روند صعودی قیمتها
به گزارش جهان صنعت نیوز: درحالی که دنیا شدیدترین بحران سلامتی قرن را سپری میکند، گفته میشود کاهش عرضه و از طرفی افزایش تقاضا عامل مهمی برای افزایش قیمت فلزات اساسی بوده است. به این ترتیب با بررسی قیمت فلزات اساسی در هشتمین ماه از سال ۲۰۲۱ و درحالی که حدود ۴ماه تا آخر سال میلادی مانده، متوجه رشد بالا در این عرصه میشویم، طوری که تغییرات محسوس قیمت فلزات غیرآهنی از جمله طلا، مس و آلومینیوم را شاهد هستیم.
اهمیت فلزات غیرآهنی
اهمیت فلزات غیرآهنی از آنجایی است که کاربرد فراوان و ارزشافزوده بالایی داشته و میتواند سهم مهمی در اقتصاد کشورمان داشته باشد. اصطلاح فلزات غیر آهنی به آن دسته از فلزات گفته میشود که در ترکیب شیمایی آنها، مقدار کمی آهن استفاده شده باشد. قابلیت انعطافپذیری مزیت اصلی این فلزات است و در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارند. آلومینیوم، مس، سرب، روی، قلع و همچنین فلزات گرانبهایی مانند طلا و نقره از جمله فلزات غیرآهنی هستند.
قیمت زنده و لحظهای فلزات پایه در کنار قیمت سایر بازارها برای فعالان این بخش مهم است. تازهترین تحولات قیمتی این بازار در شهریور ۱۴۰۰ به قرار زیر است. قیمت هر تن آلومینیوم ۵/۶۴۷/۲، مس ۵/۳۷۸/۹، سرب ۴۸۰/۲ ، نیکل ۲۲۵/۱۹، قلع ۵۷۹/۳۳، روی ۰۳۲/۳ دلار است.
قیمت آلومینیوم ۵/۳۸ دلار رشد کرد
تولید جهانی آلومینیوم در ماه جولای سالجاری با ۲/۵ درصد رشد ماهانه به ۵/۷۴۷
میلیون تن رسید که معادل تولید روزانه ۴/۱۸۵ هزار تن است. تولید آلومینیوم اولیه جهان در ماه جولای سالجاری با ۲/۵ درصد رشد نسبت به ماه جولای سال گذشته روبهرو بوده که عمدتا به بهبود شرایط اقتصادی پس از کرونا برمیگردد. این درحالی است که تولید جهانی آلومینیوم در ماه جولای سال گذشته ۴۶۳/۵ میلیون تن گزارش شده است. به این ترتیب، تولید جهانی آلومینیوم در ماه جولای نسبت به ماه قبل از آن تغییر چندانی نداشته است. تولید آلومینیوم اولیه در ماه ژوئن ۵۵۸/۵ میلیون تن گزارش شده که اختلاف عدد بهدلیل تفاوت تعداد روزهای کاری در ماه ژوئن و جولای است. تولید روزانه آلومینیوم در ماه ژوئن ۳/۱۸۵ هزار تن گزارش شده است.
به تازگی نیز قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن نسبت به دو هزار و ۶۷۳ دلار و ۵۰ سنت رسید. به این ترتیب آلومینیوم دو هزار و ۶۳۵ دلار به ازای هر تن قیمتگذاری شد و قیمت آن به دو هزار و ۶۷۳ دلار و ۵۰ سنت به ازای هر تن رسید.
همچنین قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن نسبت به هفته قبل، با رشد ۱/۴ رصدی معادل ۵/۱۰۴ دلار، از دو هزار و ۵۶۹ دلار به ازای هر تن به دو هزار و ۶۷۳ دلار و ۵۰ سنت به ازای هر تن رسیده است. میانگین موجودی آلومینیوم در انبارهای بورس فلزات لندن نیز با ۳۳ هزار و ۱۷۵ تن افزایش از یک میلیون و ۳۰۴ هزار و ۹۵۰ تن در هفته گذشته به یک میلیون و ۳۳۸ هزار و ۱۲۵ تن در هفته اخیر رسیده است.
مس ۵/۷۹ دلار گران شد
در این میان قیمت مس در روز جمعه پنجم شهریور ماه در معاملات بورس فلزات لندن نسبت به روز پنجشنبه چهارم شهریورماه، ۳/۰ درصد معادل ۲۹ دلار رشد داشته و همچنین نسبت به هفته پیشین ۸/۴ درصد رشد را تجربه کرده و به ۹ هزار و ۳۵۲ دلار رسیده است.
قیمت سه ماهه مس در معاملات جمعه پنجم شهریور ماه، ۲۹ دلار و ۵۰ سنت رشد نسبت به روز معاملاتی قبل و همچنین نسبت به هفته پیش ۶/۴ درصد افزایش داشته است.
موجودی این فلز در انبارهای بورس فلزات لندن در روز جمعه پنجم شهریور ماه، با کاهش ۵۰ تنی از ۲۵۴ هزار و ۳۰۰ تن به ۲۵۴ هزار و ۲۵۰ تن رسید.
عوامل بنیادی خاص صنعت و نوسانات در متغیرهای کلان، عوامل موثر در شکلگیری قیمت در ۱۲ ماه گذشته بودهاند. در اواخر آوریل و اوایل ماه مه ۲۰۲۱ ، سرمایهگذاران افزایش قیمتهای آتی را پیشبینی کردند و LME در تاریخ ۱۰ مه، قیمت مس را ۱۰۷۲۵ دلار در تن اعلام کرد. قیمتها از آن زمان اندکی کاهش یافته و در نیمه دوم ماه ژوئن و تا جولای و اوایل آگوست بالای ۹هزار دلار در تن، اما زیر ۱۰ هزار دلار در تن معامله شده است. البته، این امر هنوز هم نسبت به سابقه و هم موقعیت منحنی هزینه عملیاتی بسیار بالا است.
شکافی که بین تقاضای مس در چین (تقریبا نیمی از تقاضای جهانی) و سایر کشورها در ۲۰۲۰ به وجود آمد، در نیم سال گذشته کاهش یافته است. تقاضای چین در ۶ ماه دوم ۲۰۲۰، ۷/۰ درصد افزایش یافت ، درحالی که نسبت به سال قبل حدود ۹درصد کاهش یافته بود، این عدد برای جهان، منفی ۵/۴ بود. از ژوئن ۲۰۲۱، انتظار بود که رشد سال به ترتیب برای چین و سایر کشورهای جهان به ترتیب حدود ۶ و ۹درصد و تقاضای جهانی حدود ۵/۷ درصد باشد. پیشبینی میشود حجم تقاضای جهانی در تقویم ۲۰۲۱ از سطح سال ۲۰۱۹ فراتر رود.
نیروی کافی طلا برای شکستن قیمت بالاتر
ازطرفی شاهد این هستیم که سخنرانی روز جمعه رییس بانک مرکزی آمریکا صعود قیمت طلا را به دنبال داشت، اما آیا این اظهارات برای خارج کردن این فلز ارزشمند از بازه معاملاتی اخیر کافی خواهند بود؟ پس از اظهارات جروم پاول، رییس بانک مرکزی آمریکا در سمپوزیوم جکسونهال، طلا فورا افزایش پیدا کرد. هر اونس طلا در بازار معاملات آتی کامکس به یکباره بیش از ۲۵ دلار افزایش یافت و در نهایت با ۲۴ دلار و ۳۰ سنت معادل ۴/۱ درصد افزایش، در ۱۸۱۹ دلار و ۵۰ سنت بسته شد و برای کل هفته دو درصد رشد هفتگی داشت.
پاول درخصوص تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه، محتاط تر از سایر مقامات بانک مرکزی آمریکا به نظر رسید و تاکید کرد بانک مرکزی آمریکا ممکن است تعدیل برنامه خرید ماهانه ۱۲۰ میلیارد دلاری اوراق قرضه را امسال آغاز کند. وی گفت: در نشست ماه جولای کمیته بازار آزاد فدرال، دیدگاه من مانند اکثر مقامات این بود که اگر اقتصاد همان طور که انتظار میرود بهبود گستردهای داشته باشد آغاز تعدیل روند خرید اوراق قرضه در سالجاری مناسب خواهد بود. دیدگاه من این است که آزمون پیشرفت بیشتر قابل ملاحظه برای تورم محقق شده و پیشرفت واضحی به سوی اشتغال حداکثری وجود داشته است.
فرانک چالی، استراتژیست ارشد بازار در شرکت «آر جی او فیوچرز» به کیتکونیوز گفت: بازار طلا از اظهارات پاول مایوس نشد. بازار طلا مانند بازارهای سهام علاقه دارد سیاست پولی انبساطی ادامه پیدا کند. امیدوارم که در مقطعی نرخهای بهره عادی سازی شود و طلا در آن زمان برای پذیرش این اتفاق آماده خواهد شد. درحال حاضر طلا در یک بازه محدود مهار شده و اکنون در اوج این بازه قرار دارد. حرکت قیمت طلا در هفته جاری به سرمایهگذاران خواهد گفت آیا اظهارات پاول برای خارج کردن طلا از بازه ۱۷۸۰ تا ۱۸۱۰ دلار کافی بوده است یا خیر. تا زمانی که طلا قیمت بالاتری را شکسته و بتواند به ۱۸۲۰ تا ۱۸۲۵ دلار صعود کند، متقاعد نمیشوم که به ۱۷۵۰ تا ۱۷۲۰ دلار عقبنشینی نخواهد کرد زیرا طلا پس از ریزش سنگینی که اوایل آگوست داشته، بهبود خوبی پیدا کرده و اکنون منتظر یافتن مسیر جدید است.
بازار طلا هفته جاری به معاملات دلار آمریکا توجه دقیقی خواهد داشت به خصوص پس از ریزش روز جمعه دلار که کمک کرد قیمت طلا بالاتر رود.
چالی همچنین خاطرنشان کرد: اگر طلا در این سطوح عقبنشینی کند، تعجب آور نخواهد بود. اگر سطح ۱۷۷۵ دلار شکسته شود، طلا تا سطح ۱۷۵۰ تا ۱۷۲۰ دلار ممکن است عقبنشینی کند و دوباره رکورد پایین ۱۶۷۸ دلار را تست کند.
بارت میلک، مدیر استراتژی جهانی شرکت «تی دی سکیوریتیز» با اشاره به اظهارات پاول در سخنرانی جکسون هال به کیتکونیوز گفت: اگر نرخهای بهره برای مدت طولانیتری پایین نگه داشته شوند، به نفع طلا خواهد بود. پاول گفت تورم را موقتی و تحت تاثیر بخش کالاهای بادوام و انرژی میداند. همچنین پاندمی را عامل تاثیرگذار در مشکلات زنجیره تامین دانست. به این ترتیب بانک مرکزی آمریکا برنامههای محرک مالی را تعدیل میکند اما معیار متفاوتی برای تعدیل و افزایش نرخهای بهره وجود خواهد داشت. درحالی که بانک مرکزی به نظر نمیرسد نگران تورم باشد اما بازار همچنان نگران است. میلک نسبت به قیمت طلا در هفته جاری خوش بین بوده و انتظار دارد تا سطح ۱۸۳۰ دلار صعود کند. وی خاطرنشان کرد: بازارها در سخنرانی جکسونهال منتظر اعلام آغاز تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه بودند اما چنین اتفاقی نیافتاد و طلا میتواند به سطح بالاتری صعود کند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
لینک کوتاه :