفت با طالبان نیز تماس‌هایی گرفته شده است. آمریکا نیز هنوز تصمیم نگرفته است که از ۳۱ ماه آگوست نقشی در اداره فرودگاه کابل نداشته باشد.

وزیر خارجه آلمان در رابطه با نشست اضطراری سران کشورهای هفت کشور صنعتی گفت که این مساله باید روشن و هماهنگ شود که تا چه زمان می‌توان افراد را از کابل خارج کرد. علاوه بر این باید در مورد کمک‌های بشردوستانه برای پناهجویان مشورت شود و اینکه در برابر موج مهاجرت‌ها چگونه رویکردی باید در پیش گرفت.

ناتو نمی‌خواهد تاریخ پایان نقل‌و‌انتقال را اعلام کند

پیمان ناتو فعلا نمی‌خواهد تاریخ معینی را برای پایان نقل‌و‌انتقال افراد از افغانستان ذکر کند. یک سخنگوی ناتو گفته است: وضعیت حاکم بر فرودگاه کابل همچنان چالش‌برانگیز و غیرقابل پیش‌بینی است. او گفت در همکاری با نیروهای هم‌پیمان خود، عملیات خروج افغان‌ها ادامه خواهد یافت. هم‌اکنون روزانه ده‌ها هواپیما فرودگاه کابل را ترک می‌کنند.

در وضعیت فعلی، آمریکا قصد دارد تمام نیروهای نظامی خود را تا پایان ماه جاری، ۳۱ آگوست از افغانستان خارج سازد. این بدان معناست که نقل‌و‌انتقال اتباع خارجی و افغان‌هایی که تحت خطر هستند، احتمالا باید تا پایان هفته جاری پایان یابد. جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده که دولت ایالات متحده در حال رایزنی با ارتش این کشور در مورد تمدید زمان ماموریت نقل‌و‌انتقال است که فراتر از پایان ماه اوت می‌رود.

احداث اقامتگاه موقت آمریکا در آلمان

حدود چهار هزار نفر از افرادی که آمریکا از افغانستان خارج کرده قرار است به طور موقت در پایگاه‌های آمریکا در آلمان در دو ایالت بایرن و راین‌لندفالتس مستقر شوند. یک سخنگوی ارتش آمریکا در اروپا به خبرگزاری آلمان با تایید این خبر گفت مقدمات لازم در پایگاه‌های گرافن‌وور و کایزرسلاوترن صورت گرفته است. این پناهجویان در این محل خواهند ماند تا محل قطعی سکونت آنها مشخص شود و به این محل‌ها انتقال یابند. در کنار اسکان و نگهداری آنها نیازهای پزشکی‌شان نیز تامین خواهد شد.

ضرب‌الاجل طالبان برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان

این در حالی است که سهیل شاهین، سخنگوی طالبان در دوحه اعلام کرد که همه نیروهای خارجی باید تا پایان ماه آگوست خاک افغانستان را ترک کنند. حال آنکه بریتانیا و اتحادیه اروپا انتقال نیروهای خارجی و همکاران محلی را تا پایان آگوست ناممکن می‌دانند. سهیل شاهین سخنگوی طالبان در قطر، نسبت به احتمال تمدید مهلت خروج نیروهای خارجی از افغانستان واکنش نشان داده است.

جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در کاخ سفید ضمن ابراز امیدواری از پایان ماموریت انتقال نیروها تا روز ۳۱ آگوست، احتمال تمدید این مهلت را منتفی ندانسته بود. سهیل شاهین گفته است که خروج همه نیروهای خارجی از افغانستان تا پایان ماه آگوست خط قرمز طالبان است و این گروه تمدید مهلت خروج را به عنوان تداوم اشغال کشور تلقی می‌کند.

سخنگوی طالبان گفته که هیچ دلیلی برای تمدید این مهلت وجود ندارد. شاهین تاکید کرده که تمدید مدت زمان حضور نظامی آمریکا و سایر کشورها در افغانستان به بی‌اعتمادی دامن می‌زند. او ضمن تعیین اولتیماتوم برای خروج نیروهای خارجی گفته که تمدید مهلت خروج این نیروها از افغانستان با واکنش طالبان روبه‌رو خواهد شد. شاهین در عین حال گفته که شهروندانی که در فرودگاه کابل تجمع کرده‌اند، برای فرار از فقر خواستار خروج از این کشور هستند و ترس از طالبان را بهانه خود قرار داده‌اند.

از سوی دیگر، خبرگزاری آلمان با انتشار گزارشی از لندن اعلام کرده که بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا برای تمدید مهلت خروج نیروها تلاش خواهد کرد. گفته می‌شود که نخست‌وزیر بریتانیا موضوع تمدید مهلت خروج نیروهای خارجی و همکاران محلی‌شان از افغانستان را در نشست ویژه کشورهای گروه هفت بر سر تحولات افغانستان مطرح خواهد کرد.

خروج اتباع و دیپلمات‌های مصری

دولت مصر دیروز از خروج اتباع و مسوولان دیپلماتیک خود از افغانستان خبر داد. قاهره تصمیم خروج اتباع خود از افغانستان را یک هفته پس از کنترل طالبان بر این کشور گرفت.

خبرگزاری‌های مصر بدون بیان جزئیات اعلام کردند، به دستور نهاد ریاست‌جمهوری، نیروهای مسلح یک هواپیمای ترابری نظامی به افغانستان فرستادند و روز دوشنبه این هواپیما با اقلیت‌های مصری، هیات الازهر و مسوولان سفارت مصر به قاهره بازگشت.

از سال ۲۰۰۹ یک هیات از دانشگاه الازهر در موسسه الازهر در شهرک بهارستان استان بدخشان واقع در شمال‌شرقی افغانستان فعالیت داشت و به تدریس و امور آموزشی می‌پرداخت.

شبکه یک تلویزیون مصر تعداد اتباع و مسوولان مصری را که از افغانستان بازگشته‌اند ۴۳ نفر اعلام کرد. قاهره هنوز موضع روشنی در مورد اوضاع افغانستان از زمان کنترل طالبان بر این کشور اعلام نکرده اما عبدالفتاح سیسی رییس‌جمهوری مصر بدون شرح موضع خود با تعدادی از مسوولان کشورهای منطقه تحولات افغانستان را بررسی کرد.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 211181
لینک کوتاه :