عدم حضور رییسی در اجلاسیه بغداد تبعات دارد
به گزارش جهان صنعت نیوز: بر اساس دعوت رسمی مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق قرار بود حضور کشورهای همسایه در سطح سران برگزار شود اما برخی از کشورها از جمله ایران تصمیم گرفتند حضور در این اجلاسیه را به سطح وزرای خارجه تقلیل دهند. پیش از این رویترز، به نقل از یک مقام عراقی گزارش داده بود که ماه پیش وزیر خارجه عراق در جریان سفرش به تهران، از سیدابراهیم رییسی، رییسجمهور جدید ایران، برای حضور در این نشست دعوت کرده اما سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اعلام کرد که حسین امیرعبداللهیان وزیر جدید امور خارجه کشورمان به جای رییسی در این نشست حاضر میشود؛ اقدامی که شائبههایی را به همراه داشت. از جمله این شایعات میتوان به عدم حضور رییسجمهور عراق در مراسم تحلیف رییسی اشاره کرد. اقدامی که گفته میشود ممکن است از عمده دلایل عدم حضور رییسی در اجلاسیه بغداد باشد. هر چند که این عدم حضور میتواند پیامدهایی را به همراه داشته باشد و حتی در خروجی اجلاسیه اثرگذار باشد، چرا که عراق در این شرایط خاص برای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و به گفته کارشناسان محل مناقشه با آمریکا است و نباید عراق را به سمت رقبا فرستاد.
** رفع مناقشات منطقهای ایران و عربستان
مقامهای عراقی پیش از این یکی از اهداف نشست بغداد را بهبود روابط بین ایران و عربستان سعودی به عنوان رقبای منطقهای دانسته بودند. مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق نیز به زبانی دیگر هدف از نشست بغداد را «نقش متحدکننده» عراق و ایجاد تفاهم بین همسایگان برای مقابله با بحرانهایی خوانده بود که منطقه و عراق را متزلزل میکند.
به هر حال رییسی در این اجلاسیه شرکت نکرد و امیرعبداللهیان جانشین او در این نشست شد. در حالی که رییسجمهوری مصر، نخستوزیر کویت، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، امیر قطر، پادشاه اردن، وزیر خارجه ترکیه، وزیر خارجه عربستان، حاکم دوبی، معاون رییس و نخستوزیر دولت امارات و همچنین سفرای روسیه و اعضای دائم سازمان ملل و همچنین به طور ویژه امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه در این نشست حاضر شدند. نکته مهم دیگر اینکه این اولین بار است که امیر قطر و ولیعهد ابوظبی به عراق سفر میکنند.
** انتقاد نماینده ایران از دعوت نشدن سوریه در اجلاس
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان به عراق رفت و پیش از سفر به بغداد و شرکت در اجلاسیه «حمایت از عراق» اظهار کرد: «ما از هرگونه ابتکار عمل منطقهای مقامات جمهوری عراق که با مشارکت اهل منطقه باشد استقبال میکنیم.» اما در عین حال از دعوت نشدن سوریه در این اجلاسیه منطقهای انتقاد کرد و گفت: «معتقدیم لازم بود از سوریه نیز بهعنوان همسایه مهم عراق در این اجلاس دعوت به عمل میآید. البته در خصوص امنیت و توسعه پایدار منطقه با رهبری سوریه در تماس و مشورت هستیم و در مورد اجلاس بغداد و تاکید بر نقش مهم کشورهای منطقه در هرگونه ابتکار منطقهای با دمشق مشورت مستقیم خواهیم داشت.
** سوریه غایبِ حاضر اجلاسیه بغداد
بشار اسد رییسجمهوری سوریه یکی از غایبان بزرگ اجلاس بغداد بود. کشوری که یکی از عمده دلایل تشکیل چنین نشستی است اما مقامات عراقی این رویکرد را ناشی از فشار آمریکا تفسیر کردهاند.
فواد حسین، وزیر خارجه عراق علت عدم دعوت از سوریه در این اجلاس را بحث برانگیز و دارای اختلاف بودن مساله سوریه عنوان کرده است. رییس دستگاه دیپلماسی عراق ادامه داد: «ما روابط خوبی با سوریه داریم و هیچ وقت روابط دیپلماتیک خود را با سوریه قطع نکردیم. در واقع ما در طرح مساله سوریه چه در سطح کشورهای عربی و در سطح بینالمللی ذینفع و خواستار بازگرداندن نقش سوریه در همه زمینهها هستیم اما مساله بازگشت سوریه هنوز مسالهای دارای اختلاف است و به نظر من برادران سوری ما این مساله را درک میکنند.»
وزیر امور خارجه کشورمان پس از ورود به عراق، مورد استقبال همتای عراقی خود فواد حسین قرار گرفت و سپس در جمع روسای هیاتهای شرکتکننده در این نشست، پیش از آغاز نشست با عبدالفتاح السیسی، رییسجمهور مصر گفتوگو کرد.
پس از آن امیرعبداللهیان در کنفرانس بغداد بر تحقق صلح از طریق گفتوگوی درونمنطقهای تاکید کرد و همچنین از نبود سوریه در آن جمع ابراز تاسف کرد.
** نباید عراق را به دامن رقبا هل داد
پیرمحمد ملازهی، کارشناس و تحلیلگر امور خاورمیانه در گفتوگو با «جهانصنعت» درباره نشست بغداد گفت: «در نشست بغداد که یک نشست منطقهای است، نمایندگانی از اتحادیه اروپا و آمریکا و رییسجمهور فرانسه هم حضور دارند که این موضوع انتقادبرانگیز است. هر چند که باید شرایط روز منطقه را به درستی بررسی کنیم تا درک مناسبتری از این دعوت داشته باشیم.»
ملازهی دلیل انتخاب امیرعبداللهیان را اینگونه توصیف کرد: «برای مشکلات منطقه باید از طریق نشست سیاسی راه حل پیدا کرد و محور آنها هم رقابت ایدئولوژیک بین عربستان و ایران است. آقای عبداللهیان هم به این دلیل به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب شد که تخصصش در امور خاورمیانه است و به زبان عربی مسلط است. بنابراین امید است که راهی پیدا کند تا تنشهای میان ایران و عربستان کاهش یابد.»
این کارشناس خاورمیانه بر تلاش عراق در ایفای نقش میانجی میان ایران و عربستان تاکید کرد و گفت: «الکاظمی از مدتها قبل به دنبال میانجیگری بین ایران و عربستان بود. عراق دچار مشکلی است که هم هویت عربی دارد که آن را به دنیای عربی وصل میکند و یک هویت مذهبی دارد که آن را به ایران وصل میکند. بنابراین ایجاد تعادلی که الکاظمی به دنبال آن است، پیچیده است و این تعادل را نمیتوان ایجاد کرد مگر اینکه ایران و عربستان تنشهایشان کاهش یابد.»
او هدف دیگر این اجلاسیه را مبنی بر حل مشکل عراق، سوریه و یمن دانست و گفت: «مشکلات عراق، سوریه و یمن به وضعیت ایران و عربستان بستگی دارد. از طرفی حضور آمریکا و روسیه در سوریه و عراق و مناقشات آمریکا با ایران هم مشکل دیگر منطقه است.»
ملازهی سوریه و عراق را علاوه بر صحنه رقابتهای منطقهای، صحنه رقابت بینالمللی بین روسیه و آمریکا دانست و درباره دلیل حضور مکرون رییسجمهور فرانسه و نمایندگان اتحادیه اروپا و آمریکا در اجلاسیه بغداد را یافتن راه و حد وسط برای خروج از بحران منطقه توصیف کرد.
این کارشناس بینالملل دلیل دعوت نکردن سوریه در اجلاسیه منطقهای بغداد را خواست عربستان دانست و گفت: «عربستان تاکید دارد هر کجا سوریه باشد در آنجا حاضر نخواهد شد. در حالی که سوریه جزو مباحث اصلی این نشست است و این احتمال هم وجوددارد که آمریکاییها با روسها پشت پرده در حال معاملات منطقهای روی عراق و سوریه باشند اما هنوز ابعاد آن معامله روشن نشده است.»
ملازهی در انتها دلیل عدم حضور رییسی در اجلاسیه بغداد را عدم مشارکت رییسجمهور عراق در مراسم تحلیف رییسی دانست و بیان کرد: «در صورتی که رییسی به این اجلاسیه دعوت شده باشد و از حضور امتناع کرده باشد، میتواند تبعاتی برایمان داشته باشد چرا که عراق نقطه اصلی رقابت ایران و عربستان است و قطعا برای جذب عراق باید رییسی به این سفر میرفت.»
او تاکید کرد: «عدم مشارکت رییسی در نتیجه این اجلاسیه بیتاثیر نیست چرا که عراق در نگاه عربی و مذهبی کمکم نگاه عربیاش پررنگتر میشود و اگر معامله کلی بین آمریکاییها و روسها انجام شود، هم حزب الله از لبنان مجبور به خروج خواهد شد و هم قطعا حشد الشعبی موقعیتی که امروز در عراق دارد را نخواهد داشت.»
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسیلینک کوتاه :