رشد چشمگیر ارزش معاملات خرد
به گزارش جهان صنعت نیوز: در همین حال گفته میشد به دلیل رشد مداوم قیمت سهام شاخصسازان، این نمادها به تدریج به نقطه اصلاح نزدیک میشوند. روندی که در نهایت به اصلاح شاخص کل بورس منجر خواهد شد. با این حال اما روز گذشته شاخص هموزن نیز که طی هفتههای اخیر افزایش مناسبی را تجربه کرده و نوید رشد امیدبخش قیمت سهام کوچک و متوسط بازار را میداد، از صعود بازماند. از سوی دیگر اما عبور ارزش معاملات خرد از مرز ۱۷ هزار میلیارد تومان در روز گذشته را میتوان به عنوان نشانه مثبتی از پویایی بازار سرمایه در روزهای جاری دانست. گفتنی است در این روز دلار نیز به عنوان متغیر مهم اثرگذار بر بازار سرمایه تغییر مسیر داد و به کانال ۲۷ هزار تومانی بازگشت. در این بین گمانهزنیهای تایید نشده درباره آغاز دوباره مذاکرات وین و همچنین دستور رییسجمهوری برای کنترل نرخ ارز در روز گذشته بر روند کاهشی نرخ دلار اثرگذار ارزیابی شده است.
روز گذشته در حالی که معاملات بازار سرمایه در پنج دقیقه نخست، شاخص کل را بیش از شش هزار واحد پیشرانده بود اما روند دادوستدها در ادامه به گونهای پیش رفت که شاخص کل تا پایان نخستین ساعت معاملات افت ۵/۹ هزار واحدی را ثبت کرد. با این حال اما به تدریج این شاخص در مدار رشد قرار گرفت و توانست مجددا ۱۳ هزار واحد افزایش یابد. در نیمههای ساعات معاملاتی اما ناظر بازار از بازگشایی نماد شبندر بدون محدودیت دامنه نوسان خبر داد. بدین ترتیب نماد شبندر با صف عرضه از سوی سهامداران مواجه شد که به گمان برخی از اهالی بازار سرمایه اصلیترین عامل فشار بر شاخص کل و افت نهایی دو هزار و ۳۵۵ واحدی آن تا پایان معاملات بازار بود. در این روز نمادهای کگل و فارس بیشترین تاثیر منفی و نمادهای میدکو، فولاد، فخوز، فملی و پارسان بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص کل بورس داشتند. در همین حال، سپید، شستا، خودرو، شپنا، فولاد، فملی و برکت پرتراکنشترین نمادهای بورسی بودند. به هر حال اما ناظر بازار بازگشایی این نماد را به امروز موکول کرد. در این میان شاخص هموزن نیز در روز گذشته اگرچه مثبت بود اما تنها هشت واحد رشد کرد. شاخصهای آزاد شناور، بازار اول و بازار دوم هم به ترتیب ۰۸/۰، ۱۶/۰ و ۱۴/۰ درصد افت را تجربه کردند. در فرابورس نیز شاخص کل با افزایش ۷۵ واحدی مواجه شد. در این بازار نمادهای بپاس، هرمز، ذوب و ارفع بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای زاگرس، آریا و صبا بیشترین تاثیر منفی را در شاخص داشتند. در همین حال وهامون، دی، مدیریت، کرمان، گدنا، لطیف و ذوب پرتراکنشترین نمادهای فرابورسی در روز گذشته بودند.
نوسان طبیعی شاخص کل
اگرچه بسیاری از اهالی بازار سرمایه بازگشایی شبندر را دلیل اصلی افت شاخص کل بورس در روز گذشته میدانند اما تحلیلگران بازار سرمایه بر این باورند که این اقدام را نمیتوان لزوما در روند شاخص کل اثرگذار دانست و نوسان روز گذشته بازار با توجه به رشد مداوم هفتههای اخیر امری طبیعی بوده است. ولید هلالات تحلیلگر بازار سرمایه از جمله کسانی است که معتقد است روند روز گذشته بازار سرمایه بسیار منطقی و عادی بوده است. او در مطلبی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده مینویسد: «آنچه در بازار مشاهده شد، واقعیترین، منطقیترین و غیراجتنابترین رویداد هر بازاری است که قلب آن هنوز میتپد؛ بازاری که سه ماه روند صعودی داشت، طبعا در یک نقطه با فشار عرضه مواجه میشد. امروز نه، فردا.» او میافزاید: «در این میان مهم این است که از خود چند سوال بپرسیم؛ اول اینکه در سایر بازارها، روند چگونه است؟ دوم اینکه چه عاملی باعث روند فعلی شده و سناریوهای مختلف برای متغیرهای اساسی، هرکدامشان چه احتمالاتی دارند؟ سوم اینکه شیب حرکت بازارها چگونه بوده است؟ شیب کسری بودجه، تضعیف زیرساختهای کشور، شیب رشد نرخ ارز، شیب نرخ تورم و شیب رشد قیمت سهام در کنار هم مفهوم پیدا میکند. چهارم اینکه من به عنوان سرمایهگذار بر اساس کدام استراتژی وارد بازار شدهام؟ برچه مبنایی در صنایع و شرکتهای مختلف دست به انتخاب سهام زدهام؟ بر اساس چه مدلی سیگنال ورود و خروج میگیرم؟ برچه اساسی تصمیم میگیرم که از اعتبار استفاده کنم یا بخشی از پرتفو را نقد کنم؟» این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه معاملهگران نباید اسیر فضاسازیهای رسانهای شوند، عنوان کرده است که رخدادهایی نظیر بازگشایی شبندر با شیوه روز گذشته درباره نمادهایی مانند کرازی، شسپا و ستران هم رخ داده است اما از آنجا که بازار در هنگام بازگشایی این نمادها صعودی بوده است، هیچکس توجهی به روند بازگشایی آنها نشان نداد؛ با این حال از آنجا که بازار روز گذشته نوسانی بوده است، همه به دنبال دلیل میگردند. نگاهی به روند معاملات بازار سرمایه طی هفتههای اخیر و تحلیلهای صورت گرفته نیز نشان میدهد بسیاری از نمادهای شاخصساز و پرطرفدار بازار در این مدت رشد مناسبی را تجربه کرده و سهامداران آنها اکنون به فکر شناسایی سود هستند. به نظر میرسد شاخص کل پیش از رسیدن به مقاومت ۶/۱ میلیون واحدی نیازمند اصلاح و استراحت است.
رکوردشکنی ارزش معاملات خرد
روز گذشته اگرچه شاخصهای بازار سرمایه نوسانات زیادی را تجربه کردند اما افزایش ارزش معاملات خرد بسیار امیدبخش بود. در این روز ارزش معاملات بورس و فرابورس از ۲۵ هزار میلیارد تومان عبور کرد که از این میزان، ۱۷ هزار و ۳۹۳ میلیارد تومان، سهم معاملات خرد بود. بدینترتیب معاملات خرد بازار سرمایه در این روز با رشد ۳۶ درصدی نسبت به روز شنبه مواجه شد و رکورد بیشترین معاملات خرد بازار طی شش ماه گذشته را شکست. با این حال اما روز گذشته حقیقیها هزار و ۱۲۳ میلیارد تومان از سهام خود را به حقوقیها واگذار کردند. این بالاترین خروج پول حقیقی طی هفتههای اخیر بوده است. با این حال حقیقیها در این روز ۸۲ درصد سهم خرید را به خود اختصاص دادند اما در بخش فروش هم نقش پررنگی ایفا کردند و ۸۹ درصد فروشها را به نام خود ثبت کردند. خروج پول حقیقی از نمادهای با ارزش بازار بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان و نمادهایی با ارزش کمتر از ۴۰ هزار میلیارد تومان در روز گذشته تقریبا برابر بود.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهلینک کوتاه :